De zeven g’s voor geluk en balans
18 mei 2015 
in Succes

De zeven g’s voor geluk en balans

Geluk is een staat van zijn die je bij wijze van spreken elk moment en in elke situatie in je zenuwstelsel op kunt roepen. Het is een afstemming op een bepaalde frequentie. Geluk is daarmee iets wat in je zit en wat je niet direct aan je buitenwereld ontleent. Hoewel ik wel heel lang heb gedacht dat dat wel zo was. Als … maar aardig tegen me was, dan was ik gelukkig. Of als ik die baan maar zou krijgen, dan zou ik gelukkig zijn. Deepak Chopra noemt dat een vorm van objectverwijzing. Je maakt je geluk afhankelijk van iets in je buitenwereld. Inmiddels leef in meer in een staat van zelfverwijzing. Ik heb mezelf afgestemd op de frequentie van hoop en liefde en creëer daarmee een buitenwereld die bij mij past. Toch is het wel belangrijk om in die staat van zelfverwijzing, waarin je dus je keuzes vanuit het (hogere) zelf maakt, je te realiseren dat een eenzijdige gerichtheid in de buitenwereld ook tot problemen in jezelf leidt. Je alleen maar richten op geld en macht of alleen maar op je gezin leidt vroeger of later tot onbalans. Carl van der Velde schrijft in zijn boek De tien stappen naar succes over de zeven g’s voor geluk en succes. Alle zeven zijn ze even belangrijk voor een staat van geluk en balans. Dit zijn ze:

  • Gezin(en relaties)
  • Gezondheid
  • Geld en carrière
  • Genieten
  • Goederen
  • Groeien
  • Geven

Balans

Deze zeven g’s verdienen allemaal aandacht om een stabiel gevoel van geluk en balans in je leven te blijven ervaren. Eenzijdige gerichtheid op een van deze zeven leidt vroeger of later tot een tekort bij de andere g’s. Als je je aandacht en energie alleen maar richt op je werk en op het verdienen van veel geld, dan zul je vroeger of later ontdekken, dat geld je niet gelukkig maakt. Natuurlijk is het handig en makkelijk om het te hebben en draagt het zeker bij aan een gevoel van welbevinden. Maar geld alleen maakt zoals je waarschijnlijk wel weet niet gelukkig.

Gezin en relaties

Je zult voor een goede balans ook voldoende aandacht moeten schenken aan je gezin en/of je relaties. Het ervaren van verbinding met andere mensen in de vorm van liefdevolle relaties is een van de basisbehoeften van mensen.

Geld en gezondheid

Veel geld hebben en goede relaties is al een mooi begin voor het ervaren van balans en geluk, maar niet voldoende. Zonder gezondheid verbleekt de invloed van geld en gezin. Ze blijven nog steeds belangrijk, maar gezondheid voegt daar absoluut het nodige aan toe.

Genieten

Genieten je wel genoeg van alles waar je dankbaar voor kunt zijn in je leven? Vaak gaan we door ons jachtige leven voorbij aan alles waar je dankbaar voor kunt zijn en vergeten we te genieten. Letterlijk stilstaan en voelen en ervaren hoe blij je mag zijn met die gezondheid, met je gezin, en alle overvloed die er ook in jouw leven is brengt je in een sneltreinvaart bij een gevoel van geluk. Dankbaar zijn en genieten kun je alleen maar in het moment. Het brengt je terug bij jezelf en is een directe lijn naar geluk.

Goederen is niet gelijk aan geluk

Goederen zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. En dat is ook prima. Er is niets mis mee om je te willen omringen met goederen waar je blij van wordt. Mits het geen eenzijdige gerichtheid op die spullen is. Spullen kunnen je ook bij je dankbaarheid brengen als je bijvoorbeeld geniet van een prachtig schilderij aan de muur of je voelt je blij met je nieuwe auto die je jouw vrijheid brengt. Als alles om goederen draait zul je weg raken bij je geluk. Je vervalt dan weer in een staat van objectverwijzing.

Groeien

Groeien is ook een van de basisbehoeften van mensen. Stilstand is achteruitgang en in de natuur staat stilstand gelijk met dood gaan. Alles in de natuur en ook in ons leven is altijd in beweging. Groeien is een antwoord daarop. Je zult mee moeten gaan met die eeuwig bewegende stroom om in balans te kunnen zijn. Jezelf ontwikkelen en je regelmatig afvragen wie je wilt worden en wie je wilt zijn brengt je steeds dichter bij jezelf en jouw te ontwikkelen potentieel.

Geven

De laatste g is die van geven. Geven zet de wet van geven en ontvangen in werking. Door te geven zul je uiteindelijk ook weer ontvangen. Maar geven zorgt er voor, en dat zul je vast wel eens ervaren hebben, dat je een heel fijn gevoel krijgt. Bijdragen aan het leven of aan de kwaliteit van leven van bijvoorbeeld iemand die je lief is geeft je zelf ook een goed gevoel.

Allemaal aandacht geven

Deze zeven g’s moeten om blijvend geluk en balans te ervaren in evenwicht zijn in je leven. Dat betekent dat ze allemaal voldoende aandacht verdienen. Mijn uitnodiging aan jou is om voor jezelf na te gaan hoe je jouw aandacht verdeelt over die zeven g’s. Als je jezelf van 0 tot 10 een cijfer zou moeten geven op deze aandachtsgebieden welk cijfer is het dan? En welk cijfer zou je graag willen dat het was?

Heb je daar misschien iets te doen? 

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen