Scheiden of blijven?

Moet ik scheiden of bij mijn partner blijven, is soms de vraag waarmee mensen bij me komen. Meestal komen of komt een van de partners vaak als het kalf al bijna of helemaal verdronken is. Ineens is (meestal de vrouw) vertrokken in de beleving van de man en is hij helemaal wanhopig. Op de een of andere manier had hij het allemaal niet zien aankomen. Als ik vervolgens doorvraag zijn er vrijwel altijd de nodige aanwijzingen dat er wat aan de hand is geweest in de relatie. Alleen wilde de achterblijver meestal niet echt ‘luisteren’.

Hij luistert niet

Vaak is dat dan vervolgens wel een van de redenen waarom vrouwen uiteindelijk de stekker uit hun relatie trekken. Hun partner ‘luistert’ niet naar ze, is vaak te druk met zijn carrière of zichzelf en wordt pas wakker als het te laat is. Het lijkt nu alsof dat alleen aan de man ligt, maar dat is absoluut te kort door de bocht. Want vrouwen hebben vaak grote moeite met begrenzen. Ze hebben al heel lang last, en dat zeggen ze ook wel. Maar meestal laten ze het daarbij. 

Dat snapt hij toch wel?

Veel vrouwen en vooral hoogsensitieve en invoelende vrouwen hebben het idee dat de ander toch wel MOET begrijpen wat ze bedoelt. Omdat deze vrouwen zelf zo goed zijn in het van de lippen aflezen van de wensen en behoeften van een ander gaan ze er volkomen ten onrechte vanuit dat de ander dat ook doet en kan. Om vervolgens verbolgen te zijn als dat niet zo blijkt te zijn. En dan stappen ze beiden in een niet functioneel patroon.

Zeur toch niet zo!

Zij begint te ‘zeuren’ en hij luistert niet naar dat ‘gezeur’. Als dat maar lang genoeg duurt, voelt de man zich steeds incompetenter in zijn relatie en de vrouw zich steeds minder gehoord en gezien. Daaronder liggen uiteraard nog andere oude kind patronen die je in je relaties herhaalt. Als zij (of hij) al weg is, is er meestal weinig meer te ‘redden’. Een van de twee is inmiddels al volkomen afgehaakt en heeft het failliet van de relatie aangevraagd.

Hou ik nog wel van mijn partner?

Zolang je nog niet in dat stadium bent, is er nog veel mogelijk. Ook als je denkt: Hou ik nog wel van hem of haar? Want gevoel volgt aandacht. En meestal is de aandacht en energie in dergelijke situaties negatief. Je ziet alleen nog maar wat er niet meer leuk is aan je relatie en je partner. Maar daar is meestal vrij snel iets in te doen. Zelfs als je partner niet meekomt, niet direct bereid is om aan de relatie te werken. Als een van beide besluit om de situatie op te lossen, kan er veel veranderen.

Je neemt je probleem mee

Of je nu problemen hebt ten aanzien van geld, de kinderen, tijd voor elkaar, tijd voor jezelf, je gezien of  gehoord voelen, enzovoorts. Er is veel mogelijk. Wat je je ook moet realiseren is dat als je uit je relatie stapt, dat je probleem niet is opgelost. Dat lijkt misschien wel zo op de korte termijn, maar je hebt door weg te gaan de aanleiding voor je probleem niet opgelost. Als je in deze relatie niet begrensde, dan zul je dat in een volgende relatie ook niet automatisch gaan doen. In die zin is het beter om in je huidige relatie te onderzoeken waarom het is zoals het is tussen jullie. Van daaruit kun je altijd nog besluiten of je samen door wilt of niet.

Hoe eerder hoe beter

En zoals bij alle uitdagingen en problemen in je leven geldt: Hoe eerder je er bij bent, des te makkelijker is het nog om veranderingen aan te brengen. Emoties kunnen een stevige impact hebben zowel in positieve als in negatieve zin op je relatie. En hoe eerder je daarin de negatieve situaties oplost, des te minder blijft er op onbewust niveau ‘hangen’. Los daarom zo snel mogelijk op en schakel ook zo snel mogelijk hulp in als je denkt dat het de ‘verkeerde’ kant uit gaat. Dan kan er veel ten goede veranderen.

Heel vaak is scheiden niet nodig, als gekeken wordt naar wat de onderliggende problemen zijn. Dus pik de signalen van een ophanden zijnde crisis tijdig op en schakel hulp in waar nodig. Hieronder deel ik een aantal voorbeelden van signalen die er op kunnen wijzen dat er crisis op komst is:

  • Jullie hebben vaak ruzie en er is sprake van woede-uitbarstingen
  • Jullie delen vrijwel niets meer
  • Er zijn financiële problemen
  • Er is weinig of geen intimiteit meer
  • Je voelt je niet meer met elkaar verbonden
  • Er is onenigheid over de opvoeding van de kinderen
  • Er is gedoe over de kinderen in een samengesteld gezin
  • Jullie doen nauwelijks meer leuke dingen samen
  • Knuffelen is een automatisme geworden en niet meer iets waar je van geniet
  • Een of beide partners is onzeker over zichzelf of de situatie
  • Een of beide partners heeft de neiging tot somberheid, depressie of andere psychische klachten

Doe er wat aan!

Wanneer sprake is van een of meer van deze signalen, is het cruciaal dat je in actie komt. In actie in de zin van dat je allereerst met elkaar het gesprek aan zult moeten gaan. Check bij je partner of hij of zij de signalen herkent. En ga met elkaar in gesprek over hoe het anders en beter kan. Kom je er samen niet uit, zoek dan zo snel mogelijk hulp.

Doe het desnoods voor je kinderen

En weet ook dat als jullie je problemen met elkaar niet oplossen dat je daar niet alleen zelf mee hebt, maar je belast ook je kinderen met jullie niet functionele patroon. En daar hebben zij niet om gevraagd. Dus als je het nog moeilijk vindt om deze situatie voor jezelf op te lossen, doe het dan op zijn minst voor je kinderen. Want een levenslang en gelukkig huwelijk is voor alle betrokkenen waardevol!

Coaching

Wil je ook leren hoe je een effectieve en liefdevolle relatie kunt hebben en wil jij ook de beste versie van jezelf worden? Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen