Alles is energie en informatie
24 november 2020 
in Energie

Alles is energie en informatie

Volgens de moderne natuurkundigen uit de kwantumfysica is alles energie en informatie. Alles, maar dan ook alles. En alles trilt op een bepaalde frequentie, op een bepaalde golflengte. Toen meneer Claus, mijn natuurkundeleraar me vijfenveertig jaar geleden vertelde dat de kachel waar ik tegenaan zat vooral leegte was, zat ik hem volkomen verdwaasd aan te kijken. Huh… Leegte? Dat ding was zo vast als wat. Dat konden we allemaal toch zien? Maar kennelijk maakte wat hij zei wel indruk. Want het is een van de dingen die ik in ieder geval bewust onthouden heb van de middelbare school…

Kennis van de natuur

Destijds begreep ik er echt geen hout van. Hoewel... Het boeide me destijds ook voor geen meter. Of toch eigenlijk wel… Alleen was de natuurkundeleraar die me dit vertelde niet zo van uitleggen… In ieder geval was hij niet in staat mij met zijn manier vertellen zijn boodschap zo over te brengen dat mijn hoofd kon volgen wat hij bedoelde. Ik heb het vak laten vallen toen het kon. Maar geïntrigeerd heeft het  me uiteindelijk wel. En zou ik nu opnieuw een vakkenpakket moeten kiezen, dan had ik natuurkunde absoluut willen volgen. Mits het ook deze nieuwe natuurkunde omvat. Want die oude variant is veel minder in staat het geheel te verklaren. Hetgeen de kwantumfysica dan weer wel doet.

Alles is uiteindelijk vooral niets

Nu vele jaren later snap ik wel hoe dat van die energie en informatie werkt. Of… nou ja… Zo ongeveer. Laten we zeggen dat ik de redenering kan volgen, maar echt volledig begrijpen is misschien net een brug te ver. Een beetje vergelijkbaar met dat een baby in een moederboek groeit, dat begrijp ik en ook weer niet, want het blijft ook een soort van voelen als een wonder. Ik weet nu wel dat het gaat om het feit dat onze werkelijkheid op zijn kleinst is opgebouwd uit hele kleine deeltjes en dat die deeltjes grotendeels leeg zijn. En die kleine deeltjes hebben weer een kern, die ook grotendeels leeg is. Waardoor uiteindelijk het grote geheel ook vooral leegte is.

Energiemanagement

Waarom vertel ik je dat nou? Nou dat zit zo. Als je je bewust bent van het feit dat alles energie en informatie is, dan wordt het cruciaal om je energie zo goed mogelijk te managen. Want hoe beter je je energie reguleert hoe meer je bereikt en hoe beter je je voelt. Hoe meer je voor elkaar krijgt wat je wilt. Want al die deeltjes hebben zo hun eigen energie en trilling. Oftewel ze trillen op een bepaalde frequentie of golflengte. Even een voorbeeld om dat te illustreren. Hoewel ik zelf niet in militaire dienst ben geweest heb ik begrepen dat militairen als ze een brug over gaan, niet met elkaar in de maat mogen lopen. Omdat de op die manier opgewekte dreun van het gezamenlijke marcheren wel eens sterker zou kunnen zijn dan de energie- en vibratie frequentie van de brug. En je wilt natuurlijk niet dat de brug instort als je erop loopt nietwaar? Een ander voorbeeld is dat metronomen die allemaal in een ander ritme beginnen te tikken binnen een paar minuten synchroon met elkaar lopen.  

Drie frequenties

Als het om je eigen energie gaat heb je te maken met in principe drie verschillende invalshoeken van frequenties. Die van jezelf, die van de ander en de collectieve energie uit de natuur. Ofwel de levensenergie. Anders gezegd: jouw zaken, mijn zaken en 'God's' zaken.

Vaag praat

Vroeger vond ik het als anderen het hadden over dat ze energie voelden maar vaag praat. Zweverig ook, want ik voelde nooit zoveel. Misschien was ik ook wel wat jaloers dat ik niks voelde en de ander wel. Tegenwoordig vind ik het helemaal niet zweverig meer. Ach, soms ben ik nog wel eens wat sceptisch hoor. Maar misschien is dat ook wel omdat mijn denken, mijn ego sommige dingen niet allemaal volgen kan en daardoor in de dwars stand gaat. Maar het intrigeert me wel, die energie. En tegenwoordig roep ik ook wel eens tegen mijn man, als hij wat negatief is, dat ik last heb van zijn negatieve energie, hahaha. En wat nog mooier is: Hij kan het tegenwoordig ontvangen, want hij begint het ook te begrijpen.

Je ziet het niet, maar je voelt het wel

Vroeger dacht ik gewoon niet na over dit soort dingen en was ik me er totaal niet bewust van hoe energie werkte. Nu weet ik dat ik maar beter rekening kan houden met die energiefrequenties. Hoewel… De energie van een ander kun je meestal niet rechtstreeks beïnvloeden. Niet anders dan bijvoorbeeld bij negatieve energie vooral positieve energie (licht) terugsturen en de energie van de ander in jezelf blokkeren. Klinkt lekker zweverig niet? Toch als je je bewust wordt van hoe dit soort dingen werken, dan ga je het ook voelen. Zoals een bekend voetballer ooit zei: Je gaat het zien als je het doorhebt. Dan is het, ook al kun je het met je hoofd, met je denken niet verklaren, wel voelbaar en daardoor ook, hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, wel weer te volgen. En tegelijkertijd, de stroom die uit ons stopcontact komt, kunnen we ook niet zien, maar hij is er ook wel. En als je je vingers in het stopcontact steekt kun je hem ook 'voelen'. Uiteraard raad ik je niet aan om dat te doen.

Energie managen

Ons energieniveau of anders gezegd: hoe we ons voelen, verschilt gedurende de dag, de week, maand en jaren. Hoe we ons voelen en hoe ons energieniveau is hangt onder andere af van hoe goed we ons voelen of hoe gestrest we zijn. De energie van de ander is afhankelijk van in hoeverre je bewustzijn al ontwikkeld is, meestal wel goed zichtbaar en voelbaar. Je merkt vanzelf wel of de ander vriendelijk – agressief – dominant – gestrest – of afstandelijk  is. Maar daar invloed op uitoefenen valt nog niet altijd mee. Het is voor de meesten van ons al lastig genoeg om onze eigen energie en stemming te managen. 

Power versus Force

David Hawkins is kinesioloog en heeft meer dan veertig jaar onderzoek gedaan naar de effecten van emoties op het lichaam en de bijbehorende frequenties. Hij beschrijft in zijn boek Power versus Force hoe die frequenties gekoppeld zijn aan onze emoties en daarmee onze innerlijke staat. Iedere emotie heeft zo zijn eigen frequentie. Die frequenties gaan van laag naar hoog. Kijk maar in het onderstaande overzicht:

Power versus Force

Zoals je in dat overzicht kunt zien is schaamte de emotie met de laagste frequentie. En heeft verlichting de hoogste frequentie. Maar wat ook opvalt is dat vrede en plezier nog een hogere frequentie hebben dan liefde. En dan gaat het bij de liefde in dit geval om onvoorwaardelijke liefde. Dus die liefde die niet kan verworden tot haat of andere negatieve emoties. Vrede gaat in dit verband over een vorm van zelfrealisatie en eenheidsbewustzijn. En als liefde meer en meer onvoorwaardelijk wordt dan ontstaat er een gevoel dat je zou kunnen omschrijven als innerlijke vreugde. Dat is een frequentie waarop heelheid ontstaat en 'ziektes' spontaan genezen omdat het het zelf genezend vermogen van het lichaam versterkt. Er valt uiteraard nog veel meer over te zeggen, maar dat bewaar ik misschien wel voor een andere keer.

Levensenergie

De derde energie: de levensenergie of de energie uit de natuur is de energie met de hoogste frequentie en wordt eenheidsenergie of eenheidsbewustzijn genoemd. Die eenheidsenergie  stroomt door alles en iedereen. Hoe druk en gefragmenteerd je leven op dit moment misschien ook is, je kunt niet geen onderdeel zijn van dat grotere geheel. Van die overkoepelende energiebron. Het maakt ook niet uit of je hierin gelooft of niet. Het is meer een gegeven van hoe bepaalde dingen in ons universum werken. Beetje vergelijkbaar met de zwaartekracht. Daar hoef je ook niet in te geloven om wel de werking ervan te ervaren.

Contact maken met de oerenergie

Soms zijn we ons die kracht van de natuur niet of veel te weinig bewust. Meestal voelen we haar op bepaalde bijzondere momenten. Bijvoorbeeld bovenaan die bergtop. Of als de zon in de zee zakt op een mooie zomeravond. Of als je het ruizen van de wind in de bomen hoort als je in het bos loopt. Op zulke momenten voel je ineens dat je onderdeel bent van een veel groter geheel. Toch hoef je niet perse de natuur in om contact te maken met die levensenergie. Ze zit gewoon in je. En je vindt haar bijvoorbeeld als je je aandacht er op richt. Een simpele manier om haar te ontdekken is door contact te maken met het gebied tussen je oksels. Je hartgebied. En als je dat moeilijk vindt, dan denk je maar gewoon aan iets of iemand waar je zielsveel van houdt. En het kan ook goed helpen als je je handen op je hart legt. Je handen op je hart leggen helpt je aandacht op dat gebied te houden en ervoor te zorgen dat je denken minder alle kanten op vliegt.

De energie van stilte

En dan daar in de stilte, of dat nu gewoon thuis of in de natuur is. Daar in de stilte tussen de woorden vind je de oerkracht, de oer energie, waar alles met alles verbonden is. Het enige dat je hoeft te doen is stil zijn en je aandacht naar binnen te richten en je afstemmen op de stem van de stilte. Het is die plek waar je je verbonden weet met alles dat is. Met de oerkracht in jezelf maar ook met de oerkracht in het universum. Meestal vind je haar zonder er moeite voor te hoeven doen in de natuur. Maar mediteren of mindful bewust zijn werkt ook. Met je aandacht in het hier en nu. Oordeelloos. Gewoon zijn. 

Je energie kwijtraken

Als je teveel in je hoofd (over)leeft, dan raak je makkelijk afgesneden van die energiebron en zul je uiteindelijk je energie snel of langzamerhand kwijtraken. Je kunt je energie soms heel snel kwijtraken en soms ook weer heel snel weer terugkrijgen. Soms voel je je prima en dan ineens gebeurt er iets en ben je je energie in een klap kwijt. En voel je je moe en uitgeblust. Of dat gebeurt en hoe dat gebeurt hangt af van hoe je met wat zich in je leven voordoet omgaat. Als je lief bijvoorbeeld een rotopmerking maakt die oud zeer aanraakt, dan kun je zomaar in een split second je energie kwijt zijn. En zakt je energieniveau naar een lage frequentie. Bijvoorbeeld naar de frequentie van verdriet of boosheid. Hoe minder bewust je je bent van hoe dit soort processen werken des te langer blijf je er vervolgens ook vaak in hangen. Zo kon ik vroeger wel weken in eenzaamheid en depressie 'hangen'. Wist ik veel...

Je emoties en je energie managen

Inmiddels kan ik er aardig snel uit. En sterker nog: Ik spring er veel minder vaak in! Maar als je erin zit, in zo'n negatieve emotie en daarmee lage frequentie kun je er bewust voor kiezen je frequentie te verhogen. Bewust ervoor kiezen een ander gevoel in jezelf op te roepen. Door bijvoorbeeld als je je vervelend voelt bewust je aandacht te richten op waar je dankbaar voor bent. Of je aandacht te richten op iets of iemand van wie je zielsveel houdt. Het liefst dan ook iets of iemand waar geen dubbele of ambivalente gevoelens aan verbonden zijn. Soms is je kat of je hond een handiger om je aandacht op te richten dan je partner. Maar je kunt ook denken aan iets waar je je gepassioneerd over voelt. Als je veel van reizen houdt en je hebt mooie reizen gemaakt, dan kun je jezelf voorstellen dat je daar weer bent. Denk dan maar aan wat je toen zag, wat je toen hoorde en wat je toen voelde. Je zult ervaren dat je frequentie onmiddellijk omhoog gaat. En soms kom je moe thuis van je werk heb je nergens zin meer in, maar pak je jezelf toch bij kop en kont en ga je alsnog hardlopen. Om je na het hardlopen weer kiplekker te voelen en weer vol energie te zijn. Of in mijn geval ging ik ook wel eens met lood in de schoenen naar koor en kwam ik 's avonds laat weer vol energie thuis. Het zijn voorbeelden van hoe energie kan werken.

Energielekken

Als je langzamerhand je energie kwijtraakt is het soms lastiger om bij te sturen. Dat komt omdat je dan vaak niet direct een link kunt leggen naar waar je energielek zit. Een energielek kan in veel dingen zitten. Bijvoorbeeld spanningen op je werk, in je relatie of op andere terreinen. Of je eet gewoon ongezond en minder dan de benodigde pond groenten op een dag. Gevolg: Je ademhaling gaat omhoog. Gevolg: minder brandstof in je cellen, waardoor je jezelf langzamerhand gaat uitputten. Maar het kan ook in je slechte eet- of slaapgewoonten zitten. Te weinig voedingsstoffen in je eten. Te weinig beweging, enzovoorts. Een helpende vraag die je jezelf in die situatie kunt stellen is dan: Wat heb ik of heeft mijn lichaam nodig om meer energie te krijgen? En dan stil worden of andersom. Stil worden en jezelf dan de vraag stellen.

Luister naar de signalen van je lichaam

Je lichaam geeft in haar oneindige wijsheid heel veel signalen af, die je misschien wel of misschien niet ontvangt, maar die als je er niks mee doet, je energie zullen doen afnemen. Het gevolg daarvan is dat je vatbaarder wordt voor negatieve gedachten, negatieve gevoelens, onhandige gedragingen en uitkomsten waar je niet blij van wordt. En je in een vicieuze cirkel terechtkomt. En zo is alles met alles verbonden. En kan een kleine verandering op een van de gebieden waar je jezelf ondermijnt een groot gevolg hebben voor alle andere gebieden. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Moed

Zoals je in de tabel van Hawkins kunt zien ligt het omslagpunt van de emoties van negatief naar positief op moed. Moed is wat je nodig hebt om uit je comfortzone te komen en je gewoontepatronen te veranderen. Moed is in het frans en engels coeurage, waar het woord cour in zit, wat hart betekent. De lagere frequenties zijn vooral van je hoofd die negatieve betekenissen geeft aan wat er in je werkelijkheid is. Je hart zendt andere en hogere frequenties uit. En moed is daar de eerste van. Je zult de moed moeten hebben je patronen onder ogen te zien en de regie te nemen over wat er in je werkelijkheid is als je iets wilt veranderen. Bewust kiezen voor een andere frequentie en je aandacht weg te halen bij het verhaal dat je jezelf vertelt over jouw werkelijkheid.

Houd je energieniveau hoog

Overigens is het omgekeerde van een energielek ook waar. Als je goed in je energie zit kun je veel meer aan. Als iemand dan eens een rotopmerking maakt leg je hem sneller naast je neer en trek je je er minder van aan. In die zin kun je botsingen en 'negatieve gebeurtenissen' ook zien als waarschuwingen dat je beter op jezelf moet gaan passen. Als je vaker en sneller in de stress schiet bij iets dat iemand zegt of doet, dan is dat ook een boodschap aan jou dat je iets aan je frequentie moet gaan doen. Dat kan enerzijds door de onderliggende triggers op te lossen en anderzijds door acties te ondernemen en andere keuzes te maken waar het gaat om het managen van je energie en stress.

Hartcoherentie

De vraag is nu of je de moed hebt om je af te stemmen op de stilte in jezelf? Om het leven tot je te laten spreken? Om te voelen wat goed voelt voor jou? Een techniek die goed helpt om je frequentie te verhogen is hartcoherentie. Je leest er meer over in het artikel: Hartcoherentie met daarin twee gratis geleide oefeningen om je frequentie te verhogen.

sinusgolven

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen