Hoe je je verleden los kunt laten
14 augustus 2017 

Hoe je je verleden los kunt laten

Wat is de reden dat we zo vasthouden aan ons verleden? En wat maakt het zo lastig om dat verleden los te laten? Om al die ervaringen die ons feitelijk alleen maar een gevoel van pijn, angst, verdriet, machteloosheid of… bezorgen te laten daar waar ze horen: In het verleden. Wat maakt dat we onszelf het aandoen om zo te lijden onder iets dat voltooid verleden tijd is. We doen onszelf daarin nogal wat aan en tegelijkertijd: Er is een reden voor. Meerdere zelfs.

Lekker veilig

Hoe gek dat misschien ook klinkt, maar onze behoefte aan veiligheid en zekerheid speelt daar een cruciale rol in. Onze primaire basisbehoefte aan veiligheid en zekerheid staat voor een vorm van overleven. Die eerste basisbehoefte gaat over je veilig voelen, je zeker voelen. Zeker dat je in staat bent of zult zijn om pijn te vermijden en jezelf plezier te bezorgen als het even kan. Uiteindelijk draait alles wat we doen om die twee basale dingen: Pijn of angst vermijden en plezier krijgen of ons verlangen leven.

Spannend

In ons zenuwstelsel betekent continue pijn of angst dat er schade ontstaat. Als de angst en/of pijn maar lang genoeg duurt dan en de schade groot genoeg is leidt dat uiteindelijk tot afsterven. En laten we wel zijn het is voor de meeste mensen best wel spannend om in het onbekende te stappen. Om uit hun comfortzone te stappen zonder te weten waar dat naar toe leidt. Soms voelt het ook gewoon te spannend, te kwetsbaar, te overweldigend om die stap in het onbekende te zetten. Want ja, je weet immers wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt. En dus houden we vast aan wat we kennen en wat we weten. Want ook al is het zo dat wat je nu weet en hebt pijn doet of angst oplevert, het is tot nu toe zo dat die pijn en angst hanteerbaar en te verdragen zijn geweest. En je weet niet of dat zo is als je die stap in het onbekende gaat zetten… En dat is een van de redenen waarom we het verleden niet los laten.

Associaties met andere gebeurtenissen

Maar er is nog een andere reden waarom het soms lastig is om je verleden los te laten. En dat heeft te maken met de emoties die aan bepaalde gebeurtenissen gelinkt zijn. Je kent het vast wel… Je hebt een paar keer ruzie gehad met je vriendin of je partner en de reden is steeds dezelfde. Er komt dan een moment dat je als er iets vergelijkbaars gebeurt die oude situaties als vanzelf associeert met wat er in het hier en nu gebeurt. Vooral als sprake is van een sterke emotionele lading. Als vanzelf komen dan de oude koeien mee naar boven. Als die oude koeien mee naar boven komen heeft de ander in feite geen schijn van kans. Zo voelt hij of zij dat in elk geval. Want wat hij of zij ook doet er valt niet te winnen van het verleden. En ja er is natuurlijk ook een reden waarom die associaties naar boven komen en ze hebben ook een functie.

Impactvolle gebeurtenissen en hun emoties

Misschien herken je het bij jezelf wel. Er zijn in ieders leven soms zulke impactvolle gebeurtenissen dat je jezelf in een split second weer terug kunt brengen naar het daar en toen. Zo weet ik bv. nog precies waar ik was toen ik hoorde dat Prinses Diana was overleden. Maar ook toen ik hoorde dat er een vliegtuig was neergestort op de Bijlmer waar ik destijds woonde. En zo zul jij ook van dat soort momenten hebben. Zou je me vragen waar ik de dag daarvoor of daarna was, dan zou ik geen idee hebben. Maar die twee gebeurtenissen hadden voor mij een behoorlijke impact. Er was sprake van een sterke emotie en voilà, mijn hersenen slaan die gebeurtenis op in het vakje belangrijke zaken en emoties en ze liggen voorgoed opgeslagen in mijn geheugen. Informatie op zich hoeft niet te betekenen dat je iets onthoudt of opslaat, maar als die informatie is gekoppeld aan een sterke emotie is dat wel zo.

Mannelijk en vrouwelijk

Dan is er ook nog een verschil in vrouwelijke en mannelijke energie. Wat overigens niet hetzelfde is dan mannelijk en vrouwelijk. Het betekent dus niet dat wat ik nu ga vertellen voor alle mannen en vrouwen gelijk geldt. Want we hebben allemaal een zekere mate van mannelijke en vrouwelijke energie in ons systeem. Sommige vrouwen hebben wat meer mannelijke energie en andersom. In de vrouwelijke energie spelen de emoties (van oudsher) een grotere rol. De vrouwelijke energie gaat meer over emoties, relaties en verbinding. De mannelijke energie meer over doelen stellen en dingen bereiken. Mannelijke energie zal meer gericht zijn op loslaten en verder gaan en vrouwelijke energie wat meer op vasthouden en verzamelen. Als er dan aan die vrouwelijke energie ook een emotie is gekoppeld wordt het lastiger los te laten.

Wat kost dat?

En daar betaal je een prijs voor. Vast blijven houden aan oude emoties en situaties kan een behoorlijke impact hebben op hoe je je leven leeft. Je relaties, je leven en je geluk worden erdoor beïnvloed en bepaald. En vaak niet op een positieve manier. Dat vasthouden aan het verleden heeft zo zijn prijs en daar kun je behoorlijk last van hebben of krijgen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wat kan je doen om in beweging te komen en jezelf weer gezonder en gelukkiger te maken?

Doel en reden

Zoals met alle verandering zijn er twee dingen cruciaal: Je moet een doel hebben en je moet genoeg reden hebben om dat doel te willen bereiken! Dat betekent in de praktijk dat je ergens of genoeg last van moet hebben of je verlangen moet groot genoeg zijn. Als daar sprake van is, dan kun je verschillende dingen doen. Vraag jezelf om te beginnen eens af waarom je los zou willen laten. En stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

  • Wat is voor jou de reden dat je voor jezelf het besluit wilt nemen om dit achter je te laten en waarin schuilt voor jou de noodzaak om verder te willen gaan.
  • Wat zou er gebeuren als je dat zou doen?
  • Op welke manier zou je leven dan veranderen?
  • Wat zou het je opleveren als je wat je nu vasthoudt los zou laten?
  • Wat zou dat betekenen voor je relaties?
  • Voor je gezondheid?
  • Voor je werk?
  • En hoe zou je je voelen in die nieuwe episode van je leven?

Wat zijn jouw emotionele patronen?

Als je dit voor jezelf in kaart hebt gebracht dan ga je verder met het onderzoeken van je emotionele patronen. Ga voor jezelf na:

  • Welke neigingen heb je als het om je emoties gaat?
  • Zijn er bepaalde emoties waar je als het ware verslaafd aan bent?
  • Heb je bepaalde emoties dagelijks?
  • Zijn ze heftig of juist subtiel?
  • Op welke manier leef jij je leven?
  • Ben je in contact met wat je voelt of voel je je juist niet zoveel en zijn er ineens steeds emoties?

Weet je, we hebben de  neiging om ons te hechten aan bepaalde emoties. Die herhalen we steeds. En dat doen meestal volkomen onbewust. Het zijn aangeleerde emotionele patronen die ontstaan in je jeugd als gevolg van gebeurtenissen uit die tijd. Of aangeleerd omdat je rolmodellen (ouders, meesters en juffen etc.) ze voorgeleefd hebben. Als je eenmaal gewend bent aan bepaalde emotionele patronen merk je ze meestal niet eens meer op. Maar reken maar dat ze een enorme impact hebben op je leven. Door je bewust te worden van die patronen kun je de emotioneel ondermijnende patronen omzetten in iets dat voor je gaat werken. Je kweekt als het ware dan nieuwe emotionele spieren. Want emoties zijn ook een soort van spieren die je trainen kunt. :-) Je kunt jezelf oefenen in het ervaren van bepaalde positieve versterkende emoties, net zoals je jezelf getraind hebt in het ervaren van negatieve en ondermijnende emoties.

Wil je meer lezen over emoties? Lees dan het onderstaande artikel: Gevoel of emotie?

Vrouw verschillende emoties

Emotionele patronen doorbreken

Hoe doe je dat nou? Hoe doorbreek je die patronen? Uiteindelijk kun je je patronen alleen maar echt doorbreken als je bereid bent er een poos op dagelijkse basis tijd en energie in te steken. Het is belangrijk en nodig om je emoties te veranderen dat je je bewust wordt/bent van wat er in je gebeurt. Om vervolgens ook bewuste keuzes te maken geen energie meer te steken in datgene wat je ondermijnt. Doe je dat niet, dan zal het emotionele onkruid verder gaan woekeren. En daar word je meestal niet gelukkig van. Het leven en alles wat daarin plaats vindt overkomt je dan als het ware. Je zit dan niet meer aan het stuur van je levensbus, maar je zit op de achterbank en laat anderen bepalen wat er in jouw werkelijkheid gebeurt. Je kunt nog zo slim zijn, maar als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je gedachten en gevoelens dan zullen zij de regie over gaan nemen.

Vind inspiratie voor jezelf

Voed jezelf met inspirerende mensen die de regie hebben over hun leven en breng jezelf net als hen in een emotionele topstaat. Het zijn soms maar hele kleine veranderingen die een groot verschil maken in je leven. Het is die 1% altijd doorgaande verbetering die voor grote veranderingen gaat zorgen.

Draag bij aan het grotere geheel

Door bij te dragen aan iets dat groter is dan jezelf zul je een zekere vorm van zingeving gaan ervaren in je leven. Of dat nu voor je gezin, je familie, voor iets in je stad of dorp is, of voor misschien nog wel iets groters in de politiek of een goed doel is, het maakt niet zoveel uit voor wie of voor wat als het maar iets is dat bijdraagt aan het grotere geheel. Daarin ervaar je dat je deel bent van dat grotere geheel wat voor verbinding en een innerlijke drive zorgt. Als je je slecht voelt en je gaat iemand helpen die het nog slechter heeft dan jij, dan ga jij je als vanzelf beter voelen. En je verbetert de kwaliteit van je leven er enorm mee. Het geeft je een ander niveau van het hebben van een doel in je leven. Je bent hier niet op deze aarde gekomen om alleen maar te halen. Maar juist en vooral om een onderscheid te maken en bij te dragen!

Meer lezen over loslaten? In het artikel: Hoe kun je leren loslaten? lees je er meer over

Vrouw aan het strand

Van citroenen limonade maken

Je kunt om je verleden los te laten ook de besluiten om gebruik te maken van de oefening: Van citroenen limonade maken


Ook EFT Emotional Freedom Technique kan helpen

De Emotional Freedom Technique EFT is een vorm van energie psychologie of meridiaan therapie. Je zou EFT kunnen zien als een vorm van accupunctuur maar dan zonder naalden. In plaats van naalden te gebruiken klop je op de acupunctuurpunten of ook wel meridianen genoemd. Het is een combinatie van een klinische techniek en een zelfhulpmethode om je denkpatronen, acties en emoties om te buigen.

Vrouw in een korenveld vrijheid

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen