Hoe serieus neem jij Gerda?

Heb jij Gerda in bedwang? Gerda? Wie is Gerda, vraag je je misschien af... Nou dat zal ik je vertellen. De hele dag door staat je innerlijke radio aan, zoals ik dat noem. De hele dag door ben je in gesprek met jezelf. Soms tot vervelends toe. Je bent in gesprek met jouw innerlijke stem. Je hebt een innerlijke Gerda, zoals ik haar noem. Of een innerlijke Harrie, dat kan natuurlijk ook. Of hoe je hem of haar ook maar wilt noemen. Maar dat hij of zij er is, dat laat hij of zij wel weten.

Dat kun je toch niet

Als ik eens iets wil, staat Gerda onmiddellijk klaar met haar: Dat kun jij toch niet. En wat als iedereen dat nou een stom idee vindt? Kun je niet beter gewoon blijven doen wat je altijd al deed? Gerda weet het altijd heel 'tactisch' aan me duidelijk te maken hoe ze erover denkt.En meestal maakt ze me niet echt heel blij :-( met haar opmerkingen en kritiek.

Het wordt toch niks

Eerlijk is eerlijk, ik heb jaren van mijn leven aan Gerda gewijd. Geluisterd naar wat ze van me wilde en me klein gehouden, als ze me weer eens fijntjes vertelde: Je bent het niet waard. En het gaat je toch niet lukken. Hou er maar mee op, want het wordt toch niks. Me aangepast aan anderen, omdat ze me vertelde dat ik niks beter waard was. Of nachtenlang wakker gelegen van alle verhalen die ze me vertelde, waar ik soms dan weer bang van werd, waardoor ik de slaap maar weer niet kon vatten. Maar dat is inmiddels gelukkig wel klaar.

Inspiratiekaart

Ik neem Gerda niet meer zo serieus

Gerda doet nog wel haar best hoor, om me duidelijk te maken wat ze overal van vindt. Maar ik luister niet meer zo naar wat ze allemaal te vertellen heeft. Meestal laat ik haar maar gewoon praten en steek ik er verder geen energie meer in. Daardoor heeft Gerda niet meer de totale controle. Niet dat ze inmiddels vertrokken is hoor, nee dat niet. Maar inmiddels bepaal ik wel zelf of ik naar haar luister en of ik me wat van haar aantrek. Door me bewust te zijn van de keuze die ik heb om al of niet naar haar te luisteren en me te realiseren dat ik niet mijn gedachten, mijn Gerda BEN, maar dat ze me alleen maar van alles influistert, kan ik haar ook beter laten zijn voor wie ze is...

Wie is Gerda?

Wie is die Gerda nou, vraag je je misschien af? Gerda staat voor mijn gedachten. En dan vooral mijn negatieve gedachten en mijn oordelen over mezelf en anderen. Voor mijn innerlijke criticus. Al vanaf dat ik een jaartje of twee, drie was, is ze in mijn leven. En inmiddels kan ik haar ook waarderen om haar positieve kanten. Gerda behoedt me namelijk soms ook voor terecht gevaar.

Ze kletst de hele dag door

Maar die gedachten he? Tja dat wil wat… Ik zei het al, je innerlijke radio, je innerlijke Gerda kletst de hele dag maar door. Het houdt nooit op. Veel moeite en energie heb ik er in gestoken om Gerda om zeep te helpen. Om zeep te helpen in de zin van dat Gerda door mij veroordeeld werd en ik haar eigenlijk niet meer in mijn leven wilde hebben. Ik was zo klaar met haar en wilde heel graag van haar af. Maar ja, dat is me ook niet gelukt. Ze bleef! Wat ik ook deed.

Zo moe

Ik werd soms zo moe van haar. Altijd maar zeuren, klagen en dan ook nog al die pijntjes en angsten. Eindeloos ging ze maar door. En ik maar met haar in discussie. Oeverloze discussies die ik meestal toch van haar verloor. Want de angst of de frustratie die ze me bezorgde bleef.

Inspiratiekaart

Ze gaan niet weg

En laat ik er maar duidelijk over zijn. Die angsten, frustraties en allerlei andere emoties zijn er nog steeds. Ik ben nog steeds wel eens bang niet goed genoeg te zijn. Nog steeds vind ik het weer spannend als er weer een nieuwe training begint met allemaal nieuwe mensen. Vaak ben ik dan blij als er een paar coaching klanten in zitten die ik al ken.

Ik doe wat ik wil

Maar er is een groot verschil met vroeger. En dat verschil is dat ik me nu niet meer door Gerda haar irrationele gedachten laat weerhouden. Ik doe toch wat ik zelf wil. Niet dat ik Gerda veroordeel om haar kletspraat. Ze doet maar. Soms neem ik eens de tijd om te kijken en te luisteren naar wat ze nu allemaal weer te vertellen heeft. En dan glimlach ik en ben ik blij, dat ik zo zonder oordelen naar haar kijken en luisteren kan.

Aandacht trekken

Dat Gerda en ik niet meer dezelfde zijn (en toch ook weer wel) maakt voor mij een groot verschil. Ik kan van een afstandje naar Gerda kijken. Ik ben Gerda niet meer :-). Heerlijk is dat. Zo lekker rustig… Gerda vindt dat natuurlijk niet altijd leuk en doet soms erg haar best om mijn aandacht te trekken en dat is natuurlijk haar goed recht. Maar ik hoef daar niet meer automatisch in mee. En daar zit de winst!

Inspiratiekaart

Toch weer te pakken

Soms lukt het haar nog wel hoor. Dan heeft ze me toch nog weer even te pakken. Maar ja, ach, dat is ook wel weer oké. Dat is dan wat er is, en dat is helemaal goed zoals het is. Ik kan het tegenwoordig steeds beter met Gerda en mezelf vinden. We zijn een goed team en soms kan ik erg met haar genieten als ze met me mee gaat op een droomreis naar onze toekomst.

Ook mijn positieve gedachten

Want Gerda is niet alleen mijn negatieve, maar ook mijn positieve gedachten. En samen met haar creëer ik mijn toekomst. Een toekomst die ik samen met haar deels bewust en deels onbewust creëer door een beeld van onze toekomst te verzinnen. We maken er tegenwoordig wat van, zo samen. Gerda is inmiddels een goede vriendin. Eentje waar ik soms blij mee ben, maar ook eentje die soms lekker laat praten. Net wat me het beste uitkomt.

Heb jij ook een Gerda (of Harrie)?

En hoe is dat met jouw gedachten? Heb jij ook een Gerda of een Harrie? En hoe noem je haar of hem? Weet je… Het helpt echt om je gedachten als een soort van alter ego te zien. Als iets wat je niet bent, maar wat je hebt. Daarom nodig ik je ook van harte uit om jouw gedachten ook een naam te geven. Maar misschien doe je dat ook al. Enne...  mijn Gerda zou natuurlijk heel graag willen weten hoe jouw alter ego heet en hoe jullie relatie is!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness of een van mijn andere gratis E-books.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen