Relaties: De kracht van complimenten
28 februari 2016 

Relaties: De kracht van complimenten

Complimenten zijn de Haarlemmer olie in een relatie. Of het nu om een liefdesrelatie of om een andere relatie gaat. We gedijen er allemaal op. Zelfs als de ander je met een compliment probeert te paaien, voelt het evengoed nog steeds fijn. Ja natuurlijk is er ook misschien wel een klein kriebeltje als je weet dat het compliment met een reden wordt gegeven, maar toch... Een positief ondersteunend en opbouwend compliment doet ons allemaal goed. Een compliment kan en mag passief of actief zijn, als het maar een echt compliment is.

Complimenten zeggen: Je doet er toe

Complimenten geven je de bevestiging dat je belangrijk bent. Complimenten zorgen ervoor dat je je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Of complimenten vertellen je dat je goede dingen doet. Of dat je een waardevolle bijdrage aan een gemeenschappelijk doel levert. 

Actieve complimenten of passieve complimenten

Complimenten kunnen actief en passief zijn. Een actief compliment is een uitgesproken compliment van iets dat je waardeert of goed vindt in de ander. Woorden die iets vertellen over de ander zijn gedrag en het resultaat ervan. Of over hoe iemand eruit ziet of, nou ja vul maar in. Een passief compliment is een niet uitgesproken compliment. Door iemand bijvoorbeeld een bepaalde taak toe te vertrouwen of een bepaalde rol te laten vervullen geef je vertrouwen en daarmee een passief compliment.

Echt gemeend compliment

Als je het echt eerlijk meent kan een compliment nooit te vaak worden gegeven. Het is en blijft altijd fijn om uit je buitenwereld weerspiegeld te krijgen waar de ander blij mee is of blij van wordt. Zelfs als het elke dag hetzelfde compliment is. Degene die kookt hoort graag dat het eten lekker is bijvoorbeeld. Ook als dat elke dag zo is.

Bazen en complimenten? Dat kan beter!

Veel leidinggevenden zijn zich onvoldoende bewust wat het positieve effect van complimenten is. Waardering voor medewerkers is vaak een ondergeschoven kindje en wordt vaak veel te weinig geuit. Voor een deel zit dat in onze Calvinistische cultuur waarin doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg de boventoon voert. En dat is jammer, want complimenten kunnen de productiviteit verhogen en de binding in het team versterken.

Zo klein, zo groot

Niet alleen onze cultuur speelt een rol in het te weinig gebruik maken van het krachtige effect van complimenten. Ook onze conditionering speelt een belangrijke rol. Als je als kind zijnde zelf niet veel complimenten hebt gehad dan zal het je niet gemakkelijk vallen om complimenten uit te delen. Terwijl het geven van complimenten niets kost en in feite een kleine moeite is, met groot plezier als gevolg. Ik ben me dat jaren geleden tijdens een bezoekje aan de Ikea heel duidelijk bewust geworden wat het effect van een compliment kan zijn.

Wat een mooie sjaal!

Ik stond toen in de rij voor de kassa en achter mij stond een voor mij totaal onbekende mevrouw die plotsklaps tegen mij zei: Goh wat heeft u een mooie sjaal om. Ik was volkomen verrast en overrompeld door haar compliment, maar kreeg er onmiddellijk een heel blij gevoel van.

Complimenten maken blij

Zo simpel kun je iemand anders dus een goed gevoel geven. Sinds ik me dat bewust ben geworden, geef ik zelf ook regelmatig zomaar een wildvreemde een compliment. Oh, mevrouw wat heeft u een leuke jas aan! Je zet met het geven van een welgemeend compliment ook de wet van geven en ontvangen in werking. Door te geven ontvang je zelf ook weer. Want de positieve energie die je in werking zet door het geven van een compliment ontvang je ook weer terug in de vorm van blijheid en dankbaarheid bij de ander. En wat dankbaarheid kan doen lees je in het artikel: Oefening in dankbaarheid

hart met de tekst: Ik ben dankbaar

Een compliment bevat geen compromissen

Een goed gegeven compliment is expliciet, hartelijk, op het juiste moment gegeven en bevat geen compromissen. Er wordt niets van het compliment afgehaald. Je kind vertellen dat het een goed rapport heeft gehaald, maar dat je de vieze vingers erop jammer vindt is geen compliment meer. Het gouden randje is direct van het compliment af.

Voortgang aanmoedigen

Zonder doelpunt is het geen echte wedstrijd; moedig daarom ook voortgang aan. Je hoeft niet altijd alleen maar het eindresultaat te waarderen. Ook het onderweg zijn, de reis kan een compliment waard zijn. Bij een voetbalwedstrijd of een andere wedstrijd zit het publiek ook niet zwijgend toe te kijken hoe de bal over het veld gaat, om pas bij een doelpunt te juichen. Bij de Nijmeegse vierdaagse of bijvoorbeeld een Elfstedentocht voelen de deelnemers zich gedragen door de aanmoediging van het publiek. Moedig daarom alle voortgang aan en niet alleen het resultaat. Je kunt het enthousiasme verder versterken door de resultaten met anderen te delen door het geven van welgemeende complimenten. 

Effectief complimenten geven

Hoe verder naar rechts een compliment staat op de onderstaande schalen, des te effectiever werkt het

Complimenten schema
 

Complimenten zoeken

Verleg je aandacht van problemen en schuldigen zoeken (politieagentje spelen) naar mensen vinden die iets goeds gedaan hebben. In onze Calvinistische maatschappij zijn we geneigd en geconditioneerd op het vinden van wat er niet goed is. Een rapport met twee tienen, drie negens een acht en een vier, levert op dat we naar die vier kijken. Want die moet een zes worden. Dat is niet de juiste mindset voor het vinden van complimenten. Kijk liever naar wat er wel goed is of gaat en laat de ander dat weten via een aardig gebaar of ander compliment.

Enthousiasme

E = mc2: oftewel: het enthousiasme is gelijk aan de missie keer de centen en complimenten. Je missie wordt bepaald doordat je waardevol werk doet waarin je zelf kunt bepalen hoe je je doel wilt bereiken. Wanneer je daarin elkaar aanmoedigt, ontstaat er vanzelf enthousiasme in het werk. De centen komen voor de complimenten. We hebben het allemaal nodig dat er in een bepaalde basisbehoefte wordt voorzien (eten, kleding, enzovoorts), voordat er ruimte is om je geest te verrijken met complimenten.

Meer tips over hoe je effectief een compliment kunt geven of ontvangen? Lees dan verder in: Waardering en complimenten 

En jij?

Wat is jouw ervaring met complimenten? Wat is bijvoorbeeld het mooiste compliment dat iemand je gaf? Wie gaf je dat en wat deed dat met jou?

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen