Houd je doel vast, maar laat je resultaat los
14 april 2012 
in Doelen

Houd je doel vast, maar laat je resultaat los

Veel van de dingen die we in ons leven als een probleem ervaren hebben te maken met onze gehechtheid aan ideeën, spullen, mensen en resultaten. Ons denken, beschouwd vanuit de ego positie doet veel moeite om die gehechtheid in stand te houden en te vergroten. Sterker nog, we hebben niet alleen ideeën, spullen, relaties en resultaten, we verbinden ons er soms zo mee, dat we onszelf er volledig mee identificeren. We zijn onze spullen, relaties en resultaten.

Diep van binnen geraakt

Als er iets kwijt raakt, dan voelen we dat om die reden op zijns niveau. Of het nu om spullen, mensen of resultaten en mogelijkheden gaat, het verlies ervan raakt ons dan heel diep van binnen. Het verlies van iets of iemand ervaar je dan welhaast als een stuk verlies van jezelf.

Negatief denken

Je ego heeft daarbij de neiging om in die situatie vooral negatief te denken. In je hoofd creëer je allerlei scenario’s, allerlei ‘verhalen’ over wat het  gebeurde wel niet betekent of zal betekenen of heeft betekend. En vaak zijn dat niet de leukste ‘verhalen’. Bovendien gaan die ‘verhalen’ altijd over iets dat al gebeurd is of wat nog zou kunnen gaan gebeuren. Ze worden gekleurd door onze angst voor wat al eerder is gebeurd en wat er zou kunnen gaan gebeuren. Het gevolg is dat je je vervelend voelt in het moment. Terwijl er in het moment zelf, nu dus, hier en nu, vrijwel nooit een probleem is.

Problemen bestaan maar heel soms in het hier en nu

Problemen bestaan vooral in je denken over situaties en maar heel soms in het nu. Je ego, je denken heeft er echter alle belang bij om dat proces in stand te houden. Het wil liefst geen terrein prijsgeven en die ‘verhalen’ graag zo veel mogelijk opkloppen, zodat het daar weer energie van krijgt. Weliswaar negatieve energie, maar toch energie. Eckhart Tolle heeft het in zijn boek: De kracht van het Nu over het pijnlichaam wat zich op deze wijze voedt met energie. Oude situaties en gebeurtenissen uit je verleden en waar je een pijnervaring bij hebt opgedaan steken steeds opnieuw de kop op in je leven en zorgen ervoor dat je je oude patronen blijft herhalen.

Loslaten van oude patronen

Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt daar ook los van komen. Om van dat patroon los te komen zul je je eerst bewust moeten zijn dat je er in zit. Als je je niet bewust bent van wat er is in je leven, dan kun je het ook niet veranderen. Wanneer je weet dat je in de val zit, want zo voelt het wel voor de meeste mensen, dan is leren loslaten de meest belangrijke sleutel om hier verandering in aan te brengen. Loslaten is feitelijk niets meer en niets minder dan het weigeren energie te steken in dingen en situaties die je niets opleveren. Zolang je er tijd en energie in steekt door de gedachtes te denken, blijf je je patroon versterken.

Wat kun je doen om los te laten?

Wat je kunt doen om los te laten? Bewust aan iets anders gaan denken is een van de opties die je hebt. Net als fysiek in beweging komen, iets gaan doen waar je je volledige aandacht bij nodig hebt. Een ander alternatief is het gebruik van affirmaties. Ik laat los en heb vertrouwen, heeft mij in spannende tijden veel geholpen. Nog een andere mogelijkheid: Voel wat je voelt als je de gedachtes denkt. Laat het er even zijn en ervaar waar je het gevoel in je lichaam voelt. Een meditatie of een ademhalingsoefening kan je ook helpen uit het patroon te stappen.  

Laat los en het resultaat zal bij je willen zijn

Het bijzondere en ook wat dubbele aan deze aanpak is dat in veel gevallen je zult ervaren dat wanneer je je gehechtheid aan het resultaat loslaat, je precies ontvangt wat je graag wilt. De Boeddha zei het lang geleden al: Aan niets moet worden vastgehouden als ‘ik’ of ‘mijn’. Oftewel: Wees nergens aan gehecht en al helemaal niet aan vaststaande ideeën over jezelf en wie je bent.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen