Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft
11 maart 2013 

Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft

Waar je van overtuigd bent zal altijd waar zijn in je leven. Het is maar dat je het weet. Wat je denkt zal jouw werkelijkheid bepalen. Jouw overtuigingen worden door een oud gezegde heel mooi weerspiegeld: Zoekt en gij zult vinden. En zo is het maar net.

Onbewuste overtuigingen

Als je je niet bewust bent van jouw overtuigingen en de impact ervan, dan is de kans groot dat je in veel situaties niet effectief zult zijn. Je overtuigingen vormen namelijk het fundament van het bouwwerk dat jouw leven heet. En misschien denk je nu dat dat misschien waar is, maar dat jouw overtuigingen nou eenmaal jouw overtuiging is. En daarmee basta. Toch hoeft dat niet zo te zijn.

Overtuigingen kun je veranderen!

Het bewijs daarvan is overduidelijk en simpel. Er was een tijd waarin je zeker wist dat Sinterklaas bestond… En misschien was je er ook wel heel erg van overtuigd dat je relatie voor altijd was. Je beste vriendin is niet meer je beste vriendin sinds ze er met je vent vandoor is. Er was een tijd dat je spinazie niet te vreten vond en kijk nu eens… Misschien dat je niet echt blij wordt van al die voorbeelden, maar er zijn oneindig veel voorbeelden van veranderde overtuigingen.

Een overtuiging is maar een idee...

Overtuigingen zijn niets anders dan ideeën waarvan jij hebt besloten dat ze voor jou waar zijn. Eerst is er het idee of de gedachte. Je denkt bijvoorbeeld: Leren is moeilijk. Na drie mislukte proefwerken ben je er zeker van. Je kunt het niet en leren is moeilijk. Je neemt op dat moment het besluit dat voor altijd en overal in elke situatie leren moeilijk is voor jou.

Een overtuiging staat als een tafel op zijn poten

Je kunt dat idee als het ware vergelijken met een tafelblad zonder poten. Elke ervaring die je aan de hand van dat idee opdoet en die het idee ondersteunt is een poot onder die tafel. Hoe meer poten, hoe steviger en stabieler de tafel staat en op een gegeven moment krijgt niemand die tafel meer om. Het staat zo stevig als een huis. En jij weet zeker dat je gelijk hebt en dat jouw overtuiging waar is en klopt.

Overtuigingen bepalen je resultaten

Nu is het zo dat gelukkig niet iedereen dezelfde overtuigingen heeft. En verschillende overtuigingen leiden ook tot verschillende resultaten. Succesvolle mensen hebben overduidelijk andere overtuigingen dan mensen die niet succesvol zijn. Daarmee is niet gezegd dat de overtuigingen van succesvolle mensen meer waar zijn dan die van niet succesvolle mensen. Ze zijn gewoon wat ze zijn. Gedachten die je op een gegeven moment voor waar hebt aangenomen. Maar de inhoud van je overtuigingen is wel heel bepalend voor je uitkomst.

Einstein had daar een geweldige uitspraak over:

Als je gelooft dat je het kunt dan heb je gelijk en 
als je gelooft dat je het niet kunt, dan heb je ook gelijk.

Dienen je overtuigingen je?

Het gaat er niet om of je overtuigingen waar zijn, want dat zijn ze voor jou. Veel belangrijker is het om te kijken of jouw overtuigingen je dienen. Of ze je helpen datgene te doen of te bereiken wat je wilt bereiken of doen? Als je overtuigingen je ondersteunen en helpen bij het bereiken van je doelen, blijf er dan vooral van overtuigd. Dienen ze je doelen niet, weet dan dat je ze kunt veranderen. De vraag is en blijft of jouw overtuigingen voor jou werken of niet.

Onderzoek je overtuigingen

Als jouw overtuigingen niet voor je werken, onderzoek ze dan en verander ze in overtuigingen die wel werken en die je ondersteunen bij het bereiken van wat je wilt. Kom je er achter dat je niet functionele overtuigingen hebt lees dan alles over wat andere mensen hebben gedaan om hun overtuigingen te veranderen.

Levens veranderende situaties zorgen voor andere overtuigingen

Vaak zijn er leven veranderende gebeurtenissen voor nodig om je zo ver te krijgen dat je je realiseert dat je iets veranderen moet in je leven. Je kent ook vast wel mensen in je omgeving die na een impactvolle gebeurtenis het roer om hebben gegooid. Na een levensbedreigende ziekte kan ze ineens wel grenzen stellen. Of als ze haar baan kwijt raakt of is geraakt maakt ze wel ineens de keus om datgene te gaan doen wat ze altijd al wilde doen.

Doe maar een flinke crisis!

Maar ook als je besluit alles bij het oude te laten dan is dat dikke prima. Zolang jij gelukkig bent met wat en wie je bent hou je gewoon lekker alles bij het oude. Ben je niet gelukkig en kom je niet van de pot? Dan wens ik je een flinke crisis toe opdat je uit je comfortzone komt en gaat doen wat nodig is om datgene te veranderen wat veranderd wil worden.

Alleen jij kunt er wat aan doen

En weet je: Niemand anders dan jij kan jouw overtuigingen veranderen. Want jij bepaalt wat er in jouw werkelijkheid is. Dus of je je wereld als een groot feest of als een en al ellende beschouwt, de keus is aan jou of je daar wat aan gaat doen of niet. Ben je blij met wat er is, ga dan vooral zo door. Ben je niet blij? Weet dan dat je je overtuigingen kunt veranderen en dat er maar één iemand is die dat kan doen!

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen