Gezond oud worden. Wie wil dat nou niet?
18 juni 2012 

Gezond oud worden. Wie wil dat nou niet?

Als je nog jong bent, dan sta je er meestal niet zo bij stil… Maar ouder worden en dan met name gezond ouder worden vraagt juist dat je al op zo jong mogelijke leeftijd je bewust bent van je leefstijl. Wil dat zeggen dat als je ouder bent het niet meer uitmaakt? Nee, natuurlijk niet. Ook als je al wat ouder bent en zelfs als je al op leeftijd bent, je kunt ALTIJD iets doen om je gezondheid te bevorderen. Maar het betekent wel dat je wanneer je jonger begint je lichaam niet hoeft te belasten met allerlei gifstoffen die het op een gegeven moment nog slecht kwijt kan. 

Gezond oud worden wordt bepaald door o.a.:

En er zijn ontzettend veel factoren van invloed op het gezond oud worden. Ik noem er een aantal:

  • De mate van stress die je te verduren hebt gehad in je leven 
  • De manier waarop je met die stress bent omgegaan
  • De gesteldheid van je gebit
  • Je gewicht
  • De hoeveelheid en intensiteit van de beweging die je hebt
  • Of er sprake is of is geweest van een ernstige en/of chronische ziekte
  • Heb je een goed sociaal vangnet
  • Heb je een voedende relatie
  • Heb je een zinvolle invulling voor je tijd, waarbij je het idee en gevoel hebt nog iets te kunnen bijdragen
  • Hoe is het met je voedingsgewoonten
  • Wat zijn je overtuigingen over ouder worden?
  • Heb je nog iets om naar toe te leven?

Gezond oud worden en stress

Ik zal met deze factoren vast niet uitputtend zijn, maar je begrijpt dat alleen al deze factoren ieder voor zich de nodige gevolgen kunnen hebben. Stress bv. in je leven zorgt ervoor dat er een bepaalde belasting is in je systeem. Hoe meer stress je hebt ervaren, des te groter de aanslag op je gezondheid. Vooral als je die stress ook slecht hebt kunnen hanteren.  Wat al geweest is, kun je niet terugdraaien. Je kunt het verleden nu eenmaal niet veranderen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je zoveel mogelijk uit de stress blijft. En als zich toch spannende situaties voordoen, leren daar op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan. Leer bv. mediteren of volg een cursus mindfulness als je moeite hebt om met spanning om te gaan.

De invloed van je gebit op je gezondheid

Een slecht gebit weerspiegelt vaak ook een slechte gezondheid. Als je problemen hebt met je gebit, vraag jezelf dan ook maar eens af of er sprake is van ontstekingen in je lichaam. Vaak gaan mondklachten samen met problemen in je immuunsysteem. Zorg daarom goed voor je gebit. Onderhoud het goed, door goed te poetsen. Laat zeker als je al wat ouder bent regelmatig tandsteen verwijderen door de mondhygiëniste en ga minsten een keer per jaar voor controle naar de tandarts.

Schommelend gewicht en overgewicht niet zo gezond

Net als je gebit is overgewicht en het sterk schommelen van je gewicht ook een verstorende factor bij het gezond ouder worden. Je kunt beter een beetje te zwaar zijn en dat stabiel houden dan dat je met je gewicht jojoot. Maar nog beter is het om gewoon een gezond gewicht te hebben. Je ziet maar weinig veel te zware mensen in het bejaardentehuis. De meeste veel te zware mensen zijn allang aan een of andere hart- of vaatziekte of kanker overleden. Gezond op gewicht blijven is derhalve ook een van de (meest bekende) factoren om gezond ouder te worden. 

Gezond oud worden en beweging

Als je niet beweegt dan is het op de lange termijn heel lastig om gezond te blijven. Je lichaam is er nu eenmaal op gebouwd om te bewegen. Beweging zorgt voor meer zuurstof in je cellen en cellen die voldoende zuurstof krijgen, zullen gezonder zijn dan cellen die te weinig zuurstof krijgen. Beweging hoort bij mensen en beweging hoort bij gezond ouder worden. Er is geen enkel excuus en er zal geen enkel excuus zijn om niet in beweging te komen. Er is altijd een vorm van beweging te vinden die bij je past. Ook als je niet van beweging houdt. Minimaal vier keer in de week 45 minuten, maar liefst zes keer in de week matig intensief bewegen, houdt het lichaam in vorm. Je bent dan ook minder vatbaar voor depressies en allerlei andere psychische en fysieke kwaaltjes.

De invloed van ziekte op gezond oud worden

Heb je een zware of chronische ziekte meegemaakt in je leven, dan draagt dat ook niet bij aan het gezond ouder worden. De cellen in je systeem krijgen daar nu eenmaal een opdonder van. Maar ook hier geldt weer: Niet getreurd, want je kunt door je leefregels sterk te verbeteren veel in je leven veranderen. 

Sociaal en gezond oud worden

Mensen zijn sociale wezens en hebben contact en verbinding met andere mensen nodig. Ze hebben behoefte om zich gezien, erkend en belangrijk te voelen. En daarnaast willen ze zich graag verbonden voelen met andere mensen. Ook andere behoeften als veiligheid en variatie zijn belangrijke behoeften die we graag ingevuld willen hebben. Als je sterk in tekort leeft omdat je je bv. om wat voor reden dan ook eenzaam voelt, dan vergroot dat de mate van stress in je leven, waardoor je levensverwachting korter wordt. Het is niet voor niets dat uit allerlei onderzoeken naar voren komt dat mensen in een relatie over het algemeen een betere levensverwachting hebben. Zorg daarom voor een goed sociaal vangnet. Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen is door te gaan geven wat je zelf graag wilt ontvangen. Want wat je geeft, zul je vroeger of later ontvangen. Of zoals het spreekwoord zegt: Als je consequent zaait, zul je vroeger of later maar meestal vroeger consequent oogsten.

Zinvol en gezond oud worden

Ook het hebben van zinvolle bezigheden als gevolg waarvan je het idee hebt iets bij te dragen aan het grotere geheel, zorgt ervoor dat je je goed voelt en blijft voelen. Mensen die sterk betrokken zijn en blijven in de maatschappij voelen zich over het algemeen beter dan zij die daarin geen functie meer ervaren. Ook hierin komt de behoefte om belangrijk gevonden te worden terug. Daarom ook kan het heel dankbaar zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vooral met die mensen die er minder goed aan toe zijn dan jij zelf. 

Gezond eten om gezond oud te worden

Voor goede voedingsgewoonten verwijs ik naar het artikel over goede voeding. Goede voeding is een heel belangrijke basis voor ouder worden, maar nog veel belangrijker is een goede ademhaling en voldoende water en waterrijke voeding. 

De beste jaren in je leven

Ik weet niet meer wie het tegen me heeft gezegd, maar ik heb de volgende woorden wel altijd onthouden… De beste jaren in je leven zijn die jaren waarin je denkt dat het beste nog moet komen. Zodra je vooral begint terug te kijken naar wat er is geweest en ook al is dat in dankbaarheid voor al het moois wat je hebt ervaren in je leven, het lijkt er op dat je dan aan het einde begint. Blijf daarom vooral nog steeds zoveel mogelijk plannen maken. Plannen voor alle leuke dingen die je nog wilt doen en ervaren in je leven.

Hoe oud en gezond wil je worden?

In het boek Leef-tijd van Deepak Chopra dat ik al weer een poosje geleden las, raakte ik onder de indruk van zijn visie op leeftijd. Hij stelt dat het maar de vraag is of het zo is dat we ouder moeten worden en dood moeten gaan. Of dat we ouder worden omdat we nu eenmaal denken dat we ouder worden en doodgaan. Als je zoals hij ervan uitgaat dat alles energie en informatie is en dat je met je gedachten je fysieke werkelijkheid creëert, dan is alles mogelijk. Dat schudde bij mij in ieder geval even alles op. Het is echt een totaal andere manier van kijken en denken. Waarschijnlijk is mijn denken al te veel vervuild om dat helemaal los te kunnen laten, maar het zet me wel aan het denken. Want stel je voor dat je eindeloos oud zou kunnen worden... Maar stel nou ook eens dat een groot deel van je omgeving in dat denken niet mee kan…. Dan overleef je al degenen die je dierbaar zijn in je omgeving en blijf je in die zin alleen over… Ik weet niet of ik dat wil. Jij? Laat het me weten! 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Randy op zaterdag 17 augustus 2013 om 10:35
Ik wil heel graag gezond ouder worden, maar niet ouder dan mijn kinderen en kleinkind. En oud genoeg opdat mijn kinderen genoeg levenservaring hebben opgedaan en ook praktisch gezien zonder mij kunnen.
Mijn moeder en één van mijn vijf zussen zijn overleden en dat deed veel pijn, ondanks dat ik niet thuis of met die zus opgegroeid ben. Als je geen kinderen of partner hebt is dat veel erger, denk ik. Als mensen bij wie ik me net zoveel betrokken voel overlijden, doet dat net zoveel pijn. Alleen overblijven is heel erg, want dat kom ik in mijn werk als thuishulp tegen. Ik begrijp het dan ook helemaal, als zo'n mens zit te wachten, totdat hij of zij eindelijk mag gaan. Het troost mij in mijn verdriet te weten, dat zij dat gemis van hun dierbaren niet langer hoeven te voelen. Amen.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen