Ben jij een optimist of realist?

De term optimisme komt uit het Latijns en betekent “het beste”. In de praktijk kun je dat vrij vertalen door te stellen dat je als optimist zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Dat je je ontwikkelt en op regelmatige basis aan jezelf werkt. De meningen zijn verdeeld over het feit of optimisme is aangeboren of aangeleerd. Maar de invloed van een mogelijk aangeboren aanleg voor pessimisme bedraagt ten hoogste 40%. Dus in het ergste geval als 40% inderdaad aangeboren zou zijn, dan nog is de invloed van je omgeving en de ervaring die je opdoet groter. Dat heeft sowieso het voordeel dat je altijd iets aan je pessimistische kijk kunt doen als je dat zou willen. Een belangrijk deel van hoe jouw kijk op de wereld is, is bepaald in je kindertijd. 

Verantwoordelijke optimist of pessimist

Vanaf je puberteit ontstaat langzamerhand je eigen verantwoordelijkheid in jouw manier van denken en kijken. Als jij andere mensen als vijand ziet, dan zal jouw werkelijkheid vorm worden gegeven op basis van die grondgedachte. Zie je andere mensen daarentegen als leraren op je pad, dan krijgt jouw werkelijkheid een heel andere kleur. En je kunt uiteindelijk van iedereen die op je pad komt iets leren als je daarvoor kiest, is mijn stellige overtuiging.

Positieve of negatieve mensen

Als je de neiging hebt tot negatief denken, als je de neiging hebt tot pessimisme is het belangrijk om je  bewust te worden met welk soort mensen je jezelf omringt.  Zijn dat vooral ook negatieve denkers of juist positieve? Heb je vooral optimisten om je heen of juist meer van die azijnpissers die overal wat op aan te merken hebben en voor wie het glas altijd half leeg is in plaats van half vol. Deze mensen zijn toxisch oftewel vergiftigend voor je zenuwstelsel en je de rest van je lijf. Ze zijn vermoeiend en destructief en trekken de energie uit je vandaan. Ze veroorzaken conflicten en besmetten je met hun negativiteit. Het gevolg is dat je zelfvertrouwen en zelfrespect op de proef worden gesteld. Je herkent deze mensen onmiddellijk door de manier waarop je je voelt in hun aanwezigheid. Als de woorden van de ander je steeds opnieuw deprimeren, dan kun je jezelf afvragen of je dit soort mensen niet beter kunt mijden en je in de plaats daarvan liever omringen met positief ingestelde mensen.

Positieve mensen zijn praktisch en objectief

De positief ingestelde mensen staan met beide benen op de grond, zijn praktisch en objectief. Door hun objectiviteit bereiken ze hun doelen vaak snel en gemakkelijk. Ze hebben een strategie om hun doelen te bereiken en zijn zich er van bewust dat geluk in kleine dingen in het hier en nu zit en dat ze die zelf kunnen bepalen. Ze hebben wensen en verwachtingen waarvan ze weten dat ze die tot werkelijkheid kunnen maken en als dat een keertje niet lukt dan maken ze zich daar niet zo druk over. Ze weten dat hun manier van denken hun leven bepaalt en sluiten zich af voor negatief denkende mensen. Ze weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in hun leven is. Wanneer je in de buurt bent van een positief ingestelde mens dan weet je dat ook direct. Je voelt het wanneer je in hun aanwezigheid bent. Ze laden je accu op en je voelt je energie toenemen als je in hun omgeving bevindt. 

Leven en laten leven

Terugkijkend op een het eerste deel van mijn leven, kan ik constateren dat ik een fantastische antenne had om op mannen te vallen die een groot talent voor realisme hadden meegekregen. Ik heb jarenlang de energie uit me weg laten zuigen door allerlei verschillende mensen om me heen. Tegenwoordig als ik ze ruik, zorg ik dat ik maak dat ik wegkom. Ik steek er ook geen energie meer in. Als mensen er voor kiezen om hun realistische (lees pessimistische) wereldbeeld in stand te houden, dan laat ik ze. Waar ik vroeger de hulpverlener uit hing en ze uit alle macht probeerde te bekeren tot het positivisme, gun ik ze nu het genot van hun zware en bijna niet te torsen werkelijkheid. Vaak levert het hen ook te veel op om het ook maar te willen veranderen. Want wat denk je van al die aandacht voor hun zelf gecreëerde en in stand gehouden gedoe? Veel stof om over te miepen... Maar mijn werkelijkheid is het niet. Laat mij maar lekker genieten van al het moois dat er op deze prachtige planeet is. 

Realist of optimist? Wat ben jij?

En jij? Hoor je bij de realisten of de optimisten? En wat brengt je dat? Ik lees er graag meer over! 

Hulp nodig?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen