Soms voel je je helemaal opgeslokt door de spanning en stress. Op mijn website vind je vele manieren om met die stress en spanning om te gaan, om ervoor te zorgen dat je een hoog spanningsniveau kunt managen zonder dat het vervelende gevolgen voor jezelf en je gezondheid. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Of als voorkomen niet lukt om het als de situatie nog klein is bij de kop te vatten. Ik ga je in dit artikel tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat je stress binnen de perken blijft. Zodat je je stress klein kunt houden en je plezier en geluk groot!
Ontspannen
Of je nu veel of weinig spanning en stress in je leven kent, je lichaam op regelmatige basis ontspannen is een zeer gezonde zaak. Hoe je dat doet is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Of je nu op dagelijkse basis bidt, mediteert, boetseert, schildert, naar muziek luistert of naar een lachfilm kijkt, ze werken allemaal. Luister goed naar wat jouw lichaam je vertelt over waar jij ontspannen van wordt.
Lief voor je lichaam
Een hartinfarct of hersenbloeding, suikerziekte of kanker, je hebt ze vrijwel nooit zomaar ineens. Ernstiger ziektes worden over het algemeen voorafgegaan door allerlei, soms vage ongemakken of klachten. Misschien heb je soms migraine, buikpijn, rugpijn of slaap je slecht. Leer naar je lichaam te luisteren en naar wat ze je vertellen wil. Je lichaam is een uitgekiend instrument dat je veel kan vertellen over hoe het met je gaat. Als je maar wilt luisteren. En daar ligt bij de meeste mensen de crux. Ze hebben het zo druk, dat ze het helemaal niet in de gaten hebben wat hun lichaam vertelt. Goed leren luisteren naar je lichaam, kan veel problemen voorkomen.
Belang van beweging
Niks nieuws. We weten het allemaal. Rust roest. En beweging is een must om gezond te blijven en spanning te hanteren. Je lichaam is er niet op gemaakt om zoveel stil te zitten als we tegenwoordig doen. En of je nu naar de sportschool gaat om te bewegen of dat je thuis bijvoorbeeld yoga of andere gymnastiek oefeningen doet, zelfs een korte wandeling zorgt er al voor dat je endorfine aanmaakt en je cortisol gehalte verlaagt. Naast natuurlijk niet te vergeten alle andere voordelen die bewegen heeft.
Weet wat je eet
Gezond eten is heel bepalend voor hoe je je voelt, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Als ex-suiker verslaafde voel ik haarscherp wat suiker en suiker gerelateerde producten in mijn lichaam doen. En denk nu niet dat dat voor jou niet geldt, want het is mijn overtuiging dat alle commotie rondom vet niet de boosdoener is in het steeds zwaarder worden van mensen, maar suikers. Als je je een keer gespannen en moe voelt, wil ik je uitnodigen eens heel goed op te letten wat je ongeveer een uur daarvoor gegeten hebt. Als daar veel koolhydraten in zaten, dan zou het zomaar kunnen zijn dat dat de reden is dat je je opgejaagd en moe, gespannen tot aan depressief toe kunt voelen.
Genoeg is genoeg
Te veel te doen in te weinig tijd is vragen om stress op de lange termijn. Natuurlijk gebeurt het ons allemaal wel eens dat we meer te doen hebben dan we tijd hebben. Maar gebeurt dat structureel dan overbelast je jezelf, met langdurige stress en soms zelfs overspanning en burn-out als gevolg. Leer de hoofdzaken van de bijzaken scheiden en doe de belangrijke dingen eerst. Eet ook eerst je kikker op ’s morgens, voordat je de rest doet en begrens waar nodig. Je kunt niet altijd alles tegelijk blijven doen en verwachten dat je gezond en ontspannen oud wordt.
Vrolijke vriendinnen
Het is niet voor niets dat mensen die een relatie hebben langer leven. We zijn als mensen sociale wezens en hebben andere mensen nodig voor een gezond en vervullend leven. Of je nu wel of geen relatie hebt, vriendinnen zijn onmisbaar. Goede vriendinnen bieden je een luisterend oor als je het nodig hebt. Je voelt je gehoord, gezien en begrepen en kunt er gesterkt weer even tegen als je een flinke portie vriendin hebt gehad. Helemaal als je lekker met elkaar lachen kunt. Dan gaat het dubbelop!
Aandacht voor afleiding
Alles wat je aandacht geeft, groeit. En waar je aandacht op is gericht bepaalt voor een belangrijk deel hoe je je voelt. Wanneer je je gespannen en gestrest voelt helpt het om afleidende en ontspannende activiteiten te doen, zoals lezen, spelletjes of bijvoorbeeld een leuke of spannende film kijken. Door soms juist even helemaal niet bezig te zijn met waar je last van hebt, doorbreek je een niet functioneel patroon. Als je op regelmatige basis ontspanning neemt, heeft stress veel minder grip op je. En als je stress ervaart en je leidt jezelf af, dan is de kans aanwezig dat de stress daarna toch anders voelt omdat je even afstand van je situatie hebt genomen.
Prettiger met positieve gedachten
Af en toe onderbreken wat je doet op een dag en eens bij jezelf nagaan welke gedachten er allemaal door je hoofd voorbij komen maakt dat je goed zicht houdt op die gedachten. Als je merkt dat ze negatiever vormen aannemen is het goed om ze met behulp van je bewustzijn een wat positievere lading te geven. Je 60.000 onbewuste gedachten bewust worden zal je niet lukken, maar er meer zicht op krijgen en er waar nodig een positievere betekenis aan geven, kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren en de mate van stress doen afnemen. Je weet vast zelf ook wel dat positief denken mensen helpt om zich ook prettiger te voelen.
Samen sta je sterk!
Als de intensiteit van je stress zodanig is dat je werk er onder lijdt of je raakt je plezier in je leven kwijt, dan wordt het hoog tijd om je dokter of een andere hulpverlener in te schakelen. Waarom zou je je leven laten vergallen door stress, als er zoveel effectieve manieren beschikbaar zijn om je te helpen. Hulp zoeken kan je helpen het leven dat jij jezelf gunt tot werkelijkheid te maken.
Altijd doorgaande verbetering
Als je bovenstaande tips zoveel mogelijk een plek in je dagelijks leven geeft, dan kun je veel stress vermijden en een gezond, gezellig en gelukkig leven leven. En onthoud: Gebruik altijd het principe van Altijd Doorgaande Verbetering 1% per week is genoeg!
Wat is jouw supertip tegen stress? Wat helpt jou erdoorheen? Of beter nog: Hoe voorkom je dat je last krijgt van stress? Bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt? Of juist als je in de sandwichfase zit en zowel voor kinderen zorgt als de zorg voor je ouders draagt? Deel en vermenigvuldig!
Rust en vrede in jezelf vinden?
Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.
Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.
Geleide meditaties - visualisaties
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?
Website-reacties op dit artikel
Stresscoach Ruth Rottiné op zondag 21 april 2013 om 14:33
Sommige gebeurtenissen in je leven leiden tot spanning en stress. De impact van die ervaring is voor elk mens anders. Het hangt namelijk samen met de betekenis die je toekent aan die gebeurtenis, de omstandigheden (gezondheid, leefgewoonten, leeftijd, sekse, karakter, steun) en de daadkracht die je hebt.
Stap 1: ga eerst eens na hoeveel stress heb je?
Stap 2: ga na hoe stress zich uit bij je en leer je eigen stress-uitingen kennen.
Zodra je dit weet dan kan je ook leren hoe je stress kan voorkomen.
Een paar tips die je helpen om tijdelijk tot rust te komen:
- Pieker je veel? Schakel dan je innerlijke criticus uit. Affirmaties kunnen je dan helpen.
- Ben je oververmoeid? Neem dan je slaap serieus. Lukt het je niet om in slaap te komen? Doe dan een ontspanningsoefening.
- Voel je je onrustig en opgejaagd? Focus je dan op je buikademhaling.
- Heb je moeite met praten? Zoek dan een lichamelijke uitlaadklep.
- Heb je concentratieproblemen? Plaats dan geheugensteuntjes.
Probeer uit wat je aanspreekt en merk zelf welke tips effect sorteren.
Groet & Glimlach
Pauline van Tilburg op vrijdag 19 april 2013 om 09:47
Ik merk dat een negatieve sfeer heel veel stress veroorzaakt. Zodra ik dat merk zeg ik tegen mezelf dat ik de negativiteit NIET naar binnen laat. Ik leg mijn hand dan als een soort blokkade voor of op mijn buik. Ik let dan op dat ik op mijn buik ademhaal, 5 tellen rustig in oor de neus, 5 tellen rustig uit via mijn mond en 5 tellen niets.
Wat ook helpt als ik ga stressen is dat mezelf dan afvraag wat de consequenties zijn als ik niet doe, later doe, anders doe. Dat wil ook wel helpen. Maar ik ben perfectionistisch en wil maar “pleasen”, dus moet nog veel leren.
Anneliek op maandag 15 april 2013 om 20:34
O ja, een spirituele film die ik iedereen kan aanraden is The Gift... :) De veranderingen beginnen uiteraard bij jezelf, we kijken heel vaak naar anderen en dan vooral wat we missen in ons leven, focussen op wat je hebt en van wie je houd is een heel mooi cadeau waarin je als het ware de draad van je eigen leven kan oppakken en snapt dat waar je je op richt ook daadwerkelijk waar word. De wet van de aantrekkingskracht. Pfoe er zijn vele manieren zo te zien, voor iedereen is een weg. Dus ook voor diegene die het even niet meer zien zitten! Neem het niet te zwaar maar zie je tegenspoed als wijze lessen en ben dankbaar! Het ga jullie goed!!
Anneliek op maandag 15 april 2013 om 20:26
Weet wie je bent en wat je graag wil in je leven ,laat angst en beslommeringen waarop je geen invloed hebt van je afwaaien door een massage bij een voettherapeut, gun jezelf de ontspanning die je lichaam verdiend na veel inspanning! Ook mij heeft het enorm geholpen, want ik ben een gevoelsmens uit hart en nieren, het liefst neem ik de wereld op mijn schouders, maar dat werkt dus averechts! :D
Sandra Vis op maandag 15 april 2013 om 13:48
Lieve Merel,
Wat is het allerergste wat je kan overkomen in je leven? Angst voor het onbekende... Angst is een slechte raadgever. Geen grip hebben op een situatie. Leg de lat zo laag mogelijk en het eindresultaat negatief. Alles wat gebeurt zal positief uitpakken - het zit tenslotte in jouw hoofd. Bij jou moet de knop om. Iedereen heeft tegenslag. Je leert ervan en wordt sterker! Ook voor jou gaat de zon weer schijnen! Liefs, Sannie
Merel op maandag 15 april 2013 om 13:37
Ik heb momenteel last van angsten en paniekaanvallen; voortkomend uit burn-out.
Daarbij blijf ik veel piekeren hoe de dingen op de werkvloer met werkgever opgelost moeten worden; dat moet ook, want ik moet alert zijn en gesprekken voeren.
Maar het piekeren draagt niet bij tot herstel; ik put mezelf uit.
Het is moeilijk loslaten; nu probeer ik het tijdelijk loslaten te zien als onderdeel van het oplossen van probleem; sinds kort volg ik qigong.
Dit reguleert mijn ademhaling, concentratie, in en ontspanning; het werkt voor mij beter dan afleiding in boek of film.
Sandra Vis op maandag 15 april 2013 om 13:06
Ingrid wat doe je dat goed. Eindelijk begin je met leven. Angst heeft iedereen wel eens. Laat het niet je leven beheersen. Positief denken en positief leven. Vooruit kijken en genieten van de mooie dingen die op je pad komen. Willen is kunnen. Suc6 en liefs, Sandra Vis
Nelly op maandag 15 april 2013 om 13:04
Super van jou Ingrid, dat je nu voor jezelf kiest! Hoewel uit je comfortzone komen inderdaad gewoon eng is, ben ik er van overtuigd dat als je echt een waarachtige beslissing hebt genomen het universum je meervoudige beloningen zal geven! Succes!
Nelly op maandag 15 april 2013 om 12:56
Sterkte Sonja, in deze intensieve tijden...
Ingrid Brilman op maandag 15 april 2013 om 12:36
Ik heb altijd veel last van stress en angstklachten. Daarnaast zit ik volop in een verwerkingsproces van trauma's rondom pesten. Een tijdlang heb ik mezelf onbewust tegengehouden omdat ik bang was voor hoe heftig alles zou worden omdat dit al 30 jaar eronder zit. Emoties kwamen er wel uit, maar toch. Zenuwen begonnen me erg parten te spelen (weken vooraf er mee bezig zijn) en vooral de gedachte 'als het nou maar goed gaat' enz. Langzaamaan heb ik die knop weer leren omzetten: ik ga ervoor! Hoe moeilijk ook... de therapie helpt!
Gisteren heb ik bewust een besluit genomen: dit is DE beste kans die ik ooit gekregen heb. Ik wil me niet meer laten tegenhouden door 'smoesjes' die het mezelf moeilijker maken. Ik word deze week 44 en wil ook eens leren leven, ipv overleven! Uit die comfortzone stappen is eng, maar ik probeer te accepteren wat ervoor nodig is om hier beter uit te komen. Heftig is het zeker, maar ik heb het er voor over. En wat voelt dit goed! Ik voel me nu eens positief over mezelf!!!! (dat gebeurt zeer weinig) Hier ben ik trots op. Ik heb besloten om dit echt voor mezelf te doen. Mijn ouders steunen me enorm, en ik heb besloten om steun te vragen aan 2 lieve vrienden. Dat zal me ook opluchten. Dit voelt voor de verandering eens GOED, en ik hoop dat ik ook weer echt de moed vind om te doen wat ik wil/moet doen. Ik weet dat die moed wel ergens in me zit, alleen moet ik die op zulk soort momenten ook zien te vinden :) Alleen al de gedachte dat ik nu eens iets voor mezelf doe en doe wat goed voor me is, geeft me nu zo'n positief gevoel dat dat even heel wat stress scheelt :-)
Jolien op maandag 15 april 2013 om 11:29
Alles wat je doet met aandacht doen, en niet alvast denken aan wat je verder of daarna nog 'moet' doen. Of het nu de was vouwen is of met je kind een spel spelen. Als je aandacht geeft lukt het ook makkelijker om ervan te genieten. Dat geldt ook voor het bewust zijn in welke rol je zit. Als ik aan het werk ben thuis, ga ik niet meer tussendoor even snel de was vouwen. Of als ik 's-middags mijn dochter ophaal van school, dan schakel ik onderweg om van de rol van werkende vrouw naar moeder. Dan ben ik met mijn aandacht en gevoel bij mijn dochter, en niet meer in gedachten bij wie ik bijvoorbeeld nog moet bellen. Vaak vertel ik tegen mezelf voordat ik wat ga doen: "Ik richt mijn aandacht nu op ..." Ook wat betreft social media is aandacht een belangrijk punt. Plan het in, en geef het de tijd en ruimte die het voor jou nodig heeft. Als je het steeds tussendoor doet krijgt alles te weinig aandacht. Zowel de social media, als datgene wat je aan het doen bent.
Hoeveel ouders er wel niet in de speeltuin constant naar hun toestel kijken! "Mama, kijk!" "humhum" "Pap, kijk is wat ik kan?" "jaja"
Kijk, geniet, en geef aandacht. (Doe mee bijvoorbeeld.) Door bewust aandacht te geven aan die ander geef je ook aandacht en energie aan jezelf. Een trots of lachend kind raakt je hart, en vult jouw energie aan. Tussendoor een kort berichtje op de telefoon is een kort glimlachje wat zo weer vergeten is. Of wat blijft hangen: moet ik zo nog even op reageren…Daarbij komt ook nog dat alles wat blijft hangen in je hoofd zeer goed helpt voor wat betreft het creëren van stress. Geniet van alles wat je doet, en je krijgt nog veel meer terug!
Guido op maandag 15 april 2013 om 11:03
Voor mij is mijn fiets de ultieme stress killer gebleken. Bijna tien jaar geleden begonnen met 1x per week naar en van mijn werk te fietsen (R'dam-Delft, 2x ca. 14km), al gauw wilde en ging ik elke dag dat ik kon, weer of geen weer, warmte of kou. Bewegen, stilte, snelheid, wind in mn haar, wolken, zon, kou, de polder, lammetjes, koeien, reigers ooievaars. In het half uur heen pept het me op, en terug loopt mijn hoofd vanzelf leeg. Als ik zin heb ga ik hard, dan is het sport (die geen tijd kost :), en anders fiets ik met mn handen los, kijk ik om me heen.
Sonja op maandag 15 april 2013 om 09:57
wat mij helpt tegen stress, zeker op het moment met mijn terminaal zieke man zijn mijn dieren, ik moet verplicht meer maal daags naar buiten om mijn honden uit te laten en dat is zijn automatisch momenten van ontspanning, zeker als ik in de natuur loop en de vogels om me heen hoor fluiten.
Sandra Vis op maandag 15 april 2013 om 09:23
Maak je niet druk om dingen/situatie's waar je geen invloed op hebt. Neem het zoals het komt en relax. Go with the flow!
Het leven is prachtig maar je moet zelf de schoonheid ervan zien.
Sta positief in het leven en accepteer dat die ander anders is. Anders zijn en anders denken zegt iets over je eigen unieke identiteit - je ziel - je geweten. Leef en geniet met diegene die je dierbaar zijn (mens en dier). Namasté, liefs, Sandra