Assertiviteit: Loslaten

Al vroeg in je leven creëer je gewoontes en patronen omdat ze je op een bepaalde manier behulpzaam zijn. Bewust of onbewust kies je er dan voor om iemand aardig te vinden of juist niet aardig te vinden. Soms kies je ervoor om iemand te ‘straffen’ en soms laat je je van meest liefdevolle kant zien. 

Interpretatie

In de interpretatie van situaties zit een oordeel en dat oordeel wordt bepaald door onder meer jouw normen en de filters waarlangs de informatie bij jou binnen komt. Normen en filters die je vaak onbewust hebt meegenomen uit je jeugd en die voor een groot deel worden bepaald door wat ‘normaal’ was in jouw gezin of de andere directe omgeving. 

Schaamte voor je verslaafde vader of moeder

Het kan dan zijn dat je door de betekenis die je aan een situatie geeft jezelf op slot zet of ziekte in je leven creëert. Vraag jezelf bv. maar eens af wanneer je weer eens klaagt: Ik ben zo moe, of er niet iets anders onder je moeheid zit dan alleen maar te weinig geslapen. Als je je bijvoorbeeld schaamt voor je aan de drank verslaafde vader of moeder. Of omdat je je als kind van rijke ouders tussen allemaal minder bedeelden een buitenbeentje voelt. Of je veronderstelt dat omdat je ouders dik zijn, jij ook dik zal worden. Of je bent bang omdat je moeder jong is gestorven dat jij ook wel niet oud zult worden.

Negativiteit

Het zijn voorbeelden van situaties die vertellen dat jij een bepaalde betekenis hebt gegeven aan een situatie, waarbij je bij jezelf een bepaald gevoel oproept. Als dat een vervelend gevoel is, en je daarmee negativiteit creëert in je leven, omdat je niet goed weet hoe je anders met die situatie kunt omgaan, realiseer je dan eerst eens wat het met je energieniveau doet. Als je je energie er in verliest, vraag jezelf dan eens het volgende af:

  • Wat vind ik niet leuk?
  • Op wie ben ik boos?
  • Wat ben ik aan het ontwijken?
  • Wat maakt dat ik dit nodig heb?

De betekenis die je eerder aan de situatie of persoon hebt gegeven, heeft je op enig moment in je leven iets opgeleverd. Want je hersens zullen altijd in eerste instantie kiezen voor de betekenis die het minste pijn oplevert en het meeste plezier. Alleen daarna doe je dat proces meestal niet opnieuw.

Door de ogen van een kind van vijf bekeken

Volautomatisch geef je de volgende keer dezelfde betekenis aan een vergelijkbare situatie. En daardoor kan het ontstaan dat je vele jaren later nog steeds reageert met de interpretatie van een kind van vijf dat iets heeft meegemaakt en wat door de ogen van een kind van vijf daar een betekenis aan geeft. Met de kennis en het overzicht van een kind van vijf. En die betekenis stel je niet automatisch opnieuw ter discussie.

Te weinig last om los te laten

Want wanneer jouw hersens elke situatie als een nieuwe en onbekende situatie zouden moeten bekijken, zou je niets kunnen leren. En je zou ontzettend veel tijd kwijt zijn aan het steeds opnieuw interpreteren van situaties. Wanneer je echter genoeg 'last' ervaart, oftewel genoeg pijn hebt, dan kan dat reden zijn om je oude interpretaties eens te heroverwegen. Maar soms ervaar je te weinig last, te weinig stress en spanning in je systeem om er echt iets aan te veranderen.

Nog niet klaar om los te laten

Soms ben je er gewoon nog niet aan toe om iets, iemand of een situatie los te laten. Je bent er gewoon nog niet klaar voor omdat het je op de een of andere manier nog iets brengt. Dat is de winst in jouw verlies. Als dat aan de orde is, dan maakt het niet uit wat je doet, want het gaat toch niet werken.

Gemakkelijk en snel loslaten

En wanneer je moment daar is, dat jij er aan toe bent om los te laten. En je een ferme beslissing neemt om bv. te vergeven. Wanneer je er voor kiest een andere betekenis te geven aan wat er is gebeurd in je leven. Zodat je leert van wat er was en voortaan andere keuzes maakt, dan is het soms verbazingwekkend te zien hoe gemakkelijk en snel je kunt loslaten.

Een affirmatie die je kan helpen:

Een affirmatie die mij in zware tijden veel heeft geholpen: Ik vertrouw en ik laat los.

Zelfvertrouwen voor vrouwen


Als zelfvertrouwen nog niet zo vanzelfsprekend voor je is, meld je dan vandaag nog aan voor de 12 weekse online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen (ook voor mannen geschikt :-)). Met iedere week een extra bonus. Alle lessen zijn niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren of te kijken en te luisteren, mocht je geen 'lezer' zijn.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?


Meer informatie over hoe je grenzen stelt en goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander daarbij uit het oog te verliezen? Vraag dan mijn gratis E-book Liever Assertiever aan of een van mijn andere gratis E-books.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen