Leef jij in het nu?

Gastartikel door Tineke

De laatste tijd betrap ik mezelf er steeds vaker op, na een dag werken, dat ik helemaal niet bewust leef. Nu, rond 21:00 dat ik dit schrijf, komt dat besef weer omhoog. En er volgt direct een teleurstelling… Want wat stelt het leven voor als je niet bewust leeft, bewust geniet? Geniet van elk moment dat je gegeven wordt. Van alle dingen om je heen, de mensen, de natuur, de kansen die voorbij komen. Ik leef in een soort glazen bol, ik heb zo mijn rituelen. Ik zit vast in deze glazen bol, hij rolt elke dag over hetzelfde pad, waardoor ik me niet meer bewust ben van alles wat gebeurd. Herken je dit gevoel?

Meer betekenis

Het lijkt me opeens heel simpel om mijn dag meer betekenis te geven. Bijvoorbeeld door meerdere momenten van de dag even kort ‘pauze’ te nemen en even vijf minuten stil te staan bij wat er precies gebeurd. Ook op het werk. Wat voel ik? Wat zie ik en waar kan ik van genieten op dit moment?

Makkelijk…

Tegenwoordig zijn mensen veel bezig met hun telefoon, computer of tv. Het is ook zo makkelijk, even je telefoon checken of je social media op de computer. En de tv gaat met slechts één druk op de knop aan, lekker zappen! Zondagavond vind ik het leuk om Boer zoekt vrouw en Divorce te kijken, maar dat betekent dat mijn hele avond bestaat uit tv kijken. En voordat ik alles terug heb gekeken is het alweer zó laat dat ik kan gaan slapen. Vaak slaat de paniek dan toe: Ik heb mijn dag nog niet kunnen overdenken! En al mijn gedachten kunnen analyseren! Ineens ontstaan er allerlei problemen in mijn hoofd die zich gedurende dag hebben opgestapeld. En ineens moet ik gaan slapen, en natuurlijk lukt dat dan dus niet… 

Dag overdenken

Je dag overdenken gebeurt vaak vlak voor het slapen, of wanneer je op de WC zit. Want dat zijn DE momenten dat je niet afgeleid wordt door andere prikkels. De echte rustmomenten. Je kunt eerder op de dag nadenken over de dingen die je bezighouden, een probleem bijvoorbeeld waarmee je zit. Als je werkt is dit lastiger, maar toch kun je regelmatig even een momentje pakken waarin je dingen overdenkt. Als je dit doet kun je dit voor het slapen gaan makkelijker loslaten. Je hoeft immers niet meer van alles over te denken, dat heb je eerder de dag al gedaan!

Onbewust

Als je continu onbewust leeft, dus bezig bent met je telefoon, tv of computer, of je bent in gezelschap, geef je je hersenen niet de rust die ze nodig hebben. Je lichaam, geest en gevoelens willen rust, en dat krijgen ze niet als je jezelf steeds bezighoudt. Elektronische apparaten kun je dus het beste een uur voor bedtijd uitschakelen, en het liefst er überhaupt zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Het houdt je namelijk weg van de belangrijke dingen in het leven: Leren, liefhebben, ertoe doen en leven! Het genieten van samenzijn met mensen, jezelf liefhebben of naar buiten gaan..

Positief dagboek

Dagelijks een positief dagboek bijhouden kan helpen om bewuster te worden van dat je leeft maar ook waarvan je geniet. Zo kun je dagelijks voor het slapen gaan, of wanneer je er zin in hebt, een aantal dingen opschrijven die je zijn bijgebleven van die dag. Mijn positief dagboek van vandaag:

  • Vanochtend op de fiets zag ik een prachtige feloranje zon opkomen tegen een roze hemel… goeiemorgen!
  • De berg afwas was vandaag niet zo groot als anders ;-)
  • Ik heb gezellig bij gekletst met collega’s
  • Ik kon me goed concentreren op het werk vandaag
  • Ik heb gezond gegeten: Veel groenten en fruit
  • De ergste dag van de week (maandag) is weer voorbij!

Dit dagboek helpt je om positiever in het leven te staan maar ook om je bewuster te worden van wat je op een dag meemaakt aan fijne dingen!

Mindfulness

Ja… daar heb je ‘m weer, mindfulness! Hij blijft maar steeds terugkomen…

Mindfulness is het bewust leven, in je leven. En het is o zo belangrijk, want mindfulness is zelfs een wetenschappelijk bewezen remedie tegen stress. Mindfulness zorgt ervoor dat je bewust leeft en dingen zonder oordeel bekijkt. Dus dat je eigenlijk objectief kijkt. En wanneer je objectief kijkt is het niet nodig om overal een mening over te vormen. En hoe fijn is dat? Dat je niet overal iets van hoeft te vinden en het gewoon van je af kan laten glijden...

Meditatie

Ik kan me heerlijk ontspannen als ik mediteer. Mijn hartslag gaat omlaag, voel innerlijke rust en mijn ademhaling is rustig. Gezond ademhalen is een belangrijke voeding voor elke cel in je lichaam! Mediteren zorgt ervoor dat je bewust wordt van je lichaam en van dat je leeft. Het draagt bij aan mindfulness. Daarom echt een aanrader! ;-) Wat ga jij doen om bewuster te leven?

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen