Communicatie: Je begrijpt me niet
26 juli 2015 

Communicatie: Je begrijpt me niet

Wist je dat wij als mensen, voor zover onderzoek tot nu toe heeft kunnen aantonen, de enige diersoort die door middel van taal communiceren? De enigen die via woorden geleerd hebben betekenis te geven aan situaties en gebeurtenissen. Als gevolg waarvan we allerlei subtiele en minder subtiele gevoelens ervaren. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Want een boodschap bestaat uit meerdere verschillende dingen. En naast dat de boodschap uit verschillende dingen bestaat luisteren en ontvangen we dus ook via allerlei verschillende filters. Die filters zorgen ervoor dat er heel vaak ruis op de lijn ontstaat als je niet bewust bent van het feit dat die filters er zijn. Filters die maken dat we de werkelijkheid allemaal anders ervaren.

Lichaamstaal is je eerst geleerde taal

Een boodschap, je communicatie in feite dus, bestaat uit woorden oftewel de inhoud. Maar ook de toon en wat je lichaam doet, bepaalt hoe de boodschap wordt ontvangen. En omdat lichaamstaal de oudste taal is die we als mensen kennen, weegt die het zwaarst. Iedere baby communiceert door middel van lichaamstaal met zijn ouders of andere verzorgers. Pas veel later komen daar de toon (de manier waarop gepraat wordt) en de woorden bij.

Leervermogen

Als je als kind opgroeit en zo rond een jaar of twee, drie leert om betekenis te geven aan wat er in je leven gebeurt, ontwikkelt je ego of je denken zich. In die ontwikkeling van je denken en je bewustzijn zitten allerlei filters. Gelukkig maar, want als je net zoals ons buurjongetje, dat geen lange termijn geheugen functie heeft en dus geen leervermogen, iedere dag je dag met een blanco schijf begint, dan kan dat behoorlijk lastig zijn voor jezelf en voor je omgeving. Juist doordat je leervermogen hebt en doordat je leert om betekenis te geven, kun je jezelf ontwikkelen en groeien.

Behoefte aan groei

De behoefte aan groei is de vijfde van de zes basisbehoeften. Zonder groei staat alles stil, gaat het achteruit en sterft het uiteindelijk. Net als in de natuur. Tot zover niks mis mee dus. Dat betekent dat het op zich ook prima is dat we filters hebben in onze communicatie. We generaliseren bijvoorbeeld en we vullen daar waar we informatie missen de lege plekken in. Op zich ook best oké. Zolang je je dat tenminste bewust bent. Want vaak zijn mensen zich dat niet zo bewust.

Mijn waarheid is jouw waarheid niet

De kans bestaat en is ook heel reëel dat wat jij als jouw werkelijkheid en jouw waarheid ervaart door een ander echt heel anders ervaren wordt. En als je dan vasthoudt aan jouw versie van de werkelijkheid, kom je vroeger of later in de problemen en bedrogen uit. Want in relaties is dat niet de meest effectieve manier. Elke situatie die je in je leven meemaakt gaat (onbewust) langs al die filters en jouw hoofd maakt daar haar eigen werkelijkheid van .

Overtuigingen en waarden

Een werkelijkheid die voor een belangrijk deel dus wordt ingevuld en aangevuld met overtuigingen en waarden die in jouw straatje passen. Daarnaast zorgt je fysieke gesteldheid er ook voor dat je bepaalde boodschappen vervormt. Of je 's morgens uitgerust en fit je bed uitkomt zorgt voor een heel andere communicatie, dan wanneer je slecht geslapen hebt en bekaf bent. Of je bent om een andere reden gespannen.

Dwars en uitdagend

Ik weet nog heel goed dat toen mijn dochter klein was en ik er alleen met haar voor stond, ik die periode best als pittig ervaren heb. Dan gebeurde het wel eens dat ik moe was en zij dwars was of me behoorlijk uitdaagde. Op het moment zelf had ik de neiging om haar daar ‘de schuld’ van te geven. Maar er was ook iets in mij wat wel wist, dat zij zo reageerde omdat ik moe was. En dat ik, als ik boos op haar werd, het alleen maar erger maakte.

Bij kop en kont pakken

Ik moest me in dergelijke situaties bij kop en kont pakken en heel bewust iets leuks met haar gaan doen, anders werd het voor ons beiden alleen maar slechter. Want zij reageerde ook gewoon op mijn moeheid en stress. Als ik andere keren goed in mijn vel zat en in een betere stemming was, ging het allemaal veel gemakkelijker. Waarmee ik maar wil zeggen dat zowel je fysieke gesteldheid als je stemming deel uitmaken van je communicatie.

Humeurig of zorgelijk

Als je om wat voor reden dan ook humeurig of zorgelijk bent, dan kleurt dat de manier waarop boodschappen bij jou binnen komen, maar ook hoe jouw boodschap weer bij een ander overkomt. En het is goed je daar bewust van te zijn. Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor wat je zendt naar een ander, maar ook voor wat de ander ontvangt.

Miscommunicatie

Als er sprake is van miscommunicatie, ben je er niet met denken dat de ander het niet goed heeft begrepen. Jij bent dan net zo goed niet duidelijk of misschien niet congruent geweest in je boodschap. Misschien zei je lijf iets anders dan je taal... En dat kan aan al die verschillende filters hebben gelegen, die er in jou en de ander voor zorgen dat er ruis op de lijn ontstaat. Of aan jouw stemming of je fysieke gesteldheid. Maar wat het ook is of was: hou het bij jezelf en zorg ervoor dat je checkt dat wat jij bedoelt ook door de ander als zodanig is begrepen. Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor wat je zendt, maar ook voor wat ontvangen wordt.

En jij?

Hoe bewust ben je van wat er van jouw communicatie ontvangen wordt? Is er vaak ruis op de lijn of ben je juist een natuurtalent als het gaat om het adequaat overbrengen van wat jij voor ogen hebt? 

Wil jij ook de beste versie van jezelf worden?

Mocht je nog een extra zetje in de rug kunnen gebruiken bij het bereiken van jouw doelen of bij het uitvoeren van je wensen, dan kun je je altijd aanmelden voor een van mijn online trainingen of voor coaching.

Transformatie

Gratis E-book Van wens naar werkelijkheid


Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor bv. het nieuwe jaar hebben dat voornemen niet waarmaakt? De reden daarvoor is dat de meeste mensen niet weten hoe het proces voor het behalen. Download het E-book van Wens naar Werkelijkheid of een van mijn andere gratis E-books om ervoor te zorgen dat jij jouw wensen wel laat uitkomen!

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw eerste stap om beter voor jezelf te zorgen?

Over de schrijver
Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan dertig jaar met veel plezier en heeft in 2005 geleid tot de oprichting van ConFront Coaching en Training. In de afgelopen jaren heb ik duizenden mensen via coaching, training, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Via mijn site deel ik mijn kennis en ervaring met jou. Ik ben na mijn HBO-opleiding Personeel en Organisatie verder opgeleid tot Transformationeel Trainer/Coach. En ik volgde opleidingen op het gebied van o.a. Jungiaanse psychologie, NLP, Loopbaanbegeleiding, Meditatie en Mindfulness, Marketing en Communicatie, Voeding en Gezondheid en EFT. Mijn specialisaties zijn: Transformeren, balans tussen werk, zorgtaken en persoonlijkheid, loopbaan coaching, assertiviteit en grenzen stellen, communicatie, hoogsensitiviteit, stress- en burn-out-preventie.
Reactie plaatsen