Loopbaan: Je levenslijn

Een van de oefeningen die ik vooral in loopbaancoaching wel gebruik is die van de levenslijn. Of te wel: Wat is er allemaal gebeurd in je leven tot nu toe en wat neem je daar van mee? Het is een oefening waarbij je een overzicht maakt van alle hoogte en dieptepunten in je leven. Het in kaart brengen van die momenten in je leven zorgt vaak voor veel inzicht in wie je geworden bent. En vooral: Waardoor je geworden bent wie je bent. Het is een mooie en soms ook confronterende oefening, maar heel zinvol omdat je de rode draad kunt gaan zien in je leven.

Inzicht in je opgebouwde patronen

Het tekenen van je levenslijn geeft inzicht in de patronen die je in je leven hebt opgebouwd. Het mooie ervan is dat je objectief en van een afstand kijkt naar wat je in je leven hebt meegemaakt. Welke toevalligheden spelen of speelden daarin een rol? En: Wat zou je als je na het terugkijken aan de hand van jouw levenspatroon kunnen verwachten voor je toekomst? Want je verleden geeft hoe gek dat misschien ook lijkt richting aan je toekomst. En het kan ook het doel van je leven zichtbaar maken. Daarom: Een mooie en zingevende oefening. Neem er alleen wel even de tijd voor!

Hoe gaat de oefening?

Ik wil je uitnodigen om de belangrijkste gebeurtenissen in je leven sinds je geboorte op te schrijven met behulp van steekwoorden. Gebruik daar de volgende drie onderstaande levensgebieden voor:

1.  Relaties
2.  Gezondheid
3.  Opleiding/werk

Belangrijke gebeurtenissen

Dus je schrijft alle belangrijke gebeurtenissen die je je kunt herinneren uit je leven op. Vanaf het moment dat je geboren bent. Ook als daar dingen in zitten die je je zelf niet meer kunt herinneren, maar die je wel weet omdat bv. je moeder je het verteld heeft. Als je bv. weet dat je direct na je geboorte opgenomen werd in het ziekenhuis omdat je navelstreng om je hals zat en je blauw aanliep, dan weet je dat natuurlijk niet zelf bewust meer. Maar het is/was wel een belangrijke gebeurtenis. Welke ervaringen heb je op school opgedaan? En in je vrije tijd? Hoe is het tot nu toe in je relaties gegaan? Heb je meerdere belangrijke relaties gehad, schrijf ze allemaal op. Ook de momenten dat ze eventueel verbroken raakten. Alles wat je weet en wat in jouw beleving belangrijk of belangwekkend was. 

In steekwoorden

Het is niet perse nodig dat je alle gebeurtenissen uitgebreid gaat beschrijven. Dat mag wel, als het voor jou fijn is om dat te doen. Maar voor het nut en noodzaak van de oefening is het niet nodig. De rode draad en de boodschap die de oefening je brengt haal je er evengoed wel uit. 

Even tijd voor jezelf nemen

Het kan misschien wel helpen als je eerst even de tijd neemt om bij jezelf te komen. Om even in de rust te komen, zodat je het deurtje tussen bewust en onbewust sneller en gemakkelijker open kunt zetten. Als je daar behoefte aan hebt, kun je even een korte geleide meditatie doen als voorbereiding. Zodat de immer doorgaande gedachtestromen hier en daar een onderbreking krijgen waardoor je je beter bepaalde situaties en gebeurtenissen kunt herinneren. Als je daar wat hulp bij kunt gebruiken dan kun je onder de volgende link van het artikel: Meditatie: Hoe kun je mediteren? een geleide meditatie downloaden of afluisteren.

Geef een cijfer

Als je aan de hand van steekwoorden de voor jou meest belangrijke gebeurtenissen in kaart hebt gebracht, geef je ze per gebeurtenis een cijfer. Een cijfer tussen de 1 en 10 waarbij 1 staat voor een gebeurtenis of situatie waar je een heel naar gevoel bij hebt en 10 een heel fijn gevoel. 

Teken je levenslijn

Pak vervolgens een groot stuk tekenpapier en trek in het midden van links naar rechts een lijn. Dit is je neutraal-lijn. Deze lijn staat voor je leven van 0 tot nu. Trek nu voor alle drie de levensgebieden elk met een andere kleur een lijn. Onder de lijn komen de gebeurtenissen die je meer als negatief hebt ervaren en dus een lager cijfer hebt gegeven. Boven de lijn komen de gebeurtenissen en situaties die je als (heel) fijn hebt ervaren. Dit zijn je positieve of plezierige ervaringen. Verbind de ervaringen/periodes per levensgebied aan elkaar. Dus alle gebeurtenissen die te maken hebben met je gezondheid krijgen dezelfde kleur bv. rood. Alle gebeurtenissen die te maken hebben met relaties een andere kleur. Net als alle gebeurtenissen die te maken hebben met je school of werk verleden. Soms kunnen dingen daarin in elkaar overlopen. Als je bv. langdurig op school bent gepest, dan is dat zowel vol impact voor je schooltijd alsook voor je relaties. Dan komt dit onderwerp terug op twee verschillende levenslijnen. Je kunt ook de onderstaande afbeelding gebruiken voor de oefening. Als je op het plaatje klikt kun je de afbeelding downloaden. Als je hiermee klaar bent, gaan we het volgende in kaart brengen:

Levenslijn

Rode draad

Ga nu voor jezelf na welke rode draad of draden er in jouw leven terugkomen? 

  • Ik zie dat mijn leven nogal gericht is geweest op ...
  • Ik ben mijn hele leven in training geweest om ...
  • Positieve bedoelingen achter negatieve ervaringen waren misschien ...
  • Wat mij opvalt is ...
  • Het doel van mijn leven lijkt tot dusver te zijn geweest ...

Het leven leidde me op

Ik heb de oefening zelf meerdere keren gedaan. Voor mij leverde de oefening veel inzicht op in waartoe het leven mij heeft opgeleid. Namelijk de bevestiging op dat ik op dit moment in mijn leven doe wat ik te doen heb. En ook dat alle minder fijne ervaringen nodig waren om me dat op de manier zoals ik dat nu doe te laten doen. En daar ben ik ongelooflijk blij mee. Het is een mooie en soms misschien confronterende oefening. Als je 'm doet: Veel succes! En mocht je ontdekken dat het fijn zou zijn om een helpende hand te hebben, meld je dan ook aan voor Loopbaancoaching.

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?


Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan voor Loopbaancoaching!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen