Gevangen in negatieve gedachten

Gastartikel door Tineke

Negatieve gedachten hebben is vervelend

Negatieve gedachten hebben controle over je leven, en dat vind ik verschrikkelijk. Er zijn regelmatig mensen geweest die mij negatief noemden, en dat vond ik erg vervelend. Wie vind het nou leuk om negatief genoemd te worden? "Waarom maak je je zo druk over alles, en waarom denk je zo negatief?" Is wat mensen vaak tegen me zeiden.

Snel gestrest

Ik maak me inderdaad nou eenmaal snel druk over dingen, ben snel bang voor dingen. Ik kan het bijvoorbeeld erg slecht hebben als de wekker om 8 uur staat. Ik maakte me dan erg druk over dat ik misschien niet kan slapen en dan de hele nacht wakker lig. Maar wat is het ergste wat er kan gebeuren? Eigenlijk niks. Ja, dat ik de dag erna moe ben en weinig energie heb. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Ik ontdekte dat ik meer ziek werd van de negatieve gedachte eraan, dan dat het daadwerkelijk erg was dat ik niet sliep.

Negatieve gedachten en gevoelens?

Heb je vaak een negatief gevoel over jezelf of je leven, maar weet je niet waar het vandaan komt en kun je niet uit de negatieve spiraal komen? Misschien kun je dan eens bij jezelf ten rade gaan of je negatieve gedachten denkt. Een negatief gevoel volgt namelijk op negatieve gedachten. Dus blijkbaar denken we eerst iets, waarop een bepaald gevoel volgt. Als je dus een positieve gedachte denkt, voel je je eerder en gemakkelijker goed.

Zijn negatieve gedachten slecht?

De meeste mensen voelen zich meer aangetrokken tot positieve mensen. Die stralen meestal meer energie en blijdschap uit. Zijn daarmee mensen met negatieve gedachten slecht? Nee, negatieve gedachten denken is niet slecht. Negatieve gedachten denken is ook niet goed. Ze zijn wat ze zijn: Alleen maar negatieve gedachten! Maar negatieve gedachten helpen je niet verder. Je wordt er niet blij of gelukkig van. Integendeel, hoe meer negatieve gedachten je denkt, hoe ongelukkiger je je gaat voelen. Mensen die veel negatieve gedachten denken noemen zichzelf vaak realistisch. Maar ik denk dat het andersom is. Dat realistische mensen veel negatieve gedachten denken. DE realiteit bestaat namelijk niet, iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid. Hoe die werkelijkheid eruit ziet is afhankelijk van de manier waarop je naar de dingen en situaties in je werkelijkheid kijkt. Zo kun je er dus ook kiezen positieve gedachten te denken. Of in ieder geval meer energie te steken in positieve gedachten. Maar dat is mijn waarheid. Ik kies ervoor om ook positieve gedachten te denken en zo naar dingen te kunnen kijken. Ik gun het jou om dat ook te kunnen.

Daag je gedachten uit!

In mijn vorige artikel heb ik geschreven over dat je negatieve gedachten of overtuigingen kunt omzetten naar een helpende gedachten. Dit is een van de dingen die je kunt doen tegen je negatieve gedachten. Ik zal hieronder het voorbeeld uitlichten over het niet kunnen slapen. Mijn gedachte was:

Ik kan morgen vast niet functioneren,
omdat ik de hele nacht niet zal slapen.

Zoals je leest is dit een negatieve gedachte die een gevoel van angst bij me opriep. Want ja als ik niet kan slapen, kan ik niet functioneren. En als ik niet kan functioneren, dan krijg ik nog grotere problemen, waardoor ik nog slechter ga slapen. Het bizarre is alleen dat het nog helemaal niet eens gebeurd is, maar ik er toch al bang voor was. Het zat dus vooral en alleen maar in mijn hoofd. En datgene wat in je hoofd zit, daar kun je in sturen. Raar maar waar. De negatieve gedachten zitten als een diepliggende overtuiging in je hoofd, en het voelt ook zo echt. Maar toch is hij te beïnvloeden. Want ook al ben je er op dit moment van overtuigt, ook overtuigingen zijn te veranderen. Denk maar terug aan toen je als kind zeker wist dat Sinterklaas bestond. Dat geloof je nu toch zeker ook niet meer? Wees je daarom bewust dat overtuigingen niet vast liggen. Wat je kunt doen is je negatieve gedachten uitdagen. Je kunt je negatieve gedachten uitdagen door jezelf de volgende vragen te stellen:

"Is het echt waar wat ik denk?"

"Heb ik bewijzen voor dat deze gedachte waar is?"

Vaak zul je erachter komen dat je gedachten helemaal niet waar zijn en dat ze alleen maar waar zijn in jouw versie van de werkelijkheid, in jouw hoofd. Dat betekent dan ook dat je keuze hebt om je negatieve gedachten al dan niet te geloven. Je kunt ze ook naast je neerleggen met de woorden: Mijn denken produceert nu negatieve gedachten en daar word ik niet blij van. Ik ga op zoek naar andere meer effectieve en plezieriger gedachten.

Hoe kom ik van mijn negatieve gedachten af?

Negatieve gedachten zitten er vaak diep ingesleten. Dat was ook bij mij het geval. Het was en is soms nog wel, best een klus om er vanaf te komen. Maar één ding is zeker volgens mij, en dat is dat je genoeg motivatie moet hebben om iets te veranderen. Genoeg motivatie en weten wat je wel wilt. Pas dan zullen ook de positieve dingen op je afkomen: Positief trekt positief aan. Meer weten over het veranderen van gedragspatronen? Lees dan verder in het artikel:

Zoals ik al zei kun je je negatieve gedachten ombuigen naar iets positiefs. Ik deel hieronder wat tips vanuit mijn eigen ervaring waarvan ik weet dat ze je kunnen helpen.

Tip 1   Stop met oordelen!

Of word je er op zijn minst bewust van dat je oordeelt. Oordelen zijn vaak negatief geladen. Kijk of je neutraler naar de dingen kunt kijken. Laat dingen, situaties en mensen zijn zoals ze zijn. Van nature oordeel ik over alles en iedereen, omdat ik mezelf heb wijsgemaakt dat het me een gevoel van zekerheid geeft. Maar uiteindelijk werd ik er helemaal niet gelukkig van. Het is helemaal niet leuk om iemand te wantrouwen, of om in angst te leven. Ik doe nu zo goed mogelijk mijn best om mijn vooroordelen in te slikken en objectief te kijken. En nee, dat lukt niet altijd, maar meer dan mijn best kan ik niet doen.

Tip 2   Hou een positief dagboek bij

Door positieve dingen te denken, versla je op een gegeven moment je negatieve gedachten. Het bijhouden van een positief dagboek kan je hierbij helpen. Schrijf eens een tijdje elke avond drie dingen op die je blij maakte de afgelopen dag. Dit kan zijn dat de zon scheen, dat je een glimlach van een voorbijganger mocht opvangen of dat je eten lekker smaakte. Het kan dus van alles zijn. Je zult merken dat je met een blij gevoel gaat slapen en ook weer blijer opstaat hierdoor. Ik heb dit een poosje gedaan, en merkte echt verschil in mijn gevoel, ik voelde me positiever in het leven staan en werd gelukkiger!

Tip 3   Wees dankbaar

Wat je ook kunt doen is elke dag een moment van tien minuten voor jezelf inruimen waarin je alleen maar bedenkt waar je allemaal dankbaar voor bent. Wanneer je op de wc zit bijvoorbeeld, of doucht, niks te doen hebt of ergens op moet wachten. Er is geen sterkere energie dan de energie van dankbaarheid. En als je nu denkt: Ik heb niks om dankbaar voor te zijn, dan moet je maar even verder lezen in het artikel: Oefening in dankbaarheid

Tip 4   Elk nadeel heeft z'n voordeel

Elk nadeel heeft z'n voordeel en andersom. Dat wil zeggen dat je er eigenlijk voor kunt kiezen welke kant je wilt ervaren. Wil je de nadelen ervaren of de voordelen? Ze zijn er allebei, maar hoe je er mee omgaat is aan jezelf. Ik merk dat mijn leven luchtiger wordt wanneer ik het positieve van iets inzie. Ik kan denken, "Shit, ik ben te laat voor mijn afspraak!" maar kan ook het positieve eruit halen en denken: "Ik ben te laat, maar het is menselijk om soms een fout te maken. Dit maakt mij meer mens, en geeft de ander ook de gelegenheid zichzelf te zijn en ook soms fouten te maken." Meer hierover kun je lezen in het artikel: De winst van het verlies

Tip 4   Betrap jezelf en zeg STOP

Betrap jezelf erop als je weer negatieve gedachten aan het denken bent. Zeg in gedachten 'STOP' tegen jezelf. Relativeer je negatieve gedachte en de situatie. Maak er op dat moment iets positiefs van. Negatieve gedachten zijn er vaak en zomaar ineens. Ik merkte dat ik door ze zodra ik mezelf erop betrapte en letterlijk een halt toe te roepen er direct een beter gevoel van kreeg als ik het omboog naar iets positiefs.

Soms is het best een uitdaging

Helaas zijn niet alle dingen altijd even gemakkelijk naar iets positiefs om te buigen. Er zijn nou eenmaal dingen waar we meer moeite mee hebben om ze positief te bekijken. Wel gun ik je, dat jij, net als ik, zoveel mogelijk positief in het leven kunt staan. Het maakt je zelf gelukkiger, je omgeving gelukkiger en je leven luchtiger.

Lees ook eens over de kracht van negatief denken!

Synapsen, hersenverbindingen

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen