Invloed

Invloed uitoefenen is een van de belangrijkste voorwaarden voor persoonlijk leiderschap. Om een adequate leider van jezelf en anderen te zijn, moet je in staat zijn om anderen te kunnen beïnvloeden jouw standpunt over te nemen. Als jij in daar toe in staat bent, kun je het beste uit jezelf en anderen halen (en uit je bedrijf). En het beste uit jezelf en uit anderen halen maakt de wereld steeds een beetje mooier :-). Dit veronderstelt uiteraard wel dat je bereid bent om je invloed uit te oefenen ten dienste van het grotere geheel en niet slechts ten nutte van jezelf. Dan heet invloed eerder manipulatie of mindcontrol.

Geloof in jezelf

De basis van het uitoefenen van invloed ligt in het geloof in jezelf. In het geloof in jezelf en in wat je doet. Een diep innerlijk weten voor jezelf (op hart niveau) dat wat je wilt en wat je doet het beste is voor jou zelf en de ander. Heb je dat geloof, die overtuiging niet dan krijgt invloed een negatieve betekenis. Dat diepe innerlijke weten is iets wezenlijk anders dan het via je denken overtuigd zijn van je eigen gelijk. Het is een weten dat zich niet op het niveau van het denken afspeelt, maar iets dat je intuïtief gewoon weet. Je hebt er ook niet perse een onderbouwing in argumenten voor. Want die bevindt zich juist weer op het niveau van je denken.

Nooit meer werken

Nogal wat mensen zeggen dat ze rijk willen worden, zodat ze nooit meer hoeven te werken. Er bestaat een bijzonder fenomeen in de praktijk. Want wat er meestal gebeurt is dat naarmate ze rijker worden ze alleen maar harder gaan werken. Omdat als je dat geld gebruikt om bij te dragen aan het grotere geheel het aan het ongelooflijke grenst wat je er mee kunt doen. Ze vullen daarmee al hun basale behoeften in. Het uiteindelijke resultaat is dan wel dat ze er dus wel veel mee bezig zijn, maar ze doen dat vanuit moeiteloosheid, vanuit verlangen. Het brengt hen energie in plaats van dat het energie kost. Het is een vorm van werken die niet meer als werken voelt, omdat het een innerlijke verlangen om bij te dragen vervult. In de yoga noemen ze dat dharma. Dat wat je te doen hebt in je leven. 

Succesvol invloed uitoefenen

Het blijkt dat het belangrijkste onderscheid tussen de meest succesvolle en niet succesvolle beïnvloeders was dat de meest succesvolle beïnvloeders genoeg redenen hadden om het beste van zichzelf te geven en zich in te zetten van het begin tot het eind. Ze werkten kei- en keihard omdat ze daar een belangrijke en uitdagende reden voor hadden. Daarom is het stellen van een doel zo belangrijk en handig. Jim Rohn zei er lang geleden al over:

Als je iemand wilt beïnvloeden en je bent er echt van overtuigd dat het goed is voor de ander. Dat het hem of haar zal helpen in zijn of haar leven, bedrijf, carrière en dat dat belangrijk voor hem of haar is. Als je daar echt in gelooft dan vind je een manier om dat duidelijk te maken. Je bent dan niet te stoppen. En je gaat net zolang door totdat de ander bereid is te kijken en te luisteren naar wat je te zeggen hebt.

Het beste voor jou en de ander

Dat is in feite de clou van beïnvloeden. Verkoop jezelf erop, geloof dat het voor jezelf het beste zou zijn in die situatie en breng dat op de ander over. Die motivatie hebben is ook belangrijk om iedere dag je bed uit te komen om naar je werk te gaan om te doen wat nodig is. Die reden waarom, jouw motivatie is belangrijk voor jezelf, voor anderen en voor het creëren van succes in je leven.

Doen wat jij wilt

Invloed is het vermogen om mensen te laten doen wat jij wilt dat ze gaan doen, maar voor de redenen die ze zelf bedenken. Voor de redenen die ze zelf ook al hebben. Veel mensen weten wel wat ze willen en formuleren daar ook wel een doel op, maar ze houden het meestal niet vol, omdat ze te weinig reden hebben om dat doel te bereiken. Het is daarom niet het doel op zich dat je motiveert om in actie te komen, als wel genoeg redenen hebben om dat doel te willen bereiken. Dus of je nu talenten wilt ontwikkelen, je relatie verbeteren, meer rust in jezelf vinden, meer energie wilt, zorg dat je naast een doel vooral ook genoeg redenen hebt om dat doel te willen bereiken. 

Heldere intenties

Dus zowel voor het bereiken van je eigen doelen als voor het uitoefenen van invloed op anderen is weten wat je wilt essentieel. Helderheid hebben over wat je intenties en doelen zijn. Met daarnaast een flinke drive, verlangen, motivatie om dat te willen bereiken. Natuurlijk zijn er dan nog handige tactieken en strategieën die je daarin vervolgens kunt gebruiken. Maar als je motivatie groot genoeg is, dan vind je die strategie of die tactiek. Hij komt dan namelijk meestal vanzelf op je pad. Tenzij jij dat blokkeert door vast te houden aan wat volgens jou de uitkomst zou moeten zijn. 

Laat de uitkomst los

Het is goed om je intenties en doelen te formuleren. Ze op te schrijven. Er dagelijks naar te kijken. Ze waar nodig te visualiseren en affirmaties op te gebruiken. Maar het is minstens zo belangrijk om de uitkomst los te laten. Daar bedoel ik mee dat het universum de dingen soms net een beetje anders of soms zelfs compleet anders orkestreert dan jij had kunnen denken. Als je dan rigide vasthoudt aan de vorm die jij voor ogen hebt, dan blokkeer je zelf weer het bereiken van wat je wilt. Dus blijf open over het resultaat. Oftewel: Houd je doel vast, maar laat het resultaat los. Je hebt het resultaat namelijk niet in de hand. Maar je hebt wel altijd invloed op je eigen intenties en motivatie.

Twee richting verkeer

Het is in die zin een soort van tweewegverkeer. Door je acties richting je intenties of doelen haal je je doel dichterbij. Door de uitkomst los te laten, sta je toe dat de uitkomst naar jou toekomt. Zo bereik je op een snelle en effectieve manier wat je wilt. En gebruik je je invloed om dat te creëren wat je graag wilt.

Wil je meer lezen over invloed?

Lees dan verder in het artikel: Onderhandelen of beïnvloeden

E-book verbindende communicatie


Verbindende communicatie is de sleutel naar harmonie in je relaties. Als je zou weten en begrijpen wat er allemaal mis kan gaan in de onderlinge communicatie, dan mag het wel haast een wonder heten dat er ook nog zoveel goed gaat. Misschien ben je een natuurtalent in het communiceren en gaat het bij jou als vanzelf. Als dat niet zo is en je wilt begrijpen waarom en wilt weten wat je kunt doen om het beter te maken tussen jou en je partner, collega, kinderen, enzovoorts, download dan dit E-book Verbindende communicatie of een van mijn andere gratis E-books.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen