Tien tips tegen stress

De beste manier om je beter te voelen.

Er zijn vele manieren om je stress te verminderen. Hieronder vind je tien tips om je stress te verlagen die volgens mij effectief zijn. Sommige kun je heel makkelijk en snel leren, andere vragen wat meer oefening. Niet iedere optie werkt elke keer of in iedere situatie. Daarom is het belangrijk om te 'spelen' en voor jezelf uit te vinden wat voor jou wanneer werkt. De ene keer heb je meer zin in muziek. De andere keer ga je liever een eind wandelen. Daarom is het nodig keuze te hebben uit meer mogelijkheden.

1. Ademhalingsoefeningen

Een diepe buikademhaling is een heel gemakkelijke manier om je stress te verminderen. Maar het heeft meer voordelen. Je bloed wordt zuurstofrijker, waardoor je beter kunt nadenken. Het ontspant je spieren en is rustgevend. Voorbeelden van ademhalingsoefeningen vind je in het artikel:  Ademhalingsontspanning


2. Meditatie

Meditatie bouwt verder op de ademhaling. Als je mediteert zakken je hersengolven in een verlaagde staat, alfastaat of nog lager: thètastaat. In die staat verkeer je tussen waken en slapen in. Deze bewustzijnstoestand verbetert je hormoonhuishouding en daarmee je gezondheid. Ook de gedachteloosheid bevordert de rust in je hoofd en hersens en verlaagt je stressniveau. Elk nieuw onderzoek bevestigt dat meditatie en mindfulness de spanning vermindert en de gezondheid bevordert. Doe er vooral je voordeel mee.

3. Beweging

Veel mensen bewegen omdat ze hun gewicht onder controle willen houden. Of om in een betere fysieke conditie te zijn, gezonder of meer aantrekkelijk te zijn. Toch is beweging ook een geweldige manier om je stress te verlagen. Het leidt af van het onderwerp van stress, is een uitlaatklep voor je frustraties en boosheid en geeft je een endorfineboost. Endorfine is een geluksstofje. Hoe meer je daarvan aanmaakt, des te plezieriger je je zult voelen.

4. Muziek

Muziektherapie biedt verschillende voordelen voor je gezondheid. Als je last van stress hebt kan de juiste muziek je bloeddruk verlagen, je lichaam ontspanning brengen en je gedachten rustiger maken. Kies wel voor muziek die jou in de door jouw gewenste staat brengt. Ik heb een keer een klant gehad die vaak heavy metal muziek luisterde. Hij vond dat mooie muziek, maar het maakte hem tegelijkertijd nogal depri. Dat is niet de bedoeling. Kies muziek die je in een meer ontspannen staat brengt. Of muziek waar je de behoefte om op te dansen voelt.

5. Geleide meditatie

Als je het lastig vindt om gewoon te gaan zitten mediteren, dan kan het helpen om een geleide meditatie te doen. Je aandacht wordt dan geleid hetgeen de geconcentreerd/geleid op een specifiek onderwerp, bv. leren loslaten bevordert. Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 

Gratis meditaties

6. Seks

Waarschijnlijk heb je al wel ervaren dat seks je stress geweldig verlaagt, maar gebruik je het ook als zodanig? Misschien zou je het eens kunnen gebruiken. Seks heeft verschillende fysieke voordelen en de meeste zijn ook goed voor de verlaging van de spanning. Jammer genoeg hebben mensen als ze gestresst zijn vaak juist minder seks. En dat is jammer want het is een fantastische uitlaatklep voor spanning.

7. Visualisatie

Verder bouwend op het doen van geleide meditaties kun je voor jezelf ook bepaalde doelen visualiseren. Je kunt je bv. voorstellen dat je lekker ontspannen op een strand in de oceaan bent. Of je stelt je voor dat het je gemakkelijk lukt om een bepaalde taak te doen, beter een conflict oplost of gewoon meer ontspannen bent. Je kunt ook je fysieke staat verbeteren door te visualiseren. Gewoon door je in gedachten voor te stellen hoe het is of zal zijn. Er is nu eenmaal een wetmatigheid die stelt dat energie aandacht volgt. Door je aandacht te richten op wat je wilt, ga je je onbewust en als vanzelf zo voelen. 

8. Spieren spannen

Door je spieren in je lichaam een voor een per groep aan te spannen, kun je de spierspanning verlagen en je snel veel meer ontspannen voelen. Zonder dat je hiervoor speciaal hoeft te trainen. Begin met de spieren van je benen, houd tien seconden vast en ontspan. Dan de spieren van je romp. Dan die van je armen en handen. En dan de spieren van je gezicht. En eindig met het aanspannen van alle spieren in je hele lichaam. Deze oefening kun je overal doen en hoe vaker je ‘m doet, hoe gemakkelijker het wordt om je te ontspannen. Een uitgebreidere beschrijving van deze oefening vind je in het artikel: Dit is weer zo'n dag.

Strand met tekst: Just relax

9. Zelfhypnose

Zelfhypnose omvat elementen uit de geleide meditaties en visualisaties, met het bijkomende voordeel dat je direct met het onbewuste kunt communiceren om je vermogens te verbeteren. Om bv. je slechte gewoontes of pijn te verminderen. Je kunt zelfs antwoorden vinden op vragen die je nog niet helder had. Het vraagt wat oefening, maar kan zeer de moeite waard zijn.

10. Yoga

Yoga is een van de oudste manieren om aan jezelf te werken. Yoga combineert de oefeningen van verschillende andere technieken, zoals ademhaling, meditatie, visualisatie en beweging. Yoga biedt je veel voordelen in verhouding tot de benodigde tijdsinvestering.

Hulp nodig?

Een van de beste manieren om van je stress af te komen is het volgen van een mIndfulnesstraining. Dus als je last hebt van stress en wilt er vanaf, meld je dan nu aan voor de training:

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen