Geloof jij dat je het kunt?

Een van de belangrijkste redenen waarom je leven niet gaat zoals jij het wilt is je geloofssysteem. Je overtuigingen van wat waar is en waar zou kunnen zijn is de grootste blokkade om te zijn wie je bent en te hebben wat je wilt. En wat het lastigste hieraan is, is dat je het zelf meestal niet in de gaten hebt. Je hebt het niet in de gaten omdat jouw overtuigingen, jouw geloofssysteem voor jou waar is. Het is jouw werkelijkheid. En als jij gelooft dat het waar is, dan gaan jouw hersenen op zoek naar informatie die strookt met jouw overtuiging. Je hersenen zijn de hele dag bezig om het grootste deel van de informatie die binnenkomt te deleten. En de manier waarop ze dat doen hangt samen met wat je geloofssysteem is. Met wat jouw overtuigingen zijn.

Automatische gedachten

Een groot deel, zo’n 70 procent van de 60.000 gedachten die je hebt, zijn automatische en weer terugkerende gedachten. Die terugkerende gedachten ontstaan als gevolg van ervaringen die je hebt in je buitenwereld. Je maakt in je leven een vervelende ervaring mee, geeft daar de betekenis van een pijnervaring aan en de geboorte van een belemmerende overtuiging is een feit. Het ingewikkelde van dit proces is echter dat dit proces een onbewust proces is. Je hebt het vaak niet in de gaten dat je dat doet. 

Mijn gevoel overkomt me

Veel mensen zijn er van overtuigd dat gevoel hen overkomt. In hun werkelijkheid is dat gevoel er zo maar en kunnen ze er niets aan doen. Voor hen in hun wereldbeeld is dat op dat moment ook hun waarheid. Zonder er bewustzijn over te hebben kun je er inderdaad niets aan doen. Als je een keer spreekbeurt had op school en er werden grapjes over gemaakt of de docent zei er iets onaardigs over of je vond zelf dat het niet goed ging doordat je niet aan je eigen norm of de norm die je ouders voor je stelden, dan zal elke volgende keer spreken voor een groep lastiger zijn. Zeker als er sprake is van een herhalend patroon. 

Ik ben bang om te spreken in het openbaar

Feitelijk maakt het niets uit wat de ervaring is. Het kan om gezondheid gaan, om werk, geld, vriendschappen of relaties, etc. Als je niet hebt wat je graag wilt, dan is er vrijwel altijd sprake van iets waarin je jezelf blokkeert. Spreken in het openbaar is echt zo’n voorbeeld waar heel veel mensen de overtuiging hebben dat ze dat niet goed kunnen. 

Je lichaam liegt niet

Soms ben je er misschien van overtuigd dat het voor jou niet opgaat. Toch laat in veel van die gevallen je lichaam iets anders zien. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je op het niveau van je verstand wel kunt vinden dat je iets wel kunt of iets wel waard bent, maar op het gevoelsniveau wat je in je lichaam kunt waarnemen, zit dan wel degelijk een blokkade, die fysiek gewoon zichtbaar is. Soms merk ik in gesprekken ook dat een klant zich in eerste instantie niet herkent in een blokkade. Maar door het te benoemen is er een zaadje geplant en als ik dat thema voor dat moment laat rusten, dan gebeurt het regelmatig dat er achteraf een opmerking komt in de trant van: Oh, volgens mij heb je toch gelijk. Ik voel me  inderdaad klein of schuldig of … in die situatie. 

Bewust worden van je geloofsovertuigingen

Daarom als je leven op bepaalde terreinen niet is zoals jij dat graag zou willen? Onderzoek eens wat je gedachten over die situatie zijn? Wat is jouw waarheid over die situatie? Geloof je dat je het kunt? Of geloof je dat je het niet kunt? Of dat je het niet waard bent, etc? Word je bewust van alles wat jij over die situatie in je leven gelooft.  Door je bewust te worden dat dat aan de hand is, zet je de eerste stap in het proces van het veranderen ervan.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op maandag 28 mei 2012 om 12:30
Als je dit bij jezelf herkent dan is het raadzaam om een cursus te volgen. Kom uit je "gemaksmodus" en je zal jezelf een stuk sneller ontwikkelen ondanks dat het een relatief langzaam proces blijft. Blijf er aan werken, probeer het steeds weer. Het leven wordt er een stuk leuker en spannender van heb ik zelf ervaren.

Helmi van bergen op maandag 21 mei 2012 om 10:48
Ik moest bij jouw artikel over effectiviteit denken aan het boek "The artist Way" van Julia Cameron. Die zegt inderdaad ook het een en ander over blokkades die je hinderen. Ik heb er veel baat bij om met name elke morgen de ochtendpagina's te schrijven, zoals zij aanraadt. Ik heb daar baat bij en merk dat er inderdaad blokkades bestaan of onbewuste overtuigingen, die me remmen. Er van af komen is de volgende stap.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen