Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...
20 december 2011 
in Stress

Loopbaanbegeleiding: Geen toekomst...

Zonder zingeving in je leven geen toekomst.

Wanneer je geen zin aan je leven kunt geven, als je geen doel voor jouw leven hebt, dan ben je vatbaarder voor allerlei aandoeningen, zoals depressie en ziektes. Dat is de stelling binnen de logotherapie.

Psychiater Viktor Frankl

Al jaren geleden had ik in het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey een stukje gelezen over Viktor Frankl. Het was een paragraaf over een psychiater die diverse concentratiekampen waar onder Auswitch heeft overleefd. Toen ik het las heb ik bewust en onbewust de beslissing genomen dat ik dat boek ooit zou gaan lezen.

Tweede wereldoorlog

Eerlijk gezegd heb ik me altijd zo weinig mogelijk met zaken rond oorlogen en ook de tweede wereldoorlog bezig gehouden. Niet omdat ik er geen interesse in heb/had, maar omdat ik er te (hoog)gevoelig voor was. Oorlogsfilms en documentaires op tv, ik vermeed ze, omdat ik er 's nachts wakker van lag. Not my cup of tea, dus. Toch was er iets in me dat me triggerde, dat maakte, dat ik dit boek wel moest lezen.... Nu heeft dat wel even geduurd, maar twee weken geleden toen ik in de bibliotheek was, waar ik overigens niet zo vaak kom, omdat ik de boeken die ik lees liever koop, dan leen, zag ik het bedoelde boek staan. En toen wist ik: Nu is de tijd gekomen het te lezen.

Aangrijpend verslag

Het boek is een zeer aangrijpend verslag van de ontberingen die Viktor Frankl heeft ervaren tijdens zijn gevangenschap in de tweede wereldoorlog in de verschillende concentratiekampen. Maar niet alleen van zijn ontberingen, het is ook een verslag van zijn waarnemingen als psychiater. Voor zijn gevangenname had hij een manuscript van een boek wat hij graag wilde gaan publiceren. Vrijwel direct na zijn deportatie naar Auswitch is dat manuscript hem afgenomen en verloren gegaan. Zijn verlangen om toch dat boek te publiceren is een van de factoren geweest die gemaakt hebben dat hij de ontberingen van de oorlog (en dat waren er vele) heeft kunnen doorstaan.

Geen toekomstperspectief

Gedurende zijn gevangenschap heeft hij waargenomen hoe mensen die geen toekomstperspectief meer konden bedenken binnen zeer korte tijd overleden. Niet het gebrek aan voedsel en niet de ontberingen waren doorslaggevend in de overlevingskansen, maar de kunst om zin te kunnen geven aan het leven. De kunst om de ingrijpende gebeurtenissen een zodanige betekenis te kunnen geven, dat het leven misschien wel juist daardoor de moeite waard wordt. En ook de kunst om in dergelijke omstandigheden lichtpuntjes te kunnen zien en te kunnen genieten van de hele kleine dingen die dan toch de moeite waard waren.

Zinloosheid ervaren

Jarenlang leven en overleven op een stuk brood en een kom soep en daar ook nog gezond bij blijven is wat veel mensen deden. Volgens de huidige medische normen welhaast een onmogelijkheid, maar wel gebeurd. Waar volgens Viktor Frankl zijn medegevangenen en later, na de oorlog, zijn klanten in onderuit gingen was de stress en spanning die ze voelden door de zinloosheid die ze ervoeren. Zinloosheid als gevolg van het geen positieve verwachtingen kunnen creëren en geen constructieve betekenis kunnen geven aan wat er in hun leven plaatsvond. Betekenis geven aan de vele ontberingen en nare ervaringen die zij in die extreem gewelddadige omstandigheden hebben meegemaakt.

Logotherapie

Uit deze periode en wat hij heeft meegemaakt heeft hij de logotherapie ontwikkeld. Een behandelingsvorm die er vanuit gaat dat je in alles wat je in je leven meemaakt zin kunt vinden. En wanneer je er zingeving in kunt vinden, dan heeft je leven en alles in je leven een doel. Ik kan me daar helemaal in vinden...


Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ook in je werk is zingeving belangrijk. Zonder zingeving verlies je snel je energie in wat je aan het doen bent. Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen