Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam?
29 januari 2019 

Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam?

Wat is gezondheid en wat doet beweging voor je? 

Gezondheid is een staat van zijn, waarin al je systemen (je hormoonstelsel, je spieren, je spijsvertering, zenuwstelsel, je botten, bloedcirculatie, lymfesysteem) optimaal met elkaar samenwerken. Beweging is één van de cruciale factoren om die optimale samenwerking te bewerkstelligen. 

Wat is beweging?

De definitie van beweging in de context van dit artikel is: het bewegen of verplaatsen van een lichaam van één positie of locatie naar een andere. En waarom is dat nou zo goed voor ons? Ik ga dat verder voor je uitwerken. Als klein kind vind je vrijwel alle lichaamsbeweging nog leuk. Rennen, springen en spelen zijn een beloning op zich. Dat stopt bij de meeste mensen naarmate we ouder worden. Dan geven we een andere betekenis aan beweging. Sport en beweging worden dan bijvoorbeeld competitie of iets waar we een hekel aan hebben en wat we liever vermijden. Maar welke betekenis je ook aan lichaamsbeweging geeft, beweging is in ieder geval een manier van communiceren met je lichaam en goed zorgen voor je lichaam.

Ook belangrijk

Beweging is een van de zes pijlers voor een goede gezondheid. Naast beweging zijn ook de volgende zaken cruciaal voor een goede fysieke, mentale en emotionele gezondheid:

  • Goede rustige ademhaling
  • Voldoende water drinken (uitgangspunt is 0,04 x je lichaamsgewicht
  • Gezonde onbewerkte en liefst biologische voeding (met voldoende gezonde vetten!)
  • Voldoende rust en slaap
  • Managen van de stress in je leven

Lees meer over Tips bij slaapproblemen in het artikel: Tips bij slaapproblemen 


En over de gevolgen van stress in je leven in het artikel: Het effect van stress op je lichaam

Luisteren naar wat je lichaam je wil zeggen

Als je goed voor je lichaam wilt zorgen, is het ook belangrijk dat je luistert naar wat je lichaam je vertellen wil. Je lichaam geeft soms subtiele en andere keren hele duidelijke signalen af. Alleen zijn we al heel jong verleerd om naar die signalen te luisteren. Sterker nog, nogal wat mensen hebben in hun vroege conditionering meegekregen vooral niet naar die signalen te luisteren. Zij hebben vroeger toen ze klein waren te horen gekregen als ze moe waren of ergens pijn hadden, dan was ze een watje waren of dat ze niet zo moesten miepen en doorgaan van hun ouders of andere opvoeders.

Kramp als boodschap

Maar als ik kramp in mijn kuiten krijg tijdens het zwemmen, dan vertelt mijn lichaam me daar iets mee. In mijn geval zijn mijn spieren dan meestal niet voldoende opgewarmd. Het is aan mij of ik daarnaar wil luisteren of niet. Na een keertje echt, echt kramp te hebben gehad in het zwembad weet ik ook hoe het kan dat je aan kramp kunt overlijden. Daarom ben ik tegenwoordig wel bereid om te luisteren naar wat die kramp me zegt. 

Minder duidelijke signalen

Op andere momenten zijn de signalen minder duidelijk en als ze er al zijn zijn we vaak zo druk met andere dingen dat we die signalen niet goed waarnemen. Heb je een hoofdpijntje? Dan gooi je er een paracetamol in en weg hoofdpijn. Voor de korte termijn misschien een oplossing maar voor de lange termijn zorg je daarmee voor grotere problemen. Want die hoofdpijn had wel een boodschap voor je. Misschien had je te weinig gedronken (of juist teveel hahaha), teveel spanning gehad, waren er problemen op je werk of wat dan ook maar... Leren samenwerken met je lichaam is een belangrijke voorwaarde voor je gezondheid. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik soms ook hardleers ben geweest in het niet voldoende luisteren naar de signalen van mijn lichaam. En daar staat op de lange termijn inderdaad een prijs op.

Bank hangen

Er was een periode in mijn leven dat ik me moe voelde en daarom niet meer bewoog en alleen nog maar op de bank hing. Ook die moeheid had een boodschap voor me. Toen ik een zittend leven leidde en niets aan beweging deed, vertelde mijn lichaam me door middel van allerlei klachten dat het te weinig zuurstof en kooldioxide kreeg. En dat voelde ik  in mijn lichaam in de vorm van moeheid, spierpijn en/of neerslachtigheid. Het kreeg destijds in ieder geval de diagnose van fibromyalgie. Waarbij het mijn ervaring is, dat fibromyalgie vooral staat voor het niet luisteren naar de signalen van je lichaam. Oftewel: Veel te lang doorgaan, terwijl je lijf al ontelbare keren heeft verteld dat je stoppen moet. Maar ja. Dat leren luisteren he?

Inspiratiekaart

Communicatie tussen lichaam en geest

Wanneer je luistert naar wat je lichaam je daar te melden heeft, dan is de communicatie tussen jou en je lichaam open en is er een goede wisselwerking tussen lichaam en geest. Leren begrijpen wat je lichaam je te vertellen heeft, vraagt vaak wel de nodige oefening. Zo heb ik jarenlang allerlei signalen van mijn lichaam genegeerd waardoor ik uiteindelijk steeds meer verschillende klachten kreeg. Mediteren maakte uiteindelijk het grootste verschil in het leren luisteren naar mijn lichaam. Om twee redenen. Ten eerste richt je met behulp van meditatie je aandacht op je lichaam. Je wordt je door je aandacht te richten op je lichaam en op je lichamelijke gewaarwordingen steeds bewuster van wat er in je lijf gebeurt. En heel eerlijk: Ik heb vroeger wel in trainingen gezeten waarin iedereen gevraagd werd wat hij of zij voelde. Voor mij was het steevast: Ik voel helemaal niks... Daar heeft mediteren absoluut verandering in gebracht, want het brengt je weer terug in contact met jezelf en je lijf.

Tempo vertragen

Daarnaast vertraag je door meditatie je tempo. Mogelijk zelfs was het vertragen van mijn tempo nog wel belangrijker dan het richten van mijn aandacht. Ik had vroeger altijd haast... Zoveel te doen :-) Niet dat daar een groot moeten in zat, maar wel een verlangen om veel doen, mee te maken en te creëren. Zolang je energieniveau heel hoog is is dat prima. Maar zodra je energieniveau zakt is het ook belangrijk om je activiteitenniveau daarop aan te passen. En dat was destijds lastig voor me.

Vicieuze cirkel

Moeheid, spierpijn, stemmingswisselingen, etc. Mijn drang naar suiker ervoer ik als honger terwijl ik moe was en mijn lichaam me eigenlijk vroeg rust te nemen in plaats van zoetigheid te eten. Waarbij de moeheid en de klachten er op een gegeven moment voor zorgden dat ik geen beweging meer nam, omdat ik bang was nog meer klachten te krijgen. En dan in een vicieuze cirkel terechtkomen. Het was echt vele jaren later dat ik pas begreep wat mijn lichaam me al die tijd al wilde zeggen.

Beweging zorgt voor zuurstof in je cellen

Inmiddels is elke vezel en elke cel in mijn lichaam en geest ervan doordrongen dat gezondheid zonder beweging niet bestaat. Je kunt zoals ik het ervaar niet op de lange termijn gezond zijn zonder beweging. Beweging zorgt ervoor dat het zuurstoftransport naar je cellen beter wordt. Super belangrijk, want zuurstof is samen met kooldioxide DE brandstof voor je cellen. Niks geen eten, maar zuurstof! Dat betekent dat naast beweging je ademhaling ook een cruciale voorwaarde is voor een gezond lijf. In het artikel Ademhalingsontspanning lees je er meer over en vind je ook een aantal simpele maar doeltreffende oefeningen.

Beweging houd je hersenen gezond

Lang is er gedacht dat onze hersenfunctie naarmate we ouder worden per definitie minder wordt. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Want inmiddels is onomstotelijk aangetoond dat we ook op latere leeftijd nieuwe hersenverbindingen kunnen aanmaken. En wat ook is aangetoond is dat beweging daar een heel belangrijke rol in vervult. Ons leven is de afgelopen honderd jaar nogal veranderd. We zitten veel meer dan we ooit als mensen hebben gedaan. In de grijze oudheid liepen we gemiddeld zo tussen de twintig en de vijfentwintig kilometer per dag. Zet dat maar eens af tegen de 10.000 stappen waar we nu al moeite mee hebben. We zitten en we hangen vooral voor of achter schermpjes, net zo je wilt... Maar ons lichaam wordt daar niet blij van. Het versterkt het verouderingsproces en zorgt ervoor dat onze telomeren sneller korter worden dan nodig is. Telomeren zijn de uiteinden van ons DNA. Als die uiteinden 'op' zijn, dan ontstaat er degeneratie en dus veroudering. Dat proces is gelukkig wel te stoppen of te vertragen, maar het betekent wel dat je daar iets voor moet doen. Beweging is een van die dingen. Hartcoherentie gebruiken is een andere die daar iets in kan betekenen.

Beweging is goed voor je geluksgevoel

Beweging zorgt er ook voor dat je endorfine en dopamine aanmaakt, ook wel geluksstofjes genoemd. Deze hormonen helpen je om ook geestelijk gezond te zijn en te blijven. Bewegen heeft derhalve ook een positieve invloed op je stemming. Vooral als je kiest voor een vorm van beweging die bij je past en waar je je goed bij voelt. Niemand wordt er op de lange termijn blij van als je voor de zoveelste keer weer een abonnement op de sportschool hebt genomen, wat na twee maanden weer is veranderd in een sponsorabonnement. Experimenteer met wat bij je past. Er zijn zoveel vormen van beweging dat er voor iedereen wel een vorm te vinden is die bij je past. En met de beschikbaarheid van allerlei  online programma's kun je ook heel veel thuis doen. Je kunt bv een abonnement nemen op yogatv of gewoon via de televisie meedoen met zentv. Of op youtube zoeken naar filmpjes van vormen van beweging. Het aanbod is tegenwoordig waanzinnig groot. 

Beweging

Beweging zorgt er ook voor dat de zuurstof op de goede plek in je lichaam komt en dat je weer energie voelt. Dat is zo omdat de zuurstof als gevolg van de beweging ervoor zorgt dat de voedingsstoffen uit je eten je cellen in kunnen mits je ook voldoende gezonde vetten binnen krijgt. En mits je uiteraard op de juiste manier beweegt en adem haalt. Want veel mensen hebben de neiging om in één keer fanatiek te gaan sporten. Ze gaan dan volledig over hun grenzen heen waardoor ze heel veel spierpijn creëren. En dan zijn ze er de volgende dag of een dag later van overtuigd dat dat sporten niet gezond kan zijn. Maar dat zit niet in de beweging zelf, maar in de manier waarop ermee om wordt gegaan. 

Anaerobe beweging

Je beweegt dan op een anaerobe manier. Anaerobe beweging betekent dat je beweegt zonder zuurstof. Je zet jezelf in die beweging zo onder druk dat je longen en je cardiologische systeem (je hart) je niet zo snel zuurstof konden geven als je spieren nodig hadden. Met als gevolg dat je lichaam stopt met vet als brandstof te verbranden, want het duurt te lang om dat af te breken om daar energie uit te halen. Je lichaam gaat dan glycogeen verbranden. Glycogeen is een vorm van glucose (lees suiker). Glycogeen dient als energieopslag in dieren en schimmels, vergelijkbaar met zetmeel in planten. Glycogeen kun je onmiddellijk gebruiken voor energie.

Snelle energie

Je krijgt dus de energie, zweept jezelf op en je ontwikkelt kracht. Als dat vaak gebeurt conditioneer je daarmee je biochemie (fysiologische chemie) en al vrij snel ga je automatisch glycogeen verbranden in plaats van vet. Daar ontstaat vaak een probleem, want dat is wat de meeste mensen doen. Nogal wat mensen hebben een anaerobe levensstijl. Ze zijn de hele tijd gestrest. Er worden continu hoge eisen aan ze gesteld en er gebeurt steeds van alles. Ze zwepen zichzelf en hun systeem op. Het stressniveau in hun lichaam is hoog en het lichaam maakt onafgebroken het stresshormoon cortisol aan. Als dat lang genoeg gebeurt raken je bijnieren vanzelf uitgeput en kom jij met een burn-out thuis te zitten.

Slechte ademhaling

Een andere punt wat vaak gebeurt is dat je door die stress stopt met fatsoenlijk ademhalen. Je haalt die boost energie uit glycogeen en als gevolg daarvan sla tegelijkertijd vet op. Je lichaam wordt dan efficiënt in het opslaan van vet. Vervolgens werk je nog harder en nog harder. En het kan zelfs zijn dat je ook nog gespierd bent, maar nog steeds heb je die vijf kilo teveel. Je maakt jezelf gek en raakt gefrustreerd omdat je zo je best doet en toch krijg je die kilo’s er niet af. Dat heeft dus alles te maken met het feit dat je geen vet maar glycogeen verbrandt.

Spieren opwarmen

Er is nog een andere uitdaging… Namelijk die van een te korte, of een niet correcte warming up en vervolgens te snel op volle verbranding gaan. Als je bijvoorbeeld zonder warming up meteen op volle snelheid gaat hardlopen, dan hebben je grote spieren direct zuurstof nodig. Het bloed dat normaal naar je organen gaat, gaat daardoor nu rechtstreeks naar de spieren. Dat betekent dat je organen op dat moment minder zuurstof krijgen. En als je organen minder zuurstof krijgen worden ze langzamerhand steeds zwakker. Je cellen worden zwakker, muteren en gaan dood. En een tijdje later heb je prachtige spieren, maar krijg je allerlei soms vage klachten. En je snapt er niks van want je denkt zo goed bezig te zijn.

Bloedsuiker verbranding

Een ander punt is dat als je zo hard werkt/sport en regelmatig op die manier te veel  van je lichaam vraagt, er al vrij snel een tekort aan glycogeen ontstaat. Omdat je lichaam in de suiker verbrandingsstand staat, gaat je lichaam in plaats van glycogeen bloedsuiker als brandstof verbranden. Geen vet, want het heeft iets nodig waar het meteen energie uit kan halen om door te kunnen gaan. Tweederde van je hele zenuwstelsel werkt op bloedsuiker. Als je op deze manier  en in deze intensiteit traint, dan raak je niet alleen die extra pondjes niet kwijt, je raakt ook vaak nog geblesseerd en snapt er vervolgens geen hout van waardoor.

Spieren trainen

Je denkt dat je spieren niet sterk genoeg zijn. Vervolgens ga je spieren trainen. Maar het zijn niet je spieren die niet sterk genoeg zijn. Het probleem ontstaat door de manier waarop je je fysiologie traint. Je lichaam krijgt niet wat het nodig heeft om te functioneren. Ook je zenuwstelsel werkt dan niet meer goed. Veel mensen die op deze manier trainen hebben last van vermoeidheid. Ze sporten zich te pletter en zijn bekaf, wat natuurlijk hartstikke frustrerend is. Je sport heel veel en evengoed ben je elke keer doodmoe. Dat is het gevolg als je niet op de juiste manier traint. Als je de verkeerde strategie gebruikt. Goede normen, goede overtuigingen, verkeerde strategie.

Circulatieproblemen

Een ander probleem van anaerobe training is circulatieproblemen. Je oefent wel maar je bloedcirculatie is niet zo best. Je hebt het bv. gemakkelijk koud of je traint niet en je bent kouwelijk. Dat soort circulatieproblemen worden door goede training verholpen. Dat wil zeggen goed uitgevoerde en gekozen training/oefening. Er zijn wel onderzoeken gedaan onder vrouwen met premenstrueel syndroom die anaerobic trainden of anaerobic leefden. De vrouwen waren helemaal gestrest en ze verbrandden constant suiker. De reden dat ze last van het premenstrueel syndroom hebben is omdat ze geen balans in het systeem was. Mannen kunnen hier trouwens net zo goed last van hebben.

Beweging bij burn-out

Als je herstellende bent van een burn-out of bijnieruitputting is het ten zeerste af te raden om intensief te bewegen. Bewegen is ook dan goed, maar je moet dan denken aan vormen als wandelen, yoga of iets van Tai-chi. Rustige beweging die je systeem niet nog verder onder druk zet. Soms kun je dat als frustrerend ervaren omdat je zo graag iets aan je conditie wilt doen, maar je haalt jezelf alleen maar verder onderuit als je te intensief beweegt. De uitputting wordt er alleen maar groter van. Wandelen, liefst in de natuur, met veel ruimte om je heen is heel voedend voor je lichaam en je geest. Meer weten over bijnieruitputting? Lees dan verder in het artikel: Gewoon moe of bijnieruitputting?

Meisje in slaap tussen de boeken

Beweging als bron van stress

Bij nogal wat mensen zorgt hun oefenprogramma voor stress. Niet zozeer in de zin van het doen, maar het programma zelf zorgt ervoor dat hun stofwisseling steeds onder stress staat doordat ze niet goed ademhalen. Wat is het eerste dat de meeste mensen doen als ze gestrest raken? Precies!. Ze stoppen met ademhalen. Ze gaan hun adem inhouden, waardoor de stress verder toeneemt. Je raakt gestrest  als je traint op een manier die er constant voor zorgt dat je een zuurstoftekort ervaart. Als je constant glycogeen verbrandt en je je systeem opzweept. In tegenstelling tot wat je verwachtte wordt de kwaliteit van je leven dan niet verrijkt door het trainen. Sterker nog, het kan zelfs de kwaliteit van je leven verlagen. Houd dus  voor ogen waar je het voor doet. Als je niet genoeg beweegt, zul je er niet van profiteren. Als je te intensief beweegt, wordt je anaerobic en creëer je andere problemen. Het gaat om de balans. Maar hoe dan wel?

TIPS:

1.  Gesprek voeren

Als je gaat bewegen moet je nog altijd een gesprek kunnen voeren. Als je buiten adem raakt, dan span je je teveel in. Als je adem moeizamer wordt en je bewegingen houterig worden of wat minder vloeiend en als je je uitgeput begint te voelen, dan moet je het echt rustiger aan doen. Je kunt als je wat langer bezig bent ook een vorm van interval training doen, waarbij je kort intensief bewegen afwisselt met rustig bewegen. Maar het is met beweging niet zo dat hoe fanatieker je beweegt hoe beter het is. Je kunt dat ook een beetje vergelijken met het jojo effect in lichaamsgewicht. Dat is zo mogelijk nog ongezonder dat stabiel te zwaar zijn. Fanatiek bewegen en vervolgens weer stoppen en dat patroon herhalen is niet goed voor je lijf. Ga liever elke dag een half uurtje wandelen of yoga doen. Dat is veel minder intensief en levert veel minder risico op blessures op. 

2.  Beweeg iedere dag

Beweeg regelmatig en het liefst iedere dag. Iedere dag minimaal zo’n 45 minuten. Ja ik weet het, dat is meer dan de  half uur norm. Maar ik denk dat als je die twintig/vijfentwintig kilometer in gedachten neemt, je je kunt realiseren dat je lichaam gebouwd is op veel bewegen. Niet op veel stil zitten. Rust roest echt! Als je op het juiste niveau en met de juiste intensiteit beweegt, dan zul je er op een gegeven moment ook naar uitkijken om te gaan bewegen. Er is een tijd geweest en vele andere hardlopers kennen dat met mij, dat ik verslaafd was aan het hardlopen. En voor degenen onder jullie die nu nieuwsgierig zijn waarom ik er dan mee ben gestopt: Ik was 33 en zwanger van mijn eerste kind en de dokter vond het destijds veiliger dat ik stopte. Het is achteraf wel een zware prijs geweest, want doordat ik een periode lang vrijwel niet bewoog zakte ik langzamerhand weer weg in me steeds minder goed voelen.

3.  Let op je hartslag

Een andere goede  indicator is je hartslag. Als je uitgaat van 180 min je leeftijd, dan heb je een goede indicatie van wat je maximale hartslag mag zijn. Dus als je vijftig bent is de maximale hartslag 130. Ben je vijfendertig dan is je maximale hartslag 145 tijdens het bewegen. Als je veilig en gezond wilt bewegen dan blijf je dus binnen die norm. De grenzen oprekken betekent alleen maar dat je jezelf gaat ondermijnen. Rustig en stabiel opbouwen en blijven bewegen levert echt veel meer op, dan er vol voor gaan en weer stoppen.

4.  Let op de signalen van je lichaam

Het is handig als je je bij het bewegen door je adem en de reactie van je lichaam laat leiden. Als je buiten adem raakt of heel erg gaat zweten, dan span je je teveel in. Uitgangspunt is dat je door je neus moet kunnen blijven ademen. Als je door je mond begint te ademen, neem dan wat gas terug. Bouw liever langzaam, stap voor stap en rustig op en houd dat vol. Dat levert op de lange termijn veel meer op. Je hebt dan iedere keer een succeservaring in plaats van dat je jezelf ondermijnt door teveel en te snel tegelijk te willen. In het artikel Altijd Doorgaande Verbetering lees je meer over deze stap voor stap aanpak.

Stap voor stap

5. Bouw rustig op

Zoals ik hierboven al aangaf hebben we vaak de neiging als we beginnen om te fanatiek van start te gaan waardoor we klachten veroorzaken. Realiseer je dat spierpijn ook feedback is van je lichaam. Een beetje spierpijn mag, want dat zorgt ervoor dat je spieren sterker worden. Maar teveel spierpijn is op meerdere manieren ondermijnend. Er ontstaat teveel verzuring in je spieren die als gifstoffen in je lichaam vrijkomen. Daar moet je lijf weer hard voor werken om ze kwijt te raken. Daarnaast doet het dus wat met je moreel. Als je je na het sporten niet lekkerder gaat voelen, is dat geen uitnodiging om door te gaan. Je beweging rustig aan opbouwen geeft je uiteindelijk meer voldoening en maakt ook dat je je stabiel beter gaat voelen.

De aanhouder wint

Zoals ik hiervoor al aangaf liep ik zo'n vijfentwintig jaar geleden drie keer per week hard. Ik heb dat verschillende keren opnieuw geprobeerd op te bouwen, wat me steeds niet lukte. De eerste keer dat ik een serieuze poging deed en me had opgegeven voor start to run kreeg ik tijdens de tweede les last van mijn knie. Ik gaf dat aan bij de trainer die tegen me zei dat ik rustig door moest lopen en niet stoppen. Dat was wat ik deed. De prijs die ik ervoor betaald heb is driekwart jaar bijna helemaal niet meer kunnen lopen.

Ik luisterde niet naar mijn lichaam

Je begrijpt inmiddels wel dat dat luisteren naar mijn lichaam toen nog niet helemaal top ging. Want anders had ik naar mezelf en mijn lichaam geluisterd en niet naar wat de trainer zei. Het gewone lopen is met behulp van een elektrische fiets langzamerhand weer goed gekomen. Maar ik vond het nog steeds moeilijk om op mijn verlangen om weer hard te kunnen lopen op te geven. Dus nog twee keer geprobeerd. Een keer met Renate Wennemars en een keer met Evy. Beide keren kreeg ik weer last van mijn knie. Nu luisterde ik wel. Ik stopte met hardlopen. Vorig jaar heb ik het nog een keer opnieuw geprobeerd met start to run. Door omstandigheden miste ik toen een aantal lessen, waardoor ik ook ben afgehaakt. Maar.... De twee keer dat ik wel had meegedaan leverde me de meest cruciale informatie voor mij op. Want beide keren dat ik voor mezelf was gaan hardlopen, was ik te hard van stapel gelopen. Ik ging te snel in mijn opbouw. Mijn conditie was kennelijk wel aardig want ik kon makkelijk meer dan de les aangaf. En dat deed ik dus ook. Hetgeen achteraf de cruciale misser is geweest. Want daarmee overbelastte ik mijn gewrichten die het nodig hadden om rustig aan sterker te worden.

Voldoende hersteltijd nemen

Afgelopen zomer ben ik weer begonnen. Weer met Evy Gruyaart. Maar in plaats van de aangegeven drie keer in de week, liep ik maar een keer in de week hard. En gaf ik mijn lichaam iedere keer een week hersteltijd. Waardoor het nu wel lukt! Ik ben nu bijna aan het einde van het programma voor de vijf kilometer en heb geen klachten. Het kan dus :-). Daarom: Pas op met te hard van stapel lopen. Zeker als je geen 18 meer bent... Mijn man en ik hebben het er onlangs over gehad om te kijken of we volgend jaar mee kunnen doen aan een mini triatlon. Oftewel een 1/8ste deel. We gaan zien of dat gaat lukken. Maar je ziet, de aanhouder wint. Het is mogelijk. Mits je heel goed naar je lijf luistert en de juiste begeleiding treft.

6.  Doe iets wat je leuk vindt

Wat ook enorm belangrijk is, is dat je een vorm van beweging kiest die je leuk vindt. Juist omdat je het elke dag wilt doen om gezond te blijven. Als het een moeten is en je vindt het niet leuk, dan houd je het op de lange termijn niet vol. Dus kies iets waar je blij van wordt en waar je plezier in hebt. Hieronder vind je een overzicht van sporten. Uiteraard is denksport wel een sport, maar het levert over het algemeen weinig beweging op. En is om die reden voor dat doel minder geschikt. :-). In de tijd waarin we nu leven met heel veel druk en stress zijn bewegingsvormen die ook die component meenemen aan te raden. Mits het uiteraard bij je past. Je kunt dan denken aan vormen van Yoga, Tai-chi of een andere vorm van de oosterse bewegingsleer. Je werkt daarin aan meerdere voor je gezondheid belangrijke aspecten. Er is beweging met versterking van de spieren. Er is aandacht voor jezelf bewust leren ontspannen wat goed is ter voorkoming van stress. Er is aandacht voor de ademhaling. Je wordt er soepeler van. Je kunt het gemakkelijk overal en bijna altijd doen, omdat internet vol staat met voorbeeldfilmpjes. En anders is er nog Yogatv, waar je voor een paar tientjes per jaar de beschikking hebt over meer dan 200 voorbeeldlessen van allerlei verschillende vormen oosterse beweging. Maar om je op ideeën te brengen wat voor vormen van beweging er allemaal zijn deel ik een overzicht met je.

Vormen van beweging

Hieronder vind je een overzicht van sporten, gerangschikt volgens de manier van beoefening.

1. Atletiek

Discuswerpen, hamerslingeren, hardlopen, hink-stap-springen, hoogspringen, hordelopen, kogelslingeren, kogelstoten, marathonlopen, polsstokhoogspringen, snelwandelen, speerwerpen, tienkamp, triatlon, verspringen, zevenkamp, nordic walking.

2. Balsporten

2a Doelspelen:

American football, Australian football, basketball, futsal, goal ball, handbal, hockey, horse ball, hurling, ijshockey, inline hockey, korfbal, krachtbal, lacrosse, polo, rolhockey, rugby, unihockey, voetbal, waterpolo, zaalvoetbal

2b Tennis ed:

Badminton, kaatsen, racket Lon, racquetball, squash, tafeltennis, tennis, volleyball

2c Honkbal ed.:

Cricket, honkbal, kastibal, ronder's, slagbal, sofball

2d Overige balsporten:

Bowlen, golf, jeu de boules, kegelen, klootschieten, midgetgolf, petanque

3 Behendigheidssport

Biljart, boogschieten, carambole, curling, darts, kleiduivenschieten, pool, schietsport, snooker, tafelvoetbal, wheelbarrowing

4 Danssport

Acrobatische rock 'n roll, ballet, boogiewoogie, linedance, stijldansen, breakdance, buikdansen, paaldansen, aerobics, swingen, jazzdance, zumba

5. Denksport

Bridge, dammen, go puzzelen, schaken, sudoku

6. Krachtsport

Gewichtheffen, paalwerpen, touwtrekken

7. Paardensport

Ruiters te paard in het bos

Draverijen, dressuur, endurance, eventing, horseball, military, paardenrennen, polo, reining, springconcours, voltige

8. Vechtsport

Aikido, Amerikaans worstelen, American kenpo, boksen, capoeira, eskrima, free fight, hankido, kankumdo, hapkido, jiujitsu, judo, kajukenbo, karate, kendo, kenjitsu, kickboksen, kungfu, kempo, muaythaikickboksen, ninjutsu, pentak silat, schermen, shaolin, taekwondo, tai-bo, tai-chi, tai-jutsu, tangsudo, thai-boksen, wing chun, worstelen.

Boksen

9. Vrijetijdssport

Fitness, joggen, skateboarden, trimmen, vissen

10. Wandelsport

Bergwandelen, nordic walking, snelwandelen, lange afstand wandelen

11. Watersport

Zwemmen, Aquarobics, aquafitness, duiken, freedibing, kajakken, kanovaren, kanopolo, kitesurfen, roeien, snorkelen, schoonspringen, synchroomzwemmne, vrijduiken, waterskien, wakeboarden, speervissen, golfsurfen, waterbasketbal, waterpolo, zeilsport, zwemmen, zeilen

Beweging Aquarobics

12. Wielersport

Bmx, mountainbike, steppen, veldrijden, wielrennen, fietsen, spinning

13. Wintersport

Bolsleeën, biatlon, curling, ijshockey, kunstschaatsen, langlaufen, mogul, rodelen, schaatsen, schansspringen, shorttrack, skiën, speedskiën, snowboarden, skeleton

14. Extreme sporten

Extreem strijken, klimmen, struikduiken, vliegersport, via ferrata, klifduiken

15. Andere sporten

Acrogym, bowls, duatlon, fierljeppen, flyboarden, parkour, oriënteringsloop, rhonrad, rollersoccer, aerobics, rope skipping, skaten, skeeleren, trick kiten, turnen, trampolinespringen, ultimate frisbee, wandklimmen, yoga, pilates, gymnastiek, grondgymnastiek, touwtje springen, power yoga, hatha yoga, body jam, calesthenic, crossfit, circuittraining.

Dansen gymnastiek

Last van spierpijn?

Laatste tip voor als je toch spierpijn krijgt: Een theelepel natriumbicarbonaat (baking soda) in een glas water kan wonderen doen. Niet alleen bij spierpijn, maar bij veel, heel veel kwaaltjes. Check maar eens op google. Je zult versteld staan van de mogelijkheden. Het is een oud huismiddel en voor talloze dingen geschikt. Maar in ieder geval dus ook voor of tegen spierpijn.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen