Meditatie: Hoe kun je mediteren?

Meditatie: Hoe kun je mediteren?

Wat is meditatie en hoe kun je mediteren? Wat mediteren inhoudt is lastig om kort en goed te zeggen. Wat wel eens gezegd wordt is dat mediteren het uitschakelen van bewuste gedachten is en het ervaren wat zich vervolgens vanuit het onbewuste aandient. Dat kan door bv.:

 • Het in vervoering raken van muziek, een landschap of een schilderij 
 • Het bewust kijken naar een sterrenhemel.
 • Je te concentreren op een bepaald onderwerp of op juist helemaal niets is.
 • Intensief met anderen te communiceren.
 • Te bidden, sporten  etc.

Wat meditatie in ieder geval doet is je aandacht meer in het hier en nu brengen. Je denken is altijd bezig met wat is geweest (verleden) of wat er nog komt (toekomst). Door meer in het hier en nu te zijn, kom je beter in contact met je gevoel. Het gevolg daarvan is dat je alerter wordt. 

Rust en ontspanning

Mediteren verlaagt de activiteit van je hersenen, waardoor je in de zogenaamde alfastaat komt. De alfastaat is een staat van je hersenen waarin je hersengolven langzamer gaan trillen dan in de betastaat waar we ons normaal gesproken gedurende de dag vaak in bevonden. Eenmaal in de alfastaat gekomen, reageer je rustiger en minder gefrustreerd op gebeurtenissen of opmerkingen die je normaal gesproken wel zouden triggeren of raken. Je voelt je rustiger, meer ontspannen en in verbinding met je jezelf.


Nieuwe kracht en energie
Over het algemeen krijg je nieuwe kracht en energie van mediteren, innerlijke rust en het gevoel alles aan te kunnen. Problemen relativeer je makkelijker. Je kunt je beter concentreren en je krijgt meer zelfvertrouwen. Ook helpt mediteren tegen het verouderingsproces. Het helpt bij allerlei vage ziektes en minder vage ziektes en tegen stress. En als stress chronisch wordt ook tegen: overmatig piekeren, lusteloosheid, depressieve gevoelens, huilbuien, besluiteloosheid, vergeetachtigheid, gejaagdheid, wantrouwigheid etc.


Meer bewustzijn
Mindfulness en meditatie zorgt er voor dat je je meer bewust wordt van het huidige moment. Door mindfulness te oefenen leer je steeds minder te oordelen en blijf je met je aandacht steeds meer in het nu, in plaats van dat je je energie verliest in het denken over je verleden of in zorgen om je toekomst. Vaak gebeurt dat door een betere gewaarwording van je ademhaling of andere fysieke sensaties in je lichaam. Je brengt letterlijk je aandacht naar je ademhaling, terwijl je je bewust wordt van wat het effect daarvan op je lichaam is. En daarnaast is je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu. Hoewel mindfulness is ontstaan vanuit bepaalde stromingen uit de Oosterse filosofie is mindfulness in principe niet religieus. Iedereen vanuit welke achtergrond dan ook kan de voordelen van mindfulness ervaren. 

Example of Balloon testimonials

This is a Quote!
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV
This is a Quote!
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV
This is a Quote!
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV

Meditatie 

Meditatie brengt je in een toestand van mindfulness, net als het  bewust uitvoeren van bepaalde activiteiten gedurende je dagelijkse routine. Door te leren je te concentreren op wat er hier en nu in je werkelijkheid is breng je je aandacht op een mindfulle manier terug naar jezelf. Je wordt je meer bewust van je innerlijke dialoog. En wanneer je dat gedurende langere tijd oefent zal het resultaat vaak zijn dat de intensiteit van je gedachten afneemt. Hoewel veel mensen dat als doel hebben, is het niet het doel van mindfulness. Mindfulness heeft eerder een groter gewaarzijn als doel. Je meer bewust worden van je gedachten en er ook verder niets mee doen. Alleen maar waarnemen. Door niet direct actie aan je gedachten te verbinden, maar je gedachten alleen maar waar te nemen, nemen de gedachten in de praktijk dus meestal af. Maar niet altijd. Doordat je je beter bewust wordt van de meer subtiele signalen van je lichaam kun je ook steeds eerder en beter voor jezelf en je behoeften gaan zorgen.


Voordelen van mindfulness: 

Steeds vaker komt het voor dat mindfulness wordt ingezet in combinatie met bepaalde vormen van cognitieve gedragstherapie. Mindfulness helpt bij allerlei vormen van problemen: 

 • Je depressieve klachten nemen af 
 • De tevredenheid met je relaties neemt toe, terwijl je stress afneemt en je relaties constructiever worden
 • De communicatie in je relatie verbetert
 • Slaapproblemen nemen af en de kwaliteit van je slaap verbetert
 • Eetstoornissen verminderen
 • Je zelfvertrouwen en de acceptatie van jezelf neemt toe terwijl je stemming ook verbetert. 
 • Stress neemt af.
 • Mindfulness helpt om je dagelijkse stress te verminderen
 • Ook de spanning in spannender situaties neemt af. Bijvoorbeeld bij een chronische of levensbedreigende ziekte.


Hoe kun je mediteren?
Mediteren kun je op allerlei verschillende manieren doen. Ik kom nog wel eens tegen dat mensen denken dat het heel zweverig is. Gisteren had ik ook nog een klant die er het beeld bij had dat ze ooit als kind bij een van de buren had gezien: Op een matje, in lotushouding, met wierook en allerlei toeters en bellen. Er zijn mensen die dat zo doen en daar is uiteraard helemaal prima. Het is alleen geen voorwaarde om te mediteren. Mediteren is zoals ik er naar kijk, absoluut niet zweverig. Integendeel. Door op dagelijkse basis te mediteren of op een andere manier mindful te zijn vergroot je je bewustzijn. En je hoeft dus ook echt niet perse op een matje op de grond in lotushouding een half uur aan niks zitten te denken.


Vergroten van je bewustzijn met mediteren
Het vergroten van je bewustzijn is ook niet iets zweverigs. Vroeger kon ik me bij 'vergroten van je bewustzijn' niks voorstellen. Je bewustzijn vergroten ja, wat is dat dan, dacht ik toen. Nu heb ik het antwoord ervaren. Een vergroot bewustzijn is niks anders dan dat je jezelf beter leert kennen. Dat je in plaats van je onbewuste patronen automatisch te lopen je bewuster bent van wat je denkt, wat je voelt en wat jouw behoeften zijn. En daardoor kun je voor jezelf maar ook voor je omgeving betere en effectievere keuzes maken. Heel concreet en heel heilzaam kan ik je zeggen. Daarom gun ik iedereen zijn dagelijkse portie. 


Doorzetten
Mediteren is ook absoluut niet moeilijk om te leren. Maar het vraagt wel doorzettingsvermogen. Jezelf op dagelijkse basis toestaan even niets
'te doen' en gewoon maar 'te zijn' en te onderzoeken wat er in je omgaat is als je daar geen ervaring mee hebt best in het begin een beetje lastig vol te houden. Het voelt in het begin soms ook wat nutteloos. En die nutteloosheid daar kan je ego/ je denken vaak van in het verzet komen. 


Mediteren is je bewuste aandacht richten
Mediteren is vooral een vorm van je aandacht richten, je focussen op waar je je aandacht op wilt focussen. Doordat je je aandacht focust, nemen je gedachten in aantal en in intensiteit af. Nogmaals, dat is niet het doel van mediteren, maar meestal wel het resultaat. Mediteren en mindfulness helpen je om in het hier en nu te blijven. Je richt je aandacht bewust op dat wat je aan het doen bent. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het ophangen van de was of het afwassen mediteren, door bewust alleen maar bezig te zijn met de was of het afwassen. Hierdoor komen je hersenen over het algemeen tot rust en raak je meer ontspannen.


Te grote stap
Wat ik gemerkt heb en ook zelf ervaren heb is dat de stap om op een matje in lotushouding 20 minuten tot een half uur te zitten en je te richten op je ademhaling voor veel mensen een te grote stap is. Je denken komt dan vaak behoorlijk in het verzet als gevolg waarvan je het vaak al vrij snel weer opgeeft. De winst van mediteren ervaar je vaak op wat langere termijn. Soms ook wel direct, maar als het dan weer 'beter' met je gaat, heb je het niet meer nodig. Denk je. En dan stop je er weer mee.


Hoe kun je wel makkelijk leren mediteren
Daarom heb ik als alternatief een aantal geleide meditaties opgenomen. Mijn eigen ervaring en die van vele van mijn klanten is dat het aanleren van meditatie prima te doen is via geleide meditaties. Je kunt onderstaand om te ervaren of het wat voor je is twee gratis geleide ontspanningsmeditaties downloaden. De ademmeditatie is zonder muziek op de achtergrond. De bodyscan heeft wel een achtergrondmuziekje. Zo kun je ook voor jezelf nagaan wat voor jou het meest prettig is.