Altijd doorgaande verbetering
21 november 2016 
in Doelen

Altijd doorgaande verbetering

Verandering aanbrengen in allerlei gewoontes en patronen in je leven lijkt vaak lastig. Hoewel... Als het om een ander gaat, denken we daar toch anders over. Als je je partner een keer verteld hebt dat je het toch wel heel fijn zou vinden als hij ... , dan vinden we het meestal toch raar en soms bloed irritant als hij het meteen weer vergeet. Maar als het om onszelf gaat, dan weten we heel goed hoe moeilijk we het vinden om die patronen te veranderen. Of het nu om het stoppen met roken, drinken, chocola of een andere onhebbelijke gewoonte gaat. Of als we moeite hebben met nee-zeggen, zelfvertrouwen opbouwen, of genoeg beweging nemen blijkt het in ons systeem vaak wat ingewikkelder te liggen dan: Oké, dat doe ik even. Toch is er wel een effectieve manier voor om dat voor elkaar te krijgen.

Uitdagende doelen stellen

Naast het stellen van een uitdagend doel, het werken met beloningen voor jezelf, het omzetten van je beperkende gedachten over jezelf in versterkende gedachten is het uitgaan van het principe van Altijd Doorgaande Verbetering een belangrijk hulpmiddel.

Versterking verbinding in de hersenen

Veel mensen stappen als het om veranderingsprocessen gaat in de valkuil dat volgende week of volgende maand alles ineens veel beter moet zijn. Als dat dan niet meteen lukt, haken ze af en is de verbinding in de hersenen van het oude patroon alleen maar weer verder versterkt. "Ik kan het toch niet', denk je dan als je bv. weer een afslank poging hebt ondernomen en niet direct het gewenste resultaat had. Vervolgens voel je je weer rot en ben je weer meer uit balans en heb je er weer een reden bij om nog wat extra te eten. Niet echt effectief toch?

Kleine stapjes verbetering

Kijk eens of je van je volgende pogingen een proces van Altijd Doorgaande Verbetering kunt maken. Wat je doel ook is, het lukt je vast wel om 1% in een week te verbeteren. 1% is niet veel. Dat kan iedereen. Dat gaat misschien wel veel langzamer, maar heeft als groot voordeel dat het veel beter beklijft. En als je iedere week 1% verbetert, heb je over een jaar 50% (voor de perfectionisten of de wiskundigen onder ons: ja ik weet het, het is net een beetje meer dan 50%, maar voor het gemak hanteer ik dit getal) verbeterd en over twee jaar 100%. Misschien overschat je net als veel andere mensen wat je in een maand kunt bereiken en onderschat je wat je in een jaar kunt bereiken. Kijk of je in kleine stapjes verbetering kunt aanbrengen.

Altijd doorgaande verbetering

Hefboom

Kleine stapjes betekent dat je bijvoorbeeld hebt nagedacht hoe je een volgende keer wel nee gaat zeggen. Of als je beter voor jezelf wilt leren zorgen en je hebt rust genomen of beweging gehad, dan heb je ook een stap in dat proces gezet. Het gaat echt om hele kleine overzichtelijke stapjes. Stapjes waarvan je zeker weet dat je ze zetten kunt. Maar die op de lange termijn wel een grote verandering bewerkstelligen. Je kunt het zien als een soort hefboom. Door al die kleine  stapjes wordt de grote verandering uiteindelijk gemakkelijk.

Jezelf belonen

En minstens even belangrijk: Beloon voor iedere verbetering die je hebt aangebracht. In plaats van dat je je zelf op de kop geeft omdat het een keertje mis is gegaan, beloon je jezelf voor alle dingen die je steeds beter doet. Dat brengt veel meer motivatie en stimulans dan dat je jezelf naar beneden haalt omdat het je niet is gelukt alles in een maand te veranderen. Erken en beloon jezelf in alles wat je doet. Geef jezelf het totale plezier en genieten. De zege van de overwinning. Je zult er verslaafd aan raken. Zorg er dus voor dat je iedere kleine verbetering op je weg opmerkt.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen