Meditatie: Zo doe je dat

Wat is meditatie en hoe kun je mediteren? Wat mediteren inhoudt is lastig om kort en goed te zeggen. Wat wel eens gezegd wordt is dat mediteren het uitschakelen van bewuste gedachten is en het ervaren wat zich vervolgens vanuit het onbewuste aandient. Dat kan door bv.:

  • Het in vervoering raken van muziek, een landschap, een schilderij of een sterrenhemel.
  • Je te concentreren op een bepaald onderwerp of op juist helemaal niets is.
  • Intensief met anderen te communiceren.
  • Te bidden, sporten  etc.

Wat meditatie in ieder geval doet is je aandacht meer in het hier en nu brengen. Je denken is altijd bezig met wat is geweest (verleden) of wat er nog komt (toekomst). Door meer in het hier en nu te zijn, kom je beter in contact met je gevoel. Het gevolg daarvan is dat je alerter wordt.

Rust en ontspanning

Mediteren verlaagt de activiteit van je hersenen, waardoor je in de zogenaamde alfastaat komt. De alfastaat is een staat van je hersenen waarin je hersengolven langzamer gaan trillen dan in de beta staat waar we ons normaal gesproken gedurende de dag vaak in bevonden. Eenmaal in de alfastaat gekomen, reageer je rustiger en minder gefrustreerd op gebeurtenissen of opmerkingen die je normaal gesproken wel zouden triggeren of raken. Je voelt je rustiger, meer ontspannen en in verbinding met je jezelf.

Voordelen van mediteren

Nieuwe kracht en energie

Over het algemeen krijg je nieuwe kracht en energie van mediteren, innerlijke rust en het gevoel alles aan te kunnen. Problemen relativeer je makkelijker. Je kunt je beter concentreren en je krijgt meer zelfvertrouwen. Ook helpt mediteren tegen het verouderingsproces. Het helpt bij allerlei vage ziektes en minder vage ziektes en tegen stress. En als stress chronisch wordt ook tegen: overmatig piekeren, lusteloosheid, depressieve gevoelens, huilbuien, besluiteloosheid, vergeetachtigheid, gejaagdheid, wantrouwigheid etc.

Meer bewustzijn

Mindfulness en meditatie zorgt er voor dat je je meer bewust wordt van het huidige moment. Door mindfulness te oefenen leer je steeds minder te oordelen en blijf je met je aandacht steeds meer in het nu, in plaats van dat je je energie verliest in het denken over je verleden of in zorgen om je toekomst. Vaak gebeurt dat door een betere gewaarwording van je ademhaling of andere fysieke sensaties in je lichaam. Je brengt letterlijk je aandacht naar je ademhaling, terwijl je je bewust wordt van wat het effect daarvan op je lichaam is. En daarnaast is je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu. Hoewel mindfulness is ontstaan vanuit bepaalde stromingen uit de Oosterse filosofie is mindfulness in principe niet religieus. Iedereen vanuit welke achtergrond dan ook kan de voordelen van mindfulness ervaren.

Meditatie

Je kunt mindfulness bereiken via meditatie, maar ook via het bewust uitvoeren van bepaalde activiteiten gedurende je dagelijkse routine. Door te leren je te concentreren op wat er nu is en door te leren je innerlijke dialoog met jezelf een tandje lager te zetten, kun je mindfulness bereiken.

Voordelen van mindfulness:

Steeds vaker komt het voor dat mindfulness wordt ingezet in combinatie met bepaalde vormen van cognitieve gedragstherapie. Mindfulness helpt bij allerlei vormen van problemen:
  • Depressieve klachten nemen af
  • Je relatie vaart er wel bij. De tevredenheid met je relatie neemt toe, terwijl de stress in je relatie afneemt en je relatie constructiever wordt. Ook de communicatie in je relatie verbetert.
  • Slaapproblemen nemen af en de kwaliteit van je slaap verbetert.
  • Eetstoornissen verminderen.
  • Je zelfvertrouwen en de acceptatie van jezelf neemt toe terwijl je stemming ook verbetert.
  • Stress neemt af. Mindfulness helpt om je dagelijkse stress te verminderen en daarnaast neemt ook de spanning in spannender situaties af. Bijvoorbeeld bij een chronische of levensbedreigende ziekte.

Hoe kun je mediteren?

Mediteren kun je op allerlei verschillende manieren doen. Ik kom nog wel eens tegen dat mensen denken dat het heel zweverig is. Gisteren had ik ook nog een klant die er het beeld bij had dat ze ooit als kind bij een van de buren had gezien: Op een matje, in lotushouding, met wierook en allerlei toeters en bellen. Er zijn mensen die dat zo doen en daar is niks mis mee. Het is alleen geen voorwaarde om te mediteren. Mediteren is ook zoals ik er naar kijk, absoluut niet zweverig. Integendeel. Door op dagelijkse basis te mediteren of mindful te zijn vergroot je je bewustzijn. En je hoeft dus ook echt niet perse op een matje op de grond in lotushouding een half uur aan niks zitten te denken.

Vergroten van je bewustzijn met mediteren

Het vergroten van je bewustzijn is ook niet iets zweverigs. Vroeger kon ik me bij zo'n opmerking niks voorstellen. Je bewustzijn vergroten ja, wat is dat dan, dacht ik toen. Nu heb ik het antwoord ervaren. Een vergroot bewustzijn is niks anders dan dat je jezelf beter leert kennen. Dat je in plaats van je onbewuste patronen automatisch te lopen je bewuster bent van wat je denkt, wat je voelt en wat jouw behoeften zijn. En daardoor kun je voor jezelf maar ook voor je omgeving betere en effectievere keuzes maken. Heel concreet en heel heilzaam kan ik je zeggen. Daarom gun ik iedereen zijn dagelijkse portie.

Doorzetten

Mediteren is ook absoluut niet moeilijk om te leren. Maar het vraagt wel doorzettingsvermogen. Jezelf op dagelijkse basis toestaan even niets 'te doen' en gewoon maar 'te zijn' en te onderzoeken wat er in je omgaat is als je daar geen ervaring mee hebt best in het begin een beetje lastig vol te houden. Het voelt in het begin soms ook wat nutteloos. En die nutteloosheid daar kan je ego/ je denken vaak van in het verzet komen.

Mediteren is je bewuste aandacht richten

Mediteren is vooral een vorm van je aandacht richten, je focussen op waar je je aandacht op wilt focussen. Doordat je je aandacht focust, nemen je gedachten in aantal en in intensiteit af. Dat is niet het doel van mediteren, maar meestal wel het resultaat. Mediteren en mindfulness helpen je om in het hier en nu te blijven. Je richt je aandacht bewust op dat wat je aan het doen bent. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het ophangen van de was of het afwassen mediteren, door bewust alleen maar bezig te zijn met de was of het afwassen. Hierdoor komen je hersenen tot rust en raak je meer ontspannen.

Te grote stap

Wat ik gemerkt heb en ook zelf ervaren heb is dat de stap om op een matje in lotushouding 20 minuten tot een half uur te zitten en je te richten op je ademhaling voor veel mensen een te grote stap is. Je denken komt dan vaak behoorlijk in het verzet als gevolg waarvan je het vaak al vrij snel weer opgeeft. De winst van mediteren ervaar je vaak op wat langere termijn. Soms ook wel direct, maar als het dan weer 'beter' met je gaat, heb je het niet meer nodig. Denk je. En dan stop je er weer mee.

Hoe kun je wel makkelijk leren mediteren

Daarom heb ik als alternatief een aantal geleide meditaties opgenomen. Mijn eigen ervaring en die van vele van mijn klanten is dat het aanleren van meditatie prima te doen is via geleide meditaties. Je kunt onderstaand om te ervaren of het wat voor je is twee gratis geleide ontspanningsmeditaties downloaden. De ademmeditatie is zonder muziek op de achtergrond. De bodyscan heeft wel een achtergrondmuziekje. Zo kun je ook voor jezelf nagaan wat voor jou het meest prettig is.

Ademmeditatie

Download gratis Ademmeditatie

Bodyscan meditatie

Download gratis Bodyscan meditatie

FK-DE5IY544

Korte meditatie 'loslaten'

Meer?

Als deze vorm van mediteren jou net zoveel brengt als mij, dan wil je misschien wel meer geleide meditaties doen. Onder de volgende link: Meer meditaties vind je een groter aanbod van geleide meditaties, die je voor een schappelijk bedrag kunt aanschaffen. De betaalde varianten worden altijd in twee varianten aangeboden. Je ontvangt een versie zonder muziek en een met achtergrondmuziek. Zo kun je zelf bepalen wat je het prettigst vindt.

Vanzelf en zonder nadenken

Realiseer je dat we allemaal ademen. We doen dat vanzelf en zonder er bij na te denken. Je staat er waarschijnlijk zelfs nooit bij stil, zo normaal ervaar je dat. Gemiddeld haal je zo'n 12 tot 18 keer per minuut adem. En ondanks dat je je dat niet zo direct bewust bent, is je ademhaling een cruciale schakel. Ze maakt namelijk het verschil tussen leven en niet leven.

Verbinding tussen lichaam en geest

Verder is je ademhaling de verbinding tussen geest en lichaam. En als je haar goed gebruikt brengt ze je evenwicht en harmonie en draagt ze bij aan je welbevinden en gezondheid. Een goede ademhaling maakt je vrij en opgewekt. Ook verandert een goede ademhaling angsten en benauwdheid in ontspanning en vertrouwen. Verder vergroot je je creativiteit en je intuïtie erdoor. Genoeg reden dus om te willen investeren in een effectieve ademhaling!

Meditatiepakket

Als je de smaak eenmaal te pakken hebt wil je waarschijnlijk meer. Is je interesse gewekt dan kun je ook verder gaan met andere geleide meditaties. Je kunt een losse meditatie bestellen of een meditatiepakket met allerlei verschillende meditaties met voor verschillende situaties. Mediteren met geleide meditaties is een snelle en effectieve manier om je gedachtepatronen te veranderen. Doordat je onbewuste geest nooit slaapt kun je zelfs als je de meditaties draait als je slaapt werken aan je onbewuste. Boeiend he?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen