Je onbewuste bewust?

Wat je mond is voor de vertering van je eten is je bewuste geest voor je onbewuste. Wat je in je mond stopt heb je in de hand, maar op wat er daarna gebeurt heb je alleen maar invloed als je weet hoe je dat moet doen. Je mond is als het ware de toegangspoort tot een compleet systeem van verwerking.

Eten nutteloos

En zonder dat systeem van verwerking zou het eten van eten nutteloos zijn. (Afgezien van het feit dat het je genotspieren voedt ;-)). Je onbewuste is de hele dag en nacht voor je in de weer. Best iets om even bij stil te staan en om dankbaar voor te zijn. Stel je toch eens voor dat je over iedere ademhaling en de vertering van je eten over je bloedsomloop en het bestrijden van virussen na zou moeten denken. Niet echt uitnodigend…

Onbewust klopt je hart

Ons onbewuste regelt voor onder meer ons energieniveau. Het zorgt ervoor dat ons hart klopt, dat ons bloed circuleert, dat ons afweersysteem werkt, dat we ons bepaalde dingen kunnen herinneren op de korte én op de lange termijn, en nog veel meer. Daar denkt het onbewuste niet over na, zoals wij geneigd zijn te doen. Het is in die zin niet rationeel.

Je onbewuste is emotioneel

Ons onbewuste spreekt vooral de taal van symbolen. Het is ons meer emotionele deel. We hebben zowel ons bewuste als onbewuste nodig. Bovendien is het ook niet zo dat het een beter is dan het ander. Wel heeft onderzoek aangetoond dat je voor wat meer gecompliceerde beslissingen beter op je onbewuste dan op je bewuste kunt vertrouwen. Dat komt omdat je onbewuste vliegensvlug veel meer factoren mee kan wegen, dan je bewust ooit zult kunnen. Daarentegen is voor simpele en te overziene beslissingen het weer handiger om op je bewuste geest te vertrouwen.

Bewust worden van onbewuste processen

Je bewust worden van je onbewuste processen kan je in een aantal situaties helpen. Je onbewuste is bijvoorbeeld de thuisbasis van je emoties. Misschien ben je daar niet zo van en vind je emoties juist maar lastig. Maar het kan je juist helpen om je bewust te worden van de boodschap onder de boodschap zoals ik dat meestal noem.

Lastig veranderbaar

Emotionele patronen zijn soms best lastig veranderbaar. En dat is niet zo gek, en al helemaal zolang ze onbewust zijn. Iets wat onbewust is, kun je niet bewust veranderen. Je moet het je eerst bewust zijn om het te kunnen veranderen. Emoties worden associatief opgeslagen in je onbewuste. Dat wil zeggen dat je allerlei symbolen, betekenissen en gevoelens koppelt aan een bepaalde situatie of een bepaalde context.

Negatieve emoties oplossen

Je onbewuste wil de negatieve emoties die je koppelt aan een bepaalde situatie of context graag oplossen omdat ze hinderlijk zijn en omdat ze je balans verstoren. Wat ze daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen, net zolang totdat je je er bewust van geworden bent en je ze transformeert in iets beters. Ik zal het even toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Norse juffrouw

Stel je was er als kind van vier nog niet aan toe om naar de basisschool te gaan. Je moeder brengt je toch en er is een norse juffrouw met een oranje rok aan die niet zo aardig tegen je doet. Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld twintig jaar later iemand tegenkomt met een oranje rok die ook een beetje nors kijkt en onmiddellijk voel je je weer die vierjarige die nog niet naar school wilde en die bang was. Je snapt er geen fluit van waarom je je ineens zo bang voelt. Je hebt dan waarschijnlijk de neiging om de persoon met de oranje rok de schuld te geven van wat er in jou gebeurt. Maar in feite zijn het onbewuste gekoppelde processen aan het werk.

Pestverleden

Zelf heb ik lang last gehad van pestervaringen van vroeger. Ik had daar onbewust de betekenis aan gegeven niet goed genoeg te zijn en dat kleurde in feite al mijn relaties. Het was dan ook geen wonder dat die relaties geen stand konden houden. Ik paste me aan de ene kant als een trekpop aan aan de nukken en kuren van mijn partners, uit angst niet goed genoeg te zijn. En aan de andere kant kon ik daar als dat dwarse niet geziene en gepeste kind behoorlijk pissed off op reageren. Pas toen het licht van het bewustzijn daarop begon te schijnen, kon ik uit dat patroon stappen. Niet dat dat zonder slag of stoot is gegaan, maar bewust worden van het onbewuste was wel voorwaarde. 

Wat zijn jouw onbewuste belemmerende processen?

Ken jij jouw onbewuste belemmerende processen? Op welke manier hebben ze jou dwarsgezeten of zitten ze je nog steeds dwars?

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen