Coaching: 100 wensen

Het loopt weer tegen het eind van het jaar. De dagen zijn weer op zijn kortst en ik realiseer me dat het voor mij weer tijd wordt om te kijken wat ik heb waargemaakt van alle plannen die ik voor het afgelopen jaar had en wat ik volgend jaar wil doen. Inmiddels al weer vele jaren geleden was ik niet zo van de plannen en doelen. Ik zag wel wat er gebeurde en kon me daar prima mee verhouden. Maar eerlijk is eerlijk, sinds ik mezelf een schop onder de kont heb gegeven en wel werk met doelen en plannen is mijn leven stukken leuker geworden. En tegelijkertijd was dit een jaar waarin sommige plannen een andere uitkomst lieten zien. Of eigelijk ook weer niet. Er is alleen iets veranderd in de planning en er zijn nieuwe wensen bij gekomen.

Overwinning op mezelf

Ik heb het destijds als een enorme overwinning op mezelf ervaren om uit het patroon van mezelf door het leven te laten leven te stappen. En wat het resultaat was veel mooier dan ik ooit had durven dromen. Ik had vroeger nooit kunnen bedenken wat het effect van het stellen van doelen of het formuleren van wensen zou kunnen zijn. In mijn huidige leven creëer ik wat er is. Deed ik eerder ook al, alleen dan niet bewust. Tegenwoordig vraag ik mezelf op regelmatige basis af wat het is dat ik wil creëren in mijn werkelijkheid. Want werkelijk ieder moment in je realiteit ben je bezig je realiteit te creëren. 

Je verleden herhalen

Als je veel bezig bent met shit uit je verleden en je bent niet bezig dat op te ruimen, dan ben je in feite bezig dat verleden te herhalen en creëer je meer van wat je niet wilt. Want alles waar je energie in steekt wordt nu eenmaal groter. Of je dat nu leuk vindt of niet. Het is net als de zwaartekracht een van de natuurwetten. Dus is het misschien wel handig om je bewust te zijn of te worden van wat je aan het creëren bent. Bedoel ik daarmee dat je daarmee ook voor 100% verantwoordelijk bent voor alles wat er in je werkelijkheid is? Nee! Want dat creëren doen we met zijn allen. Dus je omgeving creëert met je mee. En daar heb je toch een beetje minder invloed op. Niet dat je er helemaal geen invloed op hebt, maar in ieder geval veel minder dan op waar jij zelf voor kiest je aandacht en energie in te steken.

Er zijn ineens meer rode auto's

Als je niet helemaal begrijp wat ik bedoel met alles waar je energie in steekt wordt groter, dan wil ik je vragen eens stil te staan bij het volgende. Kijk eens of je dit herkent: Als je kinderen hebt: Herinner je je dan nog hoeveel meer zwangere vrouwen je tegenkwam dan voordat je zwanger was? En als je een nieuwe of een andere auto hebt gekocht, is het dan niet zo dat je dat type auto of die kleur ineens veel vaker ziet rijden?

Je neemt waar waar je aandacht op gericht is

Het is niet perse zo dat dat vaker of meer voorkomt, maar het komt wel meer voor in jouw realiteit. Je hersens deleaten heel veel van wat er in je werkelijkheid is. Dat doen ze op basis van je overtuigingen over jezelf en de werkelijkheid. Op die manier heb je invloed op wat er in jouw realiteit is. Energie steken in zaken die voorbij zijn en die je geen plezier hebben gebracht en die je geen energie hebben gegeven wat levert je dat op? Ga je je daar goed van voelen? Of herhaal je als een kapotte grammofoonplaat steeds hetzelfde liedje met dezelfde uitkomst? Je bent vrij, volledig vrij om een ander plaatje op te zetten. Wat je een andere gevoel geeft en daarmee een andere uitkomst. Want je gedachten creëren uiteindelijk je uitkomst. Hoe dat werkt kun je verder lezen in het artikel: Gedachten worden dingen.


Wat wil je echt?

Dus de tijd nemen en stil staan bij wat het is dat je wilt dat er in jouw werkelijkheid is, is een heel effectieve manier om te beginnen iets anders te creëren. Misschien heb je nooit eerder zo naar de werkelijkheid gekeken en dat snap ik. Ik heb zelf ook lang zo geleefd. Maar ben nu blij dat ik aan het stuur van mijn leven zit. En dat zelfs als het leven pijn doet en er tegenwind is ik nog steeds zelf bepaal welke richting ik in die situatie op ga. Want laten we wel zijn: Voor nogal wat mensen doet het leven momenteel pijn en is er een harde tegenwind. En hoewel we naar buiten kunnen wijzen en van alles en iedereen daarvoor als verantwoordelijk aan zouden kunnen wijzen. Dat helpt ons helemaal niets. Niënte nada. 

Wat als alles mogelijk is?

Wat wel helpt is onszelf de vraag stellen hoe we om willen gaan met wat er in onze werkelijkheid is en hoe we voor onszelf een mooiere en betere werkelijkheid kunnen creëren. Voor sommige van ons betekent dat dat we ons de afgelopen tijd bewust zijn geworden van hoe goed we het in feite hadden. En hoe vanzelfsprekend een heleboel dingen waren. Zaken waar we vaak niet echt bewust dankbaar voor waren. Zoals onze vrijheid. Of onze gezondheid. Of onze bewegingsvrijheid. Of ons inkomen. Of... Maar ook al zijn ze op dit moment niet in onze werkelijkheid, we kunnen er wel weer energie in gaan steken om ze zo weer terug in onze werkelijkheid te halen, als je ze kwijt bent geraakt. Wat je daarvoor kunt doen lees je verderop.

Moeite met focus

Veel van mijn klanten hebben moeite met het krijgen en houden van focus in hun leven. De hoeveelheid prikkels die ze te verwerken krijgen zijn vaak zo groot dat ze blij zijn dat ze alle ballen in de lucht kunnen houden. Vaak weten ze ook niet zo precies waar ze naartoe onderweg zijn. En sommige zijn ook wel eens een beetje jaloers op me (zeggen ze) als ze horen dat ik zo goed weet wat ik allemaal (nog) wil bereiken.

Ik deed maar wat...

Toch was ik eerder ook iemand die zomaar wat deed. En wat ik deed vond ik meestal wel leuk. En als ik het niet leuk vond dan was het een mooie leerervaring. Maar sinds ik mijn 100 wensenlijstje heb lijkt het wel of ik ongemerkt veel meer voor elkaar krijg. Zo maar, zonder dat ik er veel extra voor hoef te doen. En dat is op een bepaalde manier wel kicken. Want als ik na een bepaalde periode van bijvoorbeeld een jaar terug kijk naar wat er op mijn wensenlijstje stond, dan ben ik elke keer weer een soort van verbijsterd hoe zaken zich als het ware ontvouwen zonder daar heel veel moeite voor te hebben gedaan. Het is soms net alsof het spontaan voor mijn ogen materialiseert.

Gaat alles sneller dan voorheen?

Zo zijn we bijvoorbeeld afgelopen jaar op zoektocht geweest naar een ander huis. En in het proces van uitvinden wat het precies was wat we wilden in een huis en de locatie was het steevast dat als er weer een criterium bij kwam dat huis met die criteria zich binnen een paar dagen aandiende. Het lijkt ook wel of de tijd tussen de wens uitspreken en het uitkomen ervan steeds korter wordt. En dat is ook mede gezien de huidige situatie waar we ook collectief in verkeren dat ik je van harte uitnodig om ook aan de slag te gaan met wat jouw wensen zijn. Want het is mijn stellige overtuiging dat we collectief nu vooral en veel te veel bezig zijn met het creëren van wat we allemaal niet willen!

Sinterklaas

Daarom nogmaals mijn uitnodiging om aan de slag te gaan met jouw 100 wensen lijst. Ben je klaar voor deze mini workshop? Heb je pen en papier (of je laptop) bij de hand? Oké, zorg ervoor dat je in een innerlijke staat van vertrouwen bent. Neem even de tijd om met je aandacht in het hier en nu te komen. En wees als een kind dat voor Sinterklaas (of voor mijn part kerst) alles mag vragen wat zijn hartje begeert. Alles kan en alles is mogelijk! Niets is te gek. 

Geen beperkingen

Leg jezelf geen enkele beperking op en voel je vrij om uit te gaan van onbeperkte mogelijkheden, want het realistisch maken komt later wel. Als je het al realistisch zou moeten willen maken... Realisme is in veel gevallen een vorm van geen vertrouwen hebben in hoe ons universum werkt. En als je bij voorbaat al begint met beperkingen, dan zet je de energie en de creativiteit op slot. Dat is een beetje vergelijkbaar met brainstormen. Voor nu ga je er vanuit dat alles mogelijk is. We beginnen met het opschrijven van jouw persoonlijke wensen of doelen.

Droom grote dromen want daar gaat je hart sneller van stromen

Wat wil je bereiken?

Schrijf de komende vijf minuten zoveel mogelijk dingen op ten aanzien van je vaardigheden, je mogelijkheden, karaktertrekken die je wilt ontwikkelen en carrièredoelen die je wilt bereiken voor jezelf. Als je dat nog lastig vindt gebruik dan onderstaande vragen om je op weg te helpen.

 • Wat wil je bereiken?
 • Wat wil je creëren in je leven? 
 • Wat wil je leren?
 • Wie wil je worden?
 • Waar wil je naar toe in je leven?
 • Wat wil je je zelf eigen maken?
 • Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?
 • Wat zijn je emotionele wensen?
 • Wat zijn je sociale wensen?
 • Wat zijn je mentale wensen?
 • Wat zijn je spirituele wensen?
 • Wat is het wat je nog wilt bijdragen aan het grotere geheel?
 • Wat wil je gaan delen?
 • Wat zijn je wensen ten aanzien van je lichaam?
 • Wat zijn je 'dingen' wensen?
 • Wat wil je nog 'hebben'?
 • Welke mogelijkheden wil je hebben of ontwikkelen?
 • Wat zijn je doelen voor je carrière?
 • Welke landen wil je nog bezoeken?
 • Welke plaatsen wil je nog naar toe?
 • Welke voorstellingen wil je nog meemaken?
 • Welk instrument wil je nog leren bespelen?
 • Met wie zou je graag eens een beschuitje willen eten?
 • Wie zou je graag eens willen interviewen?
 • Welke ervaringen wil je graag opdoen?
 • Welke berg wil je nog beklimmen?
 • Welke materiële zaken zouden je leven mooier maken?

Alles wat je wilt bereiken of meemaken voor de komende 20 jaar. Wees creatief, overdrijf en maak het zo groot mogelijk. 

Tijdlijn

De volgende stap is dat je achter alle dingen die je hebt opgeschreven een tijdlijn gaat zetten. Doelen zijn uiteindelijk niets anders dan een droom met een tijdlijn erachter. Bepaal voor jezelf welke dingen je binnen een jaar, drie jaar, vijf jaar, tien jaar of twintig jaar wilt bereiken. Ga je hele lijst door en bepaal voor jezelf wanneer je welk doel bereikt wilt hebben.

Top 3

De volgende stap is dat je uit je 100 wensen je top drie of top vijf voor volgend jaar gaat bepalen. Welke van je wensen wil je echt binnen een jaar bereikt hebben? En schrijf vervolgens voor jezelf op waarom je ze binnen een jaar bereikt wilt hebben. Je hebt nu de drie belangrijkste persoonlijke ontwikkel doelen voor jezelf voor het komende jaar.

Reden waarom

Hoe belangrijk zijn die wensen voor je? Zijn de redenen voor jou belangrijk genoeg om door te zetten? Als dat niet zo is, neem je iets anders. De volgende stap is dat je een plan maakt. Kies voor vandaag in ieder geval één ding uit. Eén activiteit die je bijvoorbeeld wilt leren.

Dansen leren

Stel je wilt leren salsa dansen. Wat ga je dan vandaag als eerste stap doen om dat doel te bereiken? Ga je meteen een dansschool bellen en je aanmelden? Of ga je eerst informatie opzoeken op internet? Of ga je filmpjes op youtube bekijken? Wat je eerste actie is maakt op zich niet zoveel uit, als je maar een actie laat volgen op je besluit deze wens tot werkelijkheid te maken. Door die actie zeg je als het ware tegen het universum: Ja dit is wat ik wil en ik wil het nu. Help mij om dit waar te maken.

Deel je doelen!!!!

En als je echt een hefboomwerking wilt…. Committeer je dan door je wensen hieronder te delen. Als jij deelt met anderen wat je het komende jaar waar gaat maken, dan zet je jezelf onder druk om dat ook waar te gaan maken. Deel daarom je besluit voor jouw drie belangrijkste wensen, zodat je volgend jaar terug kijkt en verbaasd bent over wat je allemaal hebt gecreëerd.

Heb je meer informatie of voorbeelden nodig? 

Help, zeggen veel mensen. Ik heb geen idee wat ik op zo'n 100 wensenlijst moet zetten. Ik weet niet wat ik wil en blokkeer in het bedenken ervan. Om je daarmee te helpen heb ik een voorbeeldlijst met 200 voorbeelden voor je gemaakt. Ook hoe je deze manier van werken verder kunt gebruiken kun je lezen in een van de andere artikelen. Mijn grootste wens voor nu is dat er een veel groter deel van de mensen zich bewust wordt van het feit dat we met zijn allen deze werkelijkheid creëren. En dat we collectief, met zijn allen een veel mooiere werkelijkheid gaan creëren. Eentje waarvan we echt droomden. Met liefde, genieten, vrede, gezondheid, geluk en af en toe een lesje er tussendoor, zodat het ook niet helemaal saai wordt :-). En een andere, meer in het klein en persoonlijk is dat ik wens dat we een voorspoedige verhuizing zullen hebben en we vooral veel kunnen genieten van de mooie omgeving en het huis. 

Bucketlist: 100 wensen, 200 voorbeelden

100 Wensen en dan?

 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen