Tips om je gevoel voor humor te ontwikkelen

Plezier hebben in wat je doet is een uitstekende manier om je stress te managen en te voorkomen. Onderzoek laat steeds opnieuw zien hoe geweldig lachen je gezondheid ondersteunt en de stress verlaagt. Zelfs de gedachte aan lachen en plezier maken hebben dat effect. Het  is inmiddels al jaren geleden dat ik het boek Anatomy of an illness heb gelezen van Norman Cousins. Daarin heeft de schrijver zich met behulp van feelgood humoristische series beter gelachen van een chronische en ongeneeslijke ziekte. Dat boek heeft mijn kijk op ziekte destijds voorgoed veranderd. En het is ook daarom dat ik zeg: Lachen zou voor iedereen die zichzelf een betere gezondheid, meer geluk en minder stress gunt prioriteit moeten hebben.

  1. jfalsjflksjfl
  2. lsjdflsjflkjasd

Spreek af met vrienden

We hebben het tegenwoordig allemaal druk. En soms lijkt druk zijn wel een soort van statussymbool. Als je het niet druk hebt, dan hoor je er niet bij. Absoluut van de gekke... En voor veel mensen is het leven drukker dan ze zouden willen. En natuurlijk zijn het belangrijke dingen die je bezig houden… Toch is plezier maken minstens even belangrijk. Te veel drukte in je leven zorgt ervoor dat alle spontaniteit verdwijnt. Met je vrienden/vriendinnen afspreken kan een goede manier zijn om tijd te reserveren voor plezier maken en spontane dingen doen. Ben je bang dat je huis een te grote puinhoop is om mensen uit te nodigen? Je kunt op een heel simpele en stress verlagende manier schoonmaken. Schoonmaken is sowieso een prima manier om je stress te verminderen. Hoe dat werkt? Nou in ons universum is het zo binnen zo buiten. En andersom: Zo buiten zo binnen. Dat betekent dan ook dat als je last van stress hebt en je gaat je huis, je garage of je zolder opruimen, dat je tegelijkertijd ook in jezelf opruimt en ruimte creëert.


Moppen of grappen vertellen

Afgezien van het doorsturen van grappige berichtjes (wat op zich natuurlijk helemaal prima is, zolang je niet doorstuurt aan mensen die zich er aan ergeren) vertellen nog maar weinig mensen moppen en grappen. En dat is echt jammer. Want lachen werkt aanstekelijk. Als jij een grap vertelt gaat een ander vaak ook spontaan grappen vertellen. En ineens ziet je dag er weer heel anders uit. Als je tien minuten gelachen hebt kan dat wel zes tot acht uur doorwerken in je centrale zenuwstelsel. Je activeert er de herstelmodus van je centrale zenuwstelsel mee. Wil je meer lezen over hoe dat werkt? Lees dan verder in: Hartcoherentie voor balans tussen hart en hoofd

sinusgolven

Spelletjes spelen

Veel mensen associeren plezier maken met spelletjes doen. Maar wie speelt er tegenwoordig nog een hele avond spelletjes op regelmatige basis? Of je nu je spelletjes avond rouleert met vrienden, thuisblijft en met je familie speelt, uitgaat naar de bingo of wat dan ook maar, regelmatig spelletjes spelen kan een zeer goede manier zijn om je stress kwijt te raken en met elkaar plezier te hebben. Bij ons thuis zijn de kolonisten van Catan favoriet samen met Ticket to ride en Monopoly deal voor als we weining tijd hebben. Zijn we met meer dan is 30 seconds echt hilarisch om te spelen. Maar ik houd me enorm aanbevolen voor weer eens wat anders. Dus als je nog goede tips hebt voor een spel voor met zijn tweeën, dan graag!

Hier en nu

Over mindfulness en in het hier en nu zijn is al veel geschreven en gezegd. En terecht. Want als je stevig met twee voeten geaard in het hier en nu staat, sta je meer open voor geluk, plezier en lol maken. Daarom zul je op deze website op veel plekken lezen dat ik je aanraad om mediteren op te nemen in je dagelijkse routine. Het heeft in mijn leven in ieder geval van alles veranderd. Naast dat ik er rustiger en geduldiger door ben geworden helpt het me met inslapen en met het reguleren van stressmomenten.

Gevoel voor humor

Je kunt natuurlijk ook je stress kwijt raken door wat ze in de NLP wel een herkadering noemen. Bekijk je situatie is van een andere kant. Berthold Gunster heeft er veel succes mee met zijn Omdenken. Stel jezelf in een lastige situatie bijvoorbeeld eens de vraag: Wat is hier grappig aan? Of: Wat zou hier grappig aan kunnen zijn? Als je met gevoel voor humor naar je situatie kijkt worden veel situaties ineens een stuk lichter. En met een lichtvoetiger houding kunnen situaties die je normaal gesproken zouden irriteren ineens grappig worden. Als je een beetje gevoel voor humor hebt, heb je een goede basis om plezier te maken. Het is een actieve manier om je geluk op te zoeken in plaats van te wachten tot het je overkomt.

Betere weerstand

Lachen heeft echt veel voordelen. Lachen vermindert het niveau van stresshormonen zoals cortisol, epinephrine (adrenaline), dopamine en groeihormoon. En het verhoogt de gezondheid bevorderende hormonen als endorfine en neurotransmitters. Verder verbetert het je immuunsysteem door o.a. de effectiviteit van je T-cellen te stimuleren. Alles bij elkaar betekent dat een sterkere weerstand en minder fysieke effecten van stress. Je kunt daardoor beter tegen die momenten waarop het leven even tegen lijkt te zitten.

Loslaten door lachen

Kun je je herinneren dat je wel eens huilen moest van het lachen? Of dat je bijna in je broek plaste van het lachen? Herinner je je dan ook nog het opgeruimde gevoel er na? Lachen zorgt er voor dat je zowel fysiek als emotioneel dingen loslaat. Een goede buiklach traint je middenrif, trekt de buikspieren samen en zet zelfs je schouderspieren aan het werk, met een zeer ontspannen gevoel als resultaat. Het is ook nog eens een prima training voor je hart.

Afleiding

Lachen zorgt er voor dat je aandacht niet meer gericht is op allerlei negatieve emoties als boosheid, angst, schuldgevoel en stress. Door te lachen leid je je aandacht af van al die dingen waar je anders zo'n last van hebt. Alleen leid je jezelf op een constructievere manier dan allerlei andere vormen (drank, drugs, eten, etc.) van afleiding.

Perspectief

Onderzoek laat zien dat de mate waarin we iets als stress ervaren mede bepaald wordt door of we een situatie als een bedreiging of als een uitdaging ervaren. Humor zorgt er voor dat je een wat luchthartiger perspectief gebruikt, waardoor je meer dingen als een uitdaging ziet in plaats van een bedreiging. Je maakt ze als het ware minder bedreigend en meer positief. Lachen relativeert waardoor je minder blijft hangen in negatieve gedachten en emoties.

Sociale voordelen van lachen

Lachen verbindt mensen met elkaar. En daarnaast werkt lachen ook nog eens aanstekelijk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het besmettelijk is. Er staan op youtube filmpjes van mensen die spontaan beginnen te lachen in een metro en vijf minuten later ligt de coupe plat van de lachende mensen. Zelfs als de aansteker de coupe al verlaten heeft. Dus als jij meer gaat lachen, zal je omgeving dat ook meer gaan doen. Daar hebben zij ook weer voordeel bij en uiteindelijk jij ook weer. Hoe dat werkt? We hebben allemaal zogenaamde spiegelneuronen die maken dat we reageren als we bij anderen bijvoorbeeld emoties waarnemen. Het activeert vergelijkbare processen in je systeem. Dat betekent dat we spontaan kunnen gaan huilen bij een programma als Spoorloos en ook spontaan gaan lachen als iemand anders lacht. Het activeert zoals ik al zei dezelfde processen in ons systeem als van degene die we waarnemen. En daar kun je natuurlijk ook bewuste keuzes in maken. Als je de emotionele staat van de mensen in je omgeving een beetje omhoog kunt brengen, help je hen om ook hun stressniveau te verlagen. Hierdoor is de kans groot dat jullie relatie ook weer verbetert en jouw stressniveau verder verlaagt.

Ontwikkel je gevoel voor humor

Ontwikkelen van een goed gevoel voor humor is een effectieve manier die tot een betere gezondheid en beter stressmanagement leidt. Afgezien van het voordeel dat je meer lacht (wat een behoorlijk voordeel is) leidt het hebben van een goed gevoel voor humor ertoe dat je makkelijk verbinding maakt met andere mensen, wat een van de basisbehoeften van mensen is. Verder helpt het je om op een andere manier naar situaties te kijken, wat helpt om vervelende situaties te relativeren. Daardoor zul je ook minder snel overdonderd of bang worden door wat er in je leven gebeurt. Op de juiste manier ontwikkeld houd humor jezelf en je relaties sterk. Wat kun je doen om je gevoel voor humor te ontwikkelen of te versterken?

1. Start met een lach

Een lach op je gezicht zorgt er voor dat je lichaam endorfine aanmaakt waardoor je je beter gaat voelen. Daardoor zie je er niet alleen gelukkig uit, maar voel je je ook nog gelukkig. Met een (glim)lach op je lippen, komt de lach eerder en zal je stress ook eerder verdwijnen. Mijn uitnodiging aan jou is ook om iedere dag te beginnen met een lach op je gezicht als je onderweg bent naar je werk. Ik doe het inmiddels al wat jaren en ben nog steeds blij verwonderd en verrast hoeveel onbekende mensen mij onderweg daardoor ineens gedag gaan zeggen. Een glimlach doet daar echt wonderen in. En realiseer je dat iedere glimlach die jij aan iemand anders geeft een cadeau voor de ander is om in ontvangst te nemen. Zowel jouw energieniveau als het energieniveau van de ander gaat erdoor omhoog. En daarnaast is het natuurlijk ook zo dat alles waar je energie in steekt de neiging heeft groter te worden. Dus je dag met een lach beginnen, maakt de rest van de dag een stuk aantrekkelijker.

2. Doe eens een stap naar achteren

Als je midden in een vervelende situatie zit, kun je je er soms door overdonderd voelen. Doe je echter een stap naar achteren en kijk je vanuit de waarnemer positie, dan zie je veel eerder wat er grappig aan de situatie is. Tegenwoordig zijn er allerlei filmpjes als de funniest home video’s waarin mensen soms hele vervelende dingen meemaken. Niet leuk uiteraard om zelf te ervaren. Maar als je daar als waarnemer naar kijkt is dat hartstikke grappig. Wees je daarom bewust dat de kans levensgroot is dat er in jouw problemen en gedoe ook genoeg aanleiding zou kunnen zitten om om jezelf en jouw situatie te lachen. Maar dat neem je pas waar als je jezelf van die afstand kunt bekijken en je jezelf die eerder genoemde vraag stelt: Wat is hier grappig aan? Een andere variant die misschien niet grappig is maar ook goed werkt is: Wat is hier geweldig aan? Ook een vorm van omdenken.

3. Waardeer de uitersten

Als je situatie verschrikkelijk frustrerend lijkt, herken dan de potentiële humor in hoe verschrikkelijk frustrerend en irriterend het is. Maak de situatie in gedachten nog eens veel groter en gekker tot je het zelf grappig begint te vinden. Stel je maar eens voor als je ergens lang in de rij staat te wachten, dat je daar uren en dagen staat. Dat mensen daar bij je op bezoek komen in je nieuwe ‘thuis’ en je daar het verjaarspartijtje van je dochter viert. Snap je?

4. Maatje

Zoek een grappig maatje, vriend/vriendin met wie je lachen kunt en laat die relatie voor je werken. Deel al je frustraties en lach het hele proces weg. Want zelfs als je maatje er dan niet is, kun je in een nare situatie je in gedachten voorstellen hoe jullie samen zullen lachen om de situatie. Door bewust dergelijke dingen aan elkaar te koppelen ontstaat er in je hersenen ook een koppeling die na wat herhaling/oefening automatisch wordt geactiveerd als je aan die persoon denkt.

5. Spelletje

Je kunt er natuurlijk ook gewoon een spelletje maken van je irritaties. Houd samen met je vrienden bv. de meest irriterende baas wedstrijd. Of kijk of je tellen kunt hoeveel keer per dag je dezelfde frustraties tegenkomt. Het is een goede tip voor voorspelbare en zich herhalende ergerlijke situaties waar je geen controle over hebt. Op de een of andere manier ga je ze dan op een speciale manier waarderen in plaats van dat je je er door laat opfokken.

6. Grappige films, shows en cabaret

Een van de redenen waardoor sommige films, shows en cabaret zo populair zijn, is dat ze gewone, universele dagelijkse situaties waarin mensen irritaties ervaren net een beetje uitvergroten en ze net een beetje verder gaan, waardoor het idiote van de situatie herkenbaar wordt. Je bewust zijn van het feit dat sommige universele irritaties eigenlijk ook wel grappig zijn, kan je helpen ze beter en met een lach op je gezicht te verdragen. Zelfs als die lach een beetje cynisch is. Zo is en blijft Brigitte Kaandorp met haar: Ik heb een heel zwaar leven nog steeds een van mijn favorieten.

7. Grappige boeken

Lees grappige verhalen en boeken, zoals van bv. de boeken van Hendrik Groen, Pauline Cornelisse en Herman Finkers. Zij zijn in staat om zelfs in tragische tot irritante situaties de humor te vinden. Elk op hun eigen manier. Het lezen van andermans humoristische interpretaties kan je helpen je eigen stijl te vinden en je leven in een ander daglicht te zetten.

8. Grappige filmpjes

Op youtube.nl vind je een veelheid aan humorvolle links. Of het nu om blooper filmpjes gaat, of om cabaret of iets dergelijks. Er is voor iedereen wel wat te vinden. En niet te vergeten netflix en videoland waar je ook prima aan je trekken kunt komen waar het om humor series of films of cabaret gaat. Deze metroklassieker blijft ook iedere keer weer aanstekelijk werken.

Net als een baby die de slappe lach heeft.

9. Lachmeditatie

Ik heb zelf ervaren dat een lachmeditatie of je aansluiten bij een andere vorm van gemeenschappelijk lachen in bv. clubverband een manier is om eens goed te lachen. Of je het nu om serieuze zaken of om gekke zaken gaat. Samen met anderen bv. een lachmeditatie doen kan je terug helpen op het pad van wat vaker op een dag giechelen en lachen. Op Youtube staan wel voorbeelden hier van: Maar je kunt op Netflix of videoland ook allerlei humorvolle series en films vinden.

10. Doorsturen

Stuur dit artikel door naar een vriend of vriendin

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn.
Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen