7 Tips om je dromen waar te maken
02 december 2013 
in Doelen

7 Tips om je dromen waar te maken

Soms is het zo druk in je hoofd van de alle ideeën of plannen die je ZOU KUNNEN DOEN. Alleen… Hoe maak je van een idee of een droom realiteit? Je voelt je er misschien een beetje achtbaan spannend bij, of misschien juist wel onrustig, vertwijfeld of misschien krijg je er wel heel veel energie van. Je wilt het, je kunt het, maar dan die laatste stap: Hoe kom je tot actie? Hoe kom je tot doen? Je weet niet precies wat je doen moet en met wie, waar of wanneer…

De eerste stap

De belangrijkste stap in elke reis is de eerste stap. Als je naar China wilt, ben je daar ook niet in een stap. Maar die allereerste stap, die doet het hem… In onderstaand artikel neem ik de … stappen met je door voor het waarmaken van je dromen. Weet dat ik uit ervaring zeg: Ze werken. Wij (mijn man en ik) zijn bijvoorbeeld onderweg om een van onze dromen, een tweede huisje in Frankrijk uit te laten komen. Binnenkort gaan we naar de notaris om te tekenen. Deze droom is geen willen en kunnen meer, maar kan straks worden gearchiveerd op de afdeling Gerealiseerd. Tien jaar terug zou ik dat nooit gedacht hebben, maar sinds ik weet en begrijp hoe het werkt om van een wens werkelijkheid te maken, komen mijn dromen stuk voor stuk uit. Of nog beter. Soms nog eerder dan ik had gedacht en vaak vrijwel moeiteloos. Moeiteloos in de zin van dat ik er niet echt veel energie in steek, maar er juist energie van krijg. Maar goed, hoe dan?

Tip 1 Wat wil je echt? Wat is je droom?

De allereerste en meest belangrijke stap is dat je wensen moet hebben J. En dan gaat het er vooral om dat je voor je kunt zien hoe het eruit ziet als je droom is uitgekomen. Ons huisje bijvoorbeeld hadden we een jaar terug al gezien. Ik heb toen al gezegd: Dat is hem. Daar wil ik wel wonen. Alleen: Het was toen veel te duur voor ons. Wel zo goed als klaar naar Nederlandse normen, want ik heb geen zin in een echtscheiding als gevolg van langdurig op grote afstand te moeten klussen. Maar lang voordat we het op internet zagen, hadden we al gefantaseerd dat het prachtig zou liggen. Mooi vrij in een mooie afwisselende omgeving. Leuk toch, daar zo over fantaseren? Wat je kan helpen om dat beeld voor ogen te houden is gebruik maken van een moodboard. Wat ook goed werkt is het maken van een bucketlist. Een honderd wensenlijst, waar je alles wat je ooit nog wilt doen of ervaren in je leven opschrijft.

Tip 2 Je hele leven is een experiment

Beschouw je reis als een experiment. Na het voor je zien van de uitkomst is het goed om je te realiseren dat het tot werkelijkheid maken van je wensen altijd een vorm van een experiment is. En experimenten kunnen slagen, maar ook mislukken. Door dat te accepteren en te accepteren dat jij niet mislukt bent als je experiment mislukt, neem je gemakkelijker de stap om in beweging te komen. Bovendien is het goed om niet TE gefocust te zijn op de precieze uitkomst. Houd je doel vast, maar laat het resultaat los. Je hebt het resultaat niet altijd in de hand. En het kan zijn dat er iets beters, mooiers voor je is weggelegd. Als je jezelf dan te veel richt op dat het precies op jouw manier moet, dan blokkeer je als het ware de energie. Je zet de boel er door op slot. Dus laat je wens, je droom ook weer los. Steek er energie in, maar wees er ook oké mee, dat je droom misschien niet of anders uitkomt. Die houding is de beste om te ontvangen wat je graag wilt.

Tip 3 Altijd doorgaande verbetering

Ga uit van het principe van altijd doorgaande verbetering. Ga op weg en kijk welke kleine stap je vandaag kunt zetten in de richting van je doel. Sommige wensen vragen wat meer tijd om uit te komen. Zoals al eerder gezegd: in China ben je ook niet in een stap. Vraag jezelf steeds opnieuw af wat je kunt doen om dichter bij je doel te komen, dichter bij het uitkomen van je wens.

Tip 4 Doe iets!

Stel nooit een doel zonder er onmiddellijke actie in de richting van je doel op te laten volgen. Ook al is je actie nog zo klein (bijvoorbeeld informatie zoeken of opvragen via internet) zet er in ieder geval wat energie op. Doe iets. Kom in actie. Al is je actie nog zo klein. Doe in ieder geval iets dat je in de richting van je doel laat bewegen.

Tip 5 Doe het samen!

Door wie kun je je laten helpen om jouw dromen waar te maken? Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat ze het allemaal zelf moeten doen. En dat is op zich niet verkeerd. Maar er zit een keerzijde aan. Want alles zelf moeten doen, beperkt je ontzettend. Met de hulp van anderen gaat het veel sneller en veel gemakkelijker. Bovendien doe je de ander er meestal een groot plezier mee als je je laat helpen. Hoe vind je het uiteindelijk zelf als je een ander kunt helpen zijn of haar droom uit te laten komen? Cool toch? Het vraag en je zult ontvangen is al een heel oud principe. De bijbel spreekt er al van… Maar Loesje ook:

Tip 6 Kijk eens van bovenaf

Wat zou je een ander adviseren te doen als hij of zij deze droom had? Kijk eens vanuit de helikopter naar jezelf en je droom. Door jezelf af te vragen wat je je beste vriend zou adviseren als die deze droom had, creëer je de afstand die nodig is om tot de beste resultaten te komen. Je krijgt er andere en nieuwe inzichten door die je meestal niet krijgt als je te veel verbonden bent met het onderwerp, in dit geval jouw droom.

Tip 7 Focus 

Toch is het houden van focus, naast afstand ook cruciaal om de wonderen in je leven te ontvangen. Als je teveel verschillende dingen wilt, dan raakt je focus, je aandacht te versnipperd en hou je de status quo in stand. Er verandert dan niets. Je zegt dan als het ware tegen jezelf: Ik wil linksaf en ik wil rechtsaf. Per saldo blijf je zitten waar je zit. Dus houd je focus wel gericht op waar je naar toe wilt. Een piloot kan continu zigzaggend vliegen als gevolg van de weersomstandigheden, maar komt toch op zijn bestemming aan omdat hij daar zijn focus op houdt. 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen