Tien geboden voor een plezieriger leven vol geluk
14 augustus 2016 

Tien geboden voor een plezieriger leven vol geluk

De tien geboden die ik hier onder met je ga delen zullen je helpen bij plezieriger en gelukkiger leven. Veel mensen zijn niet gelukkig met hun leven. Of niet helemaal gelukkig. En jij? Vraag je jezelf wel eens af hoe gelukkig je bent? Of leef je niet zo bewust en leeft het leven jou? Gelukkiger worden zit meestal niet in heel grote dingen. Al denken we vaak van wel. Als ik eerst maar… dat huis heb, die baan heb, die relatie heb, etc. Dan, ja dan ben ik gelukkig. Maar dat is een misvatting. Geluk zit zoals het spreekwoord zegt in kleine dingen. In wat je met je aandacht doet. In waar je je aandacht op richt.

80-20

Ben je bijvoorbeeld vooral bezig met de 20% die je mist in je leven of met de 80% die wel klopt? Als je je aandacht vooral richt op wat je mist, zul je vooral een leven van gemis leiden. Sterker nog, je zult de 80% die wel goed zijn verwaarlozen en daardoor die ook kwijt kunnen raken. En daar word niemand beter van. Daarom deel ik graag met je: Tien geboden voor een plezieriger leven

1e Sta open en wees ontvankelijk

De 1e van de tien geboden voor een plezieriger leven is een uitnodiging om open te zijn en te staan voor nieuwe mensen en situaties, nieuwe dingen en nieuwe mogelijkheden. Je afsluiten voor nieuwe dingen betekent dat je niet meer groeit. Dat je ontwikkeling stil is komen te staan. In de natuur betekent stilstand achteruitgang en afsterven. Dat gebeurt jou ook als je stil staat. Je sterft mentaal af en vroeg of later doet je lijf mee. Kijk daarom met een open blik naar wat er gebeurt in je leven, naar wie of wat in je leven wil zijn. En geef het de ruimte die het vraagt. Als je merkt dat er stagnatie is in je leven, dan wordt het tijd om een stap vooruit in je ontwikkeling te zetten. Een stap uit je comfortzone waarmee je ruimte biedt aan nieuwe kansen en mogelijkheden die graag in jouw leven willen zijn.

2e gebod: Laat thuis en wereld in elkaar overvloeien

Als je op je werk iemand anders bent dan je thuis bent, vraag jezelf dan eens af waar dat verschil in zit. En waar je dat verschil voor nodig hebt. Vertoon je masker gedrag? Wil je iemand anders zijn dan je bent? Doe je je beter voor dan je bent? Maar ook: Laat je op je werk zien wie je privé bent? En andersom: Deel je thuis met je geliefden wat er op je werk gebeurt? Maskergedrag kost veel energie en levert weinig verbinding met andere mensen op. Wees je daarom bewust als er verschil in is en kijk wat het je te zeggen heeft. En kijk ook eens naar de reden waarom je het nodig hebt om je zo anders of aangepast te gedragen. Wat wil daar nog gevoeld en geleefd worden?

3e gebod: Accepteer jezelf als ochtend of avondmens

Het 3e gebod van de tien geboden voor een plezieriger leven nodigt je uit om te accepteren jezelf en van anderen dat je ochtend of avondmens bent. We hebben allemaal ons eigen ritme en leefpatroon. Je ergeren aan het feit dat de ander zo laat zijn bed uit komt is je verzetten tegen dat ritme. In feite strekt dit gebod verder. Accepteer jezelf in alles wie je bent en accepteer de ander ook in alles wie hij of zij is. Accepteren van wie jij bent en wie de ander is, is een geweldige basis voor je relaties.

4e van de tien geboden: Zorg voor een goed ontbijt

Zorg dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van je dag is. Een goed begin met voedingsmiddelen die voor jou het meest voedend zijn, lekker en zonder haast genuttigd zorgt voor een sterke start van je dag. Een rustig en goed begin van je dag zorgt ervoor dat je stemming en je gezondheid er wel bij varen. Rust aan het begin van je dag en een moment van goed voor jezelf zorgen is niet alleen in de zin van fysieke voeding een belangrijk moment maar zeker ook voor je welbevinden. Ook voor dit gebod geldt dat er verschillen kunnen zijn in wat goed is voor jou en wat goed is voor een ander. De een gedijt goed op een eiwitrijk ontbijt. De ander doet het beter op koolhydraten. Maar algemeen kun je wel stellen dat voedsel dat zo min mogelijk bewerkt en zo natuurlijk mogelijk is, voor iedereen goed is.

5e gebod: Geniet van elk moment dat er te genieten valt

Met ons hoofd zitten we heel vaak in het verleden of in de toekomst. We steken veel te veel tijd in bedenken wat we anders hadden moeten doen. Of we zijn bezig met wat we allemaal nog moeten of willen gaan doen. En daarmee missen we waar het leven om gaat. Want je leven is NU. Altijd alleen maar nu. Je leeft je leven niet morgen of gisteren. Het gevolg van zoveel tijd in je hoofd doorbrengen is dat je lang niet zoveel geniet van wat er allemaal te genieten valt. De dingen die je doet met 100% aandacht doen levert veel meer geniet momenten en veel meer innerlijke rust en geluk op. Zelfs klusjes waar je normaal gesproken een hekel aan hebt veranderen als je ze met de volle 100% aandacht doet. Je haalt dan je verzet, je nee ik wil dit niet, eruit, waardoor je beleving verandert. Je bent dan niet meer in je hoofd bezig met je verzet, maar met het volledig ervaren van wat er nu is. Dat zorgt voor een lichter en veel meer ontspannen leven.

6e van de tien geboden: Ontspan je zo vaak mogelijk

Ons leven speelt zich voor veel mensen een groot deel van de tijd in de doe stand af. In de doe stand zijn we meestal niet ontspannen. Ons tempo ligt hoog en we hebben vaak haast om iets af te maken zodat we daarna weer iets anders kunnen gaan doen. Het gevolg daarvan is dat als we bijvoorbeeld onderbroken worden in wat we doen, we ongeduldig reageren, omdat we dan langer moeten wachten tot we het volgende kunnen doen. Of dat het langer duurt voordat we af hebben waar we mee bezig waren. Je zoveel en zo vaak mogelijk ontspannen brengt je weer met je aandacht terug naar het hier en nu. Uit de doe stand, naar de zijn en genieten stand. Er komt meer rust in je lijf en in je hoofd als je zoveel mogelijk ontspant en geniet van wat er is. Vind je het nog moeilijk om te ontspannen, download dan mijn ontspanningsoefening. Of bestel mijn meditatiepakket 

7e van de tien geboden: Als je bang bent haal dan diep adem

7e gebod: Als je bang bent, haal dan diep adem

Angst is een van de basisemoties. Niet fijn misschien om te voelen, maar angst is onmisbaar als waarschuwingssignaal. Angst vertelt je dat je je beter moet voorbereiden op bepaalde zaken. Niettemin ervaren we vaak angst die niet passend is bij de situatie. Het 7e van de tien geboden zegt: Haal als je angst ervaart diep adem. Vraag jezelf als je bang bent af, wat de boodschap van de angst is. Waar ben je echt bang voor? Vaak is dat een onderliggende angst, die met iets anders te maken heeft dan wat er hier en nu gebeurt. Zodra je die boodschap hebt ontvangen, haal je opnieuw diep adem. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest. Je aandacht richten op je ademhaling brengt zowel je lichaam als je denken tot rust. Je kunt je ademhaling ondersteunen als je bang bent door de affirmatie: Wat er ook gebeurt: Ik kan alles aan, te herhalen.

In het artikel ademhalingsontspanning staan een aantal passende ademhalingsoefeningen beschreven. Wil je meer weten over affirmaties, kijk dan in het artikel: Affirmaties


8e gebod: Kies je woorden met zorg

Je woorden met zorg kiezen is een geweldige training voor je hersenen. Ik ben heel lang een enorme flapuit geweest en heb daarmee nogal wat mensen inclusief mezelf beschadigd. Ik heb dit gebod echt door schade en schande moeten leren, maar het volgen ervan heeft mijn leven echt verrijkt. Door meer rust in mezelf te brengen en meer rust in mijn communicatie heb ik niet alleen bijgedragen aan het welbevinden van anderen, maar zeker ook dat van mezelf. Ik ben me tegenwoordig goed bewust van wat mijn woorden bij een ander, maar ook bij mezelf teweeg kunnen brengen. Ik kies ze met veel meer zorg dan vroeger en ben daardoor liever voor mezelf en voor anderen. Ik hoef dan ook niet steeds meer brandjes te blussen. Brandjes in relaties met anderen, maar ook de brandjes van onrust in mijn hoofd, in mijn denken als gevolg van miscommunicatie. Daarom zegt het 8e van de tien geboden: Neem je tijd en kies je woorden met zorg.

9e van de tien geboden Wees wie je bent

Wees wie je bent, niet beter, niet slechter, maar echt. Je bent helemaal goed zoals je bent. Met al je mooie eigenschappen en kwaliteiten, maar ook met je minder mooie kanten. Wees je bewust van het feit dat je mooie eigenschappen altijd ook hun tegendeel hebben. Zo kan creativiteit niet zonder chaos. Daadkracht niet zonder drammen. Helpen niet zonder bemoeizucht. Als je blij bent met je creativiteit, dan zul je moeten accepteren dat de chaos erbij hoort. En andersom geldt natuurlijk ook: Als je je verzet tegen de chaos, kijk dan ook eens naar de bijbehorende kwaliteit. Want die is er ook. Je bent het hele pakketje, met alles erop en eraan. Als je kunt accepteren dat je bent wie je bent, met je mooie, maar ook met je minder mooie dingen, wordt het ook makkelijker om anderen daarin te accepteren. En van die acceptatie wordt de wereld, maar ook jouw leven stukken mooier.

10e gebod: Wees dankbaar

Dankbaarheid is de ware snelweg snelweg naar een gelukkiger leven. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je je aandacht richt op dat waar je blij van wordt. Bovendien nodigt dankbaarheid meer van waar je blij van wordt uit in je leven. Want alles waar je energie in steekt heeft de neiging groter te worden. Geef daarom jezelf op dagelijkse basis een flinke portie dankbaarheid. Dankbaarheid voor: je gezondheid, je familie, je werk, huis, de rust, vrede, liefde, etc. Alles waarvoor jij maar dankbaar bent. En mocht je leven er op dit moment niet zo geweldig uitzien, wees dan vooral dankbaar voor datgene waarvoor je dankbaar zou kunnen zijn. Kun je hier wel een geheugensteuntje bij gebruiken, bestel dan mijn gratis Kanskaarten.

Veel succes en als jij nog andere geboden hebt die hier ontbreken en die voor jou onmisbaar zijn voor een plezierig leven: Deel ze!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen