Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken
09 juli 2012 

Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken

De drie meest voorkomende problemen in een relatie

Het is een illusie te denken dat je partner ooit al jouw behoeften zal kunnen invullen. Helaas doen allerlei romantische boeken en films ons anders geloven. Goede communicatie, vertrouwen en een zorgvuldige oplossing van je conflicten zijn de sleutel van een goede relatie.

Problemen direct tackelen

Je kunt de uitdagingen die je in iedere relatie tegenkomt prima hanteren als je problemen die zich voordoen, direct tackelt. Los ze op voordat ze echt een probleem worden! Effectieve, open, eerlijke en liefdevolle communicatie is de sleutel die ervoor zorgt dat problemen geen probleem worden. Als je je problemen oplost als ze klein zijn, is het oplossen ervan ook niet zo spannend. Heb je echter de neiging uit te stellen, dan zul je ervaren dat problemen steeds lastiger op te lossen zijn. Los ze op, voordat ze een probleem zijn, als ze klein en nog onbenullig zijn. Zodat je niet in de situatie komt dat je elkaar verwijten gaat maken en je relatie niet meer gaat werken omdat je niet effectief met je problemen omgaat.

Bereidheid tot overleg over cruciale onderwerpen

Als je een liefdesrelatie hebt, dan zul je beiden altijd bereid moeten zijn om de meest basale onderwerpen als geld, de kinderen, seks en je behoefte aan ruimte te bespreken. Ideaal gesproken heb je deze onderwerpen met elkaar doorgesproken voordat je een levenslange verbintenis zoals een huwelijk of partnerschap met elkaar bent aangegaan.

Omgaan met spannende situaties

We hebben allemaal zo onze tekortkomingen en die nemen we mee in onze relaties, wat gevolgen heeft voor je relatie. Een relatie zal daarom voor de meeste mensen niet levenslang dat romantische sprookje zijn. Misschien denk je dat je nu wel een aantal uitzonderingen daarop kunt aangeven, maar wees je bewust dat andermans boek vaak duister te lezen is. In iedere relatie komen vroeger of later spannende situaties voorbij. Het zit ‘m vooral in de manier waarop de partners daarin met elkaar en met die spannende situatie omgaan. Steunen ze elkaar en helpen ze elkaar bij het vervullen van hun behoeften of gaan ze de strijd met elkaar aan.

Perfecte relaties

Sommige relaties lijken jarenlang perfect, maar ook in de relaties die perfect lijken, is er van tijd tot tijd iets aan de hand. De kunst is om je gezamenlijke problemen en uitdagingen goed te managen. Succesvolle relaties zijn gebaseerd op een waarachtig commitment, op een echte verbinding met elkaar en op het vertrouwen er vroeger of later samen uit te komen, wat er ook gebeurt. De partners in deze relaties hebben geleerd hoe ze de soms best ingewikkelde situaties en onderwerpen van hun alledaagse leven kunnen sturen in de door hen gewenste richting.

Slechte communicatie

Belangrijkste probleem in relaties is slechte communicatie. Slechte communicatie of zelfs helemaal geen communicatie. Je hoeft geen relatietherapeut te zijn om het verschil in communicatie te zien tussen relaties die werken en relaties die niet werken. In goede relaties zorgen de partners voor elkaar. Ze zijn betrokken bij elkaar, houden van elkaar, voelen zich veilig in de relatie en bij elkaar en ze communiceren op een warme en open manier. In slechte relaties daarentegen, zie je dat de partners hun best doen om elkaar het leven zuur te maken. Er is constant kritiek op elkaar, openlijke vijandigheid en iets met elkaar bespreken doen ze niet. Al helemaal hun problemen niet.

Bewijs vinden

Blijf weg van die valkuil. Zodra je negatief over je partner en je relatie begint te denken, ben je bezig je relatie kapot te maken. Je focus raakt dan langzamerhand steeds meer op wat er allemaal verkeerd gaat en je hersenen zullen je volgen in dat proces. Dat betekent dat je hersenen steeds meer bewijs gaan zoeken en ook zullen vinden dat past bij jouw negatieve gedachte.

Wat is jouw behoefte?

Als je jezelf betrapt op zo'n negatieve gedachte, sta er dan even bij stil. Word je bewust van wat jij op dat moment nodig hebt. Waar heb je behoefte aan? Let er op dat je dat positief formuleert. Wat wil je wel? In plaats van wat wil je niet? Zodra je weet wat je wel wilt, kun je stappen gaan zetten om dat te ontvangen wat je nodig hebt, in plaats van door te gaan op het heilloze pad van verwijten en tekortkomingen zoeken en vinden in de relatie.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen