Ik heb gedachten, maar ben ze niet

Veel mensen denken dat ze hun gedachten en gevoelens ZIJN. Zelf heb ik dat ook nogal lang gedacht. Er was een tijd dat ik echt geen idee had dat mijn boosheid en frustratie veroorzaakt werd door gedachten die ik over mijn werkelijkheid had. Ik WAS gewoon boos en daarmee basta.

In de greep van mijn gedachten

Ik was daarmee nogal in de greep van mijn ego, van mijn eigen negatieve gedachten. En daar had ik er zat van, van die negatieve gedachten. Ik vond mezelf lelijk, niet goed genoeg en had nauwelijks zelfvertrouwen. Ik was er toen ik jong was van overtuigd, dat ik alleen ‘over’ zou blijven. Type muurbloempje. Uitgaan deed ik niet, want ik wist zeker dat ik toch niet gevraagd zou worden…

Afstand nemen

Het waren allemaal uitingsvormen van mijn ego, van mijn denken. Gelukkig heb ik in de loop van mijn leven mogen ontdekken dat die gedachten en ik niet hetzelfde zijn. Ik heb gedachten, maar ben ze niet. Ik heb gevoelens maar ik ben ze niet. Ik ben het bewustzijn voorbij mijn gedachten en gevoelens. Ik heb mogen ontdekken hoe ik afstand kan nemen van die gedachten die soms vrij hardnekkig in mijn realiteit wilden zijn.

Voelen wat gevoeld wil worden

Hoe ik dat doe? Ik verleg gewoon mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik voel in mijn lijf wat gevoeld wil worden. In het begin natuurlijk doodeng. Want mijn overlevingsstrategie was juist gebaseerd op zo weinig mogelijk voelen. Maar het gekke is dat het heel heilzaam werkt om gewoon te voelen wat je voelt in je lijf. Ik word me dan gewaar wat er in mijn lichaam gebeurt. Ik let er dan bijvoorbeeld op of ik de energie kan voelen stromen in mijn handen. Misschien denk je nu wel direct: Dat kan toch helemaal niet? Maar doe het maar eens. Voel maar.

Warm of koud?

Voelen je handen warm of juist koud? Wat voel je in je handen? Misschien voel je het een beetje tintelen in je handen. En misschien moet je om het kunnen voelen eerst je ogen even dichtdoen om beter te kunnen voelen.

Als je je handen zo een paar minuutjes hebt gevoeld ga je met je aandacht naar de rest van je lichaam. Van je handen ga je naar je armen. Voel maar eens hoe je armen voelen. Blijf ook een paar minuten bij je armen met je aandacht. En zak dan verder naar beneden naar je voeten. Voel je voeten. Voel hoe je voeten op de vloer rusten. Of als je ligt voel hoe ze liggen. Je hoeft er alleen maar even met je aandacht bij te blijven. De volgende stap is om je handen en je voeten tegelijkertijd in je bewustzijn te brengen. Ook weer even een paar minuten. En dan ga je door met de rest van je lichaam.

Energie voelen stromen

En steeds let je erop of je de energie kunt voelen stromen in je lijf. Het voelen stromen van de energie in je lijf zorgt ervoor dat je je identificatie met wat je voelt kwijt raakt, terwijl je juist met je aandacht wel in je lichaam aanwezig bent. Dat lijkt wat tegenstrijdig, maar het werkt wel zo. Door op die manier je aandacht te richten op de verschillende delen van je lichaam kom je los van je denken, van je ego. En dat loskomen van je denken zorgt ervoor dat je je meer in balans voelt en meer rust in je hoofd en je leven ervaart. Het is inmiddels helemaal oké voor mij om te voelen wat ik voel.

Ik ben 

Ik ben niet mijn gevoel én ik ben niet mijn gedachten. Ik ben gewoon. Niet meer en niet minder. Mezelf, waar ik ook ben en met wie ik ook ben. Ik laat mezelf niet meer in de steek. 

En jij?

Kun jij je gedachten ook los zien van wie je bent? Of gaan ze nog regelmatig met je aan de haal? Heb jij een andere voor jou goed werkende manier om uit de greep van je ego te blijven? Deel het en we vermenigvuldigen!

Rust en vrede in jezelf vinden?

Jezelf steeds beter leren kennen en het contact met je lichaam leren herstellen? Meld je dan aan voor de 8 weekse online training Liever Gelukkig met Mindfulness.

Of download mijn gratis E-book: Liever Gelukkig met mindfulness.

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat altijd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. Download gratis meditaties.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen