Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties
21 mei 2012 

Tien tips voor het omgaan met conflicten in relaties

Conflicten zijn af en toe onvermijdelijk in elke relatie. Op zich zijn conflicten ook niet zo’n punt. De manier waarop je met een conflict omgaat echter kan wel tot problemen leiden en mensen uit elkaar drijven. Slechte communicatieve vaardigheden, onenigheid en misverstanden zijn vaak een bron van boosheid, irritatie en creëren afstand óf ze zijn een springplank naar een hechtere relatie en een gelukkige toekomst samen. Als je weer eens in een conflict-achtige situatie terecht komt, dan heb ik hier tien tips voor je waardoor je een positieve uitkomst kunt creëren. 

1. Houd je aandacht bij de essentie van wat er speelt.

Laat je niet verleiden om oude koeien uit de sluit te halen en haal er niet van alles bij.  Als je dat wel doet dan wordt het steeds lastiger om wederzijds begrip te krijgen en ook het oplossen van je situatie wordt er door bemoeilijkt. De discussie wordt er meer op scherp door gesteld en de kans op verwarring neemt toe. Dus nogmaals vermijd het om op oude issues terug te komen. Houd je aandacht in en op het hier en nu gericht. Op wat je in het hier en nu voelt en ervaart, op het begrijpen van elkaar en op het vinden van oplossingen.

2. Luister, luister, luister

Is het echt zo dat je goed luistert naar elkaar? Of is het zo dat je terwijl je partner praat jij al weer in gedachten bezig bent te bedenken wat je wilt gaan zeggen? Echt goede communicatie is tweerichtingen verkeer. Misschien is het nog lastig voor je, maar kijk eens of je het op kunt brengen om echt te luisteren naar wat je partner je te zeggen heeft. Wat is het probleem onder het probleem? Onderbreek elkaar niet tijdens een conflict en ga je ook niet zitten te verdedigen. Luister gewoon en vertel de ander wat je hebt ontvangen. Zo zul je minder ruis op de lijn ervaren en zullen jullie beiden je beter gehoord en gezien voelen.

3. Bekijk het eens van de andere kant

 In een conflict gaat het er meestal om dat je je graag gezien en gehoord wilt voelen. Je praat vooral veel over je eigen standpunt met de bedoeling de ander over te halen jouw standpunt in te nemen. Het dubbele is alleen dat wanneer dat je enige strategie is, het resultaat zal zijn dat jullie je beiden niet begrepen zullen voelen. Doe echt je best om je partner te begrijpen en niet voor elkaar in te vullen. Zolang je elkaar niet echt kunt begrijpen zul je door moeten vragen totdat je elkaar wel begrijpt.

4. Reageer empatisch op kritiek

Als je partner je bekritiseert, dan is de kans groot dat je defensief reageert. Je zal hem of haar wel eens even duidelijk maken hoe het zit. Je gaat dan beiden vanuit oude pijn reageren en waarschijnlijk doen jullie er beiden nog een schepje bovenop en overdrijven je standpunt om de ander duidelijk te maken hoe waar het is. Als er sprake is van een conflict dan zijn er altijd ook emoties in het spel. Die emoties zorgen ervoor dat je bril sterk verkleurt en je luistert er minder goed door. Ook hier geldt weer: Luister goed naar wat de ander je echt wil vertellen. Wat is zijn of haar gevoel (pijn, angst of boosheid, etc) achter de boodschap? Luister en kijk naar wel klopt in zijn of haar verhaal. Daar zit waardevolle informatie in voor je.

5. Neem je verantwoordelijkheid

Wees je ervan bewust dat persoonlijke verantwoordelijkheid heel krachtig is. Het is geen teken van zwakte om je tekortkomingen toe te geven. Je communicatie wordt een stuk effectiever als je kunt toegeven dat je je ergens in hebt vergist. En als jullie alle twee de verantwoordelijkheid hebben in het conflict geef dan het goede voorbeeld en neem de verantwoordelijkheid voor jouw deel van het geheel. Wat je geeft is namelijk wat je ontvangt. Als jij op een volwassen manier de verantwoordelijkheid neemt voor jou deel, dan kan de ander daar gemakkelijker in volgen. En op die manier kom je sneller en gemakkelijker tot elkaar en tot een gemeenschappelijke oplossing.

6. Gebruik altijd ik-boodschappen en deel vooral hoe de situatie voor jou voelt.

In plaats van de ander te beschuldigen (Wat heb je er weer een puinhoop van gemaakt!) vertel je hoe je voelt in die puinhoop. Ik merk dat ik onrustig word als de was op de grond ligt. Ik voel me daar gefrustreerd van. Dat is veel minder beschuldigend en het zorgt er voor dat de ander gemakkelijker jouw standpunt kan begrijpen. 

7. Zoek naar een win-win oplossing

In plaats van het conflict te willen winnen, is het voor het in stand houden van je relatie altijd beter om te kiezen voor een win-win oplossing. Winnen op de korte termijn is verliezen op de lange termijn. Zoek naar een compromis of een totaal nieuwe oplossing die tegemoet komt aan de behoeften van jullie beiden. Uiteindelijk is dat voor jullie beiden effectiever. Het kost misschien iets meer tijd om de situatie op te lossen, maar het is uiteindelijk voor jullie beiden bevredigender. Gezonde communicatie gaat altijd uit van een oplossing die positief uitwerkt voor beide partijen. 

8. Neem een time-out

Als de gemoederen te hoog oplopen en het lukt op dat moment niet om een constructieve oplossing voor de situatie te bedenken, dan kun je beter alle twee even afkoelen en de emoties af laten koelen. Als je in een niet constructieve en niet productieve discussie zit en de gemoederen lopen op, dan is het echt beter een time-out te nemen. Onderbreek het patroon waar jullie in zitten. Goede communicatie betekent ook weten wanneer het tijd is voor een time-out. Spreek wel altijd af wanneer je er op terug komt. Laat geen open einde. Want dat zal de ander mogelijk als heel frustrerend kunnen ervaren.

9. Houd vol

Ook al neem je een time-out je zult vroeger of later de ander weer onder ogen moeten komen voor deze kwestie. Als je alle twee de wil hebt om de situatie op een constructieve en positieve manier en met respect voor elkaar op te lossen, dan moet het mogelijk zijn gezamenlijk tot een oplossing te komen. Je kunt in ieder geval samen kijken of je een kleine stap in die richting kunt zetten. Misschien is een totale oplossing nog niet haalbaar. Kijk dan naar wat wel kan. En blijf daarover met elkaar in gesprek.

10. Zoek hulp

Als je er samen echt niet uit kunt komen en als jij of je partner moeite heeft om respectvol te blijven, of als het maar niet wil lukken om er samen uit te komen, zoek dan hulp. Coaching kan soms wonderen verrichten bij het oplossen van wat soms onoplosbare situaties lijken. Zelfs als je partner niet wil, kan het heel heilzaam zijn om alleen te gaan. Doordat jij anders naar je situatie gaat kijken, verandert de situatie en je partner kan niet anders dan mee veranderen.

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op maandag 28 mei 2012 om 12:22
Erg herkenbaar. Moeilijk om het ook echt zo te doen door de eventuele emoties die er vaak mee gepaard gaan maar met kleine stapjes word het steeds gemakkelijker.

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen