Loopbaanbegeleiding: Wat is loopbaanbegeleiding / loopbaanadvies?
23 november 2012 

Loopbaanbegeleiding: Wat is loopbaanbegeleiding / loopbaanadvies?

Een groot deel van je leven breng je door op je werk. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je er plezier in hebt. Alleen…. Soms is het gewoon even niet meer leuk op je werk. Je bent uitgekeken op wat je doet of de sfeer is minder leuk. Misschien is de werkdruk zo hoog geweest dat je als gevolg van langdurige stress en spanning in een burn-out terecht bent gekomen. Of misschien ben je, omdat jouw werkgever in de financiële problemen zit, je baan kwijt geraakt. Allerlei verschillende situaties kunnen het nodig maken dat je even een stap achteruit zet om eens van een afstand te kijken naar wie jij bent en wie jij wilt zijn in relatie tot het doel wat je voor jezelf en jouw leven wilt realiseren. Want soms is dat er even niet meer.

De weg kwijt

Als je het doel in je (werkende) leven kwijt bent en niet weet welke kant je op wilt, dan kan loopbaanadvies (loopbaancoaching, loopbaanadvisering) uitkomst bieden. Je gaat dan in een loopbaanzelfonderzoek voor jezelf na wie je bent, wat je kunt (wat zijn jouw unieke kwaliteiten), wat je wilt en waarom je dat wilt.

Intensieve begeleiding met veel resultaat

In dat loopbaanzelfonderzoek onderzoek je je mogelijkheden en hoe je daaraan gekoppelde doelen kunt bereiken. Dat doe je samen met je coach. Je krijgt allerlei vragen en opdrachten en je komt wekelijks of tweewekelijks langs voor een coach-gesprek. Loopbaanbegeleiding is een vrij intensieve begeleiding met veel resultaat.

Van doel naar resultaat

Nadat je hebt vastgesteld wat jij wilt bereiken, leer je de juiste stappen zetten om je doel om te zetten in resultaten. Je leert hoe je netwerkgesprekken kunt gebruiken om je doel te bereiken. Je leert onderscheidende sollicitatiebrieven schrijven, goede gesprekken voeren, hoe je online media kunt gebruiken en alles wat verder nodig is om jouw doel te bereiken.

Voor wie?

Loopbaanbegeleiding kan zinvol zijn voor iedereen die werkt. De mensen die tot een of andere vorm van loopbaanbegeleiding besluiten zijn meestal tussen de 30 en de 45 jaar en hebben een druk sociaal bestaan. Maar ook oudere en jongere mensen en zowel mannen als vrouwen maken er gebruik van.

Re-integratie of outplacement?

Als je werkloos of arbeidsongeschikt bent geraakt en weer aan het werk wilt, wordt de begeleiding vaak re-integratie genoemd. Ook bij re-integratie kijken we naar wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, om van daaruit jezelf te vermarkten. Houd wel voor ogen: een baan vinden doe je uiteindelijk altijd zelf. Je coach helpt je de juiste route uit te stippelen en schijnt een lichtje op de weg. Ze steunt je met raad en daad. Samen worden de inspanningen en het resultaat bekeken op wat goed ging en wat nog beter kan.

Outplacement

Outplacement is ook een intensieve vorm van begeleiding naar een nieuwe baan. Mensen die in een outplacementtraject terechtkomen, hebben meestal nog een baan, maar raken deze door bijvoorbeeld een reorganisatie of een arbeidsconflict op korte termijn kwijt. Afhankelijk van de reden ligt de nadruk  meer of minder op de vraag welk soort werk bij je past. Ben je al langere tijd werkloos of arbeidsongeschikt, dan kun je in een aantal gevallen in aanmerking komen voor begeleiding via het Werkbedrijf, een combinatie van het vroegere UWV en CWI.

Hoe weet ik of mijn loopbaanadviseur goed is?

De allerbelangrijkste voorwaarde is dat je een "klik" voelt met je loopbaancoach. Want jouw vertrouwen en geloof in het traject zijn essentieel voor het al of niet slagen ervan. Persoonlijk informeren (vraag bij serieuze interesse om een vrijblijvend kennismakingsgesprek) bij een aantal loopbaanadviseurs in jouw regio is de beste manier om een keus te maken. Daarnaast zijn er diverse instituten (NOLOC, NOBOL en CMI) die zich bezighouden met de kwaliteitsbewaking, registratie en begeleiding van loopbaanadviseurs. Als je loopbaanbegeleider is aangesloten bij een of meer van deze instituten dan kun je daaruit in ieder geval afleiden dat de loopbaancoach moeite doet om bij te blijven op zijn of haar vakgebied. Garanties geeft het niet, maar het is wel een goede indicatie dat betrokken begeleider zijn of haar werk serieus neemt. 

Succes!

Toe aan een volgende stap in  je loopbaan?

Ook in je werk is zingeving belangrijk. Zonder zingeving verlies je snel je energie in wat je aan het doen bent. Ben je al te lang blijven hangen in werk dat je eigenlijk  niet meer leuk vindt? Kom je er niet tot je recht? Loop je vast? En blijf je hangen omdat je zulke leuke collega's hebt? Of omdat je denkt dat het financieel of om andere redenen niet anders kan? Of misschien ben je gewoon toe aan een nieuwe uitdaging maar weet je niet wat of het lukt je niet om het voor elkaar te krijgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom loopbaancoaching een goede optie voor je is. Meld je daarom vandaag nog aan!

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen