Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent
25 september 2018 

Mindfulness: Je bent niet wie je denkt dat je bent

Als je je identificeert met wat je doet en je ontleent daar je zelfbeeld uit, dan zul je je in bepaalde situaties behoorlijk vervelend kunnen voelen. Wat ik daarmee bedoel is dat als je jezelf er ergens in je leven van hebt overtuigd dat je nu eenmaal ZO BENT, dat je je identificeert met wat er is. Het is niet meer wat je doet of juist niet doet, je bekijkt de werkelijkheid vanuit de positie van is BEN. En ik ben is statisch en onveranderlijk. Er is echt een heel groot verschil tussen: Ik BEN BOOS en ik HEB BOZE GEDACHTEN. Zolang je boos BENT, doet alles in en aan jou mee met de boosheid. Als je boze gedachten en boze gevoelens hebt, dan is dat nog steeds een vervelende staat van zijn, maar het voelt wezenlijk anders dan ik BEN BOOS. Je kunt boos uiteraard door elke andere emotie vervangen. Maar je gedachten en gevoelens zijn niet wie je bent. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet.

Je bent niet wie je denkt dat je bent

Het is overigens wel hoe we collectief geconditioneerd zijn. Toch is het niet wie je bent. Je bent niet wie je denkt dat je bent. Hoewel de meeste mensen denken dat ze zijn wie ze denken dat ze zijn. Maar dat klopt niet. En tegelijkertijd ook weer wel. Want zolang je gelooft dat dat waar is, zul je het ook als waar ervaren. Wanneer je bewustzijn echter vergroot wordt doordat je bepaalde informatie krijgt of bepaalde ervaringen opdoet, dan zul je weten dat het niet klopt en niet waar is. Je bent niet (alleen) degene die doet. Je bent echt veel meer dan dat. Je bent niet je gedachten, net zo min als dat je je gevoel bent. Je hebt gedachten en je hebt gevoel, maar je bent het niet. Je bent ook niet de rollen die je hebt in je leven. Je hebt een rol als kind, dochter, moeder, werknemer, etc. Maar je bent het niet.

Bewust-zijn

Wat je wel bent is het bewustzijn voorbij al die verschillende dingen. Je kunt dat ook duiden als de waarnemer, de toeschouwer of het bewustzijn voorbij je gedachten, gevoel, etc. Wij mensen zijn in staat om onze gedachten, gevoel, emoties, rollen, etc. van een afstand waar te nemen. Vanuit je bewust-zijn kunnen we leren te kijken naar die gedachten, gevoelens, rollen, etc. En die positie, die waarnemer positie, je bewust-zijn, dat stille, onveranderlijke punt in jezelf, dat in staat is van een afstand waar te nemen wat er is in jezelf en buiten jezelf is wie je werkelijk bent.

Wilskracht

De kans is groot dat je gedurende je leven heel veel tijd en energie gestoken in iets wat niet echt is, maar wat je wel al die tijd als echt hebt ervaren, geloofd en waargenomen. Toch is het niets anders dan een beeld van de werkelijkheid dat je hebt gecreëerd in je hoofd in de vorm van gedachten. Als je je wil zet op zelfrealisatie, op zijn wie je echt, maar dan ook echt diep van binnen bent, dan kun je direct de omschakeling maken. Zomaar, in een split second kan dat, door gebruik te maken van je wilskracht en de kracht van je keuze. Alleen is de kans aanwezig dat je wilskracht nog niet sterk genoeg is en je keuzes gemakkelijk uitstelt.

Kiezen voor geluk

Want dit is niet het enige dat je wilt. Je wilt dit en je wilt dat ook en misschien ook nog wel iets anders... Misschien wil je een andere baan, meer hobby's, andere mensen leren kennen, drie keer per jaar op vakantie enzovoorts. En in die verscheidenheid van dingen die je graag in je werkelijkheid wilt manifesteren raakt je focus weg. Je wilt teveel tegelijkertijd en bereikt daarmee niet wat je graag wilt. Toch kun je je direct en op dit moment gelukkig voelen als je daarvoor kiest. Tegen jezelf zeggen: Ik ben wie ik ben en jij bent wie je bent, waar ik ook ben en wat ik ook doe of niet doe. Meer lezen over kiezen voor geluk kun je lezen in het artikel: Tien geboden voor een plezieriger leven vol geluk

Op zoek naar geluk

De kans is groot dat je altijd ergens op zoek bent naar geluk. Maar als je verwacht dat iemand anders dat aan jou zal geven, dan zul je teleurgesteld raken, want dat zit er nu een keer niet in. Dat gaat gewoon niet gebeuren. De ander is niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Dat ben je helemaal zelf! Jij bent volledig verantwoordelijk voor jouw geluk. Een Meester of je partner of je kind of wie dan ook maar, kan het  je niet geven. Dat denk je misschien op bepaalde momenten wel, maar dat zijn weer hersenspinsels waarvan je denkt dat ze waar zijn. Maar hoeveel goeroes je ook volgt. Ook een goeroe kan je dat niet geven. Je moet het zelf doen.

Dankbaarheid

Mijn uitnodiging is dan ook om je beperkende gedachtes over jezelf en wie je denkt dat je bent te laten varen. Wanneer je dat doet zul je moeiteloos de dingen kunnen bereiken die je wilt. Elke keer dat je het geluk in jezelf zoekt, zul je je blij, warm en dankbaar in jezelf kunnen voelen. Dat gevoel en die dankbaarheid is altijd en overal aanwezig. Dus in plaats van ondermijnende gedachten te denken in de trant van: Hij of zij zou eigenlijk... meer rekening met me moeten houden, liever voor me moeten zijn, trouw zijn, of wat dan ook maar. Of gedachten in de vorm van: Ik kan het niet. Ik ben niet goed genoeg. Ik ben te klein, te dik, te dun etc... schrap ze uit je woordenboek. Ze ondermijnen je en ze maken die negatieve dingen die je denkt over jezelf en de ander ook nog mogelijk waar. Dit omdat je hersenen selectief werken.

Je hersens deleten veel informatie

Een heel groot deel van wat je van de werkelijkheid waarneemt delete je. En dat is maar goed ook, want anders zou je overspoeld raken door alle informatie. Maar het maakt het wel belangrijk in welke gedachtes je energie steekt. Want dat waar je aandacht op is gericht, dat is ook de informatie waar je hersens naar op zoek gaan. Hoewel ik niet zo bijbelvast ben, weet ik dat er ergens in de bijbel staat: Zoekt en gij zult vinden. En dat is precies hoe dit mechanisme werkt.

Ik weet zeker dat...

Misschien schiet je nu in de verdediging en wil je met bewijzen komen dat het toch echt waar is wat jij denkt. Want je hebt er genoeg bewijzen voor. En dat geloof ik onmiddellijk. Dat je genoeg bewijzen hebt dat je onzeker, lelijk, dom of wat dan ook maar bent. Maar ondanks alle bewijzen die je hebt gegenereerd blijft het niets anders dan jouw perceptie, jouw kijk op de werkelijkheid. Want als jij op zijnsniveau dat over jezelf gelooft, dan zullen je overtuigingen en je gedrag daarmee in lijn zijn. En creëer je precies datgene wat je niet wilt. Want als jij jezelf lelijk vindt, ga je jezelf lelijk gedragen. Trek je je terug en laat je anderen daarmee weten hoe jij over jezelf denkt. Die ander doet vervolgens niets anders dan bevestigen wat jij toch al over jezelf dacht.

Als baby zorgde je goed voor jezelf

Maar als baby dacht je dat echt niet. Je was daar totaal niet mee bezig. Je was alleen maar bezig met zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Door te gaan  huilen als je aandacht wilde, of als je honger had, of als je een vieze luier had. Begrippen als mooi en lelijk en onzeker kende je toen nog niet. Die zijn je namelijk ergens onderweg 'aangepraat'. Of je hebt ze jezelf aangepraat door de betekenis die je gaf aan wat er in jouw leven gebeurde. En als je dat een paar keer hebt meegemaakt, wordt het waar voor jou. En als het waar voor jou wordt zit je in een zich herhalend patroon. Je hoeft niet te geloven wat je ooit als kind geloofde. Je kon toen nog niet alle consequenties overzien en je kon toen ook nog niet inschatten of misschien een andere betekenis net zo waar zou kunnen zijn. Of misschien zelfs wel meer waar. En door te blijven geloven wat je toen bent gaan geloven maak je steeds opnieuw die ervaringen waar. Maar wat je daar over jezelf gelooft is niet wie jij BENT. Het is wie jij DENKT dat je bent. En daarmee zijn het maar gedachten. En gedachten komen en gaan. Net als je ademhaling. Je hoeft er helemaal niets mee, met dit soort ondermijnende gedachten.

Verantwoordelijkheid

Als je gelukkig wilt zijn, dan zul je de verantwoordelijkheid moeten nemen voor je eigen geluk. De vraag is dan ook: Neem jij de verantwoordelijkheid voor jouw geluk in jouw leven? Of leef je het leven van een ander en voel je je regelmatig gespannen en vol stress? Verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er gebeurt in je leven is een voorwaarde als je wilt zijn wie je bent en gelukkig wilt zijn. Zelfs God kan het je niet geven. Als dat zo zou zijn dan zouden we het allemaal hebben en ervaren. De reden dat God het je niet kan geven is dat jij zelf mee de schepper van jouw universum bent. Wij creëren alles wat er is, samen met elkaar.

Loslaten

Je bent daarom ook geen slachtoffer maar de meester in je leven. We zijn met elkaar in staat onze omgeving te creëren zoals we willen. Toch maakt het niet uit wat je creëert want het creëren zelf zal je nooit 100% voldoening geven. Je natuurlijke staat is een staat van oneindigheid en verbinding. En gelukkig zijn in het leven in de vorm (in de wereld waarin wij leven) heeft zo zijn beperkingen.  De uitnodiging is om meer te leren het leven in de vorm, in je dagelijkse realiteit, los te laten en de verbinding met andere mensen zoeken. Want alles is met alles verbonden. Realiseer je dat jij de ander bent, net zoals de ander jou is. We zien elkaar allemaal weerspiegeld in de ander en de ander weerspiegelt alles wat er in jou is.

Delen van liefde en kennis

Je aandacht te veel richten op het hebben van materiële dingen zal je daarom uiteindelijk ook niet gelukkig maken. Natuurlijk kan je leven er wel gemakkelijker en plezieriger door worden. Maar echt geluk zul je nooit in materiële zaken vinden. Je dient de wereld ook niet met het geven of willen hebben van dingen. Daarvoor is er teveel nodig. Wat je wel kan doen en wat veel meer waard is dan de dingen is het delen van je liefde en kennis. Want wat je geeft is wat je zult ontvangen. Je zult vervulling in je leven kunnen ervaren wanneer je een dienende houding laat zien aan andere mensen die hulp willen en nodig hebben. Niet aan degenen die dat niet willen en vooral wel aan de degenen die op jouw pad komen. Je zult ervaren dat jij voor sommigen precies degene bent die hem of haar de juiste antwoorden brengt. Iedereen heeft in dat opzicht iets bij te dragen aan het grotere geheel. En in het leveren van die bijdrage aan het grotere geheel is de zesde behoefte van onze basisbehoeften. Meer lezen over basisbehoeften? Download dan het E-bookje Zes Basisbehoeften

Ebookje: Zes basisbehoeften

Wat je geeft is wat je ontvangt

Het is ook wat ik de afgelopen jaren zelf steeds meer ben gaan ervaren. Door het delen van mijn kennis en levenservaringen ben ik de afgelopen jaren steeds gelukkiger geworden. Want als je anderen helpt en minder ruimte geeft aan al die stemmetjes in jezelf, dan help je uiteindelijk niemand anders dan jezelf. In de wereld van de vorm zal dat waarschijnlijk anders gezien worden. Meer van: ik help jou... maar er is geen ander om te helpen, behalve jezelf. En hoe je het ook wendt of keert, de grootste voordelen zijn ook voor jou. En ook jij zult dat geluk kunnen bereiken wanneer je de verbinding voelt met alles en iedereen.

Leren hoe geluk werkt

Als je ervoor gaat zorgen dat andere mensen gelukkiger worden, zul je zelf ook gelukkiger worden. Door andere mensen te leren hoe geluk werkt. Dat wil niet zeggen dat je zelf moet stoppen met groeien. Dat zal nooit stoppen. Je blijft ook gewoon werken aan je eigen persoonlijke groei. En tegelijkertijd help je anderen.

Breng anderen geluk

Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar vrede en geluk. Geluk willen brengen aan anderen brengt jezelf een veel groter geluk. Geef wat je nodig hebt en je zult het ontvangen. Wat doe jij in jouw leven voor anderen? Wat breng je deze wereld? En wat ontvang je daarvoor terug? Ik wil je vragen om jouw ervaringen onder dit artikel met ons te delen, zodat anderen daar weer van kunnen leren en groeien!!!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen