Mindfulness tegen depressie
12 september 2015 

Mindfulness tegen depressie

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat mindfulness een zeer effectieve manier is om depressie tegen te gaan. Mensen die een keer een depressie hebben gehad zijn gevoelig om opnieuw depressief te worden.  Zo’n zestig procent van de mensen die al een keer depressief is geweest wordt het een tweede keer. En zo’n negentig procent van de mensen die drie keer depressief is geweest wordt het een vierde keer. Maar er is zicht op verandering :-). De acht weekse mindfulness training blijkt het risico op terugval te verminderen.

Hoe zit dat?

In o.a. Brits onderzoek werden 11 volwassenen die drie of meer keer (zwaar) depressief waren geweest voor dit onderzoek ondervraagd. En er kwamen een aantal interessante dingen in naar voren. De sleutel bleek dat mindfulness er voor zorgde dat mensen op een mindfulle manier in contact met zichzelf kwamen en dat ze ook op een meer mindfulle manier het contact met andere mensen aan gingen. Hierdoor werden de relaties meer ontspannen, wat ervoor zorgde dat betrokkenen minder stress ervoeren. En doordat ze minder stress ervoeren bleken ze beter bestand tegen nieuwe depressies. In het onderzoek bleken daar drie specifieke dingen voor verantwoordelijk.

In contact zijn met jezelf:

Letterlijk even stilstaan, voelen en reageren. Mindfulness leerde betrokkenen om meer bewust stilt te staan in het hier en nu. Door meer stil te staan in het hier en nu ontstond er ruimte voordat betrokkenen volautomatisch reageerden. en in plaats van dat ze vrijwel direct in de stress schoten van bepaalde (kritische) opmerkingen van mensen in hun buitenwereld, leerden ze een stap naar achteren te doen en hun eigen gevoelens en gewaarwordingen bewust te worden. Daarbij werden ze zich ook steeds beter bewust van hun eigen behoeften en van de behoeften van andere mensen. Dit bewustzijn zorgde voor meer keuze in hun reactie, in plaats van direct door te slaan in een negatieve emotie.

De tijger in de ogen kijken.

Nee is een een mooi en goed antwoord. De deelnemers aan het onderzoek gaven te kennen dat ze beter voor zichzelf leerden zorgen. Door in bepaalde situaties nee te zeggen verminderden ze de last die ze op hun schouders voelden liggen. Het gevolg daarvan was dat ze zichzelf als meer in balans ervoeren doordat ze voor zowel met hun eigen behoeften als met de behoeften van hun omgeving meer rekening hielden. Gedacht wordt dat doordat betrokkenen eerder spannende situaties uit de weg gingen die ze nu wel aan gaan het zelfvertrouwen en de assertiviteit van betrokkenen verbeterden.

Aanwezig zijn bij anderen

Met volledige aandacht aanwezig zijn bij anderen zorgde ervoor dat de waardering voor de relaties groter werd. Betrokkenen gaven aan dat het volledig aanwezig zijn bij anderen er bij hen voor zorgde dat ze minder bezig waren met hun negatieve en stress opleverende verleden. Bovendien zorgde het ervoor dat ze hun relaties op een nieuwe en effectiever manier vorm konden geven. Onenigheden werden meer constructief opgelost en de deelnemers waren in staat om problemen in de communicatie te herkennen. Daarnaast bleken zoek beter in staat om vanuit het perspectief van de ander te kijken en om de aandacht te richten op de oplossing in plaats van op het probleem.

Meer energie

Geconstateerd werd verder dat betrokkenen meer energie kregen en minder last hadden dat ze hun negatieve emoties uitvergrootten. Ze waren beter in staat om met andere mensen om te gaan en om anderen te helpen. Het gevoel van verbinding in de relaties werd beter en hechter doordat ze hun moeilijkheden niet meer uit de weg gingen maar ze juist aan gingen. Ook de toegenomen energie hielp betrokkenen om meer tijd op een constructieve manier door te brengen met hun geliefden, wat er voor zorgde dat zij meer naar elkaar toe groeiden. De meeste van de deelnemers gaven aan dat de training op veel fronten in hun leven verbetering heeft gebracht.

Ervaringen Liever Gelukkig met Mindfulness

Bovenstaande bevindingen komen overeen met de ervaringen van de deelnemers aan de training Liever Gelukkig met Mindfulness. Meer over hun ervaringen kun je lezen op de pagina aanbevelingen  of kijken onder de video opnames.


Wat heeft het mij zelf opgeleverd?

Maar ik wil ook nog wel even iets delen over wat mindfulness mij zelf heeft gebracht. Zo’n kleine vijftwintig jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met meditatie. Niet op een spectaculaire manier. Het overkwam me gewoon. Ik raakte doordat ik van mijn schoonmoeder een rozenkrans had gekregen en ik eens wilde ervaren hoe het zou zijn om die te bidden, in een trance achtige toestand door het bidden van de rozenkrans. Een bijzondere ervaring voor iemand die als atheïst is opgevoed.

Fijne ervaring waar ik niks mee deed

Het was een fijne ervaring waar ik op dat moment verder niets mee deed. En het werd toen zeker geen dagelijkse gewoonte. :-) Toen ik een aantal jaar later me voor de zoveelste keer down/depressief voelde kreeg ik van iemand een ingesproken bandje met een geleide ontspanningsoefening. Zo heette het toen. Er was nog geen mindfulness hype en ook geen achtweekse training. Maar dat bandje was voor mij wel het begin van iets moois. Het hielp me terug naar mezelf. In tijden van stress en spanning vond ik de rust in mezelf. En net zoals het nogal wat deelnemers aan mijn training vergaat: Toen het beter met me ging stopte ik er weer mee.

Nooit meer mee stoppen

Om er met de volgende crisis weer mee te beginnen en er nooit meer mee te stoppen. Ik heb me er toen ook verder in verdiept en de mogelijkheden verder uitgebouwd. Meditaties en mindfulness helpt me nu om door te kunnen gaan als het leven tegen zit en pijn doet. Daar waar ik vroeger een dikke nee in bracht op bepaalde situaties in mijn leven, accepteer ik ze nu als leermoment en ik weet inmiddels dat ik in staat ben om alles wat zich voordoet in mijn leven te verdragen. Betekent dat dat alles leuk is in mijn leven? Nee! Maar ik ervaar wel een grote innerlijke rust. Net als de mensen  uit het bovenstaande onderzoek heb ik geleerd om waar nodig nee te zeggen en om daar waar ik vroeger soms nogal ongeduldig kon zijn meer geduld in te brengen.

Depressieve bui? Doe er wat aan!

Al ben ik een aards optimist, ook ik heb soms zo mijn depressievere momenten. Gelukkig zijn ze tegenwoordig zeer spaarzaam. Dat is wel eens anders geweest. Ik ben meerdere keren in mijn leven nogal langdurig somber geweest. Voelde me vaak slachtoffer van de omstandigheden. En ik kon er echt niks aan doen dat ik depressief was. Dacht ik... Hoe anders is mijn werkelijkheid nu! Depressiviteit is iets wat niet zomaar in je werkelijkheid is. Daar moet je best wat voor doen, weet ik nu. En het gaat niet vanzelf over. Ook daar moet je best wel wat voor doen. Maar het loont wel! Bijgaand kun je mijn E-bookje Depressieve bui? Doe er iets aan! gratis downloaden.

Ontspannen figuur bij kleurige achtergrond

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen