Meditatie voor ongeduldige mensen
20 april 2021 

Meditatie voor ongeduldige mensen

Ongeduldige mensen, en eerlijk is eerlijk: ik ben er zelf ook een, hebben vaak moeite met mediteren. En al helemaal met het volhouden ervan. Veel ongeduldige mensen zijn echte ‘hoofd’ mensen. Ze leven vaak doelgericht, willen alles uit het leven halen en hebben meestal haast. Ze hebben nog zo veel te doen en ze vinden het om die reden vaak moeilijk om tijd vrij te maken om alleen maar te zijn. Want dat levert niks op. Denken ze. En het is niet nuttig. Denken ze.

Ik heb geen tijd

Zo'n Miepie ongeduld was ik zelf ook, en helaas soms nog wel :-). Ik heb ook altijd veel te doen. Ook in mijn leven is tijd mijn meest  schaarse goed. Want laten we wel zijn: Je kunt je tijd (in dit leven) maar een keer gebruiken en op is echt op. Ik wil die tijd daarom ook zo zinvol mogelijk besteden. Nu is het ook wel zo dat geen tijd gelijk staat aan geen prioriteit, vooral als het veel tijd kost...

Je moet het wel blijven doen

Toch wilde ik ook de voordelen van het mediteren, van mindful zijn in mijn leven. Zoals zoveel andere mensen ben ik er ooit in een crisis mee begonnen en toen het weer beter met me ging weer mee gestopt. Ik had het niet meer nodig. Tenminste… zo dacht ik toen. Inmiddels na de zoveelste crisis wijs geworden weet ik dat mediteren niet iets is dat werkt als je het incidenteel doet. Ja natuurlijk doet het wel wat. Maar de echte winst haal je uit meditatie als je er een gewoonte van maakt. Mediteren moet je op dagelijkse basis doen om er voor jezelf het beste uit te halen. En inmiddels mediteer ik al ruim meer dan twintig jaar op dagelijkse basis. Ik zou nu niet anders meer willen. En ik mis het als het een keer niet kan of lukt.

Nieuwe hersenverbindingen

Doordat ik dat inmiddels al zolang hebt gedaan zijn er in die tussentijd heel veel nieuwe hersenverbindingen (synapsen) aangelegd in mijn hersenen. Wat als gevolg, of als resultaat heeft dat als ik om wat voor reden last van spanning heb, ik mezelf en mijn lichaam in no time weer rustig kan maken en de ontspanning kan opzoeken. Ik heb ooit aan de hand van een hypnose bandje (jaja, destijds hadden we nog bandjes) geleerd die innerlijke staat op te zoeken. De oefening die daar op stond begon met de woorden: Het is nu tijd voor jezelf, om je even lekker te ontspannen..... Na verloop van tijd was het voor mij al voldoende om die woorden voor mezelf te gebruiken om mezelf in die ontspannen staat te brengen. Gewoon die ene zin was genoeg! Dat is het effect van volhouden. En hoewel ik dus wel ongeduldig ben, ben ik ook een doorzetter. Ik geef als ik iets echt wil niet snel op. Wat overigens dus iets anders is dan geduldig zijn. Er was een tijd dat ik dacht dat ik geduldig was omdat ik een doorzetter was. Maar geduldig was ik niet en hoewel ik er inmiddels meer van heb, is geduld nog steeds niet mijn sterkste kant.

Wat mediteren me heeft opgeleverd

Mediteren en mindful zijn helpt mij (en heel veel andere mensen) op zoveel verschillende manieren. Een van de meest waardevolle dingen die het me heeft gebracht is dat ik me gedurende die twintig jaar steeds bewuster ben geworden van wat ik voel. Als ik vroeger wel eens een cursus of zo iets deed en er werd me gevraagd wat ik voelde, dan werd ik steevast ongemakkelijk. Want ik voelde niks. Gewoon niks. Ja ongemakkelijk dus, omdat ik niet wist wat ik voelde. Zo niet in contact was ik met mezelf en mijn lichaam. Als ik daar soms aan terug denk dan heb ik nu  heel veel mededogen met de ik die ik toen was. Want niet geleerd hebben, of misschien wel afgeleerd hebben te voelen wat je voelt is iets dat ik niemand toewens. In feite ben je jezelf en was ik mezelf gewoon kwijt geraakt. En gelukkig brengt het leven dan een of meerdere crises om je daar van bewust te worden en andere keuzes te maken.

Nou en?

Maar misschien denk je wel: Nou en... zolang ik me verder goed voel, wat kan het mij dan schelen dat ik uit mijn hoofd leef? Want ook die gedachte heb ik wel gehad. Maar door ervaring 'wijzer' geworden weet ik nu dat het wel degelijk iets uitmaakt. Als je uit je hoofd leeft, merk je het namelijk niet als je lichaam tegen je praat. Ja, je lijf praat tegen je. Hoe gek dat misschien ook voor je klinkt. Ze praat bijvoorbeeld tegen je in signalen van moeheid, van spanning, van onrust, van verdriet, van allerlei emoties en natuurlijk ook de meer positieve als blijdschap en vrede. Maar ook de meer subtiele signalen die je vanuit je onbewuste ontvangen kunt: als voelen dat iets niet pluis voelt. Van die onderbuikgevoelens van voelen dat er meer aan de hand is dan je fysiek kunt waarnemen.

Ben jij bereid te luisteren?

Het zijn allemaal manieren waarop je lichaam tegen je praat. Als je tenminste bereid bent om te leren luisteren. En dat leren luisteren is wat mediteren oplevert. Je wordt je veel meer bewust van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties in je lichaam. Daarnaast laat steeds meer wetenschappelijk onderzoek zien wat de waarde is van mediteren. Er zijn zelfs wetenschappers (o.a. Gregg Braden) die stellen dat hoewel er ten aanzien van je gezondheid allerlei dingen zijn die je in balans zou moeten brengen (adem, eten, drinken, bewegen, slaap, stressmanagement), dat als je maar 1 ding zou kunnen of willen doen, dat mediteren de manier is om jezelf als het ware te resetten. En daarmee overstijgt het alle andere dingen die je voor jezelf kunt doen om goed voor jezelf te zorgen en je systeem in balans te houden.

Altijd weer terug naar mezelf

Iets anders dat het mediteren me heeft opgeleverd is dat ik altijd onder welke omstandigheden dan ook terug kan naar het rustpunt, het stilte punt in mezelf. Naar die plek waar ik mezelf verbonden voel met mezelf en het universum. En waar het altijd vredig en rustig is. Wat er in mijn buitenwereld ook gebeurt. Mijn hoofd kan in spannende situaties ergens een stressvolle betekenis aan geven, maar ik hoef daar niet naar te luisteren. Ik kan ook door middel van meditatie terug naar wie ik in wezen ben: Me bewust zijn van mijn bewustzijn. Kijkend vanuit de positie van de waarnemer naar mijn gedachten, gevoelens, rollen, enzovoorts. En me bewust zijn van het feit dat dat niet is wie ik ben. Want: ik heb gedachten, maar ik ben ze niet. En die wetenschap geeft heel veel innerlijke rust in deze toch best wel hectische buitenwereld. Dat betekent ook dat ik terwijl ik altijd een lichte en soms slechte slaper ben geweest, mijn nachtrust zoveel beter is geworden door te mediteren. En daarmee is mijn energieniveau ook vele malen beter dan het ooit is geweest. Want slecht slapen is enorm ondermijnend voor zowel je mentale, je emotionele en je fysieke welzijn.

Niet of te laat voelen wat je voelt

Ongeduldige mensen zijn vaak meer gestrest dan ze zichzelf bewust zijn. Ze voelen hun stress vaak niet of veel te laat. Met als gevolg dat als ze zich hun stress uiteindelijk bewust worden ze vaak al ‘ver heen’ zijn in de richting van burn-out of ziekte. Ze voelen niet alleen hun stress niet, maar ze ‘voelen’ sowieso’ niet zoveel, want ze leven meer vanuit hun hoofd, vanuit hun denken. Dat hebben ze zichzelf op enig moment toen ze klein waren zo aangeleerd en dat is een patroon geworden van waaruit ze leven. Een soort van overlevingsstrategie. Dat wil niet zeggen dat ongeduldige mensen niet kunnen voelen. Sterker nog: Ik ken best wel veel hoogsensitieve maar ook ongeduldige mensen. Ze gunnen zichzelf er alleen vaak de tijd niet voor of ze zijn in ook wel bang om te voelen. En een andere variant van niet veel voelen is een variant van hoogsensitieve mensen: De high sensation seeker. Omdat je dan veel voelt, dan maar veel spanning opzoeken en nodig hebben om te kunnen voelen.

Voelen is vaag en onduidelijk

Dat voelen is voor ongeduldige mensen vaak een beetje vaag en onduidelijk en daar houden ze dan weer niet van. Bovendien weet je niet wat je dan tegenkomt. En controle is toch maar alles nietwaar? Toch wil je totale systeem uiteindelijk een vorm van balans tussen hoofd, hart en handen. Daardoor zal vroeger of later het niet geleefde deel (in dit geval het voelen) gaan muiten. In het artikel: Bang om te voelen lees je meer over angst om te voelen.

Vrouw in een doos

Ongeduldige mensen hebben zoveel te doen

Ben ik nu mijn ongeduld helemaal kwijt? Nee, niet helemaal... Ik heb nog steeds wel veel te doen. Wat een spagaat… Daarom ben ik destijds op zoek gegaan naar vormen van meditatie die zo praktisch mogelijk te gebruiken zijn. Het liefst zo kort mogelijk met het grootste effect. Het resultaat vind je hieronder. Als geduld vinden ook in jouw leven een uitdaging is, dan heb je misschien wel wat aan de volgende tips:

Tip 1 Mediteer in bed

Mediteer in bed voor je gaat slapen In bed mediteren kost geen extra tijd. Je ligt toch al in bed. Zelf gebruik ik bij het slapen gaan vrijwel altijd geleide meditaties of visualisaties. Ik gebruik daarvoor een iPod of mp3-speler met in-ear plugs. Je moet wel even op zoek gaan naar zo plat mogelijke oortjes, want dan kun je ook gewoon lekker op je zij gaan liggen. Vaak haal ik het einde van de oefening niet. Maar ik slaap er wel vaster en dieper door, waardoor ik beter uitgerust wakker word. Bovendien slaapt je onbewuste nooit en die ontvangt de boodschap uit de geleide meditatie evengoed. Je zult ontdekken dat als je dit een poosje doet, dat ondanks dat je er niet bewust naar luistert de oefeningen toch effect hebben. Je kunt ze dan ook overdag gebruiken als je je gespannen voelt. Want je onbewuste herkent het wel en zal de bijbehorende ontspanning erbij oproepen. Dat is zo omdat je hersens associatief werken. Dat betekent dat gevoelens bij bepaalde gedachten en situaties horen. Dat wat bij elkaar 'hoort' wordt automatisch opgeroepen. Dat werkt onbewust al zo, maar kun je op deze manier ook bewust inzetten.

Tip 2 Gebruik korte, vijf minuten meditaties

Meditaties heb je in soorten en maten. Er zijn er die meer dan een uur duren, een half uur, maar ook kortere van een paar minuten. Die kortere meditaties zijn een prima manier voor ongeduldige mensen om met mediteren te beginnen. Ze helpen je ondanks dat ze maar kort duren wel meer bewust te worden van wat er in je lichaam gebeurt. Zeker in de beginfase kan het handig zijn om bv. elke twee uur jezelf even de vraag te stellen: Hoe is het nu met mij? Of: Wat voel ik nu waar in mijn lichaam. In het begin kan dat wat onwennig voelen, maar op een gegeven moment zul je merken dat je je wel bepaalde dingen bewust gaat worden in jezelf. Voel je wel ineens die knoop in je buik. Of de onrust. En daar zit je grootste winst. Want dan kun je in een veel eerder stadium veel beter voor jezelf gaan leren zorgen.

Tip 3  Hoe gaat mijn ademhaling

Je ademhaling is je meest praktische tool om je bewust te worden hoe het met je is. Als er namelijk spanning in je systeem is, gaat je ademhaling onbewust omhoog en wordt ondieper. Dat is als dat lang aanhoudt niet gezond voor je lichaam. Je kunt er allerlei aandoeningen door krijgen. Je lichaam kan bv. gaan muiten in de vorm van ziekte, waardoor de ongeduldige gedwongen wordt om in de rust te komen. Maar het kan ook zijn dat je tot de grote groep mensen behoort die nooit geleerd heeft om adequaat adem te halen, waardoor je als gevolg van die hoge ademhaling fysieke problemen in je lichaam creëert. Daar kun je niks aan doen, zolang je je daar niet bewust van bent. En je kunt je er dus bewust van worden door je aandacht erop te richten in de vorm van korte meditatiemomenten. Hieronder deel ik drie van mijn favoriete korte meditaties met je.

Korte meditatie 1: Ademmeditatie

Ademmeditaties zijn er in vele vormen en maten. Als kind heb ik ooit op een heel experimentele school gezeten. Ik kan me dus nog als de dag van gisteren herinneren dat we in de zestiger jaren in de klas yoga oefeningen deden. Eentje was de volgende ademhalingsoefening. We moesten het aantal tellen dat we inademden, ook vasthouden, uitademen en net zoveel tellen even helemaal niets. Dus als je in vier tellen inademt, dan ook vier tellen je adem vasthouden, vier tellen uitademen en vier tellen even helemaal niets. Die werkt nog steeds. Dus:

  • 4 tellen inademen
  • 4 tellen vasthouden
  • 4 tellen uitademen
  • 4 tellen vasthouden

Maar bij stress geef ik de voorkeur aan een andere ademhalingsoefening: Het aantal tellen dat je nodig hebt om in te ademen (is meestal 2, 3, 4 of 5 tellen) doe je x 4 voor het aantal tellen dat je je adem vasthoudt en x 2 voor je uitademing. Dat ziet er als je 4 tellen inademt als volgt uit: 4 inademen, 16 tellen inhouden, 8 tellen uitademen. En weer opnieuw.

  • 4 tellen inademen
  • 16 tellen vasthouden
  • 8 tellen uitademen
Een andere en misschien iets gemakkelijker ademhalingsoefening komt uit de hartcoherentie. En het uitgangspunt daarvan is altijd twee tot drie tellen meer uitademen dan je inademt. Dus bv. vijf tellen inademen en dan in acht tellen uitademen. En voor alle ademhalingsoefeningen geldt: Zoveel en zo rustig mogelijk naar je buik ademen.

Korte meditatie 2:  Meditatie met behulp van affirmaties

Mediteren met behulp van affirmaties is ook heel effectief. Vooral als je de neiging hebt om in de controle te zitten en moeite hebt met loslaten, kan mediteren met de affirmatie: Ik vertrouw en ik laat los veel rust geven, net als: Ik ben rustig, geduldig en ontspannen. Omdat energie aandacht volgt, zullen je gedachten en je lichaam als vanzelf rustiger worden. Voorbeelden van affirmaties vind je in het artikel over affirmaties.

Affirmaties

Korte meditatie 3:  Aandacht richten

De korte mediatie die ik in de mIndfulnesstraining gebruik is er een waarbij je één minuut je aandacht richt op de ruimte waar je je bevindt. Je wordt je als het ware bewust van je hier en nu. De tweede minuut richt je je aandacht op je ademhaling. En de derde minuut breid je je aandacht uit naar je hele lichaam. In de link hieronder vind je een geleide versie van die oefening.

Zonsondergang aan het strand

Hier en nu

Alle drie deze meditaties brengen je weer terug bij jezelf en in het hier en nu. Uit je hoofd vandaan en weer in je lichaam, met twee voeten op de vloer. En dat zorgt er op termijn voor dat je beter in balans komt en blijft. Zeker als je daarbij ook ’s avonds voor het slapen gaan een mooie geleide meditatie doet. In het artikel over hartcoherentie vind je hiervoor ook een mooie oefening.

sinusgolven

Wat zijn jouw rustbrengers?

Wat is jouw ervaring met al of niet geleide meditatie? Laat het me weten in de reacties hieronder! Ik kan niet wachten om je reactie en je ervaring te lezen:-)

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen