Recept om je goed te voelen?

Je goed voelen ligt in principe voor iedereen binnen bereik. Hoe zou het voor jou zijn als je zelf invloed had op hoe je je voelt? Als het niet de buitenwereld is die bepaalt hoe je je voelt? Maar je gewoon zelf bepalen kunt hoe je je voelen wilt in een bepaalde situatie. Er zijn een aantal dingen die je moet weten, wil je je innerlijke staat kunnen reguleren. Je innerlijke staat is niet iets dat je gewoon overkomt. Je kunt hem zelf reguleren. Misschien vind je dat gek om te horen, maar in feite 'doe' je je gevoel. Hoe je je voelt is er niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen.

Innerlijk ritueel

Het gevoel dat je het meest en het vaakst ervaart bepaalt voor een groot deel hoe je leven er uit ziet. Ben je vaak vrolijk, dan is je werkelijkheid ook over het algemeen plezierig. Natuurlijk heb je je wel je mindere momenten, maar die zijn niet bepalend voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Heb je vaak depressieve of juist boze gevoelens, dan bepaalt dat grotendeels je werkelijkheid. Gevoelens die je regelmatig voelt, zowel positief als negatief zijn het resultaat en het gevolg van een innerlijk ritueel. Zonder dat je je daar misschien bewust van bent, doe je op regelmatige basis dingen die ervoor zorgen dat je je voelt zoals je je voelt. En in dat proces zijn drie dingen het meest bepalend voor hoe je innerlijke staat is, voor hoe je je voelt.

De invloed van je gedachten

Je al dan niet bewuste gedachten vormen een belangrijke input voor je gevoel. Je gevoel bepaalt vervolgens je gedrag en je gedrag bepaalt weer de uitkomst. Meer hierover kun je leven in het artikel: De kracht van je gedachten. Die innerlijke rituelen worden door drie dingen bepaald. Die drie dingen bepalen jouw werkelijkheid. Ze bepalen hoe je je voelt en je gedraagt, en daarmee je resultaat.  Om welke drie dingen gaat het dan?


1. Waar is je aandacht op gericht?

Datgene waar je aandacht op is gericht is zeer bepalend voor de beleving van je werkelijkheid. Is je aandacht gericht op iets waar je blij van wordt, dan ervaar je je werkelijkheid anders dan dat je aandacht is gericht op waar je je niet plezierig bij voelt. Als je kinderen hebt of met  kinderen werkt dan weet je dat. Als een kind is gevallen of om een andere reden bijvoorbeeld verdrietig is, kun je je kind nadat je het hebt getroost en aandacht hebt gegeven aan het gevoel, het beste afleiden om hem uit zijn gevoel te halen. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor ons 'grote mensen'. Ook voor ons helpt afleiding, door middel van het richten van onze aandacht op iets anders. Zorg er daarom voor dat je je eigen 'lijstje' hebt met dingen die je doen kunt op het moment dat je je even wat minder voelt. Inspiratie kun je vinden in het artikel: Jezelf belonen, zo kan het!

Alles waar je energie in steekt heeft de neiging groter te worden

2. Wat doe je met je lichaam?

Je lichaam is de snelweg naar een andere fysieke staat. Door wanneer je zat te gaan staan en andersom of door een krachtige beweging te maken, of bijvoorbeeld door te gaan hardlopen verander je je innerlijke staat. Depressieve mensen doen echt iets heel anders met hun lichaam dan vrolijke mensen. Ja... kun je nu misschien zeggen, maar dat komt omdat ze depressief zijn. En... tegelijkertijd: Het omgekeerde is ook waar. Door wat je doet met je lichaam, bepaal je ook je innerlijke staat. Wil je voelen hoe dat voelt? Doe dan eens mee met het volgende experiment.

Experiment

Ga eens zitten zoals iemand zit die depressief is. Neem eens die houding aan. Je zult merken dat je jezelf kleiner maakt, dat je hoofd naar beneden gaat, je mondhoeken omlaag, etc. En probeer nu maar eens, om terwijl je niets aan die houding verandert, om je heel vrolijk te voelen. Gek he? Dat lukt je niet. Andersom werkt ook. Ga maar eens staan, je schouders naar achteren, buik in, borstjes vooruit, hoofd omhoog en trek je mondhoeken omhoog. En probeer je nu maar eens depri te voelen. Dat wil ook niet. Zo sterk is de impact van je fysiologische staat dus...

3. Hoe praat je tegen jezelf?

Het derde punt uit je ritueel bestaat uit je (meestal negatieve) zelfdialoog. Je zelfdialoog is het gesprek dat je met jezelf hebt. De hele dag door ben je in meer of mindere mate met jezelf in gesprek. Om je rot te voelen, zul je vervelende of verdrietige dingen tegen jezelf moeten zeggen. Het kan zijn dat je hele scenario's hebt in de vorm van: Wat als.... Om wat er in je werkelijkheid is vervolgens enorm uit te vergroten. Wat als ik nu niet slaag voor dat examen? Wat als die sollicitatie mislukt? Wat als er iets met een van de kinderen gebeurt? Wat als.... Door je aandacht te richten op negatieve gebeurtenissen uit het verleden of je toekomst zul je het bijbehorende gevoel niet alleen oproepen maar ook versterken iedere keer dat je eraan denkt. De verbinding in je hersenen die aan dit onderwerp is gekoppeld wordt iedere keer dat je eraan denkt een beetje meer versterkt.

Omkeren

Je kunt het proces van je rot voelen natuurlijk ook omkeren. Door te kijken naar de gevolgen, bijvoorbeeld welk 'vervelend' gevoel had je en om daar vervolgens bij te onderzoeken wat je deed om dit gevoel te ervaren. Waar was je aandacht op gericht? Wat deed je met je lichaam? En wat zei je tegen jezelf? Door dit te onderzoeken ontdek je je recept om je rot te voelen. Door dat proces om te keren, krijg je je recept om je goed te voelen.

Ga maar eens voor jezelf na:

  1. Wat zijn vijf negatieve gevoelens die je regelmatig ervaart op (b.v. depressief, eenzaam, verdrietig)?
  2. Wat zijn jouw rituelen voor elk van deze emoties, d.w.z. wat moet er gebeuren, wat doe je om dit gevoel te ervaren? Wat is  – jouw recept – om deze emotionele staat te creëren?
  3. Wat zijn vijf positieve gevoelens die je regelmatig ervaart.
  4. Wat zijn je rituelen zijn voor dit gevoel?

Ritueel

Je rot voelen is in feite niets anders dan een aangeleerd ritueel. Met de volgende oefening kun je er wat aan doen:

  1. Ga voor jezelf na hoe jij je ritueel om je rot te voelen creëert.
  2. Als je dit niet doet, wat is dan de prijs die je betaalt?
  3. Als je dit al hebt gedaan, wat is er dan verbeterd aan je leven? Hoeveel meer plezier zul je dan hebben?
  4. Ontwikkel de gewoonte om “Ik moet” te vervangen door “Ik wil of beter nog: Ik kies”.
  5. Ontwikkel de gewoonte om je lichaam te bewegen om je patroon van rot voelen te onderbreken.
  6. Kijk naar jouw vijf negatieve gevoelens en hoe je die zelf creëert. Ontwikkel voor elk van die patronen een onderbreking. Lees in het artikel: Vandaag neem ik het heft in eigen hand hoe je dat kunt doen.
  7. Kijk naar jouw vijf positieve gevoelens en stel vast hoe je die vaker kunt oproepen en bepaal of en zo ja wanneer je jezelf in een topstaat wilt brengen.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen