Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?
15 juni 2011 

Assertiviteit: Waarom kiest iemand voor agressie?

Waarom kiest een mens voor agressie?

Een van de vragen van X is wat de reden is dat iemand voor agressie kiest. De wedervraag die ik haar stel is of zij denkt dat mensen bewust voor agressie kiezen. Het overgrote deel van de mensen kiest in mijn optiek niet zo bewust. De meeste mensen leven hun conditionering.

Agressief patroon

Een kind wat zijn vader over van alles kwaad en agressief zag worden kan er (onbewust) voor gekozen hebben dat patroon te herhalen. En iedere situatie die daar aanleiding toe kan geven leidt dan tot een boze of agressieve reactie.

Agressie als masker

Agressie en boosheid zijn ook wel gemaskeerde reacties voor een ander gevoel. Heel vaak zit nog een of andere vorm van angst voor verlies onder. Want heel basaal gezien zijn er maar twee dingen die mensen motiveren iets al of niet te doen. En dat zijn de mate van pijn of plezier die ze aan een situatie of persoon verbinden. Pijn of plezier, of angst en verlangen. Daarbij doen de meeste mensen veel meer om pijn te vermijden dan ze ooit zullen doen om plezier te hebben.

Pijn niet hoeven voelen

Boos worden is dan een manier om de onderliggende pijn niet te hoeven voelen. Bovendien levert boosheid ook vaak iets op. Het is een heel sterke energie. Als ik zelf kwaad ben (wat gelukkig steeds minder vaak voorkomt) zet ik die heel sterke energie om in poets- of opruimwoede. Als ik ga schoonmaken of opruimen, dan zakt de boosheid langzamerhand weg, doordat ik mijn aandacht op iets anders richt en het levert me uiteindelijk een schoon huis of schone auto op.

Wat is de pijn of de angst?

Als je je vaak om dezelfde dingen boos voelt, kan het zinvol zijn jezelf eens af te vragen wat de pijn of de angst is die onder de boosheid zit. Boosheid kan ook op een andere manier iets opleveren. Die sterke energie doet namelijk ook vaak iets met degene op wie de boosheid is gericht. Daardoor komen situaties of mensen regelmatig in beweging, waardoor er iets verandert.

Omzetten in drive

X beaamt dit. De boosheid en agressie van de ander die haar eerst van streek en bang maakten heeft ze omgezet in boosheid en drive om er voor te zorgen dat dergelijke situaties zich niet meer kunnen herhalen. En daar is ze dan weer blij mee. Dus die boosheid levert haar weer iets op, wat er voor kan zorgen dat ze een volgende keer weer waarin iemand boos of agressief op haar reageert zelf ook weer boos zal reageren.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen