Van wens naar doel

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens of verlangen is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. Ongeacht het resultaat dat je voor ogen heb. Hoe komt het dan toch dat het zo vaak gebeurt dat we niet voor elkaar krijgen wat we zeggen dat we willen?

Weet jij wel wat je wilt?

Een van de belangrijkste redenen, waarom veel mensen hun dromen niet waar maken is dat ze ze om te beginnen niet onderzoeken, niet kennen of negatief formuleren. Ze weten vooral wat ze niet willen. En als je niet weet wat je wilt of vooral weet wat je niet wilt, dan zul je je dromen ook niet waar gaan maken. Het omgekeerde gebeurt overigens wel. Als je vooral weet wat je niet wilt en daar al je tijd, energie en moeite in steekt, dan zal dat ook jouw werkelijkheid worden. Daarom is de eerste en meest belangrijke stap vaststellen wat je wel wilt. Voor nogal wat mensen is dat alleen al een pittige uitdaging. Het gebeurt ontelbaar vaak dat mijn klanten  iets vooral minder of niet willen. Je daar bewust van worden is voor nogal wat mensen al een hele stap. En hem dan nog leren omkeren ook :-). 

Ik stel geen doelen en heb geen wensen

Er is echter nog iets anders dat misschien nog wel meer impact heeft. En dat is dat veel mensen überhaupt geen doelen stellen. En waarom zou ik? denk je misschien. Eerlijk is eerlijk. Zo heb ik zelf ook heel lang gedacht. Doelen stellen. Wat een onzin. Dat is voor die hele ambitieuze geldbeluste figuren met veel ego, toch? Zo keek ik er in ieder geval wel naar. Ik dacht ook niet zo echt na over wat ik wilde. Ik verhield me gewoon met wat er in mijn leven was.

Doelen stellen en wensen hebben is voor iedereen

Maar doelen stellen en wensen hebben is van en voor iedereen, moest ik zelf al weer een hele poos geleden constateren. Wensen hebben en doelen stellen is vooral ook leuk! Want wat het oplevert is dat je je bewust gaat worden dat je echt invloed hebt op wat er in je leven gebeurt. Niet in de zin dat je alles in de hand hebt. Maar je ervaart wel dat ook niet meer alles je zomaar overkomt. Je kunt gaan samenwerken met het leven. Je ervaart dat je in ieder geval in iedere situatie de regie kunt gaan nemen. Dat je aan het stuur zit en kunt blijven zitten. Ook als er dingen gebeuren die je niet had verwacht of 'besteld'. En dat is in mijn versie van de werkelijkheid de allergrootste winst van het hebben van wensen/doelen.

Doelen stellen brengt je positieve energie

Er is overigens nog een andere winst van het hebben van wensen/doelen. Het maken van een 100 wensenlijst is een van de opdrachten die ik aan nogal wat van mijn klanten geef. Vooral als ze de neiging tot negatief denken hebben. Want wat het maken van zo'n lijst doet is dat het de aandacht verlegt van alles wat je niet wilt naar alles wat je wel wilt. En stuk voor stuk ontdekken ze dat het ook leuk is om daar me bezig te zijn. Het genereert energie. Je wordt er blij van. En daarmee begint al het gevoel van invloed te hebben op wat erin je leven is. 

100 wensenlijst maan en sterren

Denk groot!

Een mooie uitdaging bij het stellen van doelen en het formuleren van je wensen is om vooral heel groot te denken. Die droom moet echt een droom zijn, een groot verlangen. Iets waar je blij van wordt en waar je passie bij voelt. Want om een droom tot werkelijkheid te maken zul je er energie in moeten steken. De grootste valkuil daarin voor mensen is eerder dat ze hun doelen te laag stellen en halen, dan te hoog stellen en missen. Want he, Als je mikt voor de zon en je mist, kom je nog altijd tussen de sterren terecht nietwaar? Bovendien zul je eerder geneigd zijn flink in actie te komen voor iets waar je substantieel voordeel bij ervaart.

Energie

Verlangen en passie zijn sterke energieën. Net als angst overigens. Waarom ik die angst noem? Juist omdat het zo’n sterke energie is. En heel veel, echt heel veel mensen leven hun leven vanuit angst. Angst voor tekort en gebrek, Angst dat ze niet goed genoeg zijn, dat er niet genoeg is. Angst voor verandering, angst voor verlies, enz. Herken jij dat ook bij jezelf? Angst verlamt je en houd je op je plek. Uiteraard heeft angst ook een bepaalde (overlevings-) functie. In bepaalde meestal acute situaties is angst de beste raadgever. Maar in heel veel andere situaties juist niet. Dus de uitdaging als je je leven vanuit angst, spanning en stress leeft is om je droom, je passie op te zoeken. Wat wil je wel? Waar word je blij van? Waar krijg jij energie van?  …….. Een eerste goed begin in het ontdekken van de dingen die je wel wilt is het maken van die 100 wensenlijst en daarna het maken van een moodboard aan de hand van je 100 wensenlijst. In het artikel: 100 wensen 200 voorbeelden kun je inspiratie opdoen voor wat je allemaal op je wensenlijst kunt zetten.

Waarom wil je wat je wilt?

De voorgaande vragen kunnen je helpen om jouw droom te leren kennen. En het positief formuleren van je droom is slechts de eerste stap. Want een droom alleen is niet voldoende voorwaarde om hem waar te maken. Je moet ook genoeg redenen hebben om hem uit te laten komen. Alleen een gedachte dat je nog wel een wereldreis wilt maken is niet genoeg reden om in beweging te komen. Je zult jezelf af moeten vragen wat het je allemaal gaat opleveren als je jouw droom tot leven wekt. Welke dingen zul je hebben, zijn, weten, ontvangen, etc? Wat levert het je op financieel, in je relaties, je persoonlijke ontwikkeling, etc. En wat is de prijs die je betaalt als je je droom niet zult waarmaken. Door jezelf dit soort vragen te stellen, kun je je motivatie vergroten.

Is je wens of doel ecologisch verantwoord?

Er is ook nog een andere vraag die je jezelf moet stellen, want de uitkomst ervan kan je ook weerhouden om te bereiken wat je wilt bereiken. En dat is de vraag of jouw wens/doel ecologisch verantwoord is. Dat betekent dat je jezelf de vraag moet stellen of het bereiken van jouw doel anderen niet schaadt. En of je doel in het grotere geheel past. Want als dat het geval is dan zul je jezelf hoogstwaarschijnlijk onbewust gaan ondermijnen. Of je krijgt later de rekening gepresenteerd omdat je geen rekening met anderen hebt gehouden. Als jij bv. iets wilt wat je partner perse niet wil, dan kun je wel een uitdaging voor jezelf creëren als je daar helemaal geen rekening mee houdt.

Hoe groot is je motivatie om je doel te bereiken?

Onderaan in dit artikel staan een aantal concrete vragen die je jezelf kunt stellen en die je kunnen helpen bij het bepalen van je doelen. Heb je je doelen eenmaal vastgesteld dan dient zich een andere vraag aan: Hoe groot is je motivatie om je doel te willen bereiken? Want het effectief vaststellen van je doel, samen met het hebben van voldoende motivatie om je doel te bereiken zijn de twee meest cruciale factoren die bepalen of je je doel ook zult gaan bereiken of niet.

Kiezen

Wanneer je voldoende motivatie hebt, volgt een heel cruciale stap. Cruciaal om hij bepalend is of je je droom gaat waarmaken. En die stap is de stap die de meeste mensen uiteindelijk niet zetten. Ze willen wel, hebben soms ook nog wel motivatie, maar ze besluiten niet. En hoe je het ook wendt of keert, je hele leven is een aaneenschakeling van beslissingen. En die beslissingen bepalen of je een succesvol en gelukkig leven leidt en zult leiden of dat je het leven leidt waar je niet gelukkig van wordt. 

Gemengde gevoelens

Hoe komt het dat dat zo is? De meeste mensen lopen vast in hun ‘gemengde’ gevoelens over hun doelen/wensen. Je wilt bijvoorbeeld heel graag afvallen, zeg je tegen jezelf aan de ene kant. En aan de andere kant zeg je tegen jezelf: Ja maar… Het eten is wel heel lekker. Zolang je op deze manier denkt, houd je jezelf op dezelfde plek en verandert er meestal niet zoveel. Ook dit is onderdeel van het proces van het bepalen van je wens of doel. Zolang je nog van dit soort ondermijnende gedachten hebt, zal er niet zoveel gebeuren.

Ferme beslissing

Daarom is het nemen van een stevige beslissing, een beslissing waarbij je je committeert aan je doel, aan je wens noodzakelijk. Want als je dat doet, als je besluit je te committeren, je te verbinden aan dat doel, dan ontstaat er veel meer focus. En focus is ook iets wat je absoluut nodig hebt om je dromen waar te maken. Als je je aandacht laat versnipperen door steeds met verschillende dingen bezig te zijn, dan zal het je in de praktijk moeilijk vallen om resultaten te bereiken. En het betekent ook dat het over het algemeen niet werkt om met heel veel wensen tegelijk bezig te zijn. Dat versnippert je aandacht. Tenzij de wensen of doelen in elkaars verlengde zitten en de ene wens de andere ondersteunt. Bijvoorbeeld vijf kilometer willen kunnen hardlopen steunt je bij het doel af te willen vallen.

Overtuigingen 

Heb je echt gekozen, dan is het nodig dat je alle overtuigingen die je weghouden van je doel omzet in versterkende overtuigingen. Want zoals eerder gezegd, als je aan de ene kant zegt: Ik wil afvallen, maar ook zegt: ja maar het eten is zo lekker, dan wordt ‘t ‘m niet. Dus het eten is zo lekker als je wilt afvallen wordt dan bijvoorbeeld: Ook als ik wil afvallen kan ik lekkere en gezonde keuzes maken. 

Visualiseer je uitkomst

Maak in gedachten plaatjes van hoe je leven er uit ziet als je wens werkelijkheid is geworden. Hoe voelt het in die situatie? En wat zeg je tegen jezelf of anderen in die situatie? Breng zoveel mogelijk energie en emotie in dat plaatje, gevoel en gesprek en doe dat minimaal twee maal per dag. ’s Morgens als je wakker wordt en ’s avonds voor je gaat slapen. Deze momenten zijn niet willekeurig gekozen. Het zijn de momenten waarop je het dichtst bij de meer ontspannen alfa hersenstaat bent. Zo vlak voor en nadat je gaat slapen of hebt geslapen. Je kunt daarbij gemakkelijker de brug naar je onbewuste leggen. Je zou kunnen zeggen: je erwten brein, oftewel je bewuste denken heeft de capaciteit van een erwt en je volledige potentieel dat in je onbewuste ligt opgeslagen heeft een waanzinnig veel grotere capaciteit. Het is daarom handig om daar gebruik van te maken. Een moodboard maken helpt je ook om je doelen voor ogen te houden. 

Moodboard

Deel je doelen

Door je doelen met anderen te delen, door publiekelijk een commitment aan te gaan, dwing je jezelf om ze waar te maken. Gezichtsverlies is iets waar veel mensen een hekel aan hebben en het is de reden waarom dit middel zo goed werkt.... Dus, deel jouw doelen met ons. Maak ze openbaar, zodat we elkaar scherp kunnen houden en waar nodig elkaar ondersteunen. Ik nodig je uit jouw wensen/doelen onder dit artikel vast te leggen en ik beloof je dat ik je scherp zal gaan houden!

Affirmaties

Je kunt jezelf bij het bereiken van je wens of doel versterken met behulp van een affirmatie. Een affirmatie is een versterkende zin die je tegen jezelf zegt. Zeg je affirmatie in de tegenwoordige tijd alsof je je doel al hebt bereikt. Bijvoorbeeld: Iedere dag en telkens meer ben ik gezonder sterker slanker. Gebruik ook geleide meditaties om je onbewuste je te laten helpen je doelen te bereiken. Vier je succes. Vier elke kleine stap in de richting van je doel en gebruik het principe van Altijd Doorgaande Verbetering.

Doen, doen, doen

Daarnaast is het belangrijk nooit een doel te formuleren zonder een eerste concrete stap in die richting te zetten. Als je zoals in het voorbeeld dat ik heb gegeven wilt afvallen dan zou je eerste stap kunnen zijn om informatie in te winnen. Of je aan te melden bij een lifecoach. Zet vervolgens zoveel mogelijk stappen in de richting van je doel. Oftewel: actie, actie en nog eens actie. Doen, doen, doen. Als je gaat zitten wachten totdat het vanzelf gebeurt, dan zul je bedrogen uitkomen. Het gaat niet gebeuren als jij niet in actie komt.

Beloon jezelf 

Beloon jezelf ook vooral voor ieder tussendoel wat je hebt behaald. Al is het maar een kleine stap. Door jezelf te belonen geef je je hersens een positieve stimulans, een positieve prikkel om in beweging te blijven. In plaats van jezelf op de kop te geven als er iets mis gaat, versterk je jezelf bij alles wat goed gaat. Hierdoor zullen je hersens plezier verbinden aan het zetten van stappen in de richting van je doel. En als je dat doet en blijft doen, dan zullen je hersens daar zoveel positieve stimulans aan ontlenen dat je op een gegeven moment onbewust in de richting van je doel gaat. Lees in het artikel Jezelf belonen? Zo kan het! hoe je jezelf kunt belonen en wat de zin van het jezelf belonen is.

Fouten maken moet

Nog een heel belangrijk punt: Fouten maken moet. Als je niet bereid bent om fouten te maken, of als je bang bent om fouten te maken, dan zul je niet leren wat je leren moet om succesvol te zijn. Je moet bereid zijn om vaak en veel fouten te maken. Dit gaat je steeds beter leren hoe het wel moet. Als Edison bij de 9000ste keer gestopt was met fouten maken, dan hadden we nu misschien nog in het donker gezeten. Of als je zelf bij de 1600ste keer gestopt was met opstaan, nadat je weer een keer gevallen was bij het leren lopen, dan had je nu niet kunnen lopen….. Dus houd vol en zie elke misser als een experiment dat kan slagen of mislukken. Als het experiment mislukt, wil het niet zeggen dat jij mislukt bent. Het wil alleen maar zeggen dat je je strategie moet aanpassen. En geef nooit, maar dan ook nooit op!

Geniet van de reis!

De laatste tip in het hele proces is dat je het hele proces moet zien als een reis. Het gaat uiteindelijk niet om de bestemming maar om de reis er naar toe. Het hele leven ben je onderweg naar uiteindelijk dood gaan. Je kunt onderweg maar beter genieten van die reis. En dat geldt ook voor de reis naar je doel. Geniet er van. Geniet van de kleine stapjes, de kleine overwinningen, de groei die je doormaakt, elke stap en elke dag opnieuw. Je kunt niet mislukken als je geniet van het proces. 

Wat wil jij?

Misschien leef jij je leven zonder over veel dingen bewust na te denken. Voor een belangrijk deel word je dan geleefd of beter nog: Laat je jezelf leven. Is dat wat je wilt in en met je leven? Ik nodig je uit en daag je uit: Maak een pas op de plaats en wordt de kapitein van je schip. Bepaal wat je doel is en welke koers je wilt gaan varen. Je kunt daar onderstaand proces voor gebruiken of de kracht van doen downloaden. Geef jezelf een uurtje de tijd om jouw plan voor de toekomst te maken. Ga na waar je vandaan komt. Wat kun je leren van het afgelopen jaar. Wat wil je wel en wat niet meenemen naar de toekomst? Je kunt onderstaande vragen daarvoor gebruiken.

Beslis welk doel je wilt bereiken.

Dat kan een groot doel zijn, een levensdoel, maar ook een kleiner doel. Omschrijf het in positieve bewoordingen (dus niet: ik ga me niet meer laten ringeloren, maar: Ik bepaal zelf wat ik ga doen). Wees zo specifiek mogelijk en stel de exacte datum vast waarop je je doel gerealiseerd wilt hebben.

Beantwoord de volgende vragen op papier.

Misschien dat niet alle vragen relevant voor jouw doel zijn. Door ze te stellen creëer je wel nog meer duidelijkheid voor jezelf:

  1.  Wat zie ik als ik mijn doel heb bereikt?
  2.  Wat hoor ik als ik mijn doel heb bereikt?
  3.  Wat voel ik als ik mijn doel heb bereikt?
  4.  Hoe zal ik weten dat ik mijn doel heb bereikt?
  5.  Wat levert het bereiken van mijn doel me op en waartoe stelt het mij in staat?
  6.  Kan ik dit doel zelf bereiken of heb ik anderen erbij nodig?
  7.  Waar wil ik het?
  8.  Wanneer wil ik het?
  9.  Hoe wil ik het?
  10.  Met wie wil ik het?
  11.  Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?
  12.  Welke steun/hulpbronnen heb ik al?
  13.  Heb ik eerder een dergelijk doel bereikt?
  14.  Welke kennis heb ik al die ik hiervoor in kan zetten?
  15.  Heeft iemand anders dit al eerder gedaan? Hoe heeft die persoon dat gedaan?
  16.  Wat motiveert mij om dit doel te bereiken?
  17.  Wat is mijn winst als ik mijn doel bereik?
  18.  Wat is mijn verlies als ik mijn doel bereik?
  19.  Wat zal ik hebben als ik mijn doel bereik?
  20.  Wat  heb ik niet als ik mijn doel bereik?
  21.  Wat gebeurt er als ik mijn doel niet bereik?
  22.  Wat gebeurt er niet als ik mijn doel niet bereik?

Schrijf nu je doel op

  1. Exact wat je wilt, zo concreet mogelijk
  2. Exact wat je gaat doen en wat je bereid bent om te doen en te laten
  3. Wat is je concrete deadline. Wanneer heb je je doel bereikt.

Hardop voorlezen

Lees je uitgeschreven doel minimaal drie keer per dag hardop voor. Je kunt hiertoe de onderstaande gratis wenskaarten gebruiken. Doe het meteen als je wakker wordt, een keer gedurende de dag en vlak voor je gaat slapen.

De eerste stap zetten

Zet de eerste stap in de richting van je doel. Neem in ieder geval één actie in de richting van je doel. Doe dat vandaag nog.

Overtuigingen ten aanzien van je doel

Maak een lijst van alles wat je gelooft met betrekking tot je doel. Alle ondermijnende en steunende gedachten. 

Leren van anderen

Maak een overzicht van alle gedachten/overtuigingen die een succesvol persoon heeft over het bereiken van dit doel. En keer je ondermijnende gedachten om.

Het vraagt even tijd dit proces te doorlopen. Zorg ervoor dat je plezier hebt in het uitwerken ervan. Dat doe je door je voor te stellen hoe het zal zijn als je je doel hebt bereikt. Zie wat je ziet, hoor wat je hoort en voel wat je voelt als je je doel hebt bereikt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon stap voor stap doen en het over een iets langere periode uitsmeren. Als je maar je aandacht richt op wat je wilt en concreet in actie komt in de richting van het door jou gekozen doel.

Veel succes!  

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen