Dat doen wij hier niet! Experiment met apen
23 januari 2015 

Dat doen wij hier niet! Experiment met apen

Heel vaak kom ik in mijn praktijk mensen tegen die last hebben van hun eigen gedrag, maar vaak niet kunnen verklaren waarom ze doen wat ze doen. Ze zijn zich meestal niet bewust van het patroon van aangeleerde overtuigingen. Overtuigingen zijn gekke dingen. Je zou het kunnen vergelijken met een tafelblad. Overtuigingen zijn net als een tafel. Alle ervaringen in je leven die een bepaalde gedachte die je hebt over jezelf, anderen of de buitenwereld ondersteunen zijn als het ware een tafelpoot onder je tafelblad. De eerste keer dat je een ondersteunende ervaring hebt, staat je tafel nog steef. Maar als je meer dan vier ervaringen hebt die je gedachte ondersteunt, dan gaat je tafel steeds steviger staan. Hoe meer ervaringen je hebt die je gedachte ondersteunt, des te steviger staat je tafel.

Mijn waarheid en jouw waarheid

Nu is er ook iets geks mee aan de hand, want je hersenen hebben de neiging om te zoeken naar informatie die klopt bij je overtuiging. Veel van de informatie die je ontvangt wordt door je hersens vervormd of gedelete. Dat proces voltrekt zich meestal volkomen onbewust. Maar het zorgt er wel voor dat je steeds opnieuw je eigen werkelijkheid bevestigt. En dat betekent ook dat DE werkelijkheid niet bestaat, maar alleen maar jouw versie van de werkelijkheid.

Wie we zijn...

Overtuigingen zijn soms gekke dingen. Maar altijd zijn ze impactvol. Vooral als je overtuigingen hebt op zijns niveau. Als je van jezelf gelooft dat je iets al of niet BENT. Je zult namelijk vrijwel nooit iets doen wat niet klopt met wat je over jezelf gelooft op zijns niveau. Want wat je gelooft op zijns niveau over jezelf werkt sterker van welke overtuiging ook. Zo kun je bijvoorbeeld over jezelf geloven dat je niet kunt leren. Je weet het zeker: Je BENT dom. Misschien heb je als klein kind een keer iets onhandigs gedaan omdat je niet goed wist hoe het werkte. Je kreeg van een van je ouders of andere opvoeders op een niet mis te verstane manier te horen dat het dom was wat je deed. En dat proces herhaalt zich nog een paar keer. Op een gegeven moment weet je het zeker: Ik ben dom! Het gekke is dan dat je onbewust ook domme dingen gaat doen. Of je wordt er zo onzeker van dat je daardoor onhandige dingen doet, waardoor je je overtuiging versterkt. En wat je zeker ook doet: Als iemand je een compliment geeft, ontvang je hem niet. Want dat past niet bij jouw overtuiging over jezelf. De kans is zelfs groot dat je het compliment niet eens hoort. Of je maakt er iets anders van: Dat zegt hij nou wel, maar hij wil gewoon iets van me. Wat wil hij van me?

Overtuigingen van een ander 

Het bijzondere is ook dat overtuigingen ook kunnen ontstaan doordat anderen bepaalde ervaringen hebben of hebben gehad. Je hoeft dus niet eens zelf die pijnervaringen te hebben gehad. Ook als anderen dat hebben ervaren kun je ergens van overtuigd zijn. Doordat we als mensen sociale wezens zijn die voor hun overleving afhankelijk zijn van hun omgeving passen we ons gedrag aan aan dat van de groep waar we onderdeel van uitmaken. Zo is er ooit eens een heel bijzonder experiment met apen gedaan, waar dit uit blijkt.

Experiment met apen

De onderzoekers gebruikten een kooi met daarin vier apen. In het midden van de kooi hingen de onderzoekers een banaan op. En onder die banaan zetten ze een trap neer. De apen die natuurlijk nieuwsgierig waren en wel graag een banaan lusten keken vol interesse naar de banaan en de trap. Op een gegeven moment loopt er eentje naar de trap toe en wil de trap opklimmen. Maar op het moment dat hij dat doet, worden de andere drie apen met een brandslang nat gespoten. Als de apen hiervan zijn bekomen, is er een ander aap die het nog eens waagt te proberen. Maar het gevolg is hetzelfde. De andere apen worden natgespoten. De apen hebben na twee keer hun lesje al geleerd. Als er weer een aap is die het waagt de trap op te willen klimmen, houden de andere apen hem tegen.

Les geleerd 

De volgende stap in het experiment is dat er een aap uit de kooi wordt gehaald en een andere aap erin gebracht. De nieuwe aap ziet de banaan en denkt uiteraard: Die is voor mij. Hij schrikt zich dan ook te pletter als de andere apen hem op de nek vliegen als hij de trap op wil. Als hij nog een poging waagt met hetzelfde resultaat heeft ook hij zijn les geleerd.

Enthousiasme afgerammeld 

Er wordt een tweede aap uit de kooi gehaald en weer een nieuwe in de kooi gestopt. Ook de nieuweling loopt enthousiast op de banaan af. Het gevolg: Een aframmeling van zijn soortgenoten. Inclusief de nieuwe aap.

Ze weten niet waarom

Ook bij de derde aap herhaalt zich dit principe. De twee nieuwe apen doen mee met de aframmeling van hun nieuwe soortgenoot als hij de banaan wil pakken. Twee van de apen die hieraan meedoen hebben werkelijk geen idee waarom ze het doen. Zij weten niet waarom ze de trap niet op mogen.

Geen aap die zich er nog aan waagt... 

De laatste oude aap wordt uit de kooi gehaald en een vierde nieuwe aap komt in de kooi. Alle apen die het natspuiten hebben ervaren zijn uit de kooi verdwenen. Maar er is geen aap meer die de trap nog op waagt.

Hoezo niet?

Dat doen wij hier niet…

En jij?

Doe jij ook zoals de apen? Ben je je bewust van je eigen onbewuste patronen? Hoe hebben ze jou gevormd? Wat doe jij om daar los van te komen? Of wat heb je gedaan om bewuster te leven? En wat kun je nog doen voor jezelf om jouw leven nog mooier, gelukkiger en succesvoller te maken?

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen! Of vraag een van mijn andere gratis E-books aan.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen