Coaching: Van wens naar werkelijkheid!
28 november 2011 
in Doelen

Coaching: Van wens naar werkelijkheid!

Doelen bereiken doe je zo!

Herken je dit? Vol goede moed besluit je dat je wilt afvallen, beter voor jezelf zorgen, nu echt gaan sporten of die andere baan zoeken. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, wat je wens is. Want het proces om die wens tot werkelijkheid te maken is in principe hetzelfde. 

Weet jij wel wat je wilt?

Een van de belangrijkste redenen, waarom veel mensen hun dromen niet waar maken is dat ze ze om te beginnen niet onderzoeken, niet kennen of negatief formuleren. Ze weten vooral wat ze niet willen. En als je niet weet wat je wilt of vooral weet wat je niet wilt, dan zul je je dromen ook niet waar gaan maken. Het omgekeerde gebeurt overigens wel. Als je vooral weet wat je niet wilt en daar al je tijd, energie en moeite in steekt, dan zal dat ook jouw werkelijkheid worden. Daarom is de eerste en meest belangrijke stap vaststellen wat je wel wilt.

Denk groot!

En een mooie uitdaging daarin is om vooral heel groot te denken. Die droom moet echt een droom zijn, een groot verlangen. Iets waar je blij van wordt en waar je passie bij voelt. Want om een droom tot werkelijkheid te maken zul je er energie in moeten steken.

Energie

Verlangen en passie zijn sterke vormen van energie. Net als angst overigens. Waarom ik die angst benoem? Juist omdat het zo’n sterke energie is. En heel veel, echt heel veel mensen leven hun leven vanuit angst. Angst voor tekort en gebrek, Angst dat ze niet goed genoeg zijn, dat er niet genoeg is. Angst voor verandering, angst voor verlies, enz. Herken jij dat ook bij jezelf? Angst verlamt en houdt je op je plek. Uiteraard heeft angst ook een bepaalde functie in onze overleving. In bepaalde meestal acute situaties is angst de beste raadgever. Maar in heel veel andere situaties juist niet. Dus de uitdaging als je je leven vanuit angst, spanning en stress leeft is om je droom, je passie op te zoeken. Wat wil je wel? Waar word je blij van? Waar krijg jij energie van?  ……..

Waarom wil je wat je wilt?

Deze vragen kunnen je helpen om jouw droom te leren kennen. En het positief formuleren van je droom is slechts de eerste stap. Want een droom alleen is niet voldoende voorwaarde om hem waar te maken. Je moet ook genoeg redenen hebben om hem uit te laten komen. Alleen een gedachte dat je nog wel een wereldreis wilt maken is niet genoeg reden om in beweging te komen. Je zult jezelf af moeten vragen wat het je allemaal gaat opleveren als je jouw droom tot leven wekt. Welke dingen zul je hebben, zijn, weten, ontvangen, etc? Wat levert het je op financieel, in je relaties, je persoonlijke ontwikkeling, etc. En wat is de prijs die je betaalt als je je droom niet zult waarmaken. Door jezelf dit soort vragen te stellen, kun je je motivatie vergroten.

Kiezen

Wanneer je voldoende motivatie hebt, volgt een heel cruciale stap. Cruciaal om hij bepalend is of je je droom gaat waarmaken. En die stap is de stap die de meeste mensen uiteindelijk niet zetten. Ze willen wel, hebben soms ook nog wel motivatie, maar ze besluiten niet. En hoe je het ook wendt of keert, je hele leven is een aaneenschakeling van beslissingen. En die beslissingen bepalen of je een succesvol en gelukkig leven leidt en zult leiden of dat je het leven leidt waar je niet gelukkig van wordt. 

Gemengde gevoelens

Hoe komt het dat dat zo is? De meeste mensen lopen vast in hun ‘gemengde’ gevoelens over hun doelen/wensen. Je wilt bijvoorbeeld heel graag afvallen, zeg je tegen jezelf aan de ene kant. En aan de andere kant zeg je tegen jezelf: Ja maar… Het eten is wel heel lekker. Zolang je op deze manier denkt, houd je jezelf op dezelfde plek en verandert er meestal niet zoveel. 

Ferme beslissing

Daarom is het nemen van een stevige beslissing, een beslissing waarbij je je committeert aan je doel, aan je wens noodzakelijk. Want als je dat doet, als je besluit je te committeren, je te verbinden aan dat doel, dan ontstaat er veel meer focus. En focus is ook iets wat je absoluut nodig hebt om je dromen waar te maken. Als je je aandacht laat versnipperen door steeds met verschillende dingen bezig te zijn, dan zal het je in de praktijk moeilijk vallen om resultaten te bereiken. 

Overtuigingen 

Heb je echt gekozen, dan is het nodig dat je alle overtuigingen die je weghouden van je doel omzet in versterkende overtuigingen. Want zoals eerder gezegd, als je aan de ene kant zegt: Ik wil afvallen, maar ook zegt: ja maar het eten is zo lekker, dan wordt ‘t ‘m niet. 

Visualiseer je uitkomst

Maak in gedachten plaatjes van hoe je leven er uit ziet als je wens werkelijkheid is geworden. Hoe voelt het in die situatie? En wat zeg je tegen jezelf of anderen in die situatie? Breng zoveel mogelijk energie en emotie in dat plaatje, gevoel en gesprek en doe dat minimaal twee maal per dag. ’s Morgens als je wakker wordt en ’s avonds voor je gaat slapen.

Deel je doelen

Door je doelen met anderen te delen, door een publiekelijk commitment aan te gaan, dwing je jezelf om ze waar te maken. Gezichtsverlies is iets waar veel mensen een hekel aan hebben en het is de reden waarom dit middel zo goed werkt.... Dus, deel jouw doelen met ons. Maak ze openbaar, zodat we elkaar scherp kunnen houden en waar nodig elkaar ondersteunen. Ik nodig je uit jouw wensen/doelen voor 2012 onder dit artikel vast te leggen en ik beloof je dat ik je scherp zal gaan houden!

Affirmaties

Je kunt dat voor jezelf versterken door een affirmatie, versterkende zin tegen jezelf te zeggen. Zeg je affirmatie in de tegenwoordige tijd alsof je je doel al hebt bereikt. Gebruik geleide meditaties om je onbewuste je te laten helpen je doelen te bereiken. Vier je succes. Vier elke kleine stap in de richting van je doel.

Doen, doen, doen

En zet zoveel mogelijk stappen in de richting van je doel. Oftewel: actie, actie en nog eens actie. Doen, doen, doen. Als je gaat zitten wachten totdat het vanzelf gebeurt, dan zul je bedrogen uitkomen. Het gaat niet gebeuren als jij niet in actie komt.

Beloon jezelf 

Beloon jezelf voor ieder tussendoel wat je hebt behaald. Al is het maar een kleine stap. Door jezelf te belonen geef je je hersens een positieve stimulans, een positieve prikkel om in beweging te blijven. In plaats van jezelf op de kop te geven als er iets mis gaat, versterk je jezelf bij alles wat goed gaat. Hierdoor zullen je hersens plezier verbinden aan het zetten van stappen in de richting van je doel. En als je dat doet en blijft doen, dan zullen je hersens daar zoveel positieve stimulans aan ontlenen dat je op een gegeven moment onbewust in de richting van je doel gaat.

Fouten maken moet

Nog een heel belangrijk punt: Fouten maken moet. Als je niet bereid bent om fouten te maken, of als je bang bent om fouten te maken, dan zul je niet leren wat je leren moet om succesvol te zijn. Je moet bereid zijn om vaak en veel fouten te maken. Dit gaat je steeds beter leren hoe het wel moet. Als Edison bij de 9000ste keer gestopt was met fouten maken, dan hadden we nu misschien nog in het donker gezeten. Of als je zelf bij de 1600ste keer gestopt was met opstaan, nadat je weer een keer gevallen was bij het leren lopen, dan had je nu niet kunnen lopen….. Dus houd vol en zie elke misser als een experiment dat kan slagen of mislukken. Als het experiment mislukt, wil het niet zeggen dat jij mislukt bent. Het wil alleen maar zeggen dat je je strategie moet aanpassen. En geef nooit, maar dan ook nooit op!

Geniet van de reis!

De laatste tip in het hele proces is dat je het hele proces moet zien als een reis. Het gaat uiteindelijk niet om de bestemming maar om de reis er naar toe. Het hele leven ben je onderweg naar uiteindelijk dood gaan. Je kunt onderweg maar beter genieten van die reis. En dat geldt ook voor de reis naar je doel. Geniet er van. Geniet van de kleine stapjes, de kleine overwinningen, de groei die je doormaakt, elke stap en elke dag opnieuw. Je kunt niet mislukken als je geniet van het proces. Veel succes

Hulp nodig?

Mocht je nog een extra zetje kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen