Ik kan er niks aan doen...

Wat maakt de ene mens succesvol en de andere niet? Je eerste reactie zou misschien zijn dat je achtergrond daar een belangrijke rol in speelt. Als je een stabiele achtergrond hebt denk je misschien, dan maak je de grootste kans op succes. Dat lijkt op zich voor de hand te liggen. Stabiele achtergrond, veilige hechting, goede jeugd, enz. Toch is dat niet zo. Want die stabiele achtergrond is geen garantie op succes. Er zijn mensen die een hele stabiele jeugd achter de rug hebben en toch maar middelmatig presteren of op het verkeerde pad terecht komen. En er zijn ook mensen met een achtergrond waarbij je helemaal niet aan succes denkt als je hem hoort.

Wat denk je bv. hier van?

Als dochter van een ongehuwde moeder wordt ze opgevoed door haar oma. Als jong meisje wordt ze stelselmatig misbruikt en mishandeld door mannelijke familieleden en anderen van haar 9de tot haar 13e. Op haar dertiende verliest ze haar eerste kind. Ze loopt weg en moet naar de jeugdgevangenis. Niet echt de basis van wat je een stabiele jeugd zou noemen. Toch wordt Oprah Winfrey een van ’s werelds meest succesvolle vrouwen.

Wat wil ik hier nu mee duidelijk maken?

Het gaat in ons leven niet om wat we meemaken, maar om wat we doen met wat we meemaken. Maak je jezelf tot slachtoffer van het leven of ben je dader? Neem je de verantwoordelijkheid voor wat er in je leven is of geef je vooral anderen de schuld van wat er zich in voordoet? Hoe ga jij om met wat er gebeurt? Wijs je met je vinger naar anderen? Of wijs je met je vinger naar jezelf? Zit je achter in de bus of zit je aan het stuur? Dat is een van de meest bepalende factoren voor je succes.

De schuld buiten jezelf leggen

Als je bewust of onbewust voor de slachtofferrol kiest en je anderen, situaties of je omgeving de schuld geeft van hoe jij je voelt en van wat er in je leven is, dan zul je je altijd afhankelijk zijn en blijven van jouw buitenwereld voor hoe je je voelt en voor wat zich in je leven voordoet.

Grensoverschrijdend gedrag toestaan

Ik heb mezelf ook heel lang slachtoffer gevoeld van mijn omstandigheden. Totdat ik er een patroon in begon te zien. En ik moest constateren dat die rode draad te herleiden was naar hoe ik me gedroeg in die situaties. Vele jaren en in meerdere relaties heb ik bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag toegestaan. En doordat ik me aanpaste en geen of onvoldoende grenzen stelde, creëerde ik de hel waar ik op een gegeven moment in leefde. Niet in staat om er uit te stappen. Niet in staat, omdat ik vast zat in mijn eigen gedachtepatronen.

Stekker er uit trekken

Nu, kan ik, er op terugkijkend zien, hoe ik op zijn minst zelf mee heb gecreëerd wat er op dat moment in mijn leven was. Bij de eerste klap die viel had ik de stekker uit de relatie kunnen trekken. Maar dat deed ik niet. Ik wilde gewoon zo graag geloven dat het ‘goed’ zou komen. Ik ging rationaliseren en allerlei redenen bedenken waarom hij dat deed. En ik verschuilde me achter zijn moeilijke jeugd en wat al niet meer. Ik was vooral met hem bezig en niet met mezelf. En feit is en was, dat ik toestond dat hij over mijn grenzen ging. Daarmee creëerde ik mijn eigen hel. Daar was hij niet verantwoordelijk voor. Dat was en ben ik zelf.

Hardleers 

Het heeft alleen vrij lang geduurd voordat ik daar achter kwam. Ik ben nogal hardleers en een volhouder. Op zich mooie eigenschappen, maar ze maakten wel dat die hel ook lang duurde. Ik was steeds bezig met wat mijn partner motiveerde om zich te gedragen zoals hij zich gedroeg. En ik stak veel moeite in het willen veranderen van hem daarin. Ja, ik geef het toe. Een klassieke valkuil… Het lukt niet om je partner te veranderen. Dat had ik wel al eens eerder gehoord. Maar naast een volhouder, was ik ook eigenwijs. Ik heb meerdere keren moeten voelen dat een muur niet meegeeft als je er tegenaan loopt.

Mooier, beter, succesvoller en gelukkiger

Maar eerlijk is eerlijk, sinds het kwartje viel, werd mijn leven steeds mooier, beter, rustiger, succesvoller en gelukkiger. Ik weet nu dat ik mijn eigen geluk en succes creëer, door de betekenis die ik geef aan wat zich in mijn leven aandient. Ik doe dat zelf, wat er ook gebeurt. Het was een harde les, maar ik ben oh zo blij dat ik hem nu uit mijn hoofd ken.

Het is goed zoals het was...

Overigens zou ik, terugkijkend ook niet wensen dat mijn leven anders verlopen was. Want al die harde lessen, die op het moment dat ik er in zat best heel pijnlijk, frustrerend en verdrietig waren, helpen me nu om te doen wat ik het liefste doe. En dat is anderen helpen uit deze valkuil te stappen en ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. En dat zou ik niet anders hebben willen hebben dan het nu is.

En jij?

Hoe is het in jouw leven? Kies jij inmiddels voor succes? Of heb je ook nog een noot met jezelf te kraken? Is het voor jou soms nog moeilijk om in de spiegel te kijken en te zien wat je daar ziet? Deel het zodat we er allemaal beter van kunnen worden!

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen