Het gebeurt nog wel eens dat sommige mensen die zich keurig netjes houden aan de belangrijke voorwaarden voor een gezond leven zich toch beroerd voelen. Op het moment dat de tips en adviezen die ik ze geef niet of onvoldoende werken, gaan bij mij meestal de alarmbellen af. Op dat moment realiseer ik me dat het tijd wordt om andere hulp in te schakelen. Als je voldoet aan de volgende algemene voorwaarden:
- Gezond eten, met voldoende groente (liefst een pond per dag), zo natuurlijk en liefst biologisch mogelijk
- Voldoende water drinkt (minstens anderhalve liter per dag)
- Voldoende slaapt en rust
- Voldoende beweegt (drie kwartier per dag en liefst meer)
- Je ademhaling mooi laag, rustig en ontspannen is
Menopauze
Een van de mogelijke oorzaken voor je fysieke ongemak kan bijvoorbeeld de overgang zijn. Hoewel de overgang zelf meestal niet perse de oorzaak is, vergroot hij wel de onbalans die er al is verder uit. En denk niet dat dertigers daar nog geen last van hebben, want in de tweede helft van je dertiger jaren kunnen de eerste signalen zich al aandienen als je bij de vroege vogels hoort. Ik wilde zelf graag nog een tweede kind toen ik 38 was, maar dat bleek niet meer te werken omdat ik al aan de vooravond van de overgang stond. Een simpele test toonde aan dat mijn FSH spiegel zich op de rand van de overgang bevond. Daarom was ik ook niet verrast door de latere symptomen. Ondanks dat de overgang soms best een pittige tijd was heeft het weten wat er speelde er wel voor gezorgd dat het draaglijk bleef. Wees daarom voorbereid op wat er komen gaat! Hoe eerder je aan de slag gaat met het in balans brengen en houden van je hormoonhuishouding hoe beter. Want zoals gezegd, de overgang vergroot uit wat er al aan onbalans in het lichaam is. Op zichzelf zou de overgang niet zoveel klachten hoeven te veroorzaken. Er zijn voldoende gegevens bekend van vrouwen die leven in inheemse stammen die volkomen onbekend zijn met het fenomeen overgang zoals we dat hier kennen.
Vertraagde stofwisseling
Zodra je in de overgang komt dalen je progesteron en je oestrogeen spiegel. Progesteron zakt uiteindelijk terug naar nul en oestrogeen gemiddeld naar 60% van wat het was. Die veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen er in combinatie met andere zaken ervoor zorgen dat je stofwisseling vertraagt. En dat brengt weer allerlei andere klachten met zich mee. Vaak als je naar de huisarts gaat wordt er (chemische) oestrogeen voorgeschreven, terwijl het probleem vaak meer zit in het progesteron gehalte dat terugzakt. Er zijn natuurlijke bio identieke progesteron crème te koop die bij veel vrouwen die klachten op kunnen lossen.
Bijnieruitputting en schildklierproblemen
Nu is het niet alleen de overgang die voor problemen kan zorgen. Ook andere oorzaken als een bijnieruitputting (in de volksmond burn-out) en schildklierproblemen kunnen er voor zorgen dat je hormonen van de mik zijn. En omdat veel hormonen in ons lichaam met elkaar samenwerken is het gevolg van een onbalans in het ene systeem ook een onbalans in het andere. Alles haakt aan elkaar en als er ergens in dat systeem een radertje de verkeerde kant op draait, gaat de rest mee. Als je bijvoorbeeld als gevolg van bijnieruitputting te lang en te veel cortisol hebt aangemaakt, dan is er ook sprake van veel adrenaline aanmaak. Beide zijn stresshormonen. Deze stresshormonen zorgen ervoor dat er een verhoogd gebruik van vitaminen en mineralen is. Als die onvoldoende aanwezig zijn dan haalt het systeem dat gewoon uit andere delen van je lichaam. Voor zover ze voorradig zijn uiteraard.
Calcium, magnesium, kalium en natrium
Zo kan een gebrek aan calcium uit de botten worden gehaald waardoor osteoporose kan ontstaan. Maar calcium staat in directe relatie tot magnesium. In een goed werkend lichaam zijn natrium en calcium overdag buiten de cel en magnesium en kalium in de cellen. In de nacht is dat andersom. Je kunt je voorstellen dat als er te weinig van een van deze mineralen in je lichaam is dit gevolgen heeft voor je celstofwisseling. Als er sprake is van stress is er ook een verhoogde behoefte aan magnesium. Calcium en magnesium en natrium en kalium zijn de vier basis mineralen die nodig zijn voor je celstofwisseling. En als een van die mineralen onvoldoende aanwezig is, heeft dat effect op het andere mineraal.
Complex systeem
Ons lichaam is een complex systeem waarin allerlei processen op elkaar inwerken. Een verstoring van de balans op het ene vlak resulteert vaak in een verstoring op andere vlakken. Als je celstofwisseling niet goed is bijvoorbeeld doordat er te weinig gezonde vetten in je voeding aanwezig zijn, dan werkt de opname in de cel niet meer goed. Dus je kunt denken dat je gezond eet, maar als je lichaam om wat voor reden dan ook die gezonde voeding niet op kan nemen, dan heb je nog steeds een uitdaging. Het is daarom ook niet wat je eet wat bepaalt hoe gezond je bent, maar meer wat je in staat bent op te nemen. De samenstelling van je darmflora is daar bijvoorbeeld heel bepalen in. Nogal wat mensen hebben een opnameprobleem als gevolg van een te eenzijdige darmflora. Die weer ontstaat door te eenzijdig eten en door te veel bewerkt voedsel te eten. Gezondheid en een hoog energieniveau, wat de basis is van je gezondheid, is daarom een delicaat samenspel van allerlei factoren. Een aantal van die factoren deel ik hier met je in dit artikel.
Last van klachten?
Heb je nu al langer klachten en ben je ervan overtuigd dat je je houdt aan de voorwaarden die hierboven in dit artikel staan, dan wordt het tijd in actie te komen. Realiseer je daarbij ook dat het domweg toevoegen van vitaminen en mineralen het probleem niet vanzelf oplost als je je levensstijl niet aanpakt. Het is hooguit een beetje uitstel van executie. En daarbij geldt ook weer dat als je opname problemen hebt, die niet oplossen door het toevoegen van die vitaminen en mineralen. Het wordt dan gewoon een dure plas of ontlasting. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet handig kan zijn om die middelen te gebruiken. Want het kan wel als je echt goed voor jezelf gaat zorgen je herstel versnellen. Let er wel op dat als je daarvoor kiest dat het cruciaal is dat je goede supplementen koopt. Want goedkoop is echt duurkoop in dit soort gevallen. En wees je er ook van bewust dat vitamine B6 kan gaan stapelen. Waardoor je weer andere klachten krijgt. Belangrijk uitgangspunt voor goede vitaminen en mineralen is dat het natuurlijke vitaminen en mineralen zijn. Of, en dat is een vrij nieuwe ontwikkeling: koop liposomale vitaminen en mineralen. De opneembaarheid daarvan is exponentieel hoger dan gewone vitaminen en mineralen.
Maar nu eerst de tekenen die je in de gaten moet houden die er op kunnen duiden dat er ergens in die trits iets niet helemaal lekker loopt:
Teken 1 Vreetbuien
Vreetbuien kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Het kan gewoontegedrag zijn en een patroon van stress. Maar een van de redenen is ook dat ons eten vaak vol suiker zit. Suiker is een uiterst verslavende stof, net als zout en vet. Er wordt wel gesteld dat suiker uiteindelijk een groter probleem gaat worden dan drank en sigaretten... En fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie weten dat suiker verslavend is. Ze bewerken ons voedsel op een dusdanige manier dat we er steeds meer van willen. Daarnaast stoppen ze veel van ons eten vol met E621, wat onder talloze andere namen bekend is. Maar wat een smaakversterker is die ervoor zorgt dat je die zak chips op MOET eten. Dat stofje zet je aan tot dooreten terwijl je geen honger meer hebt. Het verschil kun je echt letterlijk proeven als je in plaats van je normale zak chips eens een biologische zonder toevoegingen eet. Je eerste reactie zal misschien zijn dat je die minder lekker vindt. En dat kan uiteraard kloppen, want daar zit dus geen suiker en geen smaakversterker in. En is daarmee veel minder slecht voor je. Want chips blijft uiteraard wel chips. Maar als je dat kunt beperken tot het moment dat je trek over is, dan is dat voor je lijf veel beter te verwerken. Ik nodig je echt uit tot het ervaren van wat het in je lijf doet. Te ervaren hoe je 'verslaafd' gemaakt wordt aan dingen die niet goed voor je zijn.
Troost eten
Maar eten is ook voor veel mensen een troost. Het is een van de meest gemakkelijke en snelle manieren om onze innerlijke staat, hoe we ons voelen te veranderen. Je komt verdrietig thuis uit je werk en hebt behoefte aan wat troost, liefde of een knuffel. Maar in plaats daarvan ga je chocola of iets anders eten… Dat zijn niet alleen maar psychische processen. Er zitten ook fysieke componenten onder. Als je hormonen uit balans zijn kunnen ze dit soort verlangens ook veroorzaken. Als je bijnieren teveel cortisol aanmaken of er is teveel insuline in je systeem, dan heeft dat niet zelden tot gevolg dat je verlangen naar suiker enorm toeneemt. Of dat je de drang krijgt te gaan drinken. Bijnieruitputting dereguleert je vochthuishouding waardoor je smacht naar zout eten. Troost eten ontstaat vaak door een gebrek aan oxytocine en serotonine. Allemaal vormen van disbalans in je hormoonhuishouding. De drang naar chocola als je gestrest bent is vaak een gevolg van gebrek aan magnesium. Cacao bevat nogal wat magnesium. Als je magnesiumspiegel hoog genoeg is is je drang om chocola te eten ook een stuk lager. Begin je een beetje te begrijpen hoe al die verschillende processen op elkaar ingrijpen? Wil je meer weten over hoe je op een gezondere manier je innerlijke staat kunt veranderen lees dan verder in het artikel: Recept om je goed te voelen
Teken 2 Afvallen, wat is dat?
Misschien denk je dat je gewicht vooral een gevolg is van wat er door je mond naar binnen gaat en hoeveel je beweegt. En natuurlijk heeft dat een belangrijke invloed. Toen ik vroeger eens van iemand hoorde dat ze dik werd van de lucht, dacht ik: Yeah right, dat zal wel. Inmiddels weet ik beter. Dat kan dus inderdaad. Als je hormonen van de mik zijn lukt het je vaak niet of nauwelijks om af te vallen. Door een verstoorde insulinehuishouding kan het zijn dat je niet of nauwelijks meer vet verbrandt. Ook een teveel aan gifstoffen in je systeem kan ervoor zorgen dat afvallen niet wil. Net als een teveel aan xeno oestrogenen in je eten. Xeno oestrogenen zijn chemische hormoonverstorende stoffen, die in allerlei producten zitten. Onder andere je shampoo, gezichtsverzorgingsproducten, je schoonmaakmiddelen, je tapijt of laminaat, allerlei andere kunststoffen. Ook een te langzaam werkende schildklier kan ervoor zorgen dat je niet afvalt. En dat kan weer ontstaan als gevolg van die burn-out of de overgang. Een niet goed werkende schildklier komt vaker voor dan je denkt. Je bloedwaarden kunnen normaal zijn en je kunt toch klachten hebben. Dus als je gezond eet, maar toch bijvoorbeeld vocht vasthoudt of niet af kunt vallen, dan is de kans aanwezig dat je hormonen uit balans zijn. Meer weten over schildklierproblemen? Lees dan verder in het artikel: Trage schildklier zonder dat je het weet
Teken 3 Opgefokt
Ik weet nog goed hoe ik tijdens de overgang soms last had van heftige en heel onvoorspelbare stemmingswisselingen. Soms voelde ik heel goed dat ik heel onredelijk was, maar kon ik het toch niet laten om te reageren. En wat er dan uit mijn mond kwam was zeker niet gezellig voor mijn omgeving. Ik voelde me soms gewoon niet meer mezelf. Het was alsof ik erbij stond en ernaar keek en wist: This is not me! Maar ook die week voor de menstruatie kon soms een hel zijn. Kort lontje en tegelijkertijd best wel wat labiel. Er hoefde maar iets heel kleins te gebeuren en ik kon er heel goed iets groots van maken… Niks an natuurlijk. Ook toen al waren mijn hormonen uit balans, maar was het geen overgang, maar PMS of Pre Menstrueel Syndroom en waarschijnlijk toen ook signalen van overbelasting. Van mezelf te weinig rust gunnen en maar doorgaan. Als je van jezelf merkt dat je last hebt van stemmingswisselingen, vooral als daar geen duidelijk directe aanwijsbare oorzaak voor is, dan is het goed om je te realiseren dat er onderliggend iets aan de hand is. Je lichaam praat met je. Alleen hebben we al heel jong in ons leven afgeleerd om te luisteren... Helaas. Toch zal je lichaam altijd doorgaan met signalen afgeven. Net zolang tot jij bereid bent om te gaan luisteren naar wat ze je zeggen wil. Misschien is doet ze dat eerst in de vorm van hoofdpijn, rugpijn of buikpijn. Maar als je niet luistert naar wat die signalen je vertellen, dan zul je vroeg of later de prijs betalen in de vorm van vervelender verstoringen. Dus hoe eerder je luistert en bijstelt hoe beter. En al is het maar dat je je bewust wordt dat je mogelijk een vitamine B6 of een vitamine E tekort hebt, wat de oorzaak van je PMS kan zijn.
Teken 4 Moe en prikkelbaar
Als je je moe en tegelijkertijd prikkelbaar voelt is de kans groot dat je bijnieren niet meer optimaal kunnen functioneren. Meestal als gevolg van chronische stress. Dat zorgt er namelijk voor dat je een te hoge cortisol spiegel hebt. Hierdoor denkt je lijf de hele tijd dat er ‘brand’ is waardoor je continu op scherp staat. Maar doordat je cortisol hoog is gaan allerlei andere processen op uit of op laag. Vooral als het gaat om herstelprocessen en de balans in je lijf. Je voelt je dan tegelijkertijd uitgeput en opgefokt. ’s Avonds kom je weer een beetje tot leven, waardoor je weer te laat naar bed gaat en ’s morgens word je bekaf wakker. Als je bijnieren te lang op standje hoog hebben gestaan raken ze op een gegeven moment uitgeput en is er sprake van bijnieruitputting. Je lichaam kan alleen maar de homeostase (balans in je systeem met al zijn processen) handhaven als er voldoende tijd is om te herstellen. En aangezien alles steeds sneller gaat en de druk steeds verder wordt opgevoerd en we steeds meer 'moeten' heeft ons lichaam te weinig hersteltijd. Zelfs als je jezelf niet bewust bent van je stress, wat vaak het geval is als je vanuit je hoofd overleeft, heeft je lichaam hier mee te dealen. Dat gebrek aan hersteltijd en herstelmogelijkheden is misschien wel de grootste onderliggende factor in het je goed voelen en in harmonie met jezelf en je leven zijn. Meer lezen over bijnieruitputting
Teken 5 Geen zin in seks
Geen zin in seks is vrij vaak een gevolg van een onbalans in je hormonen en het bijkomende energieverlies wat ermee gepaard gaat. Bijna driekwart van de klachten die te maken hebben met te weinig zin in seks zijn een gevolg van je hormoonspiegels. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor je zin in seks is testosteron. Een tekort aan testosteron is vaak een gevolg van een te lage of te hoge oestrogeen spiegel. Maar het kan ook worden veroorzaakt doordat je schildklier niet goed werkt of door een verstoorde werking van je bijnieren. Het is daarom soms ook best lastig vast te stellen wat oorzaak is en wat het gevolg. Niettemin is het belang van een goede hormoonhuishouding ten aanzien van dit onderwerp wel duidelijk.
Wat kun je er zelf aan doen? Tips
Als er in de natuur iets (b.v. een boom of een plant) uit evenwicht is, dan is een van de eerste dingen die je doet of kunt doen het ervoor zorgen dat de grond, de bodem voldoende vochtig is en over voldoende voedingsmiddelen beschikt. Dat geldt voor ons natuurlijk net zo. Als we in basis niet over de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen in ons lichaam beschikken, dan wordt het lastig om het systeem weer in balans te krijgen. Een aantal vitamines en mineralen kunnen we als we gezond zijn prima zelf aanmaken. Maar dat geldt lang niet voor alles. En een gezonde voeding bestaat uit meer dan alleen eten. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat voor voedsel er twee dingen zijn die belangrijker zijn. En dat zijn zuurstof (en kooldioxide) en water. Een tekort aan zuurstof, veroorzaakt door te veel stress is enorm ontregelend. Te weinig zuurstof is te weinig voedsel voor je cellen. En dat voel je instant in de vorm van moeheid. En uiteindelijk als je cellen langdurig te weinig zuurstof hebben in de vorm van neerslachtigheid en depressiviteit. Net als een tekort aan water. We bestaan voor zo'n 70% uit water. Als er te weinig water in ons systeem is kunnen we de gifstoffen die ontstaan als gevolg van onze stofwisseling maar ook als gevolg van verstoringen in ons milieu (denk maar eens aan 5G), dan kan ons lichaam die gifstoffen niet voldoende afvoeren en worden we ook moe, down en depressief... Ga maar na: We kunnen weken zonder voedsel, een paar dagen zonder water, maar maar een paar minuten zonder zuurstof en hooguit een paar dagen zonder water. Dus als je vooral focust op gezond eten, wat natuurlijk prima is om te doen, maar je doet niets aan je stress en je ademhaling, dan zal dat uiteindelijk niet leiden tot een structurele oplossing. En dat geldt ook voor te weinig vocht. Te weinig vocht betekent zoals gezegd dat je je afvalstoffen, de gifstoffen die in ons eten en drinken zitten niet goed af kunt voeren, met als gevolg dat je jezelf letterlijk vergiftigd. Daar gaat je hormoonhuishouding uiteraard niet beter van werken.
1. Zorg voor een goede ademhaling
Zuurstof is het eerste en meest belangrijk cadeau dat je jezelf kunt geven. Een goede ademhaling is cruciaal voor veel functies in je lichaam. Dat betekent dus ook dat als je last van stress hebt het nog belangrijker wordt om goed op je ademhaling te letten. Want die gaan als vanzelf en volkomen onbewust omhoog en vaak ook sneller dan goed voor je is. Voor je overleving is dat een uitstekend en helpend mechanisme. Want als je oog in oog met een tijger of een beer staat, moet je vooral hard weg kunnen rennen of kunnen vechten. Maar de stress die we in ons huidige leven ervaren is van een totaal andere orde. Er is geen sprake van een strijd op leven en dood. Maar ons lichaam reageert wel op die manier. En dat is op de lange termijn enorm belastend. Dus doe iets aan je ademhaling als je last van stress hebt. In het artikel ademhalingsontspanning lees je er meer over. En daar staan ook een aantal oefeningen in. Maar beter nog is een cursus mindfulness volgen. Waarin je je ook beter bewust wordt van de onderliggende thema's in jouw leven.
2. Eet zoveel mogelijk groente
Misschien ben je net als ik opgegroeid met de schijf van vijf. Lang kwam ik niet aan de destijds geldende norm van twee ons groente. En vele mensen met mij. Maar twee ons groente is volgens veel orthomoleculaire specialisten allang niet meer genoeg. En ook het voedingscentrum zelf legt de norm inmiddels op 250 gram. Maar ook dat is niet meer genoeg. Niet meer genoeg omdat er in ons eten door de intensieve landbouw gewoon veel minder mineralen en vitamines in ons eten zit. En om die reden moet je er dus meer van eten. Een pond zou mooi zijn! Meer groene bladgroenten eten helpt om je hormoonhuishouding weer te reguleren. Een van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen is meer groenten en fruit eten. Eet eens wat vaker soep vooraf in plaats van een toetje toe. En maak eens een lekker smoothie voor ontbijt of lunch of tussendoor. En groentesappen zijn heus niet allemaal vies. Soms moet je eraan wennen, maar als je gaat voelen wat het voor lichaam doet, wordt het steeds makkelijker om dat voor jezelf te doen.
3. Zorg voor genoeg slaap
Als je te weinig slaapt voel je al vrij snel dat je je minder goed gaat voelen. Te weinig slaap kan zelfs uiteindelijk leiden tot persoonlijkheidsstoornissen. Dus onderschat het belang van genoeg slapen niet. We slapen collectief behoorlijk minder dan zo’n honderd jaar geleden. Ons waak en slaapritme is vaak verstoord als gevolg van een teveel aan prikkels en als gevolg van teveel kunstlicht, waardoor we niet meer weten wat ons natuurlijke waak en slaapritme is. We gaan naar bed als ons favoriete tv programma is afgelopen of als er geen leuke contacten meer op facebook zijn. Of we zijn de hele dag door zo druk met voor anderen zorgen dat we als de kinderen eindelijk naar bed zijn, blij zijn dat we even een uurtje voor onszelf hebben. Maar uiteindelijk hebben de meeste mensen toch zo’n acht uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dus zet je laptop, tablet ed. op tijd uit. Het blauwe licht wat in het scherm zit, zorgt samen met de prikkels die je opdoet er voor dat je minder goed in slaap komt. Ga voordat je naar bed gaat lekker onder de douche of in bad. Zorg ervoor dat dat je avondritueel je tijd voor jezelf wordt. Je lijf vaart er wel bij. In het artikel: Tips bij slaapproblemen lees je wat je kunt doen als slapen niet vanzelf wil.
4. Drink genoeg water
Zoals al gezegd is vocht cruciaal voor een gezond mechanisme. Ook je hormonen kunnen niet goed functioneren als je te weinig ‘levend’ water binnen krijgt. Misschien denk je dat je wel genoeg drinkt, maar zit je drinken vol suikers. Ook als het natuurlijke suikers zijn, blijven het suikers die de boel kunnen vestoren. Levend water is water waar voldoende mineralen in zitten. Helaas gaat de kwaliteit van ons drinkwater steeds verder achteruit. De gevolgen van ons ingrijpen op de natuur in de vorm van chemische middelen als de pil en antidepressiva, maar ook bestrijdingsmiddelen, levert een steeds minder wordende kwaliteit op. Inmiddels zijn het ook de waterbedrijven zelf die aangeven steeds moeilijker de kwaliteit van ons drinkwater te kunnen garanderen. Betekent dat dat je er meteen ziek van wordt? Nee, helaas niet. Helaas omdat als je dat direct zou merken je wel onmiddellijk in actie zou komen. Maar omdat de gevolgen, net als veel andere gevolgen ons ingrijpen in de natuur, pas op de langere termijn zichtbaar worden, laten we het ons gebeuren. En wachten we af totdat er echt negatieve consequenties zichtbaar en voelbaar zijn.
Voorkomen is beter dan genezen
Net als met veel andere dingen is het altijd beter te voorkomen dan te genezen. Ik heb thuis en op het werk sinds een aantal jaar een waterfilter op de kraan zitten. Dat is geen kalkfilter zoals anderen wel hebben, maar een drinkwaterfilter dat die schadelijke stoffen er alsnog uit filtert. En die het water weer vitaliseert, oftewel ervoor zorgt dat er voldoende mineralen in zitten om het weer tot levend water te maken. Misschien denk je: Ach water is water. Maar als je het verschil proeft, dan wil je niet anders meer. Een ander punt met betrekking tot water is dat het belangrijk is dat je in plaats van de hele dag door aan je flesje water te lurken, of veel kleine kopjes thee te drinken beter is om twee keer op een dag bulk te drinken. Oftewel veel te drinken. Je lichaam kan dan zelf bepalen hoeveel ze op wil nemen en het teveel plas je vanzelf uit. En om dat wat goed op te kunnen nemen helpt het om een klein beetje zeezout in je water te doen. Zeezout bevat alle mineralen en maakt het water daarmee beter opneembaar voor je lichaam. Een derde theelepel op een liter water is dan voldoende. En denk erom: Zeezout, geen keukenzout!
5. Zorg voor genoeg beweging
Je hoeft echt niet op hardlopen of een of andere competitieve sport te gaan. Of perse drie keer per week naar de sportschool. Maar geen enkel systeem kan gezond zijn zonder beweging. Een half uur per dag doet al veel. Zowel ook voor de ontspanning als ook voor de hoeveelheid zuurstof in je systeem. Zelf gedij ik beter nog op een uur per dag. Niet dat ik echt sport, maar ik ga wel lopend naar mijn werk. En ik doe aan yoga en een beetje aan krachttraining thuis. Zodra ik er een paar weken mee stop, krijg ik geheid weer last van allerlei kwaaltjes die mijn gezondheid en mijn hormoonsysteem ondermijnen. Juist ook teveel beweging kan ook weer voor stress in je systeem zorgen. Dus voel goed waar voor jou de balans ligt. Zeker als er sprake is van bijnieruitputting is het belangrijk dat je het bewegen doseert. Hardlopen is in het begin echt uit den boze. Daar trek je jezelf dan alleen maar meer mee uit balans. Yoga en andere vormen van oosterse beweging die ook goed helpen bij stress zijn dan veel beter om te doen. Meer over bewegen kun je lezen in het artikel: Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam?
6. Tijd voor jezelf
Stress is killing voor je hormoonhuishouding. Te weinig tijd voor jezelf activeert zoals gezegd je cortisolhuishouding. Het is een sloper van je lijf. Het is het hormoon wat je aanmaakt als je ineens voelt dat alle energie uit je lijf verdwijnt. Cortisol zorgt ervoor dat je lijf alles wat er voor handen is gebruikt als energie. Of het nu om je spieren, je huid, je haren of je nagels gaat. Zonder haar kun je prima overleven denkt het systeem. Om van je teveel aan stress af te komen is het belangrijk dat je er alles aan doet wat je kunt doen om stressvolle situaties te vermijden en daar waar er onvermijdelijke stress is, je anders leert om te gaan met die stress. Een mIndfulnesstraining doet er wonderen bij. In deze hectische tijden is een mIndfulnesstraining sowieso een cadeautje voor jezelf. Misschien denk je wel dat dat voor jou niet geldt, maar je lichaam vaart er wel bij. En ik wil je van harte uitnodigen om goed voor haar te zorgen. Lukt het met bovenstaande tips niet verbetering te bewerkstelligen, dan is het een goed idee om hulp te zoeken.
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?