In 7 stappen je doel bereikt
15 januari 2014 
in Doelen

In 7 stappen je doel bereikt

Doelen stellen? Misschien denk je wel net zoals ik ook heel lang heb gedacht… Ik laat het leven wel op me afkomen en accepteer wat er komt. Toch is het inmiddels al weer vele jaren geleden dat mijn ogen werden geopend waar het doelen stellen betreft. Ik was eerst nogal eigenwijs en vond het onzin om doelen te stellen. Ik had daar een wat wazig en spiritueel ‘verhaal’ bij. Van het is je lot en wat gebeuren moet dat gebeurt, en zo…

Over vijf jaar financieel vrij

Het intrigeerde me destijds wel: Zo’n jonge snuiter van nog geen dertig die heel stellig verkondigde dat hij over vijf jaar financieel vrij wilde zijn. Geen cel in mijn lijf die daar ooit mee bezig was geweest. Maar het kan verkeren. Ik heb het licht gezien. Ik heb ervaren wat doelen stellen doet. Mijn leven is er compleet door veranderd. Ik bepaal nu grotendeels wat er in mijn werkelijkheid is. En ik ben nu net zo stellig als die jonge snuiter. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd of het hem is gelukt. Want dat zou zomaar kunnen.

Te sociaal

Mijn eerste doelen waren zeker geen financiële doelen. Want daar was ik veel te ‘sociaal’ voor. En ik voelde me ook veel te verantwoordelijk voor al het leed in de wereld. Ook daar is iets in veranderd. Niet dat ik het me allemaal helemaal niet meer aantrek, maar nu ik weet dat ik een heel groot deel van mijn werkelijkheid zelf bepaal, ben ik toch met andere dingen bezig. Ik heb nog wel steeds de behoefte om te delen en misschien ben ik ook wel een beetje besmet met het dominees virus. Ik mag het een ander graag uitleggen hoe het zit… En daar zit dan weer niet iedereen op te wachten…. Maar mocht je toch een beetje nieuwsgierig zijn geworden naar hoe je dat nou doet met die doelen, dan heb ik hier wat tips voor je.

1. Wat wil je?

Om iets überhaupt te kunnen creëren, moet je op zijn minst wel weten wat je wilt. Dus: Hoe ziet jouw werkelijkheid eruit als je hebt wat je wilt of als er is wat je wilt. Wat is er dan anders dan nu? Wat zie je, wat voel je en wat hoor je (eventueel ruik of proef je) als het is zoals jij dat wilt? Als je er beeld bij hebt, kun je jezelf motiveren en on track houden door het maken van bijvoorbeeld een moodboard.

2. Mag het ook mis gaan?

Ben je bereid te accepteren dat het experiment dat je aangaat ook kan mislukken? En heb je wel goed voor ogen dat een mislukt experiment niets zegt over wie jij bent? Je hele leven bestaat uit allerlei experimenten. Sommige daarvan slagen en andere mislukken. That’s life…. En No big deal. Geen probleem van maken dus. Alles wat je begint kan anders aflopen dan je voor ogen had. Het kan derhalve ook veel beter uitpakken, dan je dacht!

3. De eerste stap

De reis naar China begint met de eerste stap. Welke kleine stap kun je zetten in de richting van jouw doel? Je hoeft nog niet elke tussenstop te kennen en precies de route te weten waarlangs je gaat. Een piloot die van Europa naar Amerika vliegt is ook het grootste deel van zijn tijd niet strak on track. Hij zigzagt al naar gelang de wind en andere weersomstandigheden naar zijn bestemming. Dus welk ieniemienie stapje kan jij zetten in de richting van je doel? Stel nooit een doel zonder dat je een eerste stap zet in de richting van het verwezenlijken ervan.

4. Wat gaat goed?

Waar ben je trots op? Wat gaat er goed? Waar word je blij van? Veel mensen (en vooral degenen die geen doelen stellen) weten vooral wat ze niet willen en waar ze niet blij van worden… Want zou er gebeuren als je je kop boven het maaiveld uitsteekt? Ben je bang dat ie eraf wordt gehakt? Als daar pogingen toe worden ondernomen is het goed om je voor ogen te houden dat degenen die dat doen, niet bezig zijn hun eigen doelen en dromen te verwezenlijken. Ze projecteren hun gedoe op jou, zodat jij je belemmert voelt om wel voor jou dromen te gaan. Maar de vraag blijft altijd: Laat jij je belemmeren door wat anderen vinden? Of ga je ervoor? Vraag jezelf maar eens af: Voor wie heb jij het meeste respect? Is dat voor de meeloper die niet durft? Of is dat voor degene die inderdaad zijn kop durft uit te steken? Ik heb het zelf al een paar keer ervaren dat mensen pogingen ondernomen om mijn kop eraf te halen. Maar hoewel het heel naar voelde en de spanning me om het lijf sloeg heb ik me er niet door laten weerhouden. Ik heb besloten dat ik dit te accepteren heb. Het is een consequentie van de keuzes die ik maak. Elke keuze die je maakt heeft consequenties die je (en ik dus ook) minder leuk vindt. Ik heb er ja tegen gezegd en dat leeft een stuk lichter. Dus ik nodig jou ook uit te accepteren dat er soms mensen zullen zijn die je het niet gunnen dat jij jouw doelen bereikt. Het zij zo…

5. Van wie kun je het leren?

Een van de meest makkelijke manieren om je doelen en wensen in vervulling te laten gaan is simpelweg afkijken bij anderen hoe zij het doen. Wat heeft iemand die al heeft wat jij wilt gedaan om te komen waar hij of zij nu is. Het is misschien heel voor de hand liggend, maar ook heel werkzaam. Gewoon een beetje afkijken en het zelf ook doen. Het zal je wat tijd kosten om ergens bedreven in te worden, maar veel is gewoon te leren.

6. Laat je je helpen of moet je alles zelf doen?

Een valkuil waar ik vroeger veel in stapte was dat ik alles zelf wilde doen. Want ik kon het zelf dacht ik vaak het beste. En als het dan al eens mislukte, dan kon ik het in ieder geval alleen mezelf verwijten. Het is een strategie die niet opschiet. En die je niet helpt in de richting van je succes. Laat je helpen door anderen. En ja, die zullen ook vast wel eens een bok schieten, maar een paar handjes erbij helpt reuze! Bovendien kom je met tweeën of meer tot veel betere ideeën. Een en een is drie!

7. Houd vol en houd focus

En dan komt het erop aan. Hoe graag wil je wat je zegt dat je wilt? De vraag is niet of er tegenslag komt, want die komt er. De vraag is wat jij gaat doen met die tegenslag. Hoe zorg je ervoor dat je focus houdt? Voor je begint je doel tot werkelijkheid te maken zul je jezelf af moeten vragen: Hoe graag wil ik dit? En waarom wil ik dit? En dat zul je bij tegenslag weer terug moeten halen. Want je kunt pas verliezen als je het opgeeft. En met deze had ik persoonlijk dan weer wat minder moeite, want in de blauwdruk van mijn conditionering heb ik wel meegekregen, dat waar een wil is een weg is of een weg ontstaat. Mocht je nog twijfelen of deze stappen wel werken, dan daag ik je uit:

Doe het gewoon en besluit achteraf of het klopt!

Jouw tips!

Wat helpt jou bij het bereiken van wat je wilt? Hoe heb jij je doel bereikt? Ik hoor het heel graag van je! Want zoals gezegd: Samen komen je verder!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen