Ver Beeld Ing met een Moodboard
15 augustus 2013 

Ver Beeld Ing met een Moodboard

Dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden is al zo oud als de weg naar Rome. Toch zijn er maar weinig mensen die van dat gegeven op een constructieve en effectieve manier gebruik maken. Als jouw leven er niet uit ziet zoals je graag zou willen, dan is de eerste en meest belangrijke stap die je hebt te zetten, jezelf af te vragen hoe je wel wilt dat het is.

Wat wil je WEL?

Heel vaak is dat iets wat voor veel mensen lastig is. Ze weten vooral wel wat ze NIET willen, maar wat wel???? Dat is veel lastiger. Door het stellen van een aantal vragen kun je een plaatje, een beeld gaan creeren van hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet.

Vragen die je daarbij kunnen helpen:

 • Welk werk wil ik in mijn ideale leven doen? 
 • Werk ik alleen of samen? 
 • Wat is mijn ideale werkomgeving? 
 • Hoe ziet mijn werkruimte eruit?
 •  Werk ik in een fabriek, winkel of juist buiten? 
 • Hoeveel uur werk ik? 
 • Hoe ziet mijn gezinsleven eruit? 
 • Heb ik een partner? 
 • Zijn er kinderen? 
 • Wat doe ik of doen we samen? 
 • Hoe ziet mijn ideale huis eruit? 
 • Hoeveel kamers zijn er? 
 • Welke kleuren en materialen zijn er? 
 • Hoe ziet mijn woonkamer eruit? 
 • Hoe zien de andere kamers eruit? 

Dit zijn voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen om een beeld te creeren van jouw ideale toekomst. Beantwoord de vragen zo specifiek mogelijk door gebruik te maken van je zintuigen. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik en wat proef je eventueel?

Wat je kan helpen in de voorbereiding van je moodboard is het maken van een 100 wensenlijst. In het artikel: 100 wensen lees je er meer over. En in het artikel: 100 wensen, 200 voorbeelden kun je inspiratie vinden voor het formuleren van je wensen

maan en sterren

Moodboard maken

Als je beeld krijgt of misschien al beeld had van jouw ideale leven dan is het gebruik maken van een moodboard iets dat je kan helpen om dat beeld beter voor ogen te houden. Waar misschien vraag je jezelf af, wat een moodboard is? Een moodboard is het visueel maken van, een plaatje maken van de ideeën en gedachten die je in je hoofd hebt. Het is het ver Beelden van je droom, je idee of je gevoel.

Ver beelding van je idee of concept

Misschien heb je als je een moodboard ziet het idee dat het een collage is. En op een bepaalde manier is dat ook zo. Alleen een moodboard gaat net iets verder. Doordat het de verbeelding is van je concept van je idee, helpt het je om je aandacht en energie te richten op het verwezenlijken ervan.

Effecten van je moodboard

Het effect van een moodboard is vergelijkbaar, maar tegelijkertijd ook weer heel anders, met het opschrijven van je ideeën. Zodra je het opschrijft, gebeurt er iets. Als het erg druk is in je hoofd en je schrijft waar je hoofd druk mee is op, dan wordt het rustiger in je hoofd. Er verandert daardoor iets in je fysieke werkelijkheid en in jou. Een moodboard doet iets vergelijkbaars. Door het beeld te creëren en vast te leggen, leg je op een bepaalde manier in je hoofd vast waar je naar toe wilt.

Onbewust op zoek

Je hersenen gaan dan bewust en onbewust op zoek naar die informatie die past bij het beeld dat je hebt gecreëerd. En dat kun je nog versterken door je moodboard een pontificale plek te geven, waar je haar veel tegenkomt in je huis of op je werk. Door het creëren van een fysiek beeld, is je idee niet alleen zichtbaar voor jezelf, maar je kunt het ook gebruiken om je idee zichtbaar te maken voor anderen. Doordat we allemaal op onbewust niveau in beelden denken, is het een snelle en effectieve manier om te communiceren.

Creatief

Een moodboard wordt in de praktijk vaak gebruikt door mensen met creatieve beroepen. Een ontwerper gebruikt haar voor zijn komende collectie. Maar je kunt haar heel goed gebruiken voor allerlei andere dingen, zoals het vormgeven van je trouwerij, de inrichting van je huis en van je tuin en nog veel meer dingen.

Je hoofd leeg maken

Wil je met een moodboard aan de slag gaan, dan is het wel belangrijk dat je je hoofd zoveel mogelijk leeg maakt en ruimte creëert voor het laten ontstaan van beelden, geluiden en gevoelens.

Alles wat voor jou werkt

Zorg dat je allerlei materialen bij de hand hebt (tijdschriften, verf, kleurtjes, viltstiften, servetjes, kant, materiaal uit de tuin (bladeren ed.). Alles wat voor jou werkt. Laat je daarbij verrassen door wat er ontstaat en ga niet teveel vanuit je hoofd aan de slag. Je moodboard onthult je onbewuste verlangens en helpt je daarmee om meer vanuit wie jij in essentie bent je leven vorm te geven. Dat komt omdat je onbewuste in plaatjes denkt. Je oudere hersenen werken ook met plaatjes. Woorden en taal zijn meer van het nieuwere deel van de hersenen en kunnen dat proces juist soms in de weg staan.

Digitaal kan ook

Als je niet zo van knippen en plakken houdt, kun je er ook voor kiezen je moodboard digitaal te maken. Je kunt het ook samen met iemand anders of met een groep doen. De meeste mensen vinden het erg leuk om te doen en je hebt daarna ook iets wat je direct gaat helpen bij het creëren van het leven dat jij wilt.

Voorbeelden van moodboards:

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Moodboard

Moodboard 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen