Gewoon moe of bijnieruitputting?
18 juni 2018 

Gewoon moe of bijnieruitputting?

Een paar jaar geleden ben ik met buikklachten die ik al wat langduriger had naar de Vrouwenpoli in Boxmeer geweest. Waar de huisarts niks kon vinden en de maag/darm/leverspecialist me na een endoscopie waar niks op te zien was ook ‘gezond’ verklaarde, liet Barbara Havenith van de Vrouwenpoli in Boxmeer een aantal andere onderzoeken doen. Het eerste waar ze gezien mijn klachten aan dacht was een bijnieruitputting. En daar had ik nog nooit van gehoord….

Bijnieruitputting zonder dat je het weet

Maar nu wel. Niet dat ik het had hoor, (er was iets ander met mijn buik aan de hand dat nu gelukkig is opgelost, doordat ze ook nog een ander onderzoek liet doen), maar het intrigeerde me vanuit mijn werk wel. Dus ik ben me er eens in gaan verdiepen en kwam tot de onthutsende conclusie dat er waarschijnlijk nogal wat mensen rondlopen met een bijnieruitputting zonder dat ze dat zelf weten. Vandaar dit epistel. Na vandaag weet jij ook wat een bijnieruitputting is en kun je daar je voordeel mee doen.

Wat is bijnieruitputting?

Bijnieruitputting kan je leven behoorlijk zuur maken. Bijnieruitputting uit zich over het algemeen in een breed scala aan min of meer vage klachten, die je systeem uiteindelijk volkomen kunnen verzwakken. Met moeheid als belangrijkste symptoom. Nou heb ik ooit zo’n twintig jaar geleden diagnose fibromyalgie gehad, maar ik zeg nu terugkijkend: Ik had gewoon last van bijnieruitputting. Als de bijnieren niet meer goed doen wat ze moeten doen, doet de rest van de hormoonhuishouding daarin ook mee. Die gaan ook slechter functioneren.  Er ontstaan veranderingen, lees verslechteringen in je koolhydraat-, je eiwit- en je vetmetabolisme. En ook in je vocht en elektrolyten balans, je hart- en vaatsysteem en ook in je zin in seks…

Veranderingen op celniveau

Die veranderingen vinden plaats op celniveau en in de biochemie van je lijf. Zelfs de vorm van je lichaam kan er door veranderen. Je lichaam gaat alles op alles zetten om te compenseren voor wat de bijnieren niet meer kunnen. Bijnieruitputting is niet een makkelijk en eenduidig vast te stellen probleem. Er zijn vele andere aandoeningen die dezelfde klachten geven. Maar de volgende symptomen spelen in ieder geval een rol:

  • Wisselende bloedsuikerspiegel
  • Hypoglykemie
  • Moeheid
  • ’s morgens je bed niet uit kunnen komen en ’s avonds na het avondeten weer tot leven komen
  • Hang naar zoetigheid en hartige dingen
  • Behoefte aan koffie, cola en andere opwekkende middelen om op gang te komen
  • Last van PMS Pre Menstrueel Syndroom
  • Extra last van de Menopauze/overgang
  • Onverklaarbare angsten
  • Beklemmend gevoel
  • Depressieve gevoelens zonder directe aanleiding
  • Verwarring
  • Slecht slapen
  • Moeite met concentreren
  • Snel geïrriteerd en gefrustreerd
  • Gevoelig voor infecties, meestal luchtweginfecties, astma, rinitis, allergieën ,verkoudheid, etc.

Niet vooruit te branden...

Je hebt als buitenstaander van zo iemand vaak het idee dat ie niet vooruit te branden is en dat het een beetje aanstellerij is. Dat is omdat je aan de buitenkant bij zo iemand meestal niks ziet. Maar dat is dus volkomen ten onrechte. Als je last hebt van een bijnieruitputting dan is de koek gewoon op. Bijnieruitputting en burn-out worden ook wel met elkaar in verband gebracht.

Vage klachten

Het lastige nu is dat huisartsen dit fenomeen niet onderkennen. Als je met dit soort vage klachten heen gaat, dan wordt er op allerlei standaard dingen in het bloed onderzocht wat er aan de hand is, maar daar worden alleen maar gevolgen van de bijnieruitputting geconstateerd. Soms is er sprake van vitamine D of B of jodiumtekort, maar dat is niet de oorzaak. 

Oorzaak: Stress

De oorzaak van bijnieruitputting is stress. Of het nu om fysieke, emotionele of psychische stress is of dat het gaat om fysieke omstandigheden die voor stress zorgen, het is cruciaal te weten dat je bijnieren op alle vormen van stress gelijk reageren. Het kan gaan om een impactvolle gebeurtenis in je leven of juist om langdurige  chronische stress. Als je steeds opnieuw verkouden wordt, ga je op een gegeven moment misschien slechter slapen, word je steeds vermoeider en raak je geïrriteerd omdat je fysiek zo kwakkelt. Of je bent een geliefde kwijt geraakt, of er is sprake van werkdruk, je hebt misschien een ongelukkige relatie, misschien beweeg je niet en eet je slecht, misschien werk je met chemische stoffen. Er zijn zoveel vormen van stress tegenwoordig waar je lijf mee heeft te dealen. In zijn (aanrader!) boek Bijnieruitputting beschrijft dr. James Wilson bv. ook dat mensen met kanker ook altijd een vorm van bijnieruitputting hebben. Of dat nu komt door de behandeling van kanker of dat kanker sowieso samengaat met bijnieruitputting laat hij in het midden.

Wees bewust!

Maar bijnieruitputting heeft over het algemeen ingrijpende gevolgen in je systeem. Daarom is het sowieso cruciaal dat je je bewust bent van de gevolgen van bijnieruitputting. Op het moment dat je bijnieren die de hormoonhuishouding in je lichaam aansturen meer stress te verwerken krijgen dan ze aan kunnen dan begint de bijnieruitputting. Hoe langer dat duurt des te heftiger de symptomen.

Cortisol is een stresshormoon

In de bijnieren wordt cortisol aangemaakt. En cortisol is een graadmeter voor de mate waarin je stress ervaart. Als je bijnieren door teveel stress of te langdurige stress niet meer in staat zijn om de juiste aanpassingen te maken aan het stressniveau, dan is het begin van een bijnieruitputting daar.

Stress zit ook in 'kleine' dingen

En je hoeft niet eens heel spannende dingen in je leven te ervaren om er toch last van te krijgen. Als je steeds terugkerende infecties hebt, als sinusitis, astma, bronchitis, longontsteking of andere luchtweginfecties, dan loop je ook het risico op een bijnieruitputting. Hoe vaker de infectie plaatsvindt en hoe langer die infecties duren, des te groter is je kans dat je bijnieruitputting krijgt. Heb je daarnaast nog last van andere vormen van stress, bv in je relatie of op je werk, dan wordt dat proces verder versterkt.

Weten of je bijnieruitputting hebt en hoe je ervan af komt?

Lees dan verder in de onderstaande artikelen:

Risico op bijnieruitputting

Vrouw die doodmoe met haar hoofd op haar bureau ligt

Beter worden van bijnieruitputting

Vrouw die aan een appel ruikt

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Redmer
Door

Redmer

op 20 Feb 2022

Mooie website hoor :)

Reactie plaatsen