Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan gezondheid denkt? Veel mensen denken dan aan iets van eten of bewegen, je gewoon goed voelen en de afwezigheid van ziekte. Toch is gezondheid veel meer dan dat.
Definitie gezondheid volgens Wikipedia
Volgens wikipedia is gezondheid, het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk, in geestelijk als in maatschappelijk opzicht.
En ziekte dan?
Tja, het mag een definitie zijn en zegt tegelijkertijd niet zoveel. Want feitelijk zou het best zo kunnen zijn dat iemand die ziek is en die zich niet verzet tegen zijn ziek zijn zich in maatschappelijk, lichamelijk en geestelijk opzicht in orde voelt. Maar of je dan zou moeten spreken van gezondheid is discutabel. Er zou daarom in mijn beleving ook nog iets bij vermeld moeten worden over afwezigheid van ziekte.
Gezondheid is een containerbegrip
Gezondheid is een containerbegrip waarbij je diverse uitleggen kunt hanteren. Bij ons in het Westen staat, ondanks dat het niet in de definitie staat, de afwezigheid van ziekte vaak centraal. Maar het is absoluut meer dan dat. Want afwezigheid van ziekte wil niet per definitie zeggen dat er ook sprake is van gezondheid.
In mijn definitie van gezondheid gaat het over balans
Ik ben van mening dat gezondheid gaat over een vorm van in balans zijn. Heel zijn. In harmonie en evenwicht met jezelf en je omgeving. Een lichaam wat fysiek ziek is zorgt in de praktijk er ook meestal voor dat in geestelijk en maatschappelijk opzicht onbalans wordt ervaren. Of zoals volgens de definitie van wikipedia staat omschreven het gevoel dat alles in orde is verdwijnt vaak wanneer sprake is van ziekte.
Wisselwerking lichaam en geest
Er is een directe wisselwerking tussen die en andere factoren. Wanneer je je in geestelijk of mentaal opzicht niet goed voelt, bv. als je last van depressieve buien of gevoelens hebt, dan doet je lichaam daar in mee. Het is ook niet voor niets dat in de behandeling van dergelijke klachten beweging tegenwoordig een belangrijke rol speelt. Want via het lichaam kan de geest worden beïnvloed en andersom. Door bv. hardlooptherapie gaat het lichaam bepaalde hormonen aanmaken waardoor het geestelijk welzijn wordt bevorderd.
Eenzaamheid doet afbreuk aan gezondheid
Verder zou je je lichamelijk prima gezond kunnen voelen, maar kan een geïsoleerd bestaan bv. als gevolg van pestervaringen in je jeugd er ook voor zorgen dat je minder deelneemt aan de maatschappij, waardoor er geen sprake is van harmonie, maar juist eenzaamheid in het totale plaatje. Dergelijke gevoelens en een gebrek aan deelname in het grotere geheel heeft weer een negatief effect op de ervaren gezondheid.
Gezondheid en zuurstof
Gezondheid is een complex gebeuren waarbij alles met alles in verbinding staat. Als je last van spanning ervaart, ook zonder dat je ziek bent, gaat je ademhaling omhoog en krijgt je lichaam te weinig zuurstof. En zuurstof is de allerbelangrijkste brandstof van ons lichaam. Het is ook juist dat gebrek aan zuurstof in het systeem wat voor problemen zorgt. Gebrek aan zuurstof leidt namelijk tot verminderde energie in je systeem. En we weten allemaal wel hoe het voelt om energie te verliezen of geen energie meer te hebben. Je zou dus bij alles wat je doet jezelf de vraag kunnen stellen: Geeft me dit energie of kost het me juist energie? Alles wat je energie kost, doet afbreuk aan je gezondheid en alles wat je energie brengt bevordert je gezondheid.
Gezondheid en voedsel
Natuurlijk heeft voedsel invloed op onze gezondheid, maar de vraag is of die invloed zo groot is als vaak wordt aangenomen. Als je nagaat hoeveel mensen in de wereld en ook in Nederland te zwaar zijn en ongezond leven en als je nagaat hoeveel mensen er op talloze manieren ook werk van maken om die mensen te helpen met hun gezondheid, dan is de vraag hoe effectief dat is, als je ziet dat het probleem uiteindelijk alleen maar groter wordt. Ik denk daarom ook dat gezondheid begint bij gezond denken en pas daarna bij eten en bewegen. Want iedereen kan afvallen, maar het komt er op aan je levensstijl zodanig in te richten dat je die de rest van je leven vol kunt en wilt houden. En dat lukt vrijwel nooit met alleen maar een dieet.
Op zoek naar de oorzaak van onbalans om ziekte te voorkomen
Ik heb heel wat onbalans en ziekte ervaren in mijn leven. En heb inmiddels gelukkig een bepaalde balans gevonden tussen al die verschillende factoren, waardoor ik mezelf inmiddels al vele jaren als een gezond mens beschouw. Na jaren van tobben met problemen met mijn gezondheid weet ik nu wat ik beter wel en wat ik beter niet kan doen om me goed en gezond te voelen. Heb ik de discipline om dat altijd en 24 uur per dag te doen? Nee, helaas, ben ik daarin net een echt mens…. Maar zodra mijn lichaam signalen afgeeft dat er sprake is van onbalans, als ik bv. keelpijn voel opkomen, dan ga ik op zoek naar wat er in mijn gedrag toe heeft bijgedragen dat ik keelpijn heb gekregen. Als ik op dat moment direct ingrijp, wat me gelukkig tegenwoordig meestal wel goed lukt, dan wordt dat keelpijntje geen zware griep meer, maar is met een dag of twee weer verdwenen. Omdat ik luister naar wat mijn lichaam me op dat moment wil vertellen. Zodat ik het tekort aan zuurstof weer kan aanvullen, waardoor mijn lichaam zelf het probleem zo snel en zo effectief mogelijk oplost.
Combinatie lichaam, geest en levensdoel
Voor mij is het daarom de combinatie van een mens met een gezonde geest in een gezond lichaam die in zijn of haar leven doet waartoe hij of zij in dit leven is. Iemand die zijn of haar levensdoel leeft.
Wat is die gezonde geest?
Een gezonde geest is volgens mij een geest die positief in het leven staat en zelfvertrouwen heeft. Een geest ook die over voldoende autonomie beschikt, over voldoende regelvrijheid beschikt om het leven te leven waar hij of zij voor kiest en die vooral het leven in het nu leeft. Niet in het verleden of in angst voor de toekomst.
Goed zorgen voor je lichaam en je geest
Zo’n gezonde geest zorgt goed voor zijn of haar lichaam. Voedt het met gezonde gedachten en voldoende zuurstof, gezonde voeding en voldoende beweging. En wanneer die gezonde geest in dat gezonde lichaam zijn of haar levensdoel leeft, dan zal naar mijn idee gezondheid het uiteindelijk resultaat zijn.
Schrijf je mee?
En wat denk jij? Wat is jouw idee bij gezondheid?
Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?
Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.
Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid
Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!
Leuk of waardevol artikel?
Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?
Website-reacties op dit artikel
Randy op zaterdag 12 oktober 2013 om 10:27
Wat Gerda schrijft is zooooo herkenbaar! En ik denk zo zachtjes aan, dat bijv. Fibromyalgie de manifestatie is van onverwerkte pijn door stress, die je je hele leven of in ieder geval gedurende een heel lange tijd hebt ervaren. Anders gezegd, onverwerkte emotionele pijn, die letterlijk is gaan vastzitten op die plaatsen in je lijf, waar beweging 'begint', namelijk in en op je aanhechtingen en pezen, waardoor ik bijvoorbeeld wat lastiger in beweging kom. Omdat ik ervaren heb, dat als ik me door die pijn niet laat weerhouden, ik toch kan sporten en ik ben gaan fitnessen. Daardoor ben ik heel veel energieker geworden en voel me gezond, ondanks dat ik lang niet alles kan doen wat ik heeeel graag zou willen doen, zoals weer dansen, (hard)lopen, skeeleren, zwemmen en gewoon stoeien.
Zinvol werk, thuishulp bij hoogbejaarden :), en een zinvolle vrijetijdsbesteding heeft er ook aan bijgedragen, dat ik me gezond voel om al de redenen die Nelly in haar artikel hierboven beschrijft.
Voor mij geldt nu, dat als je met gesprekken je oude pijn niet voldoende 'kwijtraakt', kan je door te gaan bewegen die oude pijn beter hendelen en nieuwe pijn ook. Dat motiveert mij om tóch te gaan fitnessen als ik al best moe ben en daardoor erg weinig zin heb :). Gedurende mijn work-out verdwijnt mijn VERMOEIDheid om plaats te maken voor een MOE-MAAR-VOLDAAN gevoel. Voel je het verschil?
Gerda van der Wal op woensdag 27 maart 2013 om 13:55
Op oudere leeftijd, word dit jaar 50, heb ik ondertussen meer geleerd voor mezelf op te komen, maar het blijft lastig.
Vooral ook door de opvoeding, arbeidersgezin op gevoed, minderwaardigheidscomplex. Nu werk ik in PG(Psygo Geriatrisch) team bij ouderen die met een hulp nog thuis kunnen wonen. Inderdaad luisteren naar je lichaam is belangrijk, maar ook wat je meemaakt kan zoveel invloed hebben op je gezondheid. Zo was mijn man naar het ziekenhuis geweest met fikse longontsteking, was kantje boord en na een paar dagen dat hij thuis was kreeg ik enorme buikgriep(leegloop), normaal ben ik met een dag er weer bovenop, maar toen duurde het minstens drie dagen en daarna vreselijk vermoeid. Dat heeft zeker te maken met die enorme stress ervoor. Moeilijkheden met oudste dochter geen contact, ook een week gevloerd. Dus het blijkt wel dat de psyche en lichaam veel invloed hebben op elkaar.