De kracht van negatief denken

De kracht van negatief denken, waar gaat dit nu weer over? Je moet toch juist positief denken? Ja ik begrijp je verwarring. En ja je hebt gelijk, een positieve focus houden is absoluut cruciaal voor het bereiken van je doelen. Dat is dus ook niet waar dit artikel over gaat. De kracht van negatief denken gaat erom je bewust te worden van de vernietigende kracht van negatief denken. De kracht van negatief denken gaat over hoe dat negatieve denken ervoor zorgt dat je jezelf in de kou laat staan en je jezelf opgeeft.

Inspiratiebronnen

Verschillende grootheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals Napoleon Hill, Norman Vincent Peale, Anthony Robbins, Deepak Chopra, T. Harv Eker, Richard Branson, enzovoorts, ze zijn een belangrijke inspiratiebron voor me. Sommige van hun boeken en trainingen heb ik diverse keren gelezen en geluisterd en er veel van geleerd over mezelf en hoe ik over mezelf dacht en denk.

Denk groot

Wat ik in ieder geval van ze heb geleerd is veel groter te denken. Waarom? Omdat je met je denken veel meer kunt bereiken, maar ook jezelf enorm kunt ondermijnen. Zowel in het positieve als in het negatieve. Het gratis te downloaden boek van Napoleon Hill: Denk groot, word rijk is na al die jaren (ongeveer 80 jaar geleden geschreven) nog steeds een geweldig boek, wat ik je van harte aan kan raden. De originele engelse versie: Think and grow rich, kun je hier downloaden. 

Brandende lampen Think and grow rich

Snel verveeld

Er was een tijd dat ik snel verveeld raakte op trainingen, totdat T. Harv me in zijn Millionaire Mind te pakken had met zijn verhaal over de grootste valkuil van veel mensen. Oh, wat had hij daar gelijk in. Weet je wat die valkuil was? De gedachte en reactie: Oh, dat weet ik al en Oh, dat ken ik al. Wat was die destijds confronterend voor me, want dat was precies wat ik vaak deed. Het resultaat is zo legde Harv uit dat je stopt met leren. Je zet de boel als het ware op slot. En dat was precies wat ik deed. Tot toen. Want ik ben soms best een snelle leerling (soms ook echt niet). Maar deze les had ik snel te pakken. Sinds die tijd stel ik mezelf de vraag: wat kan ik nog meenemen van deze bijeenkomst, dit boek, of deze persoon? Als dat maar één ding is wat ik er van kan leren of meenemen dan is het al de moeite waard. En als je je aandacht daarop richt kun je altijd iets vinden, heb ik ervaren.

Het werkt niet

Daarnaast is er nog een andere valkuil. Want veel dingen weten we ook wel, maar doen we ook wat we weten? Vaak niet. Vaak gaat bij alle mooie dingen die je jezelf hebt voorgenomen het gewone leven weer door. Of op zijn Engels: Life gets in the way :-). En moet je na een week, maand of half jaar constateren dat er toch weer niks is veranderd. Sommige mensen zeggen dan dat het niet werkt… maar die fase ben ik gelukkig wel voorbij. Ik weet dat ik het ben, die niet werkt, als het niet gaat zoals ik wil dat het gaat. Ik leg de verantwoordelijkheid niet meer bij anderen neer, zoals je kunt lezen in het artikel: Ik kan er niks aan doen.

Vingers die naar elkaar wijzen. Verantwoordelijkheid

Doe jij wat je weet?

Dus het gaat om doen wat je weet. Dat is trouwens ook wat een goeie coach doet. Een goeie coach leert je op zich niet zoveel nieuws. Maar hij (of in mijn geval zij) zorgt er wel voor dat je gaat doen wat je weet, gelardeerd met af en toe een goeie raad. Voor sommige mensen is het ook gewoon een stok achter de deur of een schop onder hun kont die ze nodig hebben. Vaak weet je het zelf ook wel dat het zo werkt. Sommige mensen zijn in staat om zichzelf te motiveren en hebben voldoende discipline om zichzelf bij de les te houden. Anderen vinden het plezierige om zich aan iemand anders te committeren die ze bij de les houdt. Niks mis mee, want als je voor jezelf weet dat het bij jou zo werkt, en je regelt het voor jezelf, dan zorg je uiteindelijk toch weer goed voor jezelf.

Je herinneren wat je weet

De meeste dingen die je succes in de weg staan, ken je wel en je weet ze ook wel. Socrates (een filosoof uit de oudheid, mocht je dat niet weten) zei al: Leren is niets anders dan het je herinneren. In die zin niets nieuws onder de zon. Maar je moet jezelf wel zover zien te krijgen dat je in beweging komt. Of het nu om je geld, je relaties, je werk of wat dan ook maar gaat. Alles draait om wat je doet. En in sommige gevallen juist om wat je niet doet... Je acties bepalen je resultaten.

Vaar jij zelf of sta je aan de kant?

Congruent zijn met wat je weet is waar het uiteindelijk om draait. Zelf varen in plaats van bij de beste stuurlui horen. Doen wat je te doen hebt. Mijn docent op de opleiding tot trainer/coach zei ook altijd: You teach best, what you most need to learn. Anderen leren wat je zelf wilt leren is de beste manier om je dingen eigen te maken. Je moet dan wel. Vluchten kan niet meer… Maarre... WTF heeft dit nou allemaal met de kracht van negatief denken te maken? Nou best veel… negatief denken kan namelijk alles afbreken.

We willen allemaal die held zijn

Alle mooie en spannende verhalen draaien uiteindelijk maar om een ding. Dat is een algemeen bekend fenomeen. Iedereen kent het. Al die spannende verhalen gaan over een gewoon mens, niets bijzonders, die wel iets bijzonders doet en daardoor een held wordt. Dat was toch waar we vroeger allemaal van droomden? De held ontmoet een wijs persoon, en krijgt zijn schat of zijn prinses. Hij verslaat het monster, de draak of de heks en overwint met zijn zuivere hart en de wijze lessen alles wat er op zijn pad komt. We kennen allemaal die verhalen wel. Of het nu om ridder Lancelot gaat, om de Raiders of the lost ark of om Doornroosje gaat.

Geloof jij nog in sprookjes?

De reden dat dit soort verhalen aanspreekt is omdat je het om verschillende lagen kunt ontvangen. Je kunt er het avontuur in ontvangen, of je spirituele reis, of… wat je maar wilt. Het zijn de sprookjes waar je als kind ooit in geloofde. En er was een tijd dat je dacht dat je dat waar kon maken. Dat je dacht dat jij ooit de held zou zijn. Maar ergens onderweg in het verhaal dat leven heet, ben je die droom, dat sprookje kwijt geraakt. En vaak ligt daar een negatieve ervaring aan ten grondslag. De ervaring van: Toen ik het deed werkte het niet… En vervolgens ga je je droom op en ging je verder met dat wat het leven je wel bracht.

Never give up

Sommige andere mensen echter, lieten zich niet van het padje brengen doordat het niet meteen lukte. Die gingen door! Net zolang totdat ze de prinses voor zich hadden gewonnen. Die gaven niet op als het niet lukte. Maar ze gingen door en wilden nooit van opgeven weten. Daarvoor was hun droom en hun verlangen te groot. Op zich is dat dus een mooi gegeven. Gaan voor wat belangrijk voor je is en je niet van de wijs laten brengen als er tegenslag is. Maar er zit net als aan alles een andere kant aan.

Weten wanneer het tijd is om te stoppen

Je droom opgeven is een gevaar voor je welbevinden. Want opgeven gaat over meer dan alleen je droom. Het gaat ook over je geloof, over je vertrouwen in of iets wel zal werken en of jij het wel waard bent om te ontvangen. Opgeven is trouwens iets anders dan weten wanneer het tijd is om te stoppen… En in dat doorgaan en nooit, maar dan ook nooit opgeven, daar zit de kracht van positief denken. Om je te blijven richten op datgene wat wel goed gaat en wat wel werkt. Om je focus te houden op hoe je dingen wel voor elkaar gaat krijgen.

Wat heb ik niet?

De kracht van negatief denken is simpel: focus vooral op de dingen die je niet hebt en die je niet kunt en die je niet waard bent. Hoe je leven niet gaat zoals jij wilt. Als je je aandacht daarop richt, kun je er vergif op innemen dat je jezelf op enig moment ongewapend tegenover een vurige draak ziet staan. Je komt dan sowieso oog in oog te staan met iets waar je je niet tegen verdedigen kunt. En of de draak je nu opeet of niet, je voelt de pijn alsof hij je wel verslonden zou hebben.

Leven vanuit zelfverwijzing

En degenen dan die de draak verslaan en de prinses bevrijden en thuiskomen in het plezier en geluk, waar ze ooit van droomden? Wat hebben die met elkaar gemeen? Wat hebben die heel gewone mensen die  bijzondere dingen doen met elkaar gemeenschappelijk? Het zijn in ieder geval positieve denkers, maar belangrijker is dat ze zichzelf hebben leren kennen. Ze weten wat ze wel en wat ze niet kunnen en hebben vertrouwen in zichzelf en hun situatie. Ze leven vanuit zelfverwijzing, vanuit zichzelf en niet vanuit wat zij denken dat de buiten wereld van ze verwacht. Ze laten zich daarom ook niet door die buitenwereld van de wijs brengen.Wil je meer lezen wat je kunt doen als je last hebt van negatieve gedachten? Lees dan het artikel: Gevangen in negatieve gedachten

Vrouw met drukke gedachten

Zekerheid in jezelf

De kracht van positief denken gaat over het hebben van vertrouwen in wie jij bent, wat je kunt en wat je wilt. Over je vermogen om een gevoel van zekerheid in je zelf op te roepen als niets in je omgeving je steunt. Om als je op jezelf wordt teruggeworpen, je de kracht in jezelf (of eventueel in een hogere macht) kunt vinden om door te gaan. Om door te gaan waar anderen het allang hebben opgegeven. Kun jij dat? Ben jij in staat om als je oog in oog met jezelf komt te staan te kiezen voor jezelf en wat voor jou belangrijk is?

Droom jij nog?

Gelukkig heb ik al weer een poos geleden mijn dromen teruggevonden en ze afgestoft. En jij? Heb jij jouw droom ook lang geleden opgegeven? Heb je je ziel aan de duivel verkocht? Of ga je voor jouw passie en leef je in je leven in plaats van te overleven? Laat het me weten! En mocht je die coach nodig hebben die jou de jouwe terug laat vinden? Bel of mail me dan! Ik help je graag zoeken :-)

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen