Tips voor uitstellers!

Help, waar begin ik? Tips om te beginnen Soms heb je een hoofd vol met ideeën en allerlei plannen. En ze zijn allemaal goed. Maar het zijn er zoveel, dat je tegelijkertijd geen idee meer hebt waar en hoe je het beste kunt beginnen. De kans is groot dat het je onrustig maakt. Onrustig, gespannen, overweldigend of juist boordevol energie! Het moet eruit. Je wilt beginnen, maar hoe, en wat? En met wie en wanneer... Soms heb je een beetje hulp nodig om van de pot te komen en je dromen waar te maken. Weet je? Je bent niet alleen. Je bevindt je in het gezelschap van veel andere mensen die tegen hetzelfde aan lopen. Soms is je plaatje, plan of idee te groot om in zijn geheel te overzien en is het handig om ‘gewoon’ maar te beginnen. Ik wil met je delen wat voor in dit soort grote en onoverzichtelijke situaties voor mij helpt. Misschien heb er voor jezelf wat aan en misschien heb je ook nog wat tips voor mij!

De eerste tip Begin met het einde voor ogen

Ik ben een fan van visualiseren. Hoewel ik niet zo goed in beelden kan denken, ik ben meer een voeler en iemand die in woorden denkt. Maar voor het bereiken van bepaalde dingen neem ik tegenwoordig de tijd om plaatjes te maken in mijn hoofd. En ik stel dan van te voren vast hoe wat ik graag wil eruit ziet als het is zoals ik dat graag wil. Stephen Covey van de zeven eigenschappen voor effectief leiderschap noemt dat: Begin met het einde voor ogen. Daarom is mijn eerste tip: Ga voor jezelf na hoe het eruit ziet als dat wat je wilt is gelukt. Wat is er dan anders dan er nu is? En hoe voel je je in die situatie? Wie doen er mee? En wanneer is het klaar? Handig is het ook om er vervolgens een moodboard van te maken. Je kunt dat ook als een intuïtief proces doen. Gewoon een moodboard maken en maar kijken wat er ontstaat.

Tip 2 Je hele leven is een groot experiment

Als je je leven en wat je doet ziet als een groot experiment, dan zul je je er als vanzelf wat losser in kunnen bewegen. Als alles moet lukken en slagen, zet je er zoveel krampachtigheid op, dat het juist en precies vaak om die reden mislukt. Als je er oké mee bent dat het ook anders kan en mag lopen, dan blijft de energie in de situatie en jezelf beter stromen. Van mislukte experimenten kun je veel leren. Er wordt wel eens de vergelijking gemaakt met Edison toen hij het licht uitvond. Hij had daar zo’n 10.000 keer experimenteren voor nodig. En elke keer als er weer een experiment mislukte zei hij dat hij zeker wist dat hij steeds dichter bij zijn doel kwam. Want er was weer een mogelijkheid uitgesloten. En dat is anders kijken naar hetzelfde. Je kunt ook gewoon op pad gaan en zien wat je onderweg ontmoet. Als je je eindplaatje maar goed voor ogen hebt, ga je onbewust en vrijwel als vanzelf die kant op. Een mooie bijbehorende oneliner die mij hierin goed helpt is: Houd je doel vast, maar laat het resultaat los. De uitkomst kan anders en meestal beter zijn. Maar dat lukt alleen als je mee kunt bewegen met wat zich voordoet.

Tip 3 Zet de eerste stap

Het kan niet schelen welke stap. Maar zet die eerste stap. Hoe klein ook. Stel nooit voor jezelf een doel zonder er een actie aan te koppelen. Wat kun je hier en nu vandaag nog doen een klein beetje dichter bij dat eindplaatje te komen? Als ik je nu vraag: Hoe eet je een olifant? Dan weet je: Dat doe je hapje na hapje. En zo is het ook met grote en onoverzichtelijke projecten. Je bereikt ze stap voor stap.

Tip 4 Beloon jezelf

Elke keer dat je kleine stapjes zet is het belangrijk dat je jezelf beloont. Dat je kijkt naar wat je hebt bereikt en waar je trots op bent. Dat je daarbij vooral kijkt naar je inspanningen en niet meteen naar het resultaat. Want het resultaat heb je niet altijd in de hand, maar je inspanningen wel. Als jij vandaag naar aanleiding van dit artikel besluit om een eerste stap te zetten in de richting van een door jouw gewenste uitkomst, dan is het zetten van die stap al reden genoeg om jezelf te belonen.

Tip 5 Doe het samen

Ik heb heel lang gedacht dat ik alles zelf moest doen. Dat was een beetje ingebakken in mijn conditionering. In wat ik van huis heb mee gekregen. Dat heeft me veel gebracht. Ik ben mede daardoor een doorzetter geworden. Maar dat heeft wel een keerzijde. Alles zelf doen, zorgt er voor dat veel dingen lang duren, want de tijd die ik heb en besteden kan is beperkt. Samen kom je gewoon verder. De kracht van samen is dat 1 en 1 vaak 3 is. Dat je samen tot veel grotere hoogten kunt komen dan alleen. Dus vraag, vraag en vraag! Je kunt hieronder dit artikel ook hulp vragen. Of op bijvoorbeeld social media zoals Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, et cetera.

Tip 6 Wat zou je een ander adviseren?

Stel dat je beste vriendin met deze vraag naar jou toe zou komen, wat zou jij haar dan adviseren om te doen? Of, andersom kan ook? Neem iemand in gedachten waar jij veel respect voor hebt. Dat kan een concreet persoon of organisatie zijn, maar iemand als bijvoorbeeld Jezus of Boeddha of de Dalai Lama. En stel jezelf de vraag: Wat zou Jezus (of wie jij ook maar in gedachten hebt) doen in deze situatie? Op die manier leer je over de schutting van je eigen beperkende overtuigingen te kijken, waardoor je een groter bewustzijn over de situatie krijgt en ook meer zicht en inzicht in hoe je ermee om zou kunnen gaan.

Tip 7 Houd vol

Doorzettingsvermogen is een belangrijke vaardigheid in dit soort complexe processen. Daar waar er veel knoopjes bij elkaar komen en het geheel niet altijd direct goed te overzien is, is het belangrijk om onverstoorbaar door te gaan totdat je wensen in vervulling zijn gegaan. Er zijn hiervoor talloze voorbeelden in bijvoorbeeld de sport. Elke keer lijkt het alsof schaatsers of zwemmers niet meer harder kunnen dan ze nu doen. De eerste keer dat Ard Schenk in de 70tiger jaren de 10 kilometer onder de 15 minuten reed was een ongekende en ongelooflijke prestatie. En nu rijden de schaatsers de 10 kilometer al onder de 13 minuten. Dat is ze niet aan komen waaien. Daar hebben ze hard voor gewerkt. Waarbij je hard werken niet perse moet zien als iets dat zwaar is. Dat kan soms zo zijn, maar het hoeft niet als het iets is dat je graag wilt. Iets waar je passie voor voelt, daar wil je graag je tijd en energie aan besteden. In die zin is het niet zwaar.

Doe ook eens deze oefening mee!


En jij?

Ik weet zeker dat jij ook tips hebt om je wensen in vervulling te laten gaan. Om dromen waar te maken. Ben je bereid om ze ook te delen? Om samen de wereld nog mooier en gelukkiger te maken? Ik zou het super vinden als je dat deed.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen