Relaties: Waardering en complimenten
28 februari 2019 

Relaties: Waardering en complimenten

Vind jij het ook lastig om een compliment te geven of te ontvangen? Misschien vind je het geven van een compliment snel overdreven of je denkt dat de ander wel weet wat je in hem of haar waardeert. Toch zet het geven van een compliment de wet van geven en ontvangen in werking en kan een compliment veel voor je doen.  Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk en motiverend om een compliment te ontvangen en te weten wat de ander in jouw gedrag of prestaties waardeert.

Hoe voelt dat?

Weet jij nog hoe het voelde toen je voor het laatst een compliment kreeg? En hoe het voelde toen je kritiek kreeg? Van complimenten krijg je positieve energie en kritiek kost je energie! Complimenten zorgen ervoor dat je vleugeltjes krijgt. Dat je je blij voelt. En erkend, gezien en gewaardeerd. 

Haarlemmer olie in de relaties

Soms heb je een minder goed gevoel bij een compliment of weet je niet precies hoe je een compliment kunt geven. Daarom volgen hieronder de stappen die je kunt zetten om je waardering in de vorm van een compliment voor de ander te uiten. Waardering en complimenten zijn een smeermiddel in allerlei relaties. Geef je geliefde (maar anderen natuurlijk ook) liefst dagelijks zijn of haar portie waardering in de vorm van complimenten. Je zult ervaren dat het geven van complimenten de verbinding, de intimiteit en liefde vergroot. Hoe gek het misschien ook lijkt, het is niet het krijgen van complimenten en liefde wat je het meest gelukkig maakt, maar juist het geven ervan. Dat komt omdat je het ontvangen van liefde en complimenten niet zelf in de hand hebt. Het geven van complimenten en liefde wel. 

Complimenten stimuleren

Misschien vind je het nog een beetje moeilijk om rechtstreeks uiting te geven aan wat je waardeert in de ander. Misschien ben je bang dat de ander het ‘overdreven’ vindt. Of misschien denk je dat de ander wel ‘weet’ of aanvoelt, wat je in hem of haar waardeert. Toch is het in het algemeen plezierig en heel stimulerend om complimenten te krijgen en duidelijk te weten wat in ons gedrag, wie we zijn en in onze prestaties gewaardeerd wordt.

Complimenten geven of waardering uiten

Stappen:

 • Benoem voor jezelf wat je in de ander waardeert in zijn of haar gedrag, prestaties of eigenschappen
 • Ga voor jezelf na of je de ander wilt laten weten dat je zijn of haar gedrag, prestaties of eigenschappen waardeert.
 • Besluit voor jezelf op welke manier je de ander jouw waardering geeft.
 • Kies een goed moment voor het geven van je waardering of compliment
 • Wees vooral specifiek, concreet en duidelijk in je woorden en houding
 • Wees je bewust van de reactie van de ander: Is je boodschap overgekomen?

Effectief compliment

In plaats van: Goed gedaan!  te zeggen is het veel krachtiger om bijvoorbeeld te zeggen: Wat fijn dat je dat rapport zo mooi op tijd hebt ingeleverd en de inhoud staat ook als een huis.  De ander weet dan ook precies wat je waardeert, waardoor het compliment aan effect toeneemt.

Complimenten en waardering ontvangen

Gek genoeg vinden we het ontvangen van complimenten vaak nog veel lastiger dan het geven ervan. Hoe is dat voor jou? Zwak jij als je een compliment krijgt het ook onmiddellijk af? Soms betrap ik mezelf er ook nog wel eens op als iemand zegt dat ik bv. leuke laarzen aan heb, dat ik onmiddellijk de neiging voel om te zeggen dat ik ze in de uitverkoop heb gekocht... Niet echt handig, maar zo deed mijn moeder het ook en jakkes, ja ik geef het toe. Ze heeft me besmet! Doe jij net als ik iets dergelijks realiseer je dan het volgende: Door het niet of niet volledig in ontvangst nemen van het compliment of de waardering doe je jezelf te kort en geef je de ander de boodschap dat je hem of haar niet serieus neemt.  Vraag je maar eens af hoe het voor jou voelt als jij een oprecht gemeend compliment geeft en degene voor wie de waardering of het compliment bedoeld is neemt het compliment niet in ontvangst. Hoe voelt dat voor jou? Op de onderstaande wijze kun je waardering of complimenten in ontvangst nemen.

Stappen voor het ontvangen complimenten:

 • Wees je bewust van wat de ander je wil zeggen. Waar toont hij of zij waardering voor?
 • Maak oogcontact met degene die je zijn waardering of compliment geeft.
 • Laat het compliment of de waardering goed tot je doordringen.
 • Vraag als dat voor jou nodig is wat de ander er precies mee bedoelt.
 • Vertel de ander wat het compliment met jou doet (hoe voelt het voor je).
 • Bedank de ander voor zijn waardering of compliment.

Complimenten en waardering voor jezelf

Nog lastiger blijkt het geven van complimenten aan jezelf is mijn ervaring. Toch is het een geweldige manier om jezelf te motiveren  je doelen te bereiken. In plaats van wat je waarschijnlijk gewend bent om jezelf vooral op je fouten te attenderen, stimuleer je jezelf door te benadrukken wat er allemaal goed ging of gaat. Helaas hebben veel mensen geleerd om vooral te kijken naar wat er (nog) niet goed gaat. Het effect daarvan is dat je zelfwaardering steeds een knauw krijgt. Want er is altijd wel een reden om kritiek te hebben en er is ook altijd wel iets dat beter kan. Net zoals het ook waar is dat er ook altijd wel iets is wat wel goed ging, waar je jezelf waardering of een compliment voor kunt geven. Beloon en waardeer jezelf daarom zoveel je kunt  voor alles wat er goed gaat of is gegaan. Dat werkt veel stimulerender en het vergroot je zelfvertrouwen.

Uitnodiging:

Wie heeft er terugkijkend naar mijn omgeving nog recht op een compliment? Ben ik dat zelf? Of zijn er anderen in mijn omgeving die dat compliment toekomt? En: Wie ga ik vandaag nog een compliment geven? Wil je meer lezen over wat de kracht van complimenten is? Lees dan verder in het artikel: De kracht van complimenten   

E-book verbindende communicatie


Verbindende communicatie is de sleutel naar harmonie in je relaties. Als je zou weten en begrijpen wat er allemaal mis kan gaan in de onderlinge communicatie, dan mag het wel haast een wonder heten dat er ook nog zoveel goed gaat. Misschien ben je een natuurtalent in het communiceren en gaat het bij jou als vanzelf. Als dat niet zo is en je wilt begrijpen waarom en wilt weten wat je kunt doen om het beter te maken tussen jou en je partner, collega, kinderen, enzovoorts, download dan dit E-book Verbindende communicatie of een van mijn andere gratis E-books.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen